Prenos datotek: torrent, DC++, IRC

Osnovni problem s katerim se soočajo uporabniki P2P programov (eMule, Kazaa, Edonkey, ipd.) je ta, da večina uporabnikov ne mara deliti datotek. Ko si jih prenesejo na računalnik, jih imajo namreč samo kratek čas v mapi, ki je namenjena izmenjavi, nato pa si datoteko slej ko prej prestavijo drugam ali pa zapečejo na CD in zbrišejo z računalnika. Deljenje prenešenih datotek je okrnjeno tudi zaradi tega, ker veliko uporabnikov po uspešnem prenosu preprosto zapre program, ki ga uporablja za izmenjavo datotek ter tako prepreči nadaljnje deljenje prenešene datoteke. Sedaj pa si zamislite kaj bi bilo, če bi se vsi uporabniki obnašali enako. Ja prav imate, nič ne bi bilo in to v dobesednem pomenu besede, saj ne bi imeli nobene možnosti izbire in prenosa datotek.

BitTorrent
Protokol BitTorrent se je pojavil kot elegantna rešitev omenjenih problemov, kljub temu da deluje na podobnem principu kot ostali P2P programi; torej na deljenju datotek med uporabniki. Vendar namesto, da bi čakali, da se datoteka v celoti prenese na računalnik preden postane na razpolago tudi drugim uporabnikom (tako kot npr. pri eMuli), delujejo torrent klienti tako, da prenašajo datoteko, ki je razbita na večje število majhnih delov, ki se delijo med uporabniki takoj ko so prenešeni. Istočasno z downloadom datoteke poteka tudi upload iste datoteke.

Ob uporabi širokopasovnih povezav (ADSL, kabelski internet) so prenosi torrent datotek v primerjavi s prenašanjem datotek prek P2P programov (npr. eMule) nekajkrat višji. Višja hitrost je predvsem posledica dejstva, da že med samim prenosom delimo datoteko z drugimi uporabniki, saj nam je onemogočeno, da datoteke, ki se prenašajo, ne bi dali v skupno rabo. S pomočjo BitTorrent protokola lahko tako npr. prenesemo celoten film (dolžine približno 700 MB) v nekaj urah, medtem ko lahko isto opravilo prek Kaze ali eMule traja vsaj dan ali dva. Višja hitrost prenosa je predvsem posledica dejstva, da v torrent omrežju večje število uporabnikov istočasno deli in prenaša isto datoteko, medtem ko se mora pri klasičnih P2P programih datoteka najprej v celoti prenesti na naš računalnik predno se lahko začne deliti z ostalimi uporabniki.

<Slika1:torrent.gif> Prikaz delovanja torrent omrežja

Delovanje BitTorrent protokola
Ko se prenos zaključenega dela datoteke pri določenem uporabniku konča, postane tudi sam t.i. sejalec (ang. seeder), saj bo prenešena datoteka postala na voljo za prenos tudi z njegovega računalnika. Zaradi takšnega načina prenosa dobijo uporabniki želeno datoteko dosti hitreje, saj je le-ta razbita na večje število majhnih delov oz. segmentov, ki jih lahko začnejo prenašati takoj, ko so na voljo pri različnih sejalcih.

V izogib morebitnim težavam, ki jih prinaša neenakomerno deljenje datotek, deluje torrent protokol na pravični izmenjavi. Da se izmenjava sploh lahko začne, vam torrent klient najprej brezplačno podari nekaj delov datoteke. Takoj, ko boste prenesli prvi zaključen del datoteke, pa boste tudi sami začeli deliti datoteko z ostalimi uporabniki. Mogoče se sliši teoretične razlaga postopka prenosa in deljenja datotek zapletena, toda na srečo boste ugotovili, da je v praksi uporaba torrent klienta zelo enostavna. Tudi skrbi v zvezi z deljenjem datotek so odveč, saj za njihovo razpošiljanje med uporabnike poskrbi program samodejno.

Sledilnik
Če bi se še malce bolj poglobili v izmenjavo, bi ugotovili, da ima torrent klient sledilnik (ang. tracker), ki kot že ime pove, sledi uporabnikom, tako da shranjuje informacije o datotekah, downloaderjih (leechers/peers), uploaderjih (seeders) in kontrolnih informacijah (hash). Ko začne uporabnik s prenosom .torrent datoteke se torrent klient poveže s sledilnikom, ki vsebuje informacije o vseh prenašalcih določene datoteke. Takoj ko uporabnik začne s prenosom, doda sledilnik njegovo ime na listo, tako da so podatki o stanju datoteke dostopni tudi torrent klientom drugih uporabnikov. Poglavitna naloga sledilnika je torej ta, vzdržuje listo za vsak torrent in da jo posreduje tistim, ki jih to zanima.

BitTorrent protokol in sledilnik poskrbita za to, da si lahko uporabnik presname različne dele datotek tako od glavnega sejalca (tisti, ki ima celotno datoteko) kot od ostalih uporabnikov, ki imajo na voljo tiste dele datotek, ki jih uporabnik še nima. Takoj, ko se prenese zaključen del datoteke pri nekem uporabniku, obvesti sledilnik tudi druge uporabnike, da je ta del datoteke na voljo tudi njim. Na ta način lahko prenašalci datotek relativno hitro začnejo z medsebojno izmenjavo tistih delov datotek, ki jih še nimajo in tako razbremenijo glavnega sejalca.

Če bi operirali s konkretnimi imeni, bi proces izmenjave lahko potekal tudi takole: Mojca posreduje Ivanu tisti del datoteke, ki ga še nima. Ivan ji povrne uslugo tako, da ji posreduje vse tiste dele datotek, ki jih potrebuje Mojca. Mojca lahko te datoteke sedaj posreduje Franciju, itn. Proces izmenjave datotek se tako v zadovoljstvo udeleženih uporabnikov hitro nadaljuje, hkrati pa z večanjem števila uporabnikov tudi vedno bolj prepleta in širi.

Hitrost prenosa bo odvisna predvsem od tega kako boste »sejali«. Več semena kot boste natrosili, večjo žetev oz. hitrejši prenos datotek lahko pričakujete. Če se prenos datoteke zaustavi, ker je npr. uporabnik, ki je v vlogi sejalca, zaprl program in prenehal s sejanjem svoje datoteke in ker tudi ostali prenašalci niso prenesli več podatkov od sejalca kot vi, boste morali počakati na novega sejalca popolnoma enake mape ali datoteke.
 

Po zaključku prenosa datotek prek BitTorrent protokola se vam lahko zgodi, da boste v mapi, kjer bi se moral nahajati npr. ravnokar prenešeni film, našli večje število datotek tipa *.r01,*.r02,… oz. *.001, *.002,… Verjetno se boste vprašali kje se nahaja .avi datoteka? Brez panike, .avi datoteka je namreč zapakirana in razdeljena na več zgoraj omenjenih manjših datotek. Če jih želite odpakirati potrebujete ustrezen program (npr. WinRAR; www.rarlab.com), s katerim odprete prvo datoteko (prva je vedno *.rar, ali pa *.001 oz. *.R01). Program vam bo samodejno odpakiral vse datoteke v poljuben direktorij in jih združil v enotno datoteko. V našem primeru v ime_filma.avi.

 

BitTorrent programi
Sedaj pa dovolj o teoriji delovanja. Verjetno že nestrpno pričakujete konkretne informacije o tem katere programe potrebujete za prenos in na katerih spletnih naslovih boste lahko poiskali željene datoteke.

Med najbolj priljubljene programe za prenos torrent datotek sodijo BitTorrent (www.bittorrent.com), Azerus (azureus.sourceforge.net), ABC (pingpong-abc.sourceforge.net), Bittornado (www.bittornado.com) in Bitcomet (www.bitcomet.com). Torrent klienti omogočajo uporabnikom zgolj prenašanje datotek, saj nimajo vgrajenega iskalnika, ki bi uporabnikom tako kot npr. pri eMuli omogočal iskanje po omrežju že znotraj samega programa. Zaradi tega morajo uporabniki vse filme, slike, glasbo, igre, programe in ostale zadeve, ki jih želijo imeti na svojem računalniku, poiskati na spletnih straneh, ki so namenjene iskanju torrent datotek. Zaradi nelegalnosti vsebine se spletne strani, ki ponujajo povezave do razpršenih kod (.torrent datotek), pogostokrat zapirajo, seveda pa vseskozi tudi rojevajo na novih naslovih. Običajno so na tovrstnih spletnih straneh povezave do datotek razvrščene po posameznih sklopih: filmi, glasba, serije, porno, programi, igre, ipd. S klikom na povezavo, ki se nahaja ob datoteki, ki jo želite prenesti na računalnik, se na vaš računalnik prenese .torrent datoteka (običajno ni večja od 50kb) in odpre torrent klient (npr. Azerus, BitTorrent,..), ki začne s prenosom celotne datoteke.

<Slika2: prenasenje_datotek_ABC.tif> Prenos datotek s programom ABC (Yet Another Bittorrent Client)

Z nastavitvami in navodili za uporabo torrent klientov se ne bomo posebej ukvarjali, saj je njihova uporaba zelo preprosta. V bistvu si morate nastaviti samo poti do direktorijev kamor se vam bodo zapisovale začasne in prenešene datoteke. Če boste poleg torrent klienta istočasno še brskali po spletu in uporabljali e-pošto vam toplo priporočamo, da si v torrent klientu ročno nastavite omejitev hitrosti prenosa (obvezno si pustite proste nekaj pasovne širine povezave), saj lahko v nasprotnem primeru torrent klient ob optimalnem izkoristku porabi vašo celotno internetno povezavo samo za svoje delovanje.

Spletne strani s torrent datotekami

 

<slika3: lokitorrent.tif > V času pisanja članka se je zaprla stran lokitorrent.com, ki je vsebovala obsežno bazo torrent povezav. Namesto povezav do najnovejših filmov je bilo na spletni strani objavljeno obvestilo Ameriške filmske zveze (MPAA) o ukinitvi strani zaradi nelegalnosti vsebine.

Kako ustvariti lasten torrent?
Ustvarjanje torrentov je s pomočjo čarovnika, ki ga najdemo v torrent klientu, zelo enostavno opravilo, ki ga končamo v nekaj kratkih korakih. V bistvu moramo samo določiti pot do mape oziroma datoteke, iz katere želimo ustvariti torrent. Če želimo, da bodo dostop do datoteke imeli tudi drugi uporabniki, moramo torrent datoteko, ki smo jo ustvarili (običajno je velika samo nekaj kb saj vsebuje zgolj informativne informacije (velikost datoteke, pot, hash koda o datoteki), ki jo delimo) prenesti na eno izmed spletnih strani ki so namenjene izmenjavi torrent datotek (več o tovrstnih straneh v nadaljevanju). Za ustvarjanje torrentov je zelo primeren tudi enostaven program CompleteDir, ki ga najdete na naslovu www.bittorrent.com.

Direct Connect (DC) protokol
Eden izmed vedno bolj priljubljenih načinov izmenjave datotek je tudi Direct Connect protokol, ki je bolj poznan pod kratico DC. Najbolj razširjena program za izmenjavo datotek prek omenjenega protokola sta DC++, ki si ga lahko pretočite z naslova http://dcplusplus.sourceforge.net/ in rmDC++, ki ga dobite na naslovu http://rmdc.sweb.cz/. Ker gre pri slednjem programu zgolj za nekoliko izboljšano verzijo prvega programa, bomo opisali postopek nastavitve in uporabe programa DC++, ki ga uporablja širši krog uporabnikov.

Nastavitve programa DC++
Za razliko od torrent klientov, ki so zelo enostavni za uporabo, je potrebno nastavitvam in uporabi DC klientov nameniti nekaj več pozornosti. Po uspešni namestitvi programa DC++ moramo se moramo pred prvo uporabo nekoliko poigrati še z nastavitvami.

V orodni vrstici poiščite opcijo Settings in izberite General, kjer boste nastavili vaš uporabniški vzdevek (Nick), ki bo viden na kanalih, tip povezave (Connection Type), ki jo uporabljate (ISDN, Modem, ADSL, Cable, LAN,…), če želite pa lahko posredujete tudi vaš e-naslov in podate opis vsebine (Description), ki jo boste ponujali ostalim uporabnikom. Samo vsebino map na vašem računalniku, ki jih boste delili z drugimi uporabniki, nastavite pod opcijo General→Sharing. Glede na to, da različni hubi na katere se boste prijavljali, zahtevajo različno količino podatkov (od 1GB do nekaj deset GB), je odločitev o količini datotek, ki ste jih pripravljeni deliti z drugimi uporabniki, zelo pomembna. Večjo količino kot boste delili z ostalimi, večjo izbiro hubov boste imeli na razpolago. In ne samo to, dostopali boste lahko do najboljših hubov z ogromnim številom uporabnikov, pri katerih boste lahko našli na kupe terabajtov raznoraznih zadev od iger, filmov, glasbe, fotk, ipd. Pri nastavitvah slotov opredelimo število uporabnikov, ki lahko sočasno downloadajo od nas. Glede na to, da je dostop do nekaterih kanalov pogojen s številom odprtih slotov, priporočam, da imate odprtih toliko slotov, kolikor je potrebno za vstop na določen kanal.

Mapo kamor bomo shranjevali prenešene (Default download directory) in nedokončane (Unfinished downloads directory) datoteke nastavimo pod General→Downloads. Opcije, ki jih najdemo pod Limits za uporabo programa niso ključnega pomena, zato jih je najbolje pustiti kar pri miru.

Pasivna in aktivna opcija
Vrnimo se še malce nazaj in sicer na nastavitve, ki se skrivajo pod opcijo General. Tu je potrebno nastaviti še povezavo (Connection settings) in se odločiti med aktivno, pasivno opcijo in Socks5 opcijo. Najbolj priporočljivo je izbrati aktivno opcijo, ki daje uporabnikom večji manevrski prostor, saj lahko prenašajo datoteke tako od pasivnih in aktivnih uporabnikov medtem ko lahko tisti uporabniki, ki so se odločili za pasivno opcijo, prenašajo datoteke le od »aktivnih« uporabnikov. Pasivna opcija je priporočljiva za uporabnike, ki imajo dinamičen IP, saj bi ob nasprotni izbiri morali ob vsakem zagonu programa ročno vpisovati IP številko.

Med pasivno in aktivno opcijo obstaja še ena pomembna razlika. Vzemimo za primer, da prenašamo datoteko od določenega uporabnika, ki med prenašanjem zapusti hub. Prenos se seveda prekine. V primeru, da smo izbrali aktivno opcijo bo program DC++ zaznal morebitno vrnitev uporabnika in samodejno nadaljeval prenos prekinjene datoteke. Če pa se je uporabnik v nastavitvah odločil za pasivno opcijo, pa program ne bo dobil potrebnih informacij za ponovno prisotnost »sejalca« in tako tudi ne bo omogočil nadaljevanja prenosa datoteke.

Seznam hubov
Pod opcijo General→Downloads→Public Hubs list Url moramo nastaviti pot do enega izmed številnih javno objavljenih seznamov hubov (glej seznam v okvirju). Seznam hubov, ki ga prikličemo z izbiro opcije View→Public Hubs, je zelo uporaben saj nam poleg številnih izhodiščnih točk kamor se lahko priklopimo v lovu na željene datoteke, posreduje tudi koristne informacije o vsakem posameznem hubu. Tako lahko na enem mestu in v pregledni obliki izvemo npr. koliko uporabnikov je trenutno aktivnih na določenem hubu, kakšno količino datotek moramo deliti, da se lahko priključimo na hub, koliko slotov lahko imamo odprtih, ipd. Hube lahko po izbranih parametrih tudi filtriramo, med drugim tudi po posameznih državah. Najbolj obiskana spletna stran, ki vzdržuje podrobne podatke o hubih iz celega sveta (veliko jih je tudi iz Slovenije), je dostopna na naslovu www.hublist.org. Tu boste lahko iskali hube direktno po imenih ali pa po posameznih državah. Med drugim boste lahko izvedeli koliko uporabnikov je trenutno aktivnih na hubu in kakšne pogoje morate izpolnjevati, da se lahko priklopite na hub. Slednje boste lahko storili s preprostim klikom na naslov huba.

Seznam javno dostopnih hubov

 

<slika4:hublist.tif> Podatki enega izmed slovenskih hubov, ki jih najdemo na spletni strani Hublist.org

Ostalih zavihkov, ki ih najdete pod nastavitvami ni potrebno spreminjati, saj so bolj kot ne »kozmetične narave«.

Iskanje datotek
Za razliko od torrent klientov, kjer je iskanje znotraj programa onemogočeno, lahko znotraj DC klientov iščemo datoteke direktno s pomočjo ključnih besed. Pri iskanju si lahko pomagamo tudi z uporabo filtrov kot so npr. velikost ali tip datoteke, iskanje pa lahko zožimo tudi na posamezen kanal ali pa na uporabnike s prostimi sloti. Saj res, kaj sploh pomenijo številke pri slotih? Vzemimo za primer številko 3/5. Prva številka pomeni število prostih slotov, druga številka pa število vseh slotov, ki so na razpolago. Če najdete več virov iste datoteke, vam priporočamo, da izberete uporabnika s čim hitrejšo povezavo in s čim manj sloti, saj je tako manj možnosti, da vam bodo drugi uporabniki »odžirali« povezavo.

Drugi način iskanja datotek je veliko bolj raziskovalne narave. Ko se priklopite na izbran kanal, se vam v desnem delu zaslona izpiše seznam aktivnih uporabnikov, vključno z vrsto njihove povezave in s količino podatkov, ki jo dajejo na razpolago. Listo datotek določenega uporabnika dobite tako, da kliknete na izbranega uporabnika in nato z desnim klikom izberete opcijo Get file list. Naložil se vam bo uporabnikov seznam vseh datotek, ki jih ponuja v izmenjavo. Potrebno je le poiskati tisto kar vas zanima.

<slika5: prenasenje_datotek_rmDC.tif> Prenašanje datotek s programom rmDC++

IRC
IRC je že leta popularni prostor za izmenjavo datotek, ki pa ne deluje po principu P2P programov. Prenos datotek namreč ni pogojen z deljenjem datotek z drugimi uporabniki. Osnovni princip delovanja je takšen, da uporabnik pošlje zahtevek botu (gre za program oz. skripto, ki avtomatsko razpošilja datoteke uporabnikom), počaka na prosto mesto in nato začne sprejemati datoteko.

Za udobno in hitro vleko filmov, iger in ostalih programov ter datotek z IRC-a si je potrebno na računalnik najprej namestiti enega izmed IRC klientov (najbolj poznan je mIRC, ki ga dobite na naslovu www.mirc.com). Pred prvo uporabo programa mIRC si namestite še dodatek z imenom Klipper (http://xdccklipper.sourceforge.net/), ki vam bo omogočal lažje iskanje in prenašanje datotek, ter opravite nekaj obveznih nastavitev. V osnovi deluje mIRC namreč tako, da vas bo ob začetku prenosa datoteke vprašal, če želite sprejeti datoteko. Če takrat počnete kaj drugega ali pa niste za računalnikom, sporočila ne boste videli in prenosa ne boste mogli začeti. Zaradi tega je koristno imeti vklopljeno funkcijo Auto-Get File, ki jo nastavite pod Tools→Options→DCC. V zgornjem okvirju z imenom On Send request izberite Auto-get file. Pod opcijo If file exists, označite Resume, kar pomeni, se bo prenos ob slučajni prekinitvi ali padcu s kanala ponovno nadaljeval od tam kjer se je prekinil. Če bi izbrali možnost Overwrite, bi se začel prenos ponovno od začetka (Glej sliko 6).

<slika6: mirc_nastavitve.tif>

Pod opcijo DCC→Ignore označite Method: Disabled. Polje pri opciji Turn ignore back on mora biti prazno (glej sliko 7). Če tega koraka ne boste izvedli pravilno, se vam bo pri prenosu izpisala naslednja napaka "You have a DCC pending, Set your client to receive the transfer. (150 seconds remaining until timeout)".

<Slika7: irc_spy_tabela4.tif> Nastavitve

Iskanje…
Datoteke lahko prek IRC-a iščemo in prenašamo na več načinov. Pri osnovnem načinu se je potrebno najprej priklopiti na strežnik in se pridružiti enemu izmed številnih kanalov, kjer lahko nato spremljate kaj kateri bot ponuja. Datoteke na botih so shranjene kot oštevilčeni paketi (ang. packets). Če najdete datoteko, ki bi jo želeli imeti, morate botu poslati zahtevek za prenos (več o tem nekoliko kasneje). V primeru prostega slota se bo prenos datoteke pričel takoj, v nasprotnem primeru pa vas bo bot postavil v čakalno vrsto, kjer boste morali počakati, da se sprosti prostor.

Ker je IRC sestavljen iz veliko omrežij in še večjega števila kanalov, da niti ne omenjamo ogromnega števila botov, je brez primernega orodja težko preiskati, kaj nam boti ponujajo. Še sreča, da obstajajo spletne strani kot so IRCSpy (www.IRCSpy.com), PacketNews (www.packetnews.com)
ISOHunt (www.isohunt.com), XDCC Search (www.xdccsearch.com) in XDCC Spy (www.xdccspy.com), ki nam znatno olajšajo iskanje datotek, ki jih želimo prenašati prek IRC-a. Omenjene spletne strani namreč nenehno osvežuje bazo podatkov ter informacije o tem kaj kateri bot ponuja. Spletne strani delujejo tako, da takoj po sprejemu uporabnikove želje po določeni datoteki, preverijo ali se na katerem izmed botov z njihovega seznama, nahajajo datoteke, ki vsebujejo ključne besede, ki jih je uporabnik vnesel v iskalno polje. Seznam najdenih datotek se nato izpiše na strani zadetkov iskanj vključno s podatki o strežnikih, kanalih in botih, ki določeno datoteko ponujajo. Glede na to, da so izpisani podatki za marsikaterega uporabnika nerazumljivi, je prav, da si jih podrobneje pogledamo na primeru rezultatov iskanj, ki nam jih ponudi spletna stran IRCSpy (glej sliko 8).

<slika8: irc_spy_tabela_1.tif> Rezultati iskanja so zbrani v tabeli

Na temnomodri vrstici najdemo ime strežnika (v naše primeru je to irc.hqIRC.net) in ime omrežja (HQ-irc). Vrstico nižje se izpiše ime bota [Leech]-Mi5 in kanal na katerem se nahaja (#leech), sledijo podatki o razpoložljivih slotih (primer: 3/7 pomeni, da so od sedmih razpoložljivih slotov, trije že v uporabi, kar po drugi strani pomeni, da so štirje sloti še prosti), čakalnih vrstah (Queues; 3/5 pomeni, da trije uporabniki čakajo v vrsti in da se dva uporabnika še lahko pridružita vrsti) in hitrosti povezave. Nižje na svetlo-modri se najprej izpiše številka paketka (npr. #9) na katero moramo klikniti, če želimo sprožiti postopek za začetek prenosa. Sledi podatek o dolžini datoteke, število zahtevkov in ime datoteke. Če se zapeljemo z miško čez povezavo se nam odpre pravokotnik s komando, ki jo je potrebno prilepiti v mIRCu (glej sliko 9).

<slika 9: irc_spy_tabela2.tif> Komanda, ki je potrebna za začetek prenosa

Znotraj IRCSpy-a lahko iščemo datoteke tudi tako, da kliknemo na ime kanala, ki je izpisano ob zadetkih iskanj. V tabeli, ki se bo odprla bodo izpisani vsi bote, ki se nahajajo na kanalu in vse datoteke, ki jih posamezni boti ponujajo. Če želimo katero izmed številnih datotek prenesti na računalnik, moramo sam klikniti na številko paketka, ki se nahaja v isti vrstici kot datoteka. Iskanja se lahko lotimo tudi tako, da kliknemo na ime strežnika. Odprla se nam bo tabela s kanali. Če kliknemo na enega izmed kanalov, se bo izpisal seznam botov in datotek, ki jih ti boti ponujajo.

…in prenos datotek
Ob kliku na povezavo, ki sproži začetek procesa prenosa, se samodejno zažene mIRC, ki ob povezovanju na strežnik odpre okno (glej sliko10), kjer moramo izbrati eno izmed treh opcij priklopa na kanal (zamenjava strežnika na katerem se trenutno nahajamo, pridružitev kanalu na trenutno izbranem strežniku, odprtje nove povezave). Takoj, ko se priklopimo na izbrani kanal moramo v pogovorno okno prilepiti (uporaba tipk CTRL+V; če uporabljate brskalnik Mozilla Firefox ne boste mogli prilepiti povezave!) komando za prenos (v našem primeru: /ctcp [Leech]-Mi5 xdcc send #9), ki se nam je ob kliku na povezavo na spletni strani, skopirala na odložišče (clipboard). Komando za začetek prenosa datoteke je potrebno sedaj s tipko Enter samo še posredovati botu.

<slika10: irc_spy_tabela3.tif> Izbira o odločitvi priklopa

Bot nam kmalu sporoči kakšen je naš status (zasedenost slotov, prosta mesta, kakšna je čakalna vrsta, na katerem mestu v čakalni vrsti se nahajamo in kako dolgo bomo predvidoma še morali čakati do začetka prenosa). Ker mnogo uporabnikov predčasno zapusti vrsto, se velikokrat zgodi, da se v nekaj minutah z zadnjih pozicij premaknemo na sam začetek vrste in tako veliko prej od napovedanega začnemo s prenosom datoteke.

Ne, za konec vam ne bomo postregli s podatkom o tem kateri način prenosa je najboljši saj so okusi kakor tudi potrebe med uporabniki zelo različne. Pri nekaterih uporabnikih se najbolj obnese eMule, pri drugih Azerus pri tretjih pa uporaba DC klientov. Enim je všeč, če lahko tako izbirajo med ogromnim številom najrazličnejših (tudi starejših) datotek, drugi pa se lahko zadovoljijo z manjšim izborom a novejšimi datotekami in boljšim prenosom.

Moj mikro, marec 2005

18 comments

 • Živjo!
  Mam en problem.Pr dc++ se mi noče odpret lista hubov pa mam napisan url za hublist.
  Hvala

 • Pod opcijo General→Downloads→Public Hubs list Url moramo nastaviti pot do enega izmed številnih javno objavljenih seznamov hubov.
  # http://www.hublist.org/PublicHubList.config.bz2
  # http://dreamland.gotdns.org/PublicHubList.config.bz2
  # http://www.neo-modus.com/PublicHubList.config
  # http://www.indx.f2s.com/hublist.config

 • lep pozdrav!! imam en problem ko se povežem na hub-e mi nič od napisanega ne najde kot drugo me pa tudi v file list od nekega uporabnika ne vrže.

 • nastavitev active me že lep čas spravlja ob živce sicer imam zdaj nastavljeno pasivno ker če prestavim vactivno povezavo mi noče nič več iskati ali je dovolj da vstavim kljukico v kvadratek active nekaj še moram dodat kaj mi lahko pomagaš

 • a moram porte tudi vpisat? Imam povezavo(2048/384)brez rutarja.Hubov mi ne najde pa sem naredu vse kar piše,

 • meni pa napiše:::Vzpostavitev povezave ni uspela, ker se povezana stranka ni pravilno odzvala v navedenem času, ali pa je bila vzpostavljena povezava prekinjena, ker se povezani gostitelj ni uspel odzvati????? help

 • Mam en problem.Pr dc++ se mi noče odpret lista hubov pa mam napisan url za hublist.

 • Ja to je nekdaj delalo zdej pa ne dela več :S Naj nekdo prosim napiše, kako se zrihta, da se poveže na to listo.

 • Končno mi je uspelo 🙂 Poskusite s tem naslovom

  http://hublist.wikfall.se/dc/publichublist.config

 • SmarterC. /

  Imel sem se star rmDC++ in mi je sluzu res zlo dobr, za svoje pojme sem kr hitr downloadal… ampak zdej sm si nalozu DC++ pa mi neki ni jasn. Ko isces nek file, ti ne da enake skupaj, pac pa jih naniza neurejeno enega pod drugega. A ne more nardit vec skupine istih filov? Ker pol caka samo na tocno dolocenega (izbranega) uporabnika, da bo imel prosti slot… A je to fora nastavitev??
  Ne preostane mi drugega kot da uporablam bitcomet.

 • zakaj ne morem dol potegent dc++

 • bedn članek

 • Ja, star je že 2 leti. Lahko pa utemeljiš svojo kritiko zakaj je bedn.

 • Že kakšne 3leta imam DC++,enkrat sem ga morala na novo naložiti drugače mi je delal vredu gor imam okoli 50GB,do nedavnega ki mi noče nobene strani otpret !Kaj naj naredim?

 • Spoštovani!
  V računakništvu sem bol slab. Rad bi inštaliral program TORRENT za izkanje glazbe in filmov. Kaj in kako moram storiti, da mi bo to uspelo. Prosim za kar se da preprosto razlago.
  Pozdrav Brane

 • bedn je k ne dobim igrce

 • lep pozdrav js pa neznam nastavit dc++,mi lahk gdo pomaga

 • živjo, mam nek problem iz DC++. use sm naredu tko k piše povsod pa že prej sm ga meu pa je use delal, sam odpre mi hube use vidm, loh se prjavm na hub pa tut vidm kolk kdo šera kok je folka gor, da bi mi pa pod search kej najdu al pa da bi dubu filelist od kšnga posameznikap a ne gre. tko če mate kšno idejoj mi prosm povejte!!!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top