Kako izboljšati pozicijo spletne strani na iskalnikih?

Glede na to, da veliko večino obiskovalcev spletnih strani ustvarijo iskalniki in da le redki obiskovalci pridejo na spletno stran preko oglasnih pasic ali pa tako da v brskalnik odtipkajo točen naslov spletne strani, je pozicija spletne strani na iskalnikih za vsako spletno stran življenjskega pomena. Če vas uporabniki po ključnih besedah, ki so za vas prioritetnega pomena, ne najdejo na prvi strani med rezultati iskanja, lahko izgubite tudi do 80% potencialnih obiskovalcev, ki bi lahko prek iskalnikov prišli na vašo stran. Če vaše strani ni moč najti niti med prvimi tridesetimi zadetki, pa boste prek iskalnikov dobili na spletno stran le redke obiskovalce. Posledica slabe pozicije je, da izgubljate potencialne stranke in posledično tudi velike prihodke, saj vas je na svetovnem spletu težko najti. Da niti ne omenjamo koliko izgubljate, če je vaša konkurenca uvrščena na iskalnikih veliko bolje kot vi.


Rangiranje spletne strani je izjemno pomembno, saj neposredno vpliva na obiske strani. Statistike na iskalniku Najdi.si kažejo, da se skoraj 80% vseh klikov zgodi na prvi strani z zadetki. Ostalih stran z zadetki uporabniki povečini sploh ne pregledajo.

Kljub temu, da obstajajo številne splošno poznane tehnike, ki pripomorejo k boljšemu rangiranju v iskalnikih, da je napisanih kar nekaj knjig na to temo, da lahko na spletnih straneh preberemo številne članke in spremljamo razprave v forumih, pa se z optimizacijo spletne strani za potrebe iskalnikov ukvarjajo le redke izjeme. Zdi se, da nihče čisto točno ne pozna formule čudežnega napoja, s pomočjo katerega bi lahko katerokoli spletno stran v nekaj tednih pripeljali do prvih treh pozicij na najpomembnejših iskalnikih. Razloge za to gre iskati predvsem v zapletenih algoritmih, ki jih pri razvrščanju strani uporabljajo spletni iskalniki, številnih parametrih, ki vplivajo na rangiranje strani in v sami dinamiki interneta, saj se vsak dan pojavi na desettisoče novih spletnih strani od katerih vsaka stremi k čim boljši poziciji na iskalnikih.

Optimiziranje spletne strani za potrebe rangiranja na iskalnikih zahteva veliko vsebinskih in tehničnih popravkov na strani. Nujno je tudi poznavanje delovanja iskalnikov in njihovih algoritmov, saj se iskalniki zaradi različnih tehnologij, ki jih uporabljajo, različno obnašajo kar pomeni, da rangirajo strani vsak po svoji lastni metodi. Tako se lahko npr. nahaja stran, ki vsebuje 150 besed, v iskalniku A med prvimi petimi zadetki, pri iskalniku B, ki zahteva 200 besed opisa pa je ni med prvimi tridesetimi zadetki. Zaradi takšnih in podobnih primerov je optimiziranje strani lahko mukotrpno opravilo, saj se nemalokrat lahko zgodi, da se bo zaradi optimizacije izboljšala pozicija na enem iskalniku hkrati pa se bo na drugem poslabšala. Za uspešnost optimizacije je potrebno optimizirati vse strani v sklopu spletne predstavitve in ne samo vstopne strani.

Samo Login, predstavnik slovenskega iskalnika Najdi.si, nam je pojasnil princip razvrščanja spletnih strani na iskalnikih: »Spletni iskalniki poizkušajo razvrstiti zadetke za neko iskalno poizvedbo, kakor bi jih razvrstila večina uporabnikov po svojem subjektivnem mnenju. Objektivnih meril za razvrščanje ni, “pošteni” iskalniki (in tak je tudi Najdi.si) pa zadetke razvrščajo vedno s pomočjo algoritma – ne da bi višje uvrščali določene strani (npr. tiste, ki več plačajo).«

Na razvrščanje zadetkov pri spletnih iskalnikih vpliva veliko število dejavnikov. Najdi.si in Google dajeta največjo težo »ugledu« spletne strani v svetovnem spletu ter temu kje in v kakšnem kontekstu na spletni strani se pojavijo besede katere je uporabnik iskal. Med ostale pomembne kriterije, ki jih nikakor ne smemo prezreti sodijo tudi: naslov strani (Title), heading oznake (“h1”, “h3”,…), meta oznake, ključne besede, imena povezav ter “alt” oznake pri slikah.

Vsebina spletne strani
Optimiziranje teksta na spletni strani je pomemben korak na poti k boljšemu plasmaju strani pri iskalnikih. Za iskalnike je pomembno kje in v kakšnem kontekstu znotraj vsebine se pojavljajo ključne besede, s pomočjo katerih bi naj uporabniki našli vašo spletno stran. Pri Googlu je npr. pomembno, da se ključne besede na katere ste fokusirani, nahajajo pri vrhu dokumenta.

Nekateri iskalniki pri rangiranju upoštevajo tudi naslove in podnaslove, ki jih določamo s heading oznakami “h1”, “h2”, “h3” itd. Pri tem imajo naslovi, ki so označeni s “h1”, večjo težo, saj bi naj bila tudi njihova pomembnost glede na celotno vsebino večja. Zaradi upoštevanja naslovov pri rangiranju, verjetno ni odveč poudarjati, da naj vsebujejo ključne besede, ki so za vas pomembne.

Povezave z drugih strani vplivajo na ugled spletne strani
Ugled, ki ga spletna stran uživa na iskalnikih, je odvisen predvsem od števila povezav z drugih spletnih strani in od kvalitete strani, kjer so te povezave objavljene. Pri povezavah je pomembno kako so prikazane oz. kaj piše na njih, saj je ravno besedilo na povezavah tisto kar bi naj iskalniki še posebej upoštevali. Koristno je, da povezave, ki kažejo na vašo stran, vsebujejo ključne besede, ki so za vas pomembne.

Google interpretira povezavo s strani A na stran B kot glas, ki ga da stran A strani B. Toda Google se ne ozira samo na število glasov oz. na število povezav, ki kažejo do določene strani; Google analizira tudi strani od koder prihajajo glasovi. Bolj pomembne in kvalitetne kot so strani, večjo težo imajo njihovi glasovi. Google pri tem uporablja PageRank sistem, ki vsaki indeksirani strani dodeli številko, ki odraža njeno pomembnost. Večji PageRank kot ima stran, višje bo uvrščena med rezultati iskanja. Če želite ugotoviti kakšen PageRank ima vaša stran, si z naslova http://toolbar.google.com/ prenesite na vaš računalnik Googlovo orodno vrstico.

Verjeli ali ne, med rezultati iskanja se lahko na podlagi ključnih besed pojavi tudi stran, na kateri iskane ključne besede sploh ne boste našli. Za iskalnike je namreč lahko dovolj že to, da je na neki drugi strani povezava do vaše spletne strani poimenovana z iskano ključno besedo ali frazo. Za lažje razumevanje navedenega, vam bomo podali najlepši možni primer. Spletna stran z biografijo George W. Busha npr. ne vsebuje besedne zveze »miserable failure«, vendar če boste na Googlu v iskalno polje odtipkali ti dve besedi, boste na prvem mestu med rezultati iskanja dobili omenjeno biografijo. To je več kot zadosten dokaz o pomenu povezav z drugih spletnih strani.

Za spletno stran je torej koristno, da nanjo kaže čim več spletnih povezav iz različnih spletišč. Zaradi tega je pomembno, da spletno stran vpišemo v najpomembnejše spletne imenike (npr. Slowwwenia.com, Mat’kurja) in iskalnike (Najdi.si). Večkrat kot je naslov spletne strani objavljen na drugih straneh po internetu, pomembnejša za iskalnike je stran.

Želite izboljšati pozicijo vaše spletne strani na iskalnikih?

Dovolite, da vam pomagamo!

Z našo pomočjo se bo vaša stran pojavila med prvimi zadetki na iskalnikih. Zaradi tega se bo povečal obisk vaše spletne strani, pridobili boste več poslov in dosegli večjo prepoznavnost vašega podjetja!

www.nasvet.com, tel: , info@nasvet.com

Naslov strani (Title Tag)
Oznaka Title definira naslov strani, ki se prikazuje na vrhu uporabnikovega brskalnika med pregledovanjem spletnih strani. Pri izbiri naslova bodite pozorni, kaj vpišete kot naslov spletne strani, saj se naslov običajno spremeni v besedilo, ki se nahaja na spletni povezavi in ga bodo zaradi tega iskalniki najbolj cenili. Naslov naj vsebuje nekaj logično povezanih ključnih besed iz vsebine.

Primer:

Meta oznake
Pri optimizaciji spletnih strani so pomembne tudi meta oznake po katerih povprašuje veliko število iskalnikov. Z ustreznimi posegi v glavo html dokumenta (med oznake in ) lahko namreč z meta oznakami vplivamo na to, ali naj iskalnik pri svojem obisku strani le-to sploh shrani v svojo podatkovno bazo, kako dolgo naj jo hrani, kakšen opis naj ima stran v primeru izpisa med rezultati iskanja, ipd. Najbolj se uporabljajo meta oznake, ki definirajo opis strani, ključne besede in delo robotov. Z oznako meta description definiramo opis spletne strani, ki se pojavi pod izpisom naslova naše strani med rezultati iskanja. Priporočljivo je, da je v vsebino opisa vkomponiranih nekaj najbolj pomembnih ključnih besed, ki so vezane na spletno stran.

Primer:


Ključne besede so definirane z oznako meta keywords. Če iskalniki na strani ne bodo našli besed, ki so navedene v meta oznakah, jih bodo enostavno ignoriali.

Primer:

Da bi bile vaše spletne strani sploh indeksirane, je potrebno poskrbeti, da bodo pajki spletnih iskalnikov naše spletišče sploh lahko obiskali v celoti. Z meta oznako “robots” povemo iskalnemu robotu kaj naj naredi z obiskano stranjo. Če želimo, da robot indeksira spletno stran in ne sledi povezavam uporabimo oznako »all«, kadar pa tega ne želimo uporabimo oznako »none«. Slednji ukaz je še posebej uporaben v primerih, ko za določen dokument, ki se nahaja na strežniku, ne želimo da je dostopen širši javnosti. Za delo robotov obstaja še nekaj dodatnih ukazov: »index« – indeksira in shrani dokument v bazo, »follow« – sledi povezavam, »noindex« – ne indeksira strani; »nofollow« – ne sledi povezavam na strani. Če ne želimo postaviti nobenih omejitev, uporabimo naslednji ukaz:

Samo Login, Najdi.si, opozarja, da lahko oviro za pajke predstavljajo menuji, ki so v celoti izdelani v Flash-u ali JavaScript-u. «V takšnih primerih je smiselno narediti še alternativno navigacijo z uporabo običajnih spletnih povezav – najbolje kar na dnu spletne strani. Na ta način si zagotovimo, da se bo v indeksu iskalnika nahajalo celotno spletišče in da bodo uporabniki po spletišču lahko iskali tudi v globino«, svetuje Login.

Če vse skupaj povzamemo, bi v glavo html dokumenta napisali naslednjo kodo:

</font><font color=”#008000″><head><br /> <title><br /> <meta name=”description” content=”Inetia.com – izdelava spletnih strani, gostovanje, registracija domen.”><br /> </meta><meta name=”keywords” content=”izdelava spletnih strani,izdelava internet strani,izdelava,registracija domen,gostovanje,registracija,domen,domene,splet,domena, “><br /> </meta><meta NAME=”robots” content =”all”><br /> </meta>

Ključne besede
Glede na to, da večina obiskovalcev dostopa do spletnih strani prek iskalnikov, so ključne besede prioritetnega pomena za obisk vsake spletne predstavitve. Z ustrezno uporabo ključnih besed, ki se nanašajo na vašo dejavnost, storitve, proizvode in informacije, ki jih ponujate, lahko bistveno pripomorete k temu, da bodo internetni uporabniki lažje našli vašo stran in da boste na strani pritegnili željeno ciljno skupino uporabnikov. Pri izbiri ključnih besed si lahko pomagate tudi z analizo konkurence in sicer tako, da preučite pod katerimi ključnimi besedami se prikazujejo njihove spletne strani. Koristno je, da med ključne besede vključite tako edninske kot množinske različice besed (npr. čevelj, čevlji), drugačno izgovarjavo, tudi napačno, če je pogosta ali običajna in sopomenke ključnih besed

Pri številu ključnih besed pa nikakor ne pretiravajte, saj je pomembnost (teža) posamezne ključne besede razpršena med ostale in zatorej odvisna od celotnega števila besed. Zaradi tega ni smotrno vsepovprek izbirati besede, sploh pa ne tiste, ki se ne nanašajo na vsebino vaše spletne strani in tistih besed, ki zavajajo uporabnike. Pri izboru ključnih besed nam mora biti prioritetna kvaliteta obiska (na spletno stran moramo pritegniti tiste obiskovalce, ki se dejansko zanimajo za naše proizvode) in ne njegova kvantiteta. Podjetje bo namreč imelo večjo korist od manjšega števila obiskovalcev, ki se resnično zanimajo za njihove proizvode in storitve, kot pa od obiskovalcev, ki so se po naključju znašli na spletni strani.

Primer:
Za podjetje Obutev d.o.o., ki se ukvarja s prodajo ženskih čevljev pod blagovno znamko Donna, bi lahko izbrali naslednje ključne besede: obutev, čevelj, čevlji, sandali, prodaja, donna, škornji, trgovina.

Imena slik in povezav
Ker vam lahko pri rangiranju strani na nekaterih iskalnikih prinese nekaj točk tudi pravilno poimenovanje slik, ni odveč, če se lotite optimizacije še s tega vidika. Namesto, da na spletno stran vstavljate slike z brezpomenskimi imeni kot npr. IMG0002.jpg, je bolje če jih poimenujete v sladu z vsebino (npr. gostovanje.jpg) in jim s pomočjo »alt« oznak dodate tudi kratek opis, ki se bo prikazal na ekranu, če se bo uporabnik z miškinim kurzorjem postavil na sliko. Še bolje je, da na sliko obesite kakšno povezavo in jo z uporabo primernih ključnih besed tudi ustrezno poimenujete. Pri tem je koristno, da ime slike, opis slike, povezava ter tekst na povezavi vsebujejo iste ključne besede. Medtem ko velika večina iskalnikov povezuje tekst na povezavi z vsebino spletne strani na kateri je poveza objavljena, povezuje Google tekste na povezavah s stranmi do katerih vodi povezava.

Primer poimenovanja slike in njenega opisa:
tiskalnik canon i455

Vpis strani v iskalnike in imenike
Po optimizaciji spletne strani moramo poskrbeti, da iskalni roboti našo spletno stran sploh najdejo in jo vključijo v svojo bazo podatkov. Tako moramo poleg vključitve meta oznak na spletno stran poskrbeti še za njen vpis v vse pomembnejše spletne imenike in iskalnike. Ta korak je bistvenega pomena, saj pride večina obiskovalcev (po raziskavah okrog 75%) na spletno stran prek iskalnikov. Sama prisotnost na iskalnikih pa žal ni dovolj – pomembno je namreč, da se spletna stran nahaja čim višje med prikazanimi zadetki. Višje kot je stran uvrščena na iskalnikih, večji potencial ima in obratno, če strani ne najdemo med prvimi 20-30 zadetki bo obisk zelo slab, saj uporabniki ponavadi pregledajo le nekaj prvih povezav.

Pri vpisu strani v iskalnike ali imenike si lahko pomagate z brezplačnimi avtomatskimi vpisovalniki (npr. www.raziskovalec.com/vpisovalec.htm) ali pa s pomočjo kupljene programske opreme (npr. Submit Wolf www.submitwolf.net/) s pomočjo katerih boste vpisali vašo spletno stran na več naslovov hkrati. Pri vpisu boste morali posredovati url naslov, naslov strani, kratek opis, ključne besede in vaše kontaktne podatke. Pred vpisom strani vedno preverite, če je vsebina na pravem mestu in če vse povezave pravilno delujejo. Nikoli ne vpisujte še nedokončanih strani.

Kako meriti uspešnost optimizacije?
Optimiziranje spletne strani je v največji meri oteženo zaradi tega, ker ne moremo uporabljenih optimizacijskih metod sproti preverjati. Vidnost rezultatov optimizacije je namreč odvisna od iskalnika in tehnologije, ki jo le-ta uporablja. Včasih je moč spremembe zaznati že po nekaj dnevih od dneva optimizacije, v nekaterih primerih pa lahko preteče tudi nekaj tednov ali celo mesecev. Vse skupaj pa je oteženo še z dejstvom, da se algoritmi iskalnikov spreminjajo v pogostih časovnih intervalih. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da nenehno spremljate pozicijo spletne strani na različnih iskalnikih in sicer za vsako ključno besedo, ki je pomembna za vašo spletno predstavitev.

Pri optimiziranju spletnih strani za potrebe iskalnikov gre za pravo Sizifovo delo, saj ga v bistvu nikoli ne moremo dokončati. Spletno stran moramo namreč nenehno prilagajati in skrbeti za njeno promocijo, saj bomo drugače izgubili že pridobljene pozicije na iskalnikih.

Optimizacija spletne strani bi se morala opraviti po naslednjih korakih:

 1. Analiza lastne spletne strani. Pravilen izbor ključnih besed je eden ključnih elementov v celotnem postopku optimizacije. Potrebno je analizirati vsako posamezno ključno besedo, ki je pomembna za spletno predstavitev in preučiti rezultate, ki jih prinese iskanje. Poskrbeti moramo za pravilno poimenovanje vsake posamezne podstrani in vseh povezav na spletni predstavitvi.

 2. Analiza konkurence. Kakšne pozicije zavzemajo spletne strani naših konkurentov? Na katerih iskalnikih in na podlagi katerih ključnih besed najbolje kotirajo?

 3. Preučitev prednosti in slabosti v primerjavi s konkurenco. Primerjajte tekste, opise, naslove, ključne besede, število povezav z drugih strani, itd.

 4. Prilagoditev spletne strani posameznim iskalnikom in njihovim specifičnim zahtevam.

 5. Vpis spletne strani v iskalnike in imenike.

 6. Kontinuirano spremljanje pozicije na iskalnikih in izvajanje morebitnih korekcij posameznih parametrov, ki vplivajo na rangiranje.

Koristne povezave

Na prvo stran rezultatov iskanj na Googlu se je možno prebiti v nekaj tednih s pomočjo optimizacije spletnih strani ali pa že v nekaj urah s pomočjo zakupa sponzoriranih povezav preko sistema Adwords. Več o prednostih oglaševanja na Googlu in o tem kako vam lahko pomagamo pri vzpostavitvi oglaševanja si lahko preberete s klikim na povezavo “Google oglaševanje“.

Objavljeno: Moj mikro, julij/avgust 2004

Zaznamki

2 comments

 • Poučno in dobro napisano

 • SEOPRO.si /

  Pozdravljeni,
  zanima me vaše mnenje glede duplicirane vsebine in rangiranje le te. Povsod je slišati kako je to oh-in-sploh narobe, a vseeno je 99% računalniških trgovin npr. 99% dupliciranih, pa so še kar vse rangirane. Zakaj mislite, da je tako in komu se daje “prednost”? Hvala,

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top