Rumene strani na internetu

rumene straniPoslovni imeniki prinašajo prednosti tako podjetjem kot spletnim uporabnikom. Za podjetja predstavljajo brezplačni vpisi v imenike, najcenejši način oglaševanja ter možnost dodatnega prejemanja naročil in povečanja prodaje. Mnoga podjetja se namreč zavedajo, da jim predstavitev v poslovnih imenikih bistveno izboljšuje možnosti, da jih najdejo potencialni kupci, dobavitelji in ostale ciljne skupine. Za spletne uporabnike pa predstavlja uporaba poslovnih imenikov udoben način iskanja poslovnih subjektov in pridobivanja najrazličnejših informacij o podjetjih, od osnovnih kontaktnih podatkov, dejavnosti, števila zaposlenih, prometa, itd.

Res je, da si lahko pomagamo lahko pri iskanju poslovnih subjektov tudi z iskalniki kot sta Google in Najdi.si. V nekaterih primerih bomo z uporabo primernih ključnih besed prek iskalnikov celo veliko hitreje prišli do podrobnih in obsežnih informacij o podjetju, ki ga iščemo. Je pa tudi res, da bomo na iskalnikih velikokrat ostali tudi praznih rok, saj je še vedno zelo veliko podjetij, predvsem pa manjših obrtnikov, ki sploh nimajo spletne strani, kar pa seveda pomeni, da jih prek iskalnikov sploh ni mogoče najti. Zaradi prednosti, ki smo jih omenili in zaradi tega, ker predstavljajo poslovni imeniki, ki so dostopni prek interneta, zelo dober vir za začetno spoznavanje podjetij, smo za vas pripravili izbor slovenskih spletnih poslovnih imenikov.

PIRS
http://www.pirs.si/
Poslovni informator Republike Slovenije (PIRS) velja za nepogrešljivo orodje v poslovnem svetu saj predstavlja najobsežnejšo zbirko podatkov podjetij in ostalih poslovnih subjektov v Sloveniji. V Pirsu, ki je na internetu prisoten že od leta 1996, je vpisanih približno 150.000 podjetij in poslovnih enot, od teh je približno 90.000 preverjenih z osebnim obiskom prek zastopnikov Slovenske knjige. Prednost Pirsove zbirke informacij je predvsem v preverjenosti podatkov in v seznamu izdelkov in storitev slovenskih poslovnih subjektov. Zanesljivost podatkov omogoča uporabnikom zmanjšanje stroškov in možnost iskanja novih poslovnih priložnosti. PIRS omogoča iskanje po podjetjih, izdelkih in storitvah, na voljo pa je tudi e-katalog, ki omogoča podjetjem da predstavijo svoje izdelke in storitve v sliki in besedi. Pri splošnem iskanju, ki omogoča tudi iskanje po korenu besede, lahko v iskalno polje vnesete eno ali več ključnih besed. Kadar uporabnik vpiše izdelek ali storitev, mu sistem pred izpisom zadetkov predlaga izdelke/storitve iz šifranta. Tako lahko podrobneje izbere podjetja, ki ponujajo iskane izdelke oziroma storitve. Če npr. vpišemo v iskalno polje pri iskanju izdelkov in storitev besedo »parket«, nam sistem predlaga povezave, ki vodijo do podjetij iz naslednjih dejavnosti: Parket, polaganje; Parket, brušenje; Parket, lakiranje; Parket, proizvodnja; Parket, trgovina na debelo, itd. S klikom na eno izmed povezav pride uporabnik do podjetij, ki imajo te izdelke/storitve. Rezultati splošnega iskanja so razdeljeni v tri kategorije: katera podjetja ustrezajo iskani besed, kateri izdelki podjetij ustrezajo iskanju ter kateri zadetki so bili najdeni v E-katalogih.

Če vam splošno iskanje ne zadostuje, lahko kadarkoli uporabite tudi napredno iskanje, ki omogoča iskanje po najrazličnejših kriterijih (ulica, poštna številka in kraj, telefon, elektronski in internetni naslov, odgovorna oseba, dejavnost, itd.). Pohvalno je, da lahko pri iskanju uporabimo hkrati več kriterijev, ki nas pripeljejo do boljšega rezultata, vendar moramo pri tem paziti, da kriteriji niso med seboj izključujoči (npr. izberemo Celje in področno kodo 02). Z brezplačno registracijo v Pirs vam je omogočena uporaba naprednih uporabniških funkcij med katerimi naj omenimo: pošiljanje povpraševanj na elektronske naslove podjetij, spreminjanje nastavitev avtomatskega prejemanja e-obvestil glede na ključne izdelke ali storitve, urejanje seznama izbranih podjetij, ki jih večkrat potrebujete, urejate in spreminjanje prikaza nabora podatkov posameznega podjetja. Še posebej je koristna funkcionalnost, ki omogoča prilagajanje spletne strani posamezniku, saj si lahko prilagodimo prikaz zadetkov ter po potrebi shranimo najdena podjetja ali proizvode v »Moj izbor«, tako da nam naslednjič ni potrebno znova iskati istih poslovnih subjektov ali storitev.

pirs

Rumene strani
http://www.rumenestrani.com
Poslovni imenik Rumene strani je zasnovan tako, da je na voljo dvem vrstam uporabnikov – tistim, ki radi brskajo, in tistim, ki radi iščejo. Pri iskanju poslovnih subjektov si lahko pomagate s splošnim in naprednim iskanjem. Splošno iskanje subjektov lahko precej poenostavimo in pohitrimo z uporabo kriterijev kot so naziv, priimek, e-pošta telefonska številka ter lokacija. Napredno iskanje deluje na podoben način kot splošno iskanje, vendar vam omogoča vpis večjega števila iskalnih kriterijev in večje število kombinacij. Poslovne subjekte lahko, kot že rečeno, iščemo tudi z brskanjem. Ta način je še posebej uporaben za tiste primere, ko ne vemo kaj točno iščemo (npr. ne znamo pravilno poimenovati dejavnosti, ne poznamo točnega imena podjetja, se pa ga bomo spomnili takoj, ko ga bomo videli). Brskate lahko na dva načina po kategorijah (devetnajst glavnih kategorij, ki so razdeljene na številne podkategorije, le te pa še na posamezne dejavnosti) ali po lokaciji Poslovne subjekte lahko iščemo tudi s pomočjo zemljevida in sicer tako, da si najprej izberemo regijo, nato občino, kraj in nazadnje še dejavnost. Naj omenimo še to, da je vpis podjetij v poslovni imenik Rumene strani brezplačen.

Iskanje poslovnih subjektov v telefonskem imeniku Slovenije
http://tis.telekom.si/PoslovneStrani/BussinessDirectory.aspx
Poslovne subjekte lahko iščete tudi s pomočjo telefonskega imenika Slovenije. Razdelek Poslovne strani omogoča poleg iskanja po klasičnih kontaktnih parametrih tudi iskanje po kriterijih, kot so davčna številka, velikost podjetja ali dejavnost. Slednja opcija pride še kako prav, če imate probleme s pravilnim poimenovanjem ali iskanjem ustreznega slovenskega izraza za dejavnost oziroma delo, ki ga opravljajo mojstri. Napredno iskanje v Poslovnih straneh je na voljo vsem uporabnikom, ki se brezplačno registrirajo ter naročnikom Telefonskega imenika Slovenije na spletu ali na zgoščenki. Z uporabo naprednega iskalnika, ki omogoča iskanje po petnajstih iskalnih atributih, ima uporabnik natančno in zmogljivo orodje za iskanje poslovnih subjektov. Napredni iskalnik omogoča uporabnikom tudi prilagajanje rezultatov iskanj svojim potrebam. V praksi to pomeni, da si lahko uporabniki izdelajo sezname točno določenih podjetij, ki se nahajajo na nekem izbranem geografskem področju ali pa npr. sezname podjetij glede na število zaposlenih in glede na dejavnost, ki jo opravljajo. Žal bi naj bila brezplačna uporaba poslovnega imenika na voljo le mesec dni.

Kaj menite o prihodnosti spletnih poslovnih imenikov glede na to, da dobivajo iskalniki, kjer lahko uporabniki takoj najdejo željeno podjetje, vedno večji pomen?Mario Pintar, strokovni sodelavec za trženje Slovenska knjiga (PIRS): »Res je, da začne večina uporabnikov z iskanjem prek iskalnikov, res pa je tudi to, da je ciljni segment za poslovne imenike prav gotovo nekoliko drugačen. Večinoma so to poslovni uporabniki, ki želijo hitro do informacij o podjetjih, njihovih izdelkih in storitvah. Uporabniki lahko seveda podjetje najdejo prek iskalnika, vprašanje pa je ali bodo lahko našli podjetje oz. več podjetij, če vpišejo iskani izdelek, pri tem pa ne vedo katero podjetje jim ga ponuja. To, da spletni iskalnik sploh najde iskano podjetje, je v veliki meri odvisno od optimizacije spletnih strani, še posebej, če v iskalno polje vpišemo izdelek. Problem je tudi v tem, da v primeru iskanja ponudnikov določenih izdelkov ali storitev, porabijo spletni uporabniki precej časa da zberejo vse potrebne kontaktne podatke. S pomočjo Pirsa se ta podjetja in iskani podatki najdejo v nekaj sekundah.Domen Dežman, urednik spletnega portala Gradimo.com:«Iskalniki in poslovni imeniki – sploh pa taki kot je naš, kjer obiskovalcem prioritetno nudimo nasvete in odgovore na njihove težave oz. vprašanja in šele v drugem planu vodimo seznam ponudnikov – naj bi izkoristili svoje kapacitete in poiskali najboljše sodelovanje, ki bi prineslo korist vsem. Trenutno je pa vzpon spletnih iskalnikov “dober” tudi za nas, kajti preko večjega obiska iskalnikov nas zaradi in predvsem tudi na podlagi delovanja in izboljšanega pozicioniranja na podlagi iskalnih nizov obišče vedno več obiskovalcev, ki nas morebiti ne bi (iz različnih razlogov, največkrat pa gotovo zaradi nepoznavanja naše strani).«

Damjan Kosec, urednik portala Estoritve.si:»Prednost imenikov vidim v tem, da lahko uporabnik preko našega portala najde podjetje in tudi objavi povpraševanje po določeni storitvi. Podjetja so potem obveščena o povpraševanju in lahko oddajo ponudbe. Prihodnost je sicer v iskalnikih vendar bodo za specifična področja še zmeraj imeli prednost imeniki.«

Estoritve.si
http://www.estoritve.si/
Če adaptirate stanovanje in iščete pleskarja, mizarja, serviserja ali morda le parket ter pohištvo, potem obiščite storitveni portal Estoritve.si, ki omogoča tako posameznikom kot tudi podjetjem brezplačno iskanje in objavo oglasov. Portal omogoča poleg objave malih oglasov, prostih delovnih mest in izobraževalnih dogodkov tudi brezplačno objavo povpraševanj. Če se povpraševanje nanaša na dejavnost, ki jo opravlja podjetje, ki se nahaja v bazi izvajalcev, se podjetje prek e-pošte obvesti o prispelem povpraševanju in se ga hkrati pozove k oddaji ponudbe. Uporabnik, ki je oddal povpraševanje, nato med prejetimi ponudbami izbere tisto, za katero smatra da je najugodnejša. Poslovni imenik v katerega je vpisanih več kot 20.000 podjetij (približno 20% vseh podjetij v Sloveniji) omogoča iskanje podjetij, ki so predstavljena s svojo ponudbo, delovnim časom, letom ustanovitve, številom zaposlenih, z dejavnostmi, ki jih opravljajo ter z ostalimi pomembnimi podatki. Uporabniki lahko poleg splošnega iskanja uporabljajo tudi iskanje oziroma brskanja po področjih dela, po dejavnostih, po regiji ali po abecedi. Največja slabost imenika je pravgotovo ta, da je baza podjetij precej manjša od konkurenčnih imenikov, kar pomeni, da podatkov o marsikaterem podjetju sploh ne bomo našli.

Poslovni register Najdi.si
http://www.najdi.si/register/
Iskanje poslovnih subjektov je omogočeno tudi na iskalniku Najdi.si in sicer na naslovu http://www.najdi.si/register/, Medtem ko omogoča splošno iskanje omejitev iskanja na s.p.-je, pravne osebe in poslovne enote, pa omogoča iskanje po kriterijih naprednejše iskanje pravnih subjektov in sicer po kriterijih kot so npr. število zaposlenih, prihodki, dejavnost, lokacija sedeža.

Obrtni register
http://www.ozs.si/register.asp
Obrtna zbornica Slovenije vodi na naslovu http://www.ozs.si/register.asp obrtni register, ki ga tvorijo fizične in pravne osebe, ki opravljajo obrtno dejavnost ali dejavnost domače in umetnostne obrti. Iskanje po obrtnem registru poleg splošnega iskanja podpira tudi iskanje po lokaciji območne obrtne zbornice, ter po sekcijah (sekcija kovinarjev, tesarjev, urarjev,..)

Register članov GZS
http://www.gzs.si/register/iskanje.asp
Iskanje po Registru članov Gospodarske zbornice Slovenije (http://www.gzs.si/register/iskanje.asp) omogoča iskanje po: matični in davčni številki, nazivu podjetja, šifri dejavnosti in regiji. Pri podrobnejšem prikazu izbranega rezultata iskanja se nam poleg osnovnih kontaktnih podatkov med drugim izpiše tudi ime direktorja, naslov spletne strani, e-pošta, številka transakcijskega računa, davčna številka in glavna dejavnost subjekta. Kot zanimivost naj omenimo, da je bilo 24.10.2006 vpisanih v register članov GZS 65.573 gospodarskih subjektov.

Evropske rumene strani
Za iskanje poslovnih subjektov po Evropi so vam lahko v veliko pomoč naslednj imeniki: Europages (www.europages.com), Wer Liefert Was (www.wlw.de), Kompass (www.kompass.com). Seznam najpomembnejših poslovnih imenikov po posameznih evropskih državah pa boste našli na naslovu http://www.europages.com/sl/bs/yellow-pages.html.

Imate težave povezane z nepremičnino?
Glede na to, da večina ljudi največkrat išče obrtnike povezane z gradnjo ali obrtniškimi deli v stanovanju, je zelo dobrodošel tudi imenik izvajalcev na portalu Gradimo.com (http:/www.gradimo.com/imenik.html) v katerega je vpisanih 1340 poslovnih subjektov. Preko izbora področja dela (arhitektura, zaključna dela, obrtniška dela,..) pridemo prek zelo podrobne kategorizacije izbranega področja do seznama naslovov. Pri uporabi imenika smo zaznali kar nekaj pomanjkljivosti: ne omogoča geografskega filtriranja, kontaktni podatki ne vsebujejo telefonske številke, zelo težavno je iskanje primernega izvajalca saj so naslovi razvrščeni po naključnem vrstnem redu. V želji, da bi spletnim uporabnikom olajšali iskanje obrtnikov in podjetnikov za opravljanje raznih del okoli njihovih domov, so v Merkurju na naslovu http://nakup.merkur.si/mojster/mojstri.asp pripravili precejšnje število koristnih naslovov. Do seznama naslovov pridete tako, da izberete željeno lokacijo (Celje, Maribor, Ljubljana,…) in da označite storitve, ki vas zanimajo (elektroinstalacije, parketarstvo, vodoinstalaterji, zidarji,..).

Kako do iskanega poslovnega subjekta?
Če se boste morali sami peljati do izbranega obrtnika in če ne bi radi izgubljali časa z iskanjem njegovega poslovnega prostora, vam priporočamo uporabo zemljevida Najdi.si (http://zemljevid.najdi.si/), ki omogoča iskanje po kraju, ulici in hišni številki ter po imenu podjetja. Zemljevid podpira približno 5.900 krajev, 15.000 ulic, 500.000 naslovov in 173.000 podjetij ter njihovih poslovnih enot; prikaže pa tudi več kot 2.300 interesnih točk kot so pošte, parkirišča, bencinski servisi in podobno. Nekoliko več vam ponujamo storitev Kje.sm (www.kje.sm), ki ne omogoča samo iskanje lokacij, ampak tudi natančen izris poti od točke A do točke B ter iskanje najhitrejših in najkrajših poti do izbranega cilja.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Zaznamki

One comment

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top