Kako zaslužiti z blogom?

blogi oglasevanjeŠe tako vsebinsko dober in oblikovno všečen log je brez finančne vrednosti, če nima obiskovalcev. Prvi korak na poti k monetizaciji bloga je torej pritegnitev obiskovalcev na spletno stran kar je osnovni pogoj, da postane blog zanimiv tudi oglaševalcem.

Vsak pisec bloga si slej ko prej postavi vprašanje kako privabiti internetne uporabnike na njegovo spletno stran. Glede na to, da moramo najprej poskrbeti za »vidnost« bloga, torej za to, da se bo lahko do bloga dostopalo prek iskalnikov kot sta Google in Najdi.si, je primarna naloga pri promociji bloga njegov vpis v najpomembnejše imenike in iskalnike. Medtem ko lahko na največjem slovenskem iskalniku poskrbimo za vpis strani v nekaj preprostih korakih, saj moramo posredovati le naslov, kratek opis in povezavo do bloga pa povezave na Google ne moremo neposredno dodati. Če se želimo pojaviti v Googlu, moramo poskrbeti, da Googlovi iskalni roboti sploh najdejo našo spletno stran. V primeru da boste spletno stran vpisali v Najdi.si, bodo Googlovi roboti kaj hitro našli vašo stran in jo vključili v Googlovo bazo indeksiranih strani. V naslednjem koraku je priporočljivo poskrbeti tudi za vpis v ostale večje domače in tuje spletne imenike (Matkurja.com, Slowwwenia.com, Dmoz.org).

Blogerski agregat Blogorola.com ponuja poleg podrobnejšega pregleda blogosfere nekdanje skupne države tudi ocenjevanje zapisov in spremljanje priljubljenosti slovenskih, hrvaških, bosanskih in srbskih blogov.

Na svojem blogu imejte dostopen RSS feed

Poskrbite, da bo vaš log ob vsaki objavi novega prispevka samodejno generiral RSS vir (ang. RSS feed) (običajno je ta funkcionalnost že vgrajena v blogerske platforme), na katerega se bodo lahko prijavili obiskovalci vaše spletne strani. Velik korak naprej v smislu promocije vašega bloga pa boste naredili, če boste vaš RSS vir vpisali v čim večje število RSS imenikov in če boste poskrbeli, da se bo vsak nov prispevek samodejno razposlal na blogerske agregate kot so: www.siblogs.com, www.sloblogi.net, www.blogorama.si, www.blogorola.com, www.technorati.com, ipd. Če uporabljate WordPress vam priporočamo, da si priskrbite seznam povezav do RSS imenikov (enega izmed tovrstnih seznamov najdete na naslovu http://www.optiniche.com/blog/113/update-services/) in ga vnesite v polje Update Services, ki se nahaja pod opcijo Options/Writing. WordPress bo nato samodejno ob objavi novega prispevka le-tega razposlal na vse naslove iz seznama. Tistim uporabnikom, ki ne uporabljajo WordPressa pa svetujemo uporabo servisa Pingomatic (http://pingomatic.com/), preko katerega boste izbrane iskalnike in imenike opozorili na nov prispevek in na vaš RSS vir.

Socialni zaznamki

Glavni namen spletni servisov namenjenih socialnim zaznamkom (ang. social bookmarks) je, da lahko uporabniki dostopajo do svojih priljubljenih zaznamkov, ki jih imajo shranjene na svojem računalniku, tudi prek spletne strani in da lahko hkrati te iste zaznamke delijo tudi z ostalimi uporabniki. Ker lahko vsebino spletnih strani, ki jih dodamo med zaznamke, opredelimo z dodatnimi tagi (ang. tags), ki predstavljajo nekakšne ključne besede izbrane strani, lahko drugi uporabniki relativno enostavno iščejo zaznamke tudi po besedah za katere ni nujno, da se nahajajo v samem imenu zaznamka. Na servisu del.icio.us, ki med drugim omogoča shranjevanje in označevanje spletnih strani, si lahko tako na primer s premeteno uporabo tagov, ki vsebujejo tako splošne kot specifične ključne besede, ki se nanašajo na objavljen prispevek na vašem blogu, povečate dotok obiskovalcev na spletno stran.

Do dodatnih obiskovalcev, predvsem pa do dodatnih zunanjih povezav, ki so sila pomembne za pozicijo spletne strani na iskanih, lahko pridete tudi tako, da pod vsak prispevek, ki ga objavite na blogu, dodate ikone (glejte spodnjo sliko), ki bodo uporabnikom omogočale, da si bodo lahko dodali prispevek na kateregakoli izmed ponujenih servisov za shranjevanje socialnih zaznamkov kot so Digg.com, Del.icio.us, Reddit.com, Furl.net, Rojo.com, Technorati.com in drugi.

blogi ikone

V primeru, da je vaš log postavljen na WordPressovi platformi, vam priporočamo namestitev dodatka »Social Bookmarks« (http://www.dountsis.com/wordpress/social-bookmarks-32.php), ki bo pod vsak objavljen prispevek dodal ikone s povezavami do servisov za socialne zaznamke, ki jih boste sami izbrali. Naj omenimo še to, da se kvaliteta tovrstnih servisov velikokrat gradi na tem, da imajo uporabniki možnost ocenjevanja vseh zaznamkov, ki jih obiščejo. Bolj relevantni kot so zaznamki za uporabnike, višjo oceno dobijo. Višje kot so zaznamki na lestvici popularnosti, večje število klikov dobijo. In več klikov kot beležijo zaznamki, večji je pritok obiskovalcev na spletno stran.

Podpisi v forumih, blogih in poštnih sporočilih

Do dodatnih zunanjih povezav, ki so pomembne predvsem za pozicijo spletne strani na iskalnikih lahko pridete tudi tako, da dodate povezavo do svojega bloga lahko v svoj podpis pod vsakim sporočilom, ki ga napišete na forumih ali pa nad objavo komentarja v blogih. Pri tem je vsekakor koristno, da na povezavo nalepite ključno besedo oziroma besedno zvezo, ki je najbolj pomembna za vaš log, saj boste s tem vplivali tudi na višjo pozicijo vašega bloga med izpisi rezultatov iskanj na iskalnikih. Če je log posvečen optimizaciji spletnih strani, bi bilo najboljše, da bi vaš podpis vseboval besedno zvezo »optimizacija spletnih strani«, ki bi bila povezana z vašim blogom. V praksi bi to izgledalo takole:
<a href=”http://www.domena_vasega_bloga.com”>Optimizacija spletnih strani</a> .

<slika>Kreiranje podpisa na forumu

blogorola
<slika> Kreiranje podpisa na blogu
blogorola

Priporočamo vam da ste aktivni tudi v sami blogosferi. Pri tem ne mislimo samo na prebiranje blogov temveč tudi na aktivno sodelovanje s komentarji na objavljene prispevke. Če boste na blogih puščali komentarje s podpisi, ki bodo vsebovali povezavo do vašega bloga, boste povečevali število zunanjih povezav do vašega bloga, kar ponovno pozitivno vpliva na pozicijo vašega bloga med prikazanimi iskalnimi rezultati na iskalnikih. In ne samo to – z relevantnimi komentarji na objavljene prispevke lahko prepričate mnoge obiskovalce bloga v katerem ste pustili komentar, da se splača obiskati tudi vaš log.

Ko smo že pri podpisih, naj omenimo, da lahko na vaš log opozorite tudi vse prejemnike vaših sporočil, ki jih posredujete prek e-pošte. Vse kar morate narediti je to, da si v vašem poštnem odjemalcu kreirate podpis s povezavo do vašega bloga. Če npr. uporabljate Microsoftov Outlook kliknite v orodni vrstici na Tools ter nato izberite opcijo Options. V oknu, ki se vam bo odprlo, izberite zavihek Mail Format in nato Signatures. Kliknite New, poimenujte podpis in v okno, ki se vam po odprlo vpišite npr.: pozdravno sporočilo, vaše ime in povezavo do vašega bloga.

Pridobivanje in izmenjava povezav z blogerji

Glede na to, da so ena izmed vaših ciljnih populacij tudi ostali blogerji, mora biti eden izmed ključnih ciljev pri promociji vašega bloga tudi pridobitev čim večjega števila povezav s strani vaših blogerskih kolegov. Poleg klasičnih izmenjav povezav lahko uporabite tudi naslednji recept – v vaših prispevkih komentirajte druge bloge in objavljate ti. trackback povezave do njihovih strani. S pomočjo trackback povezav boste opozorili lastnike blogov, da ste objavili prispevek s povezavo do njihove strani. Običajno boste dobili s trackback povezavo, ki jo v primeru uporabe WordPressa vnesete v polje »Send Trackbacks To«, tudi objavo med komentarji na prispevek na katerega se navezujete, kar pomeni, da boste dobili zunanjo povezavo do vašega bloga, ki lahko pripelje dodatne obiskovalce na vašo stran.

Kako sploh priti do TrackBack povezave? Običajno se le ta nahaja pod vsebino in nad komentarji prispevka na katerega se navezujete. Sicer pa vam v primeru uporabe WordPressa načeloma sploh ni potrebno iskati trackback povezav, saj ima WordPress funkcionalnost z imenom pingbacks, ki omogoča da že z zgolj z vnosom neposredne povezave v prispevek opozorite drug log. Vse kar morate storiti v tem primeru je to, da omogočite izvajanje pinganja url naslovov v objavljenih prispevkih. V meniju Options Discussion imejte obkljukano naslednjo opcijo: “Attempt to notify any Weblogs linked to from the article (slows down posting.)”

Poleg omenjenega vam lahko objavljanje povezav do drugih blogov prinese še eno korist. Glede na to, da bo lastnik bloga dobil informacijo o tem, da je bil objavljen prispevek s povezavo do njegovega bloga, obstaja namreč precejšnja verjetnost, da si bo lastnik bloga ogledal vašo spletno stran oz. konkreten prispevek, na katerem je povezava do njegove strani. Če bo lastnik bloga smatral, da je vaš log »cool«, se lahko kaj hitro zgodi, da bo na svojem blogu dodal fiksno povezavo do vaše strani.

Razmišljate o zaslužku?

Šele ko boste res dobro poskrbeli za promocijo vašega bloga in ko boste zabeležili vsaj nekaj sto različnih obiskovalcev dnevno lahko začnete resno razmišljati o trženju oglasnega prostora na vašem blogu. Načeloma velja naslednje pravilo – več unikatnih obiskovalcev kot imate oz. večji kot je doseg vašega bloga – večje so možnosti za zaslužek. Glede na dejstvo, da večina oglaševalcev plačuje oglasni prostor po ceni na prikaz, je zelo pomembno tudi to koliko prikazov generira vaša spletna stran na dnevni in mesečni ravni.

Kakšne dimenzije oglasov in kje na spletni strani se bodo prikazovali je popolnoma odvisno od oblikovne podobe in strukture vaše strani. Vsekakor vam priporočamo, da namenite potencialnim oglaševalcem takšen prostor na spletni strani, ki ga bodo obiskovalci strani opazili in od katerega bodo imeli tudi oglaševalci največ koristi. Nikakor ne bo zgrešeno, če boste npr. oglasno pasico velikosti 468×60 namestili na sredino zgornjega dela strani, pasico velikosti 160×600 pa v zgornji desni kot strani. Zavedati se morate, da boste s pravilno in logično postavitvijo oglasov povečali njihovo učinkovitost, kar pomeni, da boste povečali tudi zadovoljstvo oglaševalcev. To vam mora biti vsekakor primarni interes, sploh če si želite dolgoročnega sodelovanja in konstantnega priliva oglaševalskega denarja. Učinkovitost oglasov, ki je v veliki meri odvisna tudi od njihove postavitve na spletni strani igra še pomembno vlogo v primerih, ko prodaja lastnik spletne strani svoj oglasni prostor po ceni na klik. Ker je pri tem modelu zakupa oglasnega prostora vaš zaslužek premosorazmerne s številom klikov, je še posebej pomembno, da obiskovalci klikajo na oglase. Na klike pa poleg privlačnosti oglaševane ponudbe in kreativnosti oglasa vpliva tudi pozicija oglasov na spletni strani (večje pozornosti so deležni oglasi, ki se nahajajo v vidnem polju zaslona) ter vsebinsko ujemanje oglasa s spletno stranjo.

Sedaj bo verjetno marsikdo rekel »vse lepo in prav, toda kako priti do oglaševalcev«. Nič lažjega če objavljate prispevke v slovenskem jeziku stopite v stik s spletnimi oglaševalskimi mrežami ToboAds, Central Iprom in Httpool, če pa objavljate prispevke v angleškem jeziku pa je najboljše, da si odprete Googlov AdSense račun preko katerega začnete objavljati na vašem blogu oglase podjetij, ki sodelujejo v Googlovi oglaševalski mreži. Tisto kar je še posebej privlačno pri AdSensu je to, da je lahko vrednost klika, od katere dobi založnik spletne strani določen delež, nekajkrat višja cene na klik pri slovenskih oglaševalskih mrežah. Cena klika je namreč odvisna predvsem od povpraševanja po določenih ključnih besedah s katerimi oglašujejo oglaševalci v Googlovi oglaševalski mreži. Več kot je zanimanja za določeno ključno besedo, večjo ceno doseže klik na oglas, kar pomeni, da je posledično večji zaslužek spletne strani, ki prikazuje oglase. Do oglaševalcev lahko pridete tudi prek partnerskih oz. posredniških (ang. affiliate) programov, pri katerih ste nagrajeni z določenim odstotkom od vrednosti prodaje. V Sloveniji se lahko tako npr. povežete s spletno stranjo Enaa.com, ki omogoča pristop tako podjetjem kot posameznikom, ki imajo spletno stran.

S priključitvijo v oglasno mrežo ToboAds lahko dobi lastnik spletnega mesta za vsak obiskovalčev klik 0.12 €, ki ga oglaševalca stane 0.25 €. Zanimivo je, da je med oglaševalci tudi mnogo blogerjev, ki svoj zaslužek od prikazovanja oglasov neposredno pretvorijo v oglaševanje svojega bloga.

Nekaj dodatnih evrov si lahko prislužite tudi z objavo povezav do spletnih strani oglaševalcev. Vrednost povezave je odvisna predvsem od dveh dejavnikov: 1. če je primarni interes oglaševalcev pridobivanje zunanjih povezav zaradi potrebe pozicioniranje na iskalnikih, jim bo pomemben predvsem Page Rank strani (večji PR pomeni višjo ceno); 2. če je primarni interes oglaševalcev v pridobivanju neposrednih obiskovalcev, jim bo pomemben predvsem obisk strani (večji kot je obisk, višja je lahko cena sponzorirane povezave).

Nekateri blogerji pridobivajo oglaševalske cekine tudi z objavo posebnih PR prispevkov, ki so v angleškem jeziku poznani tudi pod imenom sticky posts. Potencialnim oglaševalcem lahko namreč v zameno za plačilo ponudite možnost objave prispevka v katerem bo izpostavljeno oglaševano podjetje ter njegovi proizvodi oziroma storitve, in ki se bo prikazal kot prvi zapis med vsemi objavljenimi prispevki na vašem blogu.

Spremljanje obiskanosti

Za konec se bomo dotaknili še teme, ki bi jo pravzaprav morali omeniti že na začetku. Še pred aktivno promocijo bloga je namreč več kot priporočljivo, da si priskrbeti primerno orodje oz. programsko opremo za spremljanje obiskanosti vašega bloga. Spremljanjem aktivnosti in z analiziranjem podatkov boste lahko npr. vsak trenutek vedeli koliko obiskovalcev je v izbranem časovnem obdobju obiskalo vaš log, kateri prispevki so med obiskovalci najbolj priljubljeni, prek katerih iskalnikov in preko katerih besed pride na vaš log največ obiskovalcev in nenazadnje boste lahko natančno ovrednotili tudi to koliko novih obiskovalcev ste pridobili na račun povečanega oglaševanja. Da z iskanjem ustrezne programske rešitve ne bi po nepotrebnem izgubljali preveč dragocenega časa, vam toplo priporočamo uporabo brezplačnega in pred dobrim mesecem dni posodobljenega orodja Google Analytics.

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

8 comments

 • Po pričevanju nekaterih največjih blogerjev in tudi po lastnih izkušnjah v slo je zaslužek z blogom v Sloveniji čista utopija – in tudi pisati na dolgo in široko o tem je izguba časa. Marda se to razvije v roku nekaj let, ko bodo blogi postali poznani širši javnosti in se morda spremeni kultura klikanja na oglase in prav tako odnos do oglaševalcev.

 • […] Se da zaslužiti z blogom je večno vprašanje, ki si ga zastavljamo blogerji? — Nasvet Kako zaslužiti z blogom? […]

 • mitjamavsar /

  Ja. Se strinjam. V Sloveniji je zaslužek z blogom utopija, dokler govorimo o plačilu na klik ali na prikaze. Verjetno je možnost zaslužka v specialnih oglaševalskih dogovorih. …

  Blogaš o neki strokovni temi … nato pa dobiš nekaj oglaševalcev, ki bi recimo dali po nekaj 100 evrov mesečno, ne glede na število prikazov oziroma klikov. To bi verjetno šlo. Ampak to ne bi bil nek resen zaslužek. Slej ko prej izpadeš kot trobilo svojih sponzorjev in obiskovalci odidejo … In nato poči lonec.

  S strokovnim blogom se da dobiti biznis ali službo. Recimo znanka Špela ima zanimiv blog o notranjem opremljanju. Poskrbela je za SEO in za dobre objave … Zdaj pa precejšen del njenega posla izhaja ravno iz bloga prostorama

  V nišah kot je ta je tudi v Sloveniji še nekaj blogerskega prostora! Dobrih strokovnih blogov ni veliko.

 • Ja, lažje je klikat sponzorirane reklamce 🙂
  yoursbux.wordpress.com

 • Tudi jaz sem začela iskati posel v tej smeri.Sem noranja opremljevalka .Imam spletno stran,ki pa ne funkcionira,ravno zaradi neosveževanja .Je kar nekaj časa trajalo,da sem ugotovila zakaj ne dobim nobenega povpraševanja.Nisem ravno računalniški tip. Rišem in pišem,uporabljam internet , ni problema. Kar pa se samega računalnika in programiranja tiče pa sem mrzla.Zato, prosim za kakšen pameten nasvet. Sedaj bom šla v osveževanje strani ,poskušala bom tudi preko sponzoriranega oglaševanja.
  Zanima me kaj pomeni SEO in kakšne dobre objave,lp

 • Sam sem ravno tako pričel aktivno z prodajo oglaševalskega prostora na internetu. Problem je dobiti ljudi, ki bi sami oglaševali na internet strani, pa čeprav internet stran izgleda super. Samo čakati, da ti stran uporabniki sami najdejo je premalo. Sam sem začel z letaki in pošiljanjem elektronskih sporočil, ključnim uporabnikom, saj je največji problem je kako pridobiti dovolj aktivnih obiskovalcev. Potrebno že od začetka imeti dober plan izdelave internet strani. Zadnjo stran ki sem jo naredil je http://www.on-bet.com, to je sicer moja druga internet stran. Prva je veliko slabša, ampak imam vseeno, kar veliko obiskovalcev in tudi ljudi, ki so pripravljeni oglaševati na njej. Vsak dan, se pojavljajo novi in novi obiskovalci. Vendar sem prišel do spoznanja, da se na hitro ne da z internet stranjo zaslužiti, zato je potreben čas in predvsem veliko dela. Potrebno je uporabniku nuditi podatke, ki jih potrebuje in se je za to pripravljen večkrat vrniti na tvojo internet stran.

 • kaksno oglasevanje mi predlagate za mojo stran: http://www.turistline.com

  Hvala in lp

 • Turist!
  Kar krasna stran bo prišla iz tvoje strani, samop vprašanja kaj želiš točno nisem razumel pa daj malo bolj razloži!Ali želiš imeti oglase na svoji strani ali želiš oglaševati?
  Bet.com veliko pokra 🙂 samo oglasov nisem zasledil razen affiliate linkov.
  Sam imam nekaj strani od adsensa do adbrita in še in še.
  Na straneh imam tudi oglase in pa seveda bloge z novicami vremenom itd … a samo zaradi klikov.Največ preko bloggerja, ter ponudnika kateri plača če si nekdo ogleda posnetek ali samo ogleda stran brez klika …
  Vendar pa ničesar ne delam brez affiliata.
  Če si vsaj kako uro na dan odtrgaš zato da dnevno urejaš svoje website potem se, da lahko mirno rečem zaslužiti nekaj 1.. eu.
  SEO … Search engine optimization
  Ta stvar bi pri nas pri kakem ponudniku prišla med 250-400 eur.
  J e pa to priprava keywordov in še kaj tako, da je zadetkov v iskalniku dosti več kot brez SEO!
  Svojo spletno stran sem dal tudi v adwords in ad… in še nekaj cenejših in lahko zopet povem da za dobrih 200$ sem dobil nekaj čez 5000 klikov plačanih od tega nekaj več kot 17% klikov na oglase na svojem websitu kar mi je prineslo neto 4 kratnik vložka, kar je zopet kar lep zaslužek.
  Težje je doseči konstanco vedar se jo da, sploh pa kar dokaj hitro, če se vloži nekaj denarja.Vsaj jaz imam tako izkušnjo.
  L.p Matt

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top