S pomočjo ponudnika Cetis lahko začnete e-račune izdajati že jutri

e-racuni-cetis-105Za vsa podjetja, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki, bodo po 1.1.2015 lahko izdajala samo še elektronske račune. E-račun je navaden račun v elektronski obliki in ima zato drugačno pot do prejemnika, drugačno obdelavo, a enako vsebino in vrednost. Zahteva države, da morajo podjetja proračunskim uporabnikom izdajati račune, pomeni novo situacijo in bodo tudi podjetja med seboj začela poslovati z e-računi. Pri tem morajo paziti, da nadgradijo obliko računov skladno s standardom eSlog 1.5 ali 1.6, zatem pa poiščejo ponudnika e-poti za pošiljanje e-računov na UJP.

Za izdajanje e-računov proračunskim uporabnikom obstajajo tri možnosti. Izdajatelji računov imajo možnost izdajanja e-računov neposredno prek UJP portala, če pa izdajajo veliko računov, pa lahko izberejo katero izmed bank ali ponudnikov e-poti. Ponudniki e-poti so podjetja, ki jim je država zaupala uvedbo sistema za posredovanje e-računov v UJP portal. Ponudniki so oblikovali različne pakete, prilagojene potrebam izdajateljev računov. Pri odločitvi glede ponudnika e-poti gre za popolnoma poslovno odločitev izdajatelja.

Eden izmed ponudnikov e-poti je podjetje Cetis, ki ima zelo inovativno in preprosto rešitev za izdajanje e-računov. Njihova rešitev je zanimiva predvsem zato, ker uporabniku ne spreminja obstoječega načina izdajanja računov tudi v primeru e-računov. Izdajatelj v celoti pripravi račun v aplikaciji ali v urejevalniku teksta (npr. Word ali Excel). V trenutku, ko želi račun stiskati, izbere namesto obstoječega tiskalnika tzv. navidezni tiskalnik, ki račun pretvori v PDF in ga avtomatsko posreduje v obdelavo. V Cetisu se z računa preberejo vsi potrebni podatki in se pretvorijo v e-račun, skladen z eSlogom 1.6. Ta se z interakcijo izdajatelja pošlje v UJP ali kateremukoli drugemu prejemniku po elektronski pošti. Izdani računi se tudi ustrezno arhivirajo vključno z revizijsko sledjo.

V primerjavi z drugimi rešitvami, ki obstajajo na trgu, rešitev ponudnika Cetis ne zahteva dodatnega dela in ročnega vnašanja podatkov v spletne portale ali uvažanja e-računov v bančne aplikacije, prav tako ne zahteva investicije v razvoj ali nabavo dragih programskih komponent, ki omogočajo pripravo e-računov.

Mesečni stroški uporabe sistema so nizki in prilagojeni različnim tipom izdajateljev. Dodatne informacije o rešitvi lahko dobite na njihovi spletni strani http://www.cetis.si/eracun ali na elektronskem naslovu eracun@cetis.si.

 

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top