Komentar seminarja Optimizacija spletnih strani

seminar optimizacija spletnih straniNa seminarju Optimizacija spletnih strani, ki je potekal 29.1.2010 v Ljubljani, smo bili priča zelo zanimivim, predvsem pa praktično naravnanim predavanjem, ki so postregla z ogromno uporabnih informacij in konkretnih napotkov s katerimi si lahko lastniki spletnih strani v zelo kratkem času pridobijo top pozicije na iskalnikih, ki so eden temeljnih pogojev za doseganje učinkovitosti spletnih projektov.

Tomaž Gorec je predstavil nekaj projektov, ki jih je s pomočjo postopkov optimizacije spletnih strani tudi uspešno monetiziral. V prvi vrsti velja omeniti spletno stran prevajalske agencije s katero lahko ustvari 300.000 € letnega prometa zgolj s promocijo prek iskalnikov (zakup sponzoriranih povezav na Googlu in pridobivanje top organskih pozicij s pomočjo optimizacije spletnih strani). Seveda je potrebno omeniti, da zgolj generiranje obiskovalcev prek iskalnikov ni dovolj za doseganje dobrih prodajnih rezultatov. Nadvse pomembno je namreč tudi to, da ponujamo preko spletne strani kakovostno in cenovno ugodno storitev.

Ste vedeli, da se da preko spleta uspešno prodajati tudi dimnike? To je uspelo Tomažu in sicer tako, da je izdelal spletno stran za prodajo dimnikov in jo optimiziral na besedo »dimnik«, ki roko na srce ni ravno beseda z veliko konkurence. Ampak kakorkoli že, Tomažu je uspelo na spletu najti tržno nišo in pripeljati spletno stran na prvo mesto iskalnika Google.si, ki mu generira več kot 80% vsega prometa.

Da se v zadnjih sezonah avtomobilske pnevmatike prodajajo prek spleta kot vroče žemljice potrjuje še en Tomažev projekt. Z uspešno optimizacijo, ki je vključevala analizo najbolj iskanih ključnih besed, uporabo izbranih ključnih besed v naslovu in opisu strani, optimizacijo vsebine z vidika doseganja optimalne gostote ključnih besed, uporabo ključnih besed v url naslovu, v h1 oznakah in v imenih slik ter z učinkovito gradnjo povezav mu je uspelo izboriti top pozicije tudi za spletno stran namenjeno prodaji pnevmatik, ki se sooča s precejšnjo konkurenco. Naj omenimo, da mu je v mesecu in pol uspelo prodati 2.150 zimskih pnevmatik!

seminar optimizacija strani

Radoš Skrt, lastnik spletne strani Nasvet.com, ki je posvečena internet marketingu, je opozoril na najpomembnejše napake, ki jih je moč najti na spletnih straneh slovenskih podjetij in zaradi katerih le-ta ne dosegajo želenih pozicij. Posledica slabih pozicij, ki se jih večina podjetja, sploh ne zaveda je ta, da izgubijo približno 80% potencialnih strank, ki bi lahko obiskali njihovo spletno stran, če bi bili za najpomembnejše ključne besede uvrščeni med prvih deset organskih zadetkov na iskalnikih. Med napakami je potrebno še posebej izpostaviti naslednje: napačen izbor ključnih besed, uporabo vstopnih strani, slabo vsebino, besedno onesnaževanje, nepomenske naslove spletne strani ( oznaka), nepravilno uporaba vsebinskih naslovov in povezav, uporabo grafičnih menijev, neuporabo meta description oznake, spletne strani postavljene s flash tehnologijo, nepravilno poimenovanje slik in dokumentov, napačno uporabo strukture direktorijev, premalo vhodnih povezav in slaba imena domen. Vse omenjene pomanjkljivosti je Skrt podrobno predstavil na podlagi konkretnih primerov, ki jih je zasledil pri svojem delu na področju optimizacije spletnih strani.

seminar

Sledila je predstavitev koristnih orodij pri optimizaciji spletnih strani. Uroš Okorn, direktor podjetja Dominatus, ki se ukvarja z informacijskimi in spletnimi storitvami, je še posebej izpostavil pomen upoštevanja SEO protokolov/pravil, kar rezultira v višjih pozicijah na iskalnikih. Kot eno ključnih orodij pri izboru ključnih besed velja omeniti Googlov Keyword Tool (https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal). Za analizo zahtevnosti ključnih besed je Okorn priporočal orodje, ki g anajdemo na povezavi http://www.seochat.com/seo-tools/keyword-difficulty/, za dodajanje povezav in analiziranje izvedenih SEO postopkov pa plačljivo orodje Internet Business Promoter (http://www.ibusinesspromoter.com).

On-site optimizacije si Okorn težko predstavlja brez Firebug-a, dodatka (Add-on) za Firefox, ki med drugim omogoča hiter prikaz točno določenega elementa HTML kode, prikaz stila (class, id) k pripadajočemu HTML elementu (tag-u), popravek HTML kode ‘v živo’ s takoj vidnimi spremembami ter pregled strukture HTML kode. Omeniti velja še en Firefoxov dodatek SeoQauke, ki omogoča analizo gostote ključnih besed v besedilu, analizo keyword, description in title oznak, takojšen pregled follow in nofollow povezav, ki so pomembne pri gradnji zunanjih povezav.

V nadvse uporabnem in tudi nekoliko bolj tehnično usmerjenem predavanju je Okorn poleg pravilnega strukturiranja zemljevidov strani (ang. Site map) in nastavitve pravil in preusmeritev v datoteki .htaccess opozoril tudi na nujno izogibanje »Blackhat« tehnikam kot so cloaking (prikazovanje drugačne vsebine iskalnikom in uporabnikom), uporaba skritega besedila in povezav, dupliciranje vsebine, pretirana uporabo ključnih besed, link farme, ipd. zaradi katerih je lahko spletna stran kaznovana z izgubo pozicij na iskalnikih.

seminar internet marketing

Poslastica seminarja Optimizacija spletnih strani sta bila prav gotovo predavanja Mitje Kržišnika, ki se je specializiral za izvedbo in monetizacijo mednarodnih spletnih projektov. V predavanju Postavitev mednarodnih spletnih strani in projektov je Kržišnik predstavil kako se lotiti mednarodnih spletnih projektov, opozoril je na prednosti in pomanjkljivosti upravljanja takšnih projektov, kakšne so možnosti za zaslužek (npr. affiliate marketing, Adsense, site flipping, članarine, ponujanje storitev) ter kako se lotiti optimizacije mednarodnih projektov, ki se soočajo z nekajkrat večjo konkurenco kot domači spletni projekti. Za vse udeležence seminarja (tudi za tiste, ki že poznajo osnove optimiziranja spletnih strani) je bila »smetana na torti« predavanje z naslovom Napredne tehnike gradnje povezav v katerem je Kržišnik zelo nazorno in s praktičnimi primeri predstavil eno izmed trenutno najbolj učinkovitih tehnik pri gradnji povezav – SEO Link Wheel s katero je možno nadvse učinkovito povezati vse Web 2.0 profile, članke, RSS feede in social bookmarke v celoto in doseči celo prevlado na iskalnikih (ang. SERP domination).

seminar mitja kržišnik

Zaznamki

2 comments

  • lepo bi prosila če mi sporočite kdaj imate predvidno ponoviti kak tak seminar, na temo optimizacije spletnega mesta.

    hvala
    simona

  • Ooo, če prav berem, štirje slo strokovnjaki na kupu.

    Ves čas svojih SEO poskusov vas spremljam in priznam, da sem se od vsakega od vas, že ogromno naučil.
    Bi pa tudi mene zanimalo, kdaj boste kaj spet nastopili skupaj.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top