Firefox vse bolj razširjen tudi na področju bivše Jugoslavije

firefox Med narodi nekdanje države je v letošnjih štirih mesecih spletni brskalnik Firefox uporabljalo 32,3 odstotka Slovencev, temu tesno sledijo uporabniki iz BiH, najmanj uporabnikov Firefoxa pa je v Makedoniji. Raba odprtokodnega brskalnika Firefox je vse bolj razširjena tudi v državah bivše Jugoslavije ugotavlja Httpool, ki je na področju teh držav največji ponudnik spletnega oglaševanja. Slovenci pri tem vodimo, saj Firefox uporablja že več kot 32 % spletnih uporabnikov. S 30 odstotki sledijo uporabniki iz BiH, hrvaških uporabnikov je 24,4%, srbskih (vključno s Črno Goro) 23,5%, najmanj pa je makedonskih uporabnikov, in sicer le 16,7%.

Po Httpoolovih napovedih bo v prihodnjih treh letih uporaba Firefoxa tudi v teh državah primerljiva s Slovenijo. Za primerjavo lahko povemo, da znaša delež uporabe Firefoxa v državah EU okoli 25 odstotkov. Kljub vse večji razširjenosti odprtokodnega brskalnika, pa po deležu uporabe še vedno vodi Microsoftov Internet Explorer, ki je imel v letošnjih štirih mesecih v vseh državah več kot 65-odstotni delež. Manj kot triodstotni delež odpade na druge spletne brskalnike (Opera, Safari, Nestcape).

Analiza uporabe spletnih brskalnikov je bila narejena na osnovi štirimesečnih podatkov svetovno priznanega oglasnega sistema Doubleclick, ki je v tem času zabeležil več kot 5 milijonov različnih obiskovalcev na več kot 400 različnih spletnih medijih.

Vir: http://www.httpool.si

firefox uporaba

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top