Google Earth, Google Maps, World Wind in ostali digitalni zemljevidi

zemljevidiGoogle, Yahoo in Microsoft ne tekmujejo samo na področju iskalnikov ampak tudi na področju zemljevidov. Za pozornost uporabnikov se borijo predvsem s kvaliteto satelitskih posnetkov, ki so sestavni del njihovih zemljevidov pa tudi s tem kolikšen delež zemeljskega površja pokrivajo s posnetki v visoki resoluciji in katere dodatne storitve poleg običajnega pregledovanja zemljevidov še ponujajo.Seveda je ponudnikov kartografskih storitev na internetu še veliko (tudi slovenskih) dejstvo pa je da veliki trije narekujejo trende razvoja. Pa si oglejmo nekaj najbolj priljubljenih globalnih in domačih rešitev na področju spletne kartogrrafije.

Google Maps
Google Maps
Google je v preteklem letu združil dve storitvi Google Local in Google Maps v skupno storitev, ki poleg samodejnega sprehajanja po zemljevidu sveta in iskanja držav ter krajev omogoča v določenih državah (ZDA, Velika Britanija, Kanada) tudi iskanje hotelov, trgovin, restavracij in ostalih podjetij. Če npr. v iskalno polje vpišemo kraj in ime hotela, ki se nahaja v Googlovi bazi podatkov, se nam bo na zemljevidu prikazala iskana lokacija. S pomočjo iskalnika lahko izvemo tudi kdo se nahaja na določenem naslovu ali pa npr. katero podjetje je lastnik določene telefonske številke. Poleg umestitve iskanega poslovnega subjekta na zemljevidu lahko dobimo tudi njegove kontaktne podatke pa tudi informacijo o tem s katerim javnim prevozom pridemo najlažje do izbranega podjetja in kako daleč od naše lokacije se nahaja. Če smo npr. v New Yorku in bi se radi odpravili na suši, pa ne vemo kje se nahajajo restavracije s tovrstno hrano, je rešitev zelo preprosta: v iskalno polje vpišemo »sushi new york« in čez nekaj trenutkov se nam na zemljevidu izriše seznam vseh restavracij.

Google Maps poleg navadnega zemljevida oziroma topografske karte omogoča tudi ogledovanje površja prek satelitskih posnetkov ali pa prek hibridnega pogleda, kjer sta združena oba načina prikaza (vektorski podatki so postavljeni čez rastrske posnetke). Google Maps je tudi učinkovit pripomoček za podrobno načrtovanje potovalne poti, saj nam izpiše vse podrobnosti poti med dvema izbranima točkama (prikaz poti, razdaljo, kje moramo zaviti, po katerih cestah se bomo vozili, ipd.). Storitev, ki jo ponuja Google, je tako lahko popoln navigacijski pripomoček vendar zaenkrat le v severni Ameriki, zahodni Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem.

Storitev Google Maps je na področju Slovenije v bistvu neuporabna, saj razen Ljubljane ne najde ostalih krajev. Povrh vsega za Slovenijo sploh ni narejena topografska karta. Žalostno je, da Google Slovenijo še vedno uvršča na Balkan in med vzhodnoevropske države, saj z omenjenimi državami predstavljamo nekakšno zono somraka sredi Evrope za katero ni na voljo zemljevidov s cestnimi povezavami in imeni krajev. Malce boljše volje smo lahko, če iz navadnega pogleda preklopimo na satelitske posnetke, saj je naša prestolnica poleg obalnih krajev prikazana s posnetki v visoki ločljivosti.


Google Maps ne podpira topografske karte za Slovenijo


Googlov satelitski pogled na Tromostovje

Prava uporabna vrednost storitve Google Local se pokaže predvsem za tista področja zemeljske oble, kjer so so poleg topografski podatkov in satelitskih posnetkov v visoki ločljivosti na voljo tudi lokacijski podatki o poslovnih subjektih in vsepovsod tam kjer je omogočeno načrtovanje poti in računanje razdalij med izbranimi kraji. Za turiste, ki iščejo določene lokalne znamenitosti, muzeje, galerije, restavracije, hotele, ipd. v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi je to vsekakor zelo uporabna storitev. Podobno velja tudi za poslovneže ki lahko s pomočjo Googlovega zemljevida pridejo prej do podjetja, ki ga želijo obiskati. Google Maps lahko uporabljamo tudi na mobilnih telefonih, kjer lahko poleg običajnega pregledovanja zemljevidov in iskanja najustreznejše poti med izbranimi kraji, spremljamo tudi podatke o gostoti cestnega prometa v več kot 30 večjih ameriških mestih. Podrobnosti o omenjeni storitvi so dosegljive na naslovu http://www.google.com/gmm/. Google omogoča brezplačno rabo svojih zemljevidov tudi na drugih spletnih straneh. S programskimi vmesniki (API) je mogoče na zemljevide vključiti podatke o lokaciji podjetja, trgovin z računalniško opremo, lekarn, uporabnikov, ki so so prijavljeni na vaše e-novice, itd. Podjetjem je na voljo tudi komercialna različica (http://www.google.com/enterprise/maps/) katere cena se začne pri 10.000 dolarjih in ki med drugim omogoča z uporabo programskih vmesnikih prilagoditev zemljevida po svojih željah. Na zemljevidu se lahko npr. prikažejo lokacije stran in poslovnih partnerjev, vzpostavi se lahko slednje pošiljk, itd. Naj omenimo še to, da si lahko v osnovni verziji vse poiskane lokacije shranimo za kasnejšo uporabo in da lahko prikazan zemljevid natisnemo v merilu, ki nam najbolj ustreza.

Windows Live Local
local.live.com
Microsoftov odgovor na Googlove kartografske storitve je Windows Live Local, ki preseneti s simpatično oblikovno podobo in enostavnostjo uporabniškega vmesnika. Uporabniki se lahko na enostaven način premikajo po zemljevidu ter povečujejo in zmanjšujejo merilo prikazanega zemljevida. Poleg iskanja lokacij pravnih in fizičnih oseb (slednje lahko iščemo po imenu, priimku ali telefonski številki) ponuja storitev Windows Live Local tudi načrtovanja poti med dvema točkama in prikaz podatkov o trenutni gostoti prometa v največjih ameriških mestih. Iskano lokacijo si lahko vedno ogledamo v dveh različnih pogledih in sicer na topografski karti, ki vključuje imena ulic in druge pomembne označbe ter na zračnem posnetku. Največja ameriška mesta pa si lahko ogledamo tudi prek posnetkov iz ptičje perspektive (bird’s eye view), ki so nastali pod kotom 45 stopinj. Tovrstni pogled, ki približa objekte na zemljevidu na nekaj deset metrov, nam omogoča, da opazovano področje ogledamo iz vseh smeri neba, kar nam daje bolj realistično predstavo o opazovanem okolju kot tudi o velikosti objektov na zemljevidu. Žal si lahko v tovrstnem načinu pregledovanja ogledamo le nekaj največjih ameriških mest. Windows Live Local nam omogoča, da lahko na poljubno točko na zemljevidu dodamo zaznamek, ki ga lahko opremimo s podrobnejšim opisom sliko in url povezavo. Če opravimo brezplačno registracijo, si lahko zaznamke shranjujemo za kasnejšo uporabo. In to še ni vse. Zemljevide lahko kadarkoli natisnemo, jih posredujemo drugim uporabnikom prek e-pošte ali pa jih uporabimo na blogih. Z enim klikom se nam na opazovanih področjih v ZDA prikažejo še bližnje restavracije, kinodvorane, trgovine, knjigarne in drugi pomembni objekti javnega značaja. Za slovenske uporabnike je storitev Windows Live Local za razliko od storitve Google Maps veliko uporabnejša, saj so na topografski karti Slovenije označeni tudi majhni kraji, poleg tega pa je omogočeno tudi iskanje krajev prek iskalnika.


“Bird’s eye” pogled na enega izmed hotelov v Las Vegasu

Primerjava Googlovih in Microsoftovih zemljevidov
Googlove topografske karte so malenkost bolj kontrastne in preglednejše od Microsoftovih, vendar bistevne razlike o kakovosti ni. Če primerjamo kvaliteto satelitskih posnetkov, ki jih ponujata local.live.com in Google maps, ugotovimo, da so na nekaterih predelih površja Microsoftovi satelitski posnetki veliko ostrejši in podrobnejši, na določenih predelih pa je ravno obratno. Microsoft zmaga vsepovsod tam, kjer ima možnost prikaza v »Bird’s eye« pogledu, Google pa je nesporni zmagovalec v pokritosti zemeljskega površja s satelitskimi posnetki v visoki ločljivosti. Gledeno iz te perspektive lahko rečemo, da so Googlovi satelitski posnetki bolj uporabni, Microsoftovi pa bolj zanimivi. Da pa ne bi izpadli pristranski, je najbolje da sami primerjate obe storitvi. Neposredno primerjavo med obema zemljevidoma ponuja res zanimiva spletna stran Flash Earth (www.flashearth.com), kjer lahko z enim klikom preklapljamo med storitvama Google Local in Live Local ter tako neposredno primerjamo kvaliteto satelitskih posnetkov na opazovanem površju.
slika a: ljubljana-live-local.tif
slika b: ljubljana-google.tif

Yahoo! Maps
http://maps.yahoo.com/beta/
Beta različica storitve Yahoo! Maps je tako po izgledu kot funkcionalnosti zelo podobna storitvima Google Maps in Microsoft Local, saj ravnotako ponuja enostaven in pregleden uporabniški vmesnik, ki omogoča kartografski, satelitski in hibridni prikaz opazovanega področja na zemeljski površin. Podobno kot Google In Microsoft je tudi Yahoo povezal storitvi Maps in Local, tako da lahko na zemljevidih iščemo tudi poslovne subjekte, vendar izključno tiste, ki se nahajajo v ZDA. Storitev Yahoo! Maps omogoča tudi prikaz trenutne gostote prometa v največjih ameriških mestih ter prikaz najrazličnejših interesnih točk na zemljevidu (banke, avtomehanične delavnice, parkirna mesta, gledališča,..), ki vsebujejo tudikontaktne informacije in podrobnejše opise. Škoda ker je načrtovanje poti možno samo znotraj ZDA in Kanade, saj je Yahoojev planer poti izredno enostaven za uporabo, saj se lahko z dodajanjem točk prek zemljevida (z desnim klikom na zemljevidu določimo začetno in končno točki poti) izognemu zamudnemu tipkanju naslovov; povrh vsega pa velikokrat niti ne vemo v kateri ulici se nahaja začetna ali končna točka potovanja.


Iskanje italijanskih restavracij v San Franciscu s pomočjo storitve Yahoo! Maps

Yahoo je uporaben tudi za Slovence saj je prek iskalnika možno najti na zemljevidu tudi manjše kraje kot je npr. Mežica. Slovenija je sicer pokrita s satelitskimi posnetki vendar ne s takšnimi, ki bi bili v visoki ločljivosti.

Multipam, Map 24, MapQuest, Via Michelin, RAC Route Planner
Iskanje mest na zemljevidih posameznh držav je možno tudi na spletni strani Multimap.com (www.multimap.com), ki omogoča tudi prikaz vremenskih podatkov za izbrano lokacijo ter načrtovanje poti, ki pa je na žalost podprto samo za zahodnovevropske države, ZDA in Avstralijo. Nekoliko več ponuja spletna stran Map24 (www.map24.com), saj poleg načrtovanja poti (Slovenija je vključena) in topografskih kart ponuja tudi satelitske posnetke, hibridne poglede in poglede na topografsko karto iz različnih pespektiv. Na zemljevidih, ki jih ponuja MapQuest (www.mapquest.com) lahko iščemo kraje po vsem svetu, v ZDA in Kanadi pa imamo tudi možnost iskanja poslovnih subjektov. Načrtovanje poti med izbranima krajema je možno v 12 zahodnovervopskih državah in v ZDA kjer je možno tudi načtovanje poti med poslovnimi subjekti, ki jih lahko poiščemo s pomočjo kategoriziranega imenika ali prek iskalnika. Naj za konec pregleda globalnih kartografskih storitev omenimo še izvrsten pripomoček za načrtovanje poti po Evropi, ki ga ponuja Via Michelin (www.viamichelin.com). Po vnosu začetne destinacije, končnega cilja in po potrebi tudi vmesnih postankov, si lahko ogledamo najkrajšo, najhitrejšo in priporočljivo pot do končnega cilja, seznanimo pa se lahko tudi o tem na na katere znamenitosti bomo naleteli ob naši poti. Podobno storitev za načrtovanje potovanj z avtomobilom boste našli tudi na spletni strani RAC Route Planner (www.rac.co.uk/web/routeplanner/).

INTERAKTIVNI GLOBUSI

Google Earth
earth.google.com
Program Google Earth predstavlja interaktivni globus našega planeta, ki si ga kolikor je to le mogoče lahko ogledujemo v trirazsežni tehniki. Če želimo uporabljati program, ki si ga namestimo na računalnik prek spletne strani earth.google.com, moramo biti priklopljeni na internet, saj je program povezan z Googlovim strežnikom od koder dobivamo podatke, ki so potrebni za izrisovanje slik. Preprost uporabniški vmesnik omogoča da Zemljo, kot jo vidimo iz vesolja, zavrtimo okoli njene osi do področja, ki ga želimo približati. Z navigacijskimi ikonami lahko opazovano področje približujemo oziroma oddaljujemo, pri podrobnejših posnetkih pa lako spreminjamo tudi kot ptičje perspektive. Gledanje satelistkih posnetkov zemeljskega površja pod kotom namesto navpično navzdol, nam daje možnost da spoznamo tudi konfiguracijo terena, ki ga opazujemo. Pri tovrstnem početju pa smo precej omejeni, saj lahko vsako pretiravanje z naklonom precej popači prikaz kajti slike so posnete pod pravim kotom.

Podrobnosti zemeljskega površja v programu Google Earth niso vsepovsod enako vidne saj so odvisne od tega kako podrobno ima Google s kartografskega vidika in z vidika satelitskh posnetkov obdelana posamezna področja zemeljske oble. Kot smo že lahko ugotovili pri Google Maps je natančnost posnetkov lahko zelo različna. Večja ameriška in zahodnoevropska mesta so prikazana s satelitskimi posnetki v visoki ločjivosti, manj obljudeni kraji pač ne. Nekatera večja ameriška mesta so predstavljena celo s s trirazsežnimi modeli na katerih lahko vidimo silhuete posameznih stavb, ki so vektorsko izrisane na satelitsko sliko površja. Razveseljivo je, da se programa razvija tudi v smeri čimbolj realističnega prikazovanja okolja. Na začetku letošnjega poletja je namreč izšla beta verzija programa Google Earth 4, ki omogoča uvoz 3D objektov s teksturami, ki se lahko ustvarijo z brezplačnim programskim orodjem Google SketchUp (http://sketchup.google.com/). Ustvarjeni tridimenzionalni objekt lahko na enostaven način prenesemo v Google Earth, kjer ga moramo prilagoditi po velikosti in nastaviti na želeno lokacijo. Ko smo z izgledom in pozicijo objekta zadovoljni, ga posnamemo kot KMZ datoteko, ki jo lahko prenesemo v javno zbirko 3D objektov – 3D Warehouse (http://sketchup.google.com/3dwarehouse/), kjer se shranjujejo objekti, ki jih ustvarjajo uporabniki po vsem svetu. Nekaj najbolj popularnih objektov je predstavljenih že na uvodni strani 3D skladišča, ostale pa lahko poiščemo s pomočjo iskalnika. Dobro je vedeti da se prenešene .kmz datoteke shranjujejo v rubriki Places (nahaja se v sredini levega dela uporabniškega vmesnika), kjer so nam ves čas na razpolago in pripravljene na ogled. Glede na to, da si lahko vsakdo prenese katerikoli objekt v Google Earth, je na ta način uporaba programa še bolj zanimiva, svet ki si ga ogledujemo pa je še bolj resničen.

3D silhuete nebotičnikov v San Franciscu
Kaj vse bomo videli na posnetkih, ki jih prikazuje Google Earth, je odvisno od vrst podatkov oziroma nastavitev, ki jih bomo izbrali. Možnosti so praktično neomejene, saj je program zmožen na satelitskih posnetkih prikazati ceste, imena ulic ter različne turistične in informativne podatke (v večjih ameriških mestih vidimo kje so locirani hoteli, lekarne, restavracije, bankomati, ipd.). Ker je Google Earth povezan s s spletno storitvijo Google Local ponuja tudi preprosto iskanje krajev, poslovnih subjektov, računanje razdalij in izrise poti na zemeljskem površju. Tisto kar je pri samem iskanju verjetno najbolj zanimivo je to, da lahko iz trenutne lokacije na zemljevidu dobesedno poletimo na drug konec sveta naš namišljeni polet prek zemeljske oble pa spremljamo iz ptičje perspektive. Google Earth nam omogoča tudi dodajanje in shranjevanje zaznamkov ter njihovih opisov za poljubno točko na zemljevidu, do katere se lahko vrnemo kadarkoli kasneje.

Poleg osnovne, brezplačne različice sta uporabnikom na voljo še dva plačljiva paketa. 20 dolarjev letno vas bo stala uporaba programa Google Earth Plus, ki med drugim omogoča hitrejše izrisovanje, tiskanje zemljevidov pri večji ločljivosti, možnost risanja po zemljevidu in uvoz podatkov iz preglednic. Profesionalni rabi je namenjen Google Earth Pro, ki ga lahko kupimo za 400 dolarjev. Na voljo so tudi številni plačljivi dodatki, med drugim tudi modul za snemanje filmov, ki ga lahko npr. uporabijo televizijske postaje za popestritev vremenskih poročil ali pa modul, ki omogoča odčitavanje pozicije na zemljevidu prek GPS sprejemnika, ki je priključen na računalnik.

In kako je v Google Earthu videti Slovenija? V Sloveniji je označenih kar precej krajev, na žalost pa je s satelitskimi posnetki v visoki ločljivosti vidna samo Ljubljana ter del slovenskega primorja.

British Airways uporablja Google Earth za povečanje spletne prodaje
Letalska družba British Airways pospešuje spletno prodajo s pomočjo storitve Google Earth. Z njihove spletne strani (http://www.britishairways.com/travel/goearth/public/en_gb?redirect=woffers_goearth) si lahko v Google Earth prenesete dodatek, ki vsebuje podatke o 111 destinacijah iz celega sveta vključno s cenami letalskih kart in hotelov ter povezavami prek katerih lahko opravimo rezervacijo oziroma nakup. S klikom na eno izmed ikon označenih z logotipom BA, ki se pojavijo pri pregledovanju zemeljskega površja s programom Google Earh, odletimo do mesta destinacije kjer se nam prikaže podrobnejša ponudba hotelov in cene letalskih prevozov. Da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo, se najnižja cena letalske karte izpiše tudi v obliki oblačka nad mestom kamor bi radi odpotovali.

NASA World Wind
http://worldwind.arc.nasa.gov
Nasin brezplačen program World Wind podobno kot Google Earth ponuja pogled na zemeljsko površje iz vesolja ob pomoči baze fotografij posnetih iz satelitov in letal. Ena izmed večjih slabosti World Winda je pravgotovo uporabniški vmesnik, ki je nekoliko bolj zapleten kot pri programu Google Earth, poleg tega pa se obnaša tudi zelo okorelo. Zadovoljni ne moremo biti tudi s hitrostjo delovanja programa, saj je že na čisto solidnem računalniku opazno zaznati počasno prenašanje slik in zemljevidov prek spleta, kar posledično povečuje tudi čas, ki preteče od zahtevka po določeni informaciji do njenega prikaza. Zaradi daljšega prenosa podatkov smo velikokrat obsojeni na mukotrpno čakanje, da se na zaslonu prikaže slika, ki jo želimo približati.

Kvaliteta oziroma ločljivost satelistkih posnetkov je primerljiva z Googlovimi ali Microsoftovimi. Med prednosti programa World Wind pa vsekakor prištevamo obilo že narejenih dodatkov, možnost precejšnjih dodatnih razširitev (razvijalcem je dostopna izvirna koda), prikaz sprememb v okolju skozi čas, lociranje pomembnejših svetovnih znamenitosti vključno s prikazom podrobnejših podatkov saj je v World Wind integrirana vsebina spletne enciklopedije Wikipedie (www.wikipedia.org) in slikovni material splete strani PhotoGlobe (www.photoglobe.info). World Wind ponuja tudi možnost pregledovanja Luninega, Jupitrovega, Marsovega in Venerinega površja. Dodatna prednost World Winda je v tem, da so satelitski posnetki, ki jih program uporablja, v javni lasti, kar pomeni da jih lahko uporabljamo brez omejitev ne da bi pri tem kršili avtorske pravice.

Pogled na Evropo s programom World Wind
World Wind ponuja v osnovni verziji številna dodatna orodja, ki precej popestrijo suhoparno ogledovanje površja našega planeta. Z uporabo modula SVS (Scientific Visualization Studio) so tako denimo na voljo številni podatki, slike in animacije s področja kmetijstva, botanike, vremenoslovja, naravnih katastrof (npr. vzroki nastanka pot orkanov v letu 2005) klimatskih sprememb, itd. Modul Modis pa med drugim omogoča, da na površju Zemlje prikažemo požare, poplave, izbruhe vulkanov in druge naravne katastrofe v izbranem časovnem obdobju. Resnici na ljubo so za povprečne uporabnike ti podatki in animacije lahko kvečjemu zanimivi ne pa tudi uporabni. Če vas tovrstni dodatki vseeno zanimajo, vam za začetek priporočamo obisk naslova http://www.alteviltech.com/WorldWind/, od koder boste lahko v World Wind prenesli nekaj zanimivih dodatkov, ki vam bodo popestrili uporabo porograma.

Topografske karte Slovenije v World Windu ne boste našli tako kot tudi ne satelitskih posnetkov v visoki ločljivosti. Je pa prek iskalnika možno locirati tudi manjše kraje v Sloveniji.

SLOVENSKI SPLETNI ZEMLJEVIDI

Zemljevid Slovenije na Najdi.si
zemljevid.najdi.si
Najdi.si-jev interaktivni zemljevid Slovenije, ki ga najdete na novem zavihku »zemljevid« na vstopni strani in pa na naslovu: http://zemljevid.najdi.si/, je zelo preprost za pregledovanje in uporabo. Po zemljevidu se lahko poljubno premikamo in spreminjamo povečavo, lahko ga povečamo čez celoten zaslon,omogočeno pa je tudi tiskanje trenutne strani zemljevida. Storitev, ki je trenutno v preizkusnem delovanju (beta verzija), omogoča iskanje krajev oz. naselij, ulic in hišnih številk ter poslovnih subjektov. Zemljevid podpira 5.895 krajev, 15.195 ulic, 501.378 naslovov in 173.479 podjetij; prikaže pa tudi več kot 2.300 interesnih točk kot so pošte, parkirišča, bencinski servisi in podobno. Po besedah Luke Kogovška, direktorja za strateški marketing, nameravajo v prihodnosti storitev nadgrajevati v smeri zadovoljevanja lokalnih lokacijskih potreb, npr. z iskanjem po različnih zemljepisnih pojmih, interesnih točkah, računanjem razdalj in poti med kraji ipd.

Iskanje podjetja s pomočjo zemljevida

Kje sm?
www.kje.sm
Storitev Kje sm? je za razliko od mnogih podobnih storitev, ki so namenjene zgolj avtomobilistom, namenjena tudi kolesarjem in pešcem, saj vključuje poti, ki so primerne za kolesarje ter pešpoti. Poleg iskanja ulic nam storitev omogoča tudi iskanje najhitrejše ali najkrajše poti do izbranega cilja. Po vnosu začetne in končne ulice se nam na izriše pot na zemljevidu, ki bi lahko bil zaradi boljše preglednosti malce večji. Ogledamo si lahko tudi podroben opis poti vključno z vsemi spremembami smeri (kje zavijemo levo, kje se peljemo naravnost, kje zavijemo desno), ki so popestrene s slikovnimi izseki iz zemljevida. Ob planirani poti je možen tudi prikaz lokacijskih servisov (hoteli, gostilne, banke, lekarne, muzeji, ipd.), ki vsebujejo tudi kontaktne podatke.

Interaktivni naravovarstveni atlas Slovenije
www.naravovarstveni-atlas.si
Naravovarstveni atlas je spletna storitev Agencije Republike Slovenije za okolje. Rešitev, ki lahko najde in prikaže skoraj vsako hišo v Sloveniji, je zasnovana na uporabi spletnih geoinformacijskih (GIS) tehnologij. Interaktivni naravovarstveni atlas služi za iskanje in pregledovanje interaktivnih zemljevidov, ortofoto posnetkov ter drugih prostorskih informacij o Sloveniji. Obsega topografske karte meril 1:500 000, 1:250 000, 1:50 000, 1:25 000 in 1:5 000, digitalni model terena, območja občin, naselij in upravnih enot, ekološko pomembna območja, zavarovana območja, hidrografske in hidrološke karte, rezultate različnih monitoringov itd. Uporaba atlasa zahteva brezplačno registracijo. Uporabniški vmesnik je enostaven za uporabo: izberemo občino v kateri se nahaja želeni naslov, vnesemo ime ulice in hišno številko. Hip zatem se na zemljevidu Slovenije označi iskana lokacija. Če jo želimo približati, izberemo v navigacijskem meniju lupo in kliknemo na zemljevid. Po nekaj klikih se na zaslonu prikaže zračni posnetek objekta v črnobeli tehniki. Storitev je nadvse uporabna tudi za merjenje razdalj med poljubnimi točkami na zemljevidu in za izmero površine poljubnega področja na zemljevidu. Do podatkov o površini pridemo na sila enostaven in hiter način, saj je potrebno zgolj to, da s kliki na zemljevidu označimo poligon, ki ga želimo izmeriti.


Prikaz objekta in izračun površine parcele

Zaznamki

4 comments

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top