Spletni turizem

Slovenski turizem se virtualnim časom prilagaja s precejšnjo zamudo in brez kakršnekoli strategije. Na internetu se predstavlja približno petdesetih slovenskih turističnih agencij, a kaj več kot opisa turistične ponudbe in možnosti naročila prodajnega kataloga na njihovih spletnih straneh ni mogoče najti. Nekatere agencije sicer omogočajo rezervacije po elektronski pošti, vendar je te treba pozneje še potrditi, tako da kakšnega prihranka časa ni in bi prav tako zalegla tudi rezervacija po faksu, telefonski pogovor ali pa obisk na samem prodajnem mestu.

Skromna slovenska ponudba
Dejansko stanje je spričo tega zelo nespodbudno. Agencija Globtour, denimo, nima niti lastnih domačih strani. Nič kaj bolje ni pri hotelskih ponudnikih. Namesto da bi lahko na njihovih straneh preverjali razpoložljivost hotelskih kapacitet in tudi neposredno opravljali rezervacije, se moramo pri večini zadovoljiti z opisom njihove ponudbe. Največ kar ponujajo slovenski hotelirji je možnost rezervacije preko e-pošte in nehvaležno čakanje na potrditev. Korak naprej so naredili mariborski turistični delavci, ki so vzpostavili sistem Ihotel (http://sotla.pronet.si/ihotel/), s katerim je omogočeno online sprejemanje in upravljanje s hotelskimi rezervacijami na Internetu. Zaenkrat so v bazi le hoteli na področju Maribora in Pohorja, v bližnji prihodnosti pa nameravajo bazo razširiti. Uporabnik lahko enostavno poišče hotel v seznamu hotelov, izbere željeni datum namestitve in tip sobe. Zahteva po namestitvi se obdela avtomatsko ali pa se pošlje do receptorja hotela. Sam uporabnik dobi sporočilo o poslani rezervaciji po elektronski pošti.

Edini svetli izjemi na slovenskem turističnem spletnem trgu sta le letalski prevoznik Adria Airways in turistična agencija Kompas Holidays. Kompasova spletna ponudba (www.kompas-holy.si) zajema tako organizirane izlete kot druga potovanja, stranke pa lahko rezervirajo tudi namestitve v hotelih in letalske vozovnice. Plačevati je mogoče s položnico, z izstavitvijo računa ali pa neposredno preko interneta s kreditno kartico. Postopek rezervacije je na Kompasovi strani zelo nepraktičen, saj si moramo pri izbranem potovanju zapolniti številko produkta in ostale informacije, ki definirajo določeno potovanje, ter nato odpreti rezervacijsko stran, kjer moramo sami vstaviti vse te podatke. Adria Airways (www.adria.si) ponuja na svojih spletnih straneh poleg informacijsko zelo bogate vsebine, tudi možnost neposrednih rezervacij letalskih kart kakor tudi njihovo nakupa ter plačila s kreditno kartico preko interneta. Z namenom promoviranja spletne prodaje, so za vse kupce, ki bodo do konca marca kupili karto, pripravili nagradno žrebanje. Kje tiči vzrok za nezainteresiranost slovenskih turističnih agencij in hotelirjev, da bi se konkretneje predstavili na internetu in ponudili kompleksnejše storitve, ni povsem razvidno. Ali se ne zavedajo prednosti interneta, se jim to morda zdi nepotreben strošek ali pa se tako zelo bojijo zlorabe plačevanja in fiktivnih rezervacij?

Organizacija potovanja v lastni režiji
Če nameravate sami organizirati celotno potovanje, je najlažja pot, da obiščete spletne strani takšnih podjetij, ki omogočajo da na njihovih straneh opravite vse – naenkrat rezervirate letalske vozovnice in hotelsko sobo ter najamete avto. Res je, da se na takšen način prihrani največ časa in tudi živcev, vendar je vprašanje, če je ta pot tudi najbolj ekonomična. Prednost takšnih strani je vsekakor velika baza ponudnikov turističnih storitev, ni pa rečeno, da so to cenovno najugodnejše ponudbe. Eden izmed najprodornejših ponudnikov, ki zagotavljajo celotne storitve je zagotovo agencija Amadeus (www.amadeus.net), katere delničarja sta letalski družbi Air France in Lufthansa. Prek svojega elektronskega kataloga ponujajo letalske prevoze, prenočitve v hotelih, organizirane izlete in druge uporabne informacije. Če pa bi želeli poiskati dejansko najugodnejše ponudbe si je potrebno vzeti kar nekaj časa in temeljito preiskati čim več spletnih strani ponudnikov turističnih storitev. Iskanja primernega hotela, kjer boste prebivali v času potovanja, se je najlažje lotiti tako, da se odpravite na enega izmed znanih portalov (Yahoo, Alta Vista, Lycos) in tam preiščete namestitveno ponudbo v določeni državi oz. mestu. Med seboj primerjajte čim več hotelov in se na podlagi zbranih informacij, fotografij in cen odločite za tistega, ki vam najbolj odgovarja. Lahko pa seveda poiščete takšno spletno stran, ki vsebuje bazo podatkov za hotele (npr. www.ehotel.com). Tam vnesete vaše želje (čas bivanja, vrsto sobe, maksimalno ceno, ki ste jo pripravljeni plačati, itd) in računalnik vam poišče razpoložljivo rešitev.

Letalske karte
Postopek rezervacije in plačila letalske karte je v bistvu enak pri večini pomembnejših letalskih prevoznikih. Po opravljenem registracijskem postopku, ki je brezplačen, moramo v poseben obrazec vnesti podatke o začetni in končni destinaciji, času odhoda in povratka, vrsti razreda, ipd. Računalnik nam nato prikaže vse možne lete, ki ustrezajo našim zahtevanim pogojem in ponudi možnost rezervacije na tistem letu, ki nam najbolj odgovarja. Za uspešno dokončanje postopka je potrebno vnesti še številko kreditne kartice. Ko dobimo s strani letalskega prevoznika potrjeno rezervacijo, lahko brez problema kupimo karto. Z namenom pospeševanja internetne prodaje, ponuja večina letalskih prevoznikov vsem ki kupijo karte preko interneta določene ugodnosti (npr. sodelovanje v nagradnem žrebanju, dodatne milje za potnike, ki pogosto potujejo, cenejše namestitve, itd). Zanimivo je, da na spletnih straneh švicarskega letalskega prevoznika Swiss Air (www.swissair.com) in avstrijskega Austrian Airlines (www.aua.com) ne morete napraviti rezervacije če začenjate potovanje v Sloveniji, kljub temu da oboji večkrat na teden letijo iz Ljubljane. Če pa izberete za odhodno mesto katero izmed letališč v omenjenih državah, lahko brez problema opravite rezervacijski postopek. Razočarala nas je spletna stran Air Francea (www.airfrance.com), saj imajo možnost online rezervacije le uporabniki iz ZDA. Zanimiv odnos do posameznih narodov ima spletna stran British Airwaysa (www.britishairways.com). Ko smo poskušali napraviti rezervacijo iz Slovenije nas je računalnik zavrnil, v tolažbo pa posredoval telefonsko številko njihovega predstavništva v Ljubljani in priporočal da se obrnemo nanj. To ne bi bilo nič takšnega, če ne bi kasneje, ko smo slovenski kontaktni naslov zamenjali za hrvaškega, dobili potrjeno rezervacijo; ni pa bilo možno plačati karte. Verjetno lahko sedaj predvidevate, kaj je bilo ko smo napisali, da prihajamo iz Avstrije. Takrat je sistem začel delovati v vsem svojem sijaju. Brez problema smo rezervirali karto, pa tudi plačali bi jo lahko, če bi le hoteli.

Rent-a-car
Tisti, ki vsaj malo potujejo so že skoraj sigurno slišali za nekatera najbolj znana podjetja na tem področju: Hertz, Avis, Alamo, itd. To so ponudniki, ki imajo razpredeno mrežo poslovalnic po celem svetu in ki hkrati ponujajo tudi kvalitetne storitve. S pomočjo kreditne kartice si lahko rezervirate vozilo, domala vsepovsod po svetu kjer želite. Izbirate lahko med različnimi tipi in velikostmi vozil, lahko si zaželite poljubno dodatno opremo (klima, radio, itd), določite kraj in čas prevzema avtomobila (npr. letališče ali pa ena izmed poslovalnic v mestu), kraj in čas vračila vozila, obdobje najema, vrsto zavarovanja, itd. Če je željeno vozilo prosto, vam podjetje z e-pošto pošlje potrditev in šifro rezervacije. Najbolje je, če si potrditev natisnete na list papirja in ga kasneje predložite uslužbencu podjetja ob prevzemu avtomobila. Kaj pa cena najema? Le-ta se pri različnih ponudnikih za popolnoma isto storitev znatno razlikuje, poleg tega pa večina podjetij ponuja tudi dodatne ugodnosti in popuste, če rezervirate vozilo preko njihove spletne strani. Zaradi tega je najbolje obiskati takšno stran (npr. www.cars-rentals-discounts.com, www.rentadeal.com), kjer lahko na enem mestu primerjamo cene različnih ponudnikov.

Vremensko poročilo in satelitske slike z vsega sveta

www.tiscover.com

Seznam turističnih agencij

www.mbnet.mb.ca/lucas/travel

Seznam letalskih prevoznikov

www.aworldaway.com

Turistični vodnik Lonely planet

www.lonelyplanet.com

Podrobne informacije o državah, zemljevidi, itd.

www.vtourist.com

pretvornik med različnimi valutami

www.xe.net/ucc/

Mednarodne prevozne poti (trajekti, letalske družbe, avtobusni prevozi, železniške povezave, križarjenje)

www.travel.com

Letalski prevozniki

Rent-a-car

www.sabena.com

www.alamo.com

www.lufthansa.com

www.avis.com

www.delta-air.com

www.drivebudget.com

www.klm.com

www.hertz.com

www.quantas.com.au

www.thrifty.com

www.aa.com

www.dollar.com

www.aa.com

www.dollar.com

Hoteli

Kompletne storitve

www.hoteli-palace.si

www.hotelstravel.com

www.hoteli-morje.si

www.travelocity.com

www.hoteli-kompas.si

www.itn.net

www.bestwestern.com

www.travel.com

www.holiday-inn.com

www.autoeurope.com

www.interconti.com

www.travelnow.com

Objavljeno v reviji Moj mikro

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top