Štirje pogoji za uspeh na internetu

Ko podjetje postavi spletno stran na internetu je njegova prva in najpomembnejša naloga pritegnitev kupcev, kajti brez njih ne bo narocil, brez narocil pa ne denarja. Podjetje mora jasno vedeti, kaj zeli z domacimi stranmi doseci in komu so pravzaprav namenjene. Najpoglavitnejši dejavniki na internetu so štirje – promocija, oglaševanje pestrost in azurnost.

Podjetje mora najprej oznaniti svetu, da ima svojo spletno stran. To naredi tako, da vpiše svoj URL naslov v cimvec iskalnikov in spletnih direktorijev (www.ijs.is, www.slowwwenia.com, www.yahooo.com, www.excite.com,…).
K povecanemu obisku in lazji spletni prepoznavnosti znatno pripomore nakup lastne domene v stilu www.podjetje.com. Posebno pozornost pri vpisu je potrebno nameniti opisu deskriptorjev s pomocjo katerih bodo kupci nasli spletno stran. Podjetje ne sme varcevati s kljucnimi besedami, ki jih bo vnasalo med deskriptorje, kajti vec kot jih je, vecja je moznost obiska strani. V Sloveniji skrbi za dodelitev domen fizicnim in pravnim osebam Arnes.

Naslednji korak je objava naslova spletne strani v neelektronskih medijih. Zavedati se je treba, da je promocija nalozba in ne strošek. Korak naprej je skrb za vsebino in obliko spletne strani. Spletna stran mora biti privlacna, vsebinsko zanimiva in pregledna. Najpomembnejši je prvi vtis, ki ga dobi potencialni kupec, ko obiš;ce spletno stran podjetja. Pozornost lahko pritegnemo s primerno uporabo barv, razporeditve, tiska,vizualnih sredstev in zvoka. Pri tem pa je potrebno biti zelo previden, saj vecje slike, zvocni in video zapisi potrebujejo vec casa za prenos do uporabnika, to pa ima najveckrat nasproten ucinek. Zato je ena od temeljnih zahtev podjetij, ki si dajo narediti spletne strani, koliko casa – v sekundah seveda – se "nalagajo" strani.

Cas placila ali kako ustreci strankam. Marsikateri kupec v navideznem prostoru nerad zaupa številko svoje kreditne kartice še tako varnim spletnim protokolom, marsikateri uporabnik pa nima najnovejših brkljalnikov, ki podpirajo ta in oni kriptirani varnostni sistem, Javo… Nasvet: potencialnim kupcem je treba nujno omogociti prenos podatkov ali po telefonu ali po faksu.

In na koncu najpomembnejši element, na katerega je treba biti pozoren prav od zacetka. Spletna stran se mora redno obnavljati. Ni je hujše stvari v svetu interneta, kot na strani zagledati napis: Stran je je bila obnovljena na primer enkrat lani ali pred pol leta. To je navidezni stecaj podjetja v spletnem prostoru, saj se na to stran zagotovo ne bo vrnil nihce.

Objavljeno v časniku Delo, ponedeljek, 29.03.1999

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top