Varstvo osebnih podatkov je pomembno področje

varstvo podatkov uredba gdprVarstvo osebnih podatkov se v prvi vrsti nanaša predvsem na pravice posameznika. S pravico do varstva zasebnosti se v resnici srečujemo prav vsak sleherni dan. Pogosto pa se niti ne zavedamo, da nam je ta pravica kršena. Potreba po varovanju zasebnosti pa vseeno postaja vse večja dobrina, ki se jo moramo dobro zavedati. Kljub temu da je v Ustavi zagotovljena do njenih kršitev še vedno prihaja. Varstvo osebnih podatkov je tako utemeljeno tudi v Zakonu o varstvu osebnih podatkov, ki si ga bomo v nadaljevanju bolj natančno pogledali.

Kaj določa Zakon o varstvu osebnih podatkov?
Zakon o varstvu osebnih podatkov načelno določa, da je varstvo osebnih podatkov namenjeno temu, da se preprečuje nezakonite in neupravičene posege v informacijsko zasebnost posameznika in to na prav vseh relevantnih področjih. Prav tako tovrstni zakon določa tudi, da je na našem ozemlju, torej na ozemlju Republike Slovenije, vsakemu posamezniku, pri tem se ne oziramo na državljanstvo ali pa na prebivališče posameznika, zagotovljeno varstvo osebnih podatkov. Glavni smisel varovanja osebnih podatkov je torej v tem, da se varujejo podatki posameznika, na katerega se podatki tudi nanašajo.

Kdaj se lahko obdelujejo osebni podatki?
Varstvo osebnih podatkov je torej široko področje. V nadaljevanju pa si bomo pogledali, kdaj se lahko obdelujejo osebni podatki. V zakonu je določeno, da se sme to početi v primeru, če je njihova obdelava določena z zakonom ali pa če ima upravljavec zbirke podatkov pisno privolitev določenega posameznika. Če posameznik meni, da se njegovi osebni podatki morda nezakonito obdelujejo, potem se ima pravico pritožiti. V povezavi s tem tako lahko poda prijavo Informacijskemu pooblaščencu. Pred tem pa je dobro, da se seznani s lastnimi osebnimi podatki pri upravljavcu. Pod določenimi pogoji lahko celo zahteva dopolnitev, blokiranje ali celo izbris svojih nezakonito obdelovanih podatkov.

Kakor koli že, izjemno pomembno je, da vemo, kaj vse obsega varstvo osebnih podatkov. Vedenje o tem nam pogosto pomaga, da vemo, kje je bila morda kršena naša osebna pravica. Žal pa se še vedno dogaja, da veliko ljudi o tem področju ne ve kaj dosti.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top