Poslovanje B2B se povečuje

Po svetu močno narašča medpodjetniško poslovanje B2B, še posebno v ZDA, zahodni Evropi in na Japonskem. Po raziskavi e-Marketer Global Report bo do leta 2003 sestavljalo že 87 odstotkov elektronskega poslovanja.

Po podatkih Gartner Inc. (http://www3.gartner.com/) je vrednost e-poslovanja B2B lani znašala 433 milijard dolarjev in v primerjavi z letom 1999 dosegla kar 189-odstotno rast. Pri Gartner Inc. e-poslovanje B2B opredeljujejo kot prodajo izdelkov in storitev, ki so bili naročeni po internetu. To vključuje nakupe prek internetnih povezav EDI, e-tržnic, ekstranetov, trgovskih portalov in drugih prodajnih posrednikov, izključuje pa transkacije, ki so opravljene prek privatnih omrežij. Vrednost internetnih transakcij B2B naj bi se do konca tega leta povišala na 919 milijard dolarjev, v prihodnjih dveh letih pa za približno sto odstotkov na leto. Leta 2005 naj bi po njihovih predvidevanjih znašala že osem tisoč milijard dolarjev. V Evropi pričakujejo rast poslovanja B2B z zdaj ustvarjenih 57,3 milijarde dolarjev v letu 2000 na več kot 1.400 milijarde v letu 2005.

Eno najhitreje rastočih področij poslovanja B2B so e-tržnice. Trenutno obstaja na internetu skoraj dva tisoč elektronskih tržnic B2B oziroma spletnih strani, na katerih se srečujejo podjetja in trgujejo med seboj z različnimi izdelki in storitvami. E-tržnice so idealne za trgovsko menjavo, saj zbližujejo dobavitelje, prodajalce in kupce. Takoj je mogoče na primer ugotoviti, kateri dobavitelj ima najboljšo ponudbo in kateri je mednarodno najbolj konkurenčen. E-tržnice ponujajo podjetjem vstopno točko v novo ekonomijo, na novo pa bodo določale poslovne odnose in razmerja med podjetji.

Gartner Group predvideva, da bo do leta 2002 od 7.500 do 10 tisoč spletnih tržnic B2B, kjer bodo lahko vsa podjetja kupovala in prodajala najrazličnejše izdelke in storitve, nekatera pa bodo takšne tržnice gostila. E-tržnice naj bi imele leta 2004 37-odstotni delež v celotnem e-poslovanju B2B. Pri Forresterju ( http://www.forrester.com/) predvidevajo, da bo vrednost transakcij, opravljenih prek e-tržnic, zrasla s 54 milijard v letu 2000 na 1.400 milijard v letu 2004.

Rezultati raziskave, ki so jo naredili pri Activ Media Research (http://www.activmediaresearch.com/), so pokazali, da 46 odstotkov podjetij, ki se s poslovanjem B2B na internetu ukvarjajo že več kot tri leta, posluje z dobičkom. Od vseh, ki se ukvarjajo s poslovanjem, jih trenutno z dobičkom posluje 32 odstotkov. Iz raziskave je razvidno, da dobiček dosegajo predvsem tista, ki že imajo nekaj izkušenj s poslovanjem na internetu. Merrill Lynch predvideva, da bo vrednost e-poslovanja B2B dosegla 2.500 milijard dolarjev. Od tega bo vrednost menjave, opravljene v trgovskih centrih, znašala 500 milijard oziroma pet odstotkov vseh transakcij.

Kljub zlomu številnih pikakom podjetij lani je več kot očitno, da rast ne pojenja. Razlika je le v tem, da podjetja ne vstopajo več na spletni trg nepremišljeno, temveč so postala veliko bolj pazljiva. Zavedajo se, da imajo neskrbno izbrane in izdelane spletne strategije B2B malo možnosti za uspeh.

 

Objavljeno v reviji FINANCE, 17.april 2001

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top