Spletna analitika in Google Analytics

spletna analitika google analitikaVsi, ki se ukvarjajo s spletno prodajo imajo načeloma 2 poglavitna cilja – maksimizacija prodaje ob čim manjših stroških. Pri doseganju teh ciljev igra eno ključnih vlog spletna analitika, ki nam lahko znatno pripomore do učinkovitejšega spletnega mesta in do učinkovitih (in seveda profitabilnih) prodajnih akcij, ki jih izvajamo prek Facebook in Google oglaševanja, email marketinga in ostalih oblikah internenega oglaševanja. V nadaljevanju vam podajamo nekaj bistvenih informacij, ki smo jih izvedeli na seminarju Spletna analitika od A do Ž, ki je potekal 15.4.2016 v Ljubljani.

“If you can´t measere it, you can´t manage it”, je dejal eden največjih ekonomistov 20-stoletja Peter Drucker. Na srečo vseh, ki se ukvarjajo z internetnim marketingom, velja za internet, da je daleč najbolj merljiv medij. S pomočjo orodij lahko zelo natančno spremljamo kaj se dogaja na spletni strani kot tudi pridobivamo zelo podrobne podatke o vseh oglaševalskih akcijah, ki jih izvajamo.

seminar Spletna analitika od A do Ž, Ljubljana 15.4.2016

seminar Spletna analitika od A do Ž, Ljubljana 15.4.2016

Daleč najbolj priljubljeno analitično orodje med internetnimi tržniki je vsekakor Google Analytics. Da bi ga lahko začeli uporabljati, je potrebno na spletno stran, ki jo želimo spremljati, namestiti Google Analytics kodo.

Nastavitev ciljev

Prvi korak v spletno analitiko je določitev internetnih poslovnih ciljev in ciljev (konverzij), ki bi jih naj obiskovalci naredili na spletni strani. Cilji so lahko različni: prodaja izdelka, dowload kataloga, registracija uporabnika, prijava na e-novice, sodelovanje v nagradni igri, ipd. Dobro je, da se pri vsem tem vprašamo tudi skozi katere procese na spletni strani morajo uporabniki da dosežejo željeni cilj, saj nam bo odgovor na to vprašanje pomagal določati funnele (tokove), ki jih lahko tudi nastavljamo, ko določamo cilje v Google Analyticsu.

Na to ali bo na spletni strani prišlo do željene konverzije vpliva zelo veliko dejavnikov in sicer od tega kakšen je vir obiska (npr. na katerih medijih in s kakšnimi oglasi oglašujemo), kakšna je uporabniška izkušnja na spletnem mestu, kakšna je ponudba izdelkov pa do tega kako skrbimo za redno komunikacijo z našimi strankami.

Da bomo lahko merili konverzije, si moramo v Google Analyticsu nastaviti cilje. V spletni trgovini je primarni cilj prodaja. V tem primeru je cilj, da pripeljemo obiskovalca na zahvalno stran, ki se odpre, ko oddamo naročilo. Zahvalna stran je torej naša ciljna stran. V Google Analytics moramo pri nastavitvah ciljev vnesti ime zahvalne strani (npr. hvala.html). Kako to naredimo je prikazano na spodnjih slikah.

nastavitev-ciljev-google-analytics

nastavitev-ciljev-google-analytics-2

cilji-google-analytics

Sledenje dogodkom (eventom)

Google Analytis stran definira dogodke kot interakcije uporabnikov z vsebino, ki jim je mogoče slediti neodvisno od nalaganja spletne strani ali zaslona. Evente oz. dogodke nastavljamo torej za tiste stvari, ki se zgodijo na spletni strani a se pri tem url povezava na spremeni (npr. klik na video, prenos, sprožitev flash datoteke). V primeru spremljanja dogajanja v aplikacijah na mobilnih napravah, pa je nastavitev eventov več kot nujna. Podrobne informacije o nastavitvah sledenja dogodkom dobite na naslovu https://support.google.com/analytics/answer/1033068?hl=si.

Ogromno podatkov

Google Analytics ponuja ogromno podatkov in omogoča ogromno poročil. Zaradi tega se je nujno potrebno osredotočiti zgolj na najpomembnejše podatke in metrike, seveda glede na vaše izrbane cilje.

Kreiranje custom segmentov

Da bi stopili iz okvirja podatkov, ki prikazujejo povprečja, si je smiselno nastaviti custom segmente. V posamezen custom segment damo uporabnike, ki jih zdržuje neka skupna lastnost. Možnosti za kreiranje različnih segmentov je pravzaprav nešteto, vendar moramo biti pragmatični in kreirati takšne segmente, ki so smiselni, predvsem pa uporabni. Naj navedemo nekaj primerov segmentov: uporabniki, ki so si ogledali vsaj 1 izdelek a ga niso dodali v košarico, uporabniki, ki so dodali izdelek v košarioc a niso vnesli svojih podatkov, uporabniki, ki so vnesli podatke a niso opravili nakupa.

Za najpomembnejše segmente uporabnikov je koristno ugotoviti naslednje:

 • Kakšen je njihov delež?
 • Iz kje prihajajo (traffic sources)?
 • Na katerih pod-straneh vstopajo?
 • Kaj je njihov namen obiska?
 • Kje se zadržujejo največ časa?
 • Katere cilje dosegajo?
 • Koliko časa potrebujejo, da dosežejo posamezni cilj?
 • Ali se vračajo? Kako pogosto?
 • Kako lahko pospešimo ponovno konverzijo?

Merjenje spletnih kampanj

Pri optimizaciji prometa je ključno le dvoje! Kakšna je ustvarjena poslovna vrednost na obiskovalca in kakšen je strošek pridobitve obiskovalca. Uspešnost spletnega nastopa se meri s stroškom na naročilo (CPO -cost per order), stroškom za željeno izvedeno dejanje na spletni strani (CPA – cost per action) in seveda na koncu tudi s profitom.

Cilji optimizacije internetnega oglaševanja so:

 • Povečanje finančne učinkovitosti
 • Povečanje prodaje
 • Povečanje CR
 • Znižanje stroška oglaševanja
 • Znižanje stroška na konverzijo
 • Večja profitabilnost

Da bomo lahko spremljali uspešnost vsake posamezne kampanje je potrebno opremljati vse povezave na oglasih in v mailih z Google tracking parametri.

Bistvo optimizacije, kot je povedala predavateljica Urša Podobnik, je, da ugotovite, kateri viri obiska (medij, oglas) so dobičkonosni in kateri ne. “Oglaševanje nadaljujte le s tistimi, ki so. Maksimirajte vire, ki maksimirajo vašo poslovno uspešnost”, in za konec dodala “spremljajte tudi odložene konverzije”.

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top