GDPR – pogosta vprašanja

varstvo podatkov gdprKaj pomeni kratica GDPR?
Kratica GDPR se nanaša na General Data Protection Regulation (uredba o varstvu podatkov), ki stopi v veljavo koenc maja 2018.

Kaj je izrecna privolitev?
Podjetje mora od vsakega posameznika imeti izrecno privolitev za vsak točno določen namen obdelave osebnih podatkov. V kolikor podjetje že razpolaga z zbirko, bo potrebno tudi za nazaj pridobiti soglasje oziroma izrecno privolitev od vsakega posameznika za točno določen namen obdelave njegovih podatkov.

Kaj storiti v primeru vdora v zbirko osebnih podatkov?
Če pride do vdora v zbirko (bazo) osebnih podatkov je nujno potrebo obvestiti Informacijskega pooblaščenca in vse posameznike, na katere se nanašajo osebni podatki, ki so bili v zbirki, ki je utrpela vdor.

Kaj je osebni podatek?
Osebni podatek je vsak podatek, ki omogoča identificiranje uporabnika. Od vsakega posameznika je potrebno pridobiti izrecno privolitev za obdelavo osebnih podatkov za nek določen namen.

Kaj je pravica do pozabe?
Pravica do pozabe, ki jo imajo uporabniki v povezavi z novo uredbo o varstvu podatkov (GDPR), se nanaša na anonimizacija ali psevdoanonimizacija podatkov.

Zaradi pravice do pozabe, bodo morala podjetja opraviti precejšnje spremembe v svokih informacijskih sistemih, kakor tudi v aplikacijah in orodjih za obdelavo podatkov, ki jih uporabljajo.

Zagotovite si celovito storitev pravnega in IT svetovanja!
Kontaktirajte nas in poslali vam bomo ponudbo.

Zaznamki

Leave a Reply

Your email address will not be published.

top