Spletni forumi

Forumi igrajo pomembno vlogo pri zbiranju in socializaciji internetnih uporabnikov. Predstavljajo javna mesta, kjer se ljudje zbirajo, izmenjujejo mnenja ter ideje, podajajo komentarje in stališča ter se ob tem tudi zabavajo. Forumov v slovenskem spletnem prostoru kar mrgoli. Tako se lahko udeležite razprav o tekočih političnih dogajanjih doma in po svetu, komentirate lahko članke po časopisih in revijah, sodelujete pri debatah o spolnosti, drogah, gospodarstvu, nogometu, itd.

Forum je aplikacija, ki deluje na spletni strani in do katere se lahko dostopa preko spletnega brskalnika. Omogoča objavljanje sporočil ter odgovorov nanje. Uporabniki lahko razpravljajo in si izmenjujejo podatke, mnenja ali izkušnje s tem, da pošiljajo svoja sporočila na določeno temo. Za vsako sporočilo, ki je objavljeno na forumu, je odgovoren avtor sporočila. Poslana sporočila lahko ostali udeleženci preberejo in posredujejo svoje komentarje. Vse posredovana sporočila se beležijo in arhivirajo. Sporočilo, ki ga objavite na forumu, ostane prisotno toliko dni, kot je določeno s strani administratorja foruma. 

V nasprotju z internetnimi klepetalnicami se diskusije na forumu ne odvijajo v realnem času. Vsakemu članu foruma je omogočno da v miru prebere in preuči komentarje, ki so že objavljeni in da poda lastno mnenje na določeno temo, ki ga zanima. Online razprave omogočajo uporabnikom, da sodelujejo v forumih iz njihovih domov ter tako uživajo vso privatnost in udobnost, ki jim jo dom ponuja. Na večjo sproščenost ter spontanost odgovorov vpliva tudi anonimnost uporabnikov saj lahko vsakdo prikrije svoje dejansko ime in vse prispevke ter komentarje objavlja pod psevdonimom (nickname), s pomočjo katerega ga ljudje ne bodo prepoznali. Za razliko od pogovorov večje skupine kjer eden ali dva navdušena posameznika dominirata v diskusiji in s tem vplivata na ostale udeležence, so diskusije v forumih lahko bolj prijateljske in neformalne, vendar brez skupinske dinamičnosti, ki je značilna za diskusije ko so udeleženci v neposrednem stiku v istem prostoru. Ker v online forumih ne moremo izražati občutkov tako kot v realnem svetu, obstaja v kibernetskem prostoru poseben slovar za takšno izražanje. Z uporabo določenih znakov (L, J ,..) lahko izrazimo tako veselje, žalost, jezo, smeh,itd.

Forumi so organizirani hirarhično. Na vrhu hirarhije se nahaja administrator, ki ima vsa pooblastila v zvezi z delovanjem foruma(ov). Nivo nižje na hirarhični lestvici so moderatorji, katerih pristojnosti so manjše in se nanašajo samo na del foruma oziroma na temo, ki jo moderirajo. Moderatorji vršijo nadzor nad diskusijami, jih usmerjajo in korigirajo v željeni smeri. Pridržujejo si pravico, da določene prispevke ne objavijo ali pa da določenemu uporabniku onemogočijo sodelovanje v forumu. Po želji in presoji lahko tudi urejajo, brišejo in režejo poslana sporočila. Le tako lahko namreč zagotavljajo, da deluje forum skladno in kot celota. Najnižje na lestvici so uporabniki, ki pa jih je seveda največ. Napredovanje po lestvici je odvisno od njihovega obnašanja, število objav ter ocene, ki mu jo dajo drugi člani.

Kljub temu, da delujejo vsi forumi po istem principu, obstajajo med njimi tudi razlike, ki se ne nanašajo samo na obliko ampak tudi na samo funkcionalnost. Sporočila so lahko npr. zlistana na dva načina: tako, da že takoj vidimo vsebino vseh poslanih sporočil ali pa da vidimo samo naslove sporočil (drevesna struktura). Nekateri forumi so narejeni tako, da je za objavljanje sporočil in/ali pregledovanje potrebna predhodna registracija. Določeni forumi popestrijo svoj videz s tem, da omogočajo uporabo HTML kode, s pomočjo katere lahko uporabniki poljubno oblikujejo tekst, dodajajo hiperlinke, slike ter grafične elemente za ponazarjanje čustev.

Tako kot v normalnem življenju, je potrebno tudi na forumih upoštevati osnovna pravila komuniciranja in obnašanja. Zaradi žalitev drugih članov, vulgarnega besednjaka, večkratnega podajanja istega komentarja, ipd. ste lahko izključeni iz foruma. Da bi vedeli kakšno obnašanje se tolerira in kakšno ne vam priporočamo, da si pred uporabo foruma pozorno preberete njegova pravila.

<okvir> Nekaj zanimivih slovenskih forumov

Sloport Forum
forum.sloport.net/
Forum, kjer se krešejo mnenja o najrazličnejših, vedno popularnih in zanimivih temah.

SiOL Forumi
forumi.siol.net/
Čez dvajset različnih forumov kjer lahko diskutirate o več kot 2.000 temah.

Poljub
forum.poljub.com
Izmenjujete lahko izkušnje z ostalimi obiskovalci spletnega časopisa Poljub.com in jim pomagamo z nasveti.

Med.Over.Net
med.over.net/forum/
Poleg forumov, kjer se lahko prosto pogovarjate, najdete na straneh tudi forume, kjer lahko postavljate vprašanja na katere vam odgovorijo priznani strokovnjaki in zdravniki.

Portal Davki
www.davki.com/forum.html
Forum je namenjen vsem davčnim zavezancem v Sloveniji. V njem lahko izrazite mnenje ali opišete vaše težave na davčnem področju.

Davkoplačevalci
www.davkoplacevalci.com/Davcni_klepet/davcni_klepet.html
Na forumu klahko najdete veliko koristnih nasvetov s področja davkov in financ.

Šolski forum
www.tabla-si.com/forum/
Pravi raj za vse nadobudne osnovnošolce, dijake in študente. Izbirate lahko med dvanajstimi različnimi temami, znotraj katerih lahko odpirate podteme.

</okvir>

Objavljeno v reviji Moj mikro

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top