Osnove internetne analitike v 5 minutah

prodajna optimizacijaRok Hrastnik, top strokovnjak za internetni marketing v Sloveniji, je zaključni del seminarja Prodajna optimizacija spletnih mest, ki se je odvijal 15.2.2013 v Brezovici pri Ljubljani, posvetil osnovam spletne analitike. Preberite si kratek povzetek njegovega predavanja.

Google Anaytics nam pove kaj se dogaja na naši strani, kaj ljudje delajo. Ne da pa nam odgovora na vprašanje zakaj se nekaj dogaja. GA vam bo dal usmeritve kaj se dogaja, ne bo pa vam povedal npr. zakaj ni konverzij, zakaj uporabniki ne naredijo nekaj kaj si želimo. Kako dobimo odgovore na vprašanja “Zakaj”?

En način so fokusne skupine, ki so zelo primerne, da dobimo generalne usmeritve. Drugi korak pri pridobivanju odgovore na vprašanja Zakaj so ankete. Enostavno orodje za izvajanje mini anket lahko dobite  na naslovu https://qualaroo.com. Rok Hrastnik priporoča, da izvedemo vsaj eno anketo z zaprtimi odgovori mesečno in enkrat ali dvakrat letno večjo anketo. Postavimo lahko npr. vprašanje “Zakaj ste nas danes obiskali?”. S pomočjo anket bomo dobili informacije, ki jih ne moremo izmeriti z orodji za spremljanje spletne obiskanosti. Na ta način bomo dobili smernice glede usmeritve prodajih in optimizacijskih aktivnosti, ki se nanašajo na naše spletno mesto.

Internetna analitika podaja vpoglede v ključna internetna poslovna vprašanja. Internetna analitika nas mora usmeriti v področja, ki jh moramo izboljšati.

Google analytics je super orodje ni pa popolno. Glavna pomankljivost je ta, da ne moremo delati analitike na osnovi posamezne osebe. Za spremljanje tovrstnih zadev je zelo priporočljiva uporaba orodja https://www.kissmetrics.com,  https://mixpanel.com ali https://www.rjmetrics.com. GA vam tudi ne more povedati kako se skozi čas spreminja (pade, raste) vrednost vaših strank. Po drugi strani pa lahko z GA hitro ugovotimo ali uporabniki naredijo tisto kar želimo ali ne.

Analitika ni enkraten proces. Z njo se moramo konstantno ukvarjati.

seminar internet

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top