Spletna skupnost nepogrešljivo marketinško orodje

mailingNa prvi spletni skupnosti za organiziranje virtualnih zabav www.mypartyfusion.com so mladi organizirali že 12 tisoč zabav, portal je v dobrih dveh mesecih obiskalo že 100 tisoč različnih uporabnikov, okoli 7 tisoč pa si jih je oblikovalo svojo virtualno podobo. Spletne skupnosti so vse bolj priljubljene in postajajo pomembno marketinško orodje, kar je spoznal tudi Wrigley.

S spletno skupnostjo vpeljemo blagovno znamko v odnos s končnim potrošnikom. Wrigley je v sodelovanju s podjetjema OMD Slovenija in Sonce.net vzpostavil projekt, ki v državah bivše Jugoslavije gradi spletno skupnost My Party Fusion (www.mypartyfusion.com). Namen prvega takega projekta v regiji je prek spleta oblikovati odnos s ciljno skupino in predstaviti nov izdelek. Podjetje s spletno skupnostjo doseže številne pozitivne učinke. Ciljno javnost na aktiven in interaktiven način vplete v dogajanje in s tem doseže večje zavedanja o blagovni znamki, spremeni njeno zaznavanje, pridobi zbirko uporabnikov, spoznava njihove želje in učinkoviteje oglašuje svoje izdelke. Wrigley, ki je do zdaj oglaševal predvsem na televiziji, je ob predstavitvi novega izdelka Winterfresh Fusion velik del svojih oglaševalskih sredstev za podporo temu izdelku namenil spletu.

My Party Fusion omogoča sodelujočim organizacijo virtualnih zabav in udeležbo na srečanjih drugih organizatorjev, klepet med obiskovalci, animacijo dogajanja in poslušanje spletnih radijskih postaj. Vsak, ki se registrira v skupnosti, si ustvari avatar, vizualno identiteto svoje navzočnosti na spletu, s katero sodeluje v skupnosti. Projekt temelji na nagradnem natečaju, v okviru katerega organizatorji zabav od konca aprila do konca septembra tekmujejo, kdo bo zbral največ navidezne valute Fusion, ki jo je mogoče zaslužiti z organiziranjem zabav. Nagrajenec bo ob zaključku nagradne igre s pomočjo MTV Adrie organiziral svojo zabavo MTV Fusion Party, ki jo bo prenašala televizija MTV. Že preden se je začelo oglaševanje My Party Fusiona, je bilo v spletni skupnosti registriranih več kot tisoč uporabnikov, ki so zanjo izvedeli izključno prek spleta, kar kaže na njegovo izjemno moč.

»Za tem projektom stoji zelo raznolika ekipa posameznikov in podjetij: medijski strategi, programerji in drugi digitalni strokovnjaki, glasbeniki, producenti, voditelji, PR-ovci, organizatorji dogodkov, DJ-ji in predvsem veliko entuziastov. Prava fuzija profilov. Dejavno nas sodeluje vsaj 50,« je povedala Barbara Modic, direktorica OMD.

»Prepričani smo, da inovativna spletna skupnost omogoča podjetju, da dosega tesnejše odnose s ciljno javnostjo, kar mu zagotavlja pomembno izhodišče pri nadaljnji promociji in prodaji izdelka,« je povedal Zoran Trojar, direktor podjetja Sonce.net.

Medijsko strategijo sta za Wrigleyjevo akcijo, katere osrednji element je spletna skupnost, skupaj pripravili agenciji OMD Slovenija in Sonce.net. Uspeh Wrigleyjeve akcije dokazuje, kako pomembno je, da naročnik in agencija sodelujeta od začetka, skupaj pripravita dobro idejo ter v svoje vrste povabita ustrezne strokovnjake.

Splet drugi najbolj uporabljan medij med mladimi
Uporaba spleta močno narašča in postaja nepogrešljiva za mlade. Novejša francoska študija Mediametrie-Media in Life Survey 2006, ki meri, koliko stikov ima določena skupina z mediji in kdaj, je ugotovila, da je splet drugi najbolj uporabljan medij pri mladih, v starostni skupini od 13 do 24 let, takoj za televizijo ter pred radiem, mobilnim telefonom, glasbo, videom, tiskom, videoigricami, računalnikom in telefonom.

Naložbe v splet bodo rasle šestkrat hitreje kot v klasične medije
Vse večja uporaba spleta zahteva tudi vse večje naložbe. Vrednost globalnega spletnega oglaševanja v obdobju med letoma 2007 in 2009 bo po napovedih rasla šestkrat hitreje kakor vrednost oglaševanja v klasičnih medijih, kot so televizija, radio in tisk. Tudi v Sloveniji so opazni pomembni premiki k vse večji uporabi spletnih medijev. Spletno oglaševanje v Sloveniji se je po podatkih podjetja Mediana v letu 2006 povečalo za 58 odstotkov. Sonce.net ocenjuje, da bo v letu 2007 oglaševanje v spletnih medijih doseglo 40-odstotno rast in bruto vrednost 10 milijonov evrov. Splet pa naj bi letos dosegel 2,8-odstotni delež v celotnem oglaševalskem kolaču.

Spletne skupnosti imajo vse več uporabnikov, ker izpolnjujejo najosnovnejše človekove potrebe
Obstajajo velike skupnosti, kot so MySpace, YouTube in Second Life, ter manjše, vse pa omogočajo izpolnitev osnovnih človekovih potreb, in sicer potreb po dosežku, individualnosti, ustvarjalnosti, prijateljstvu, pripadnosti, odkrivanju novega, predvsem pa potrebe po odnosu z drugimi. In prav zaradi svoje moči postajajo vse pomembnejši del medijskega spleta.

Dodatne informacije
Barbara Modic, OMD d.o.o., Koprska 108a, Ljubljana, barbara.modic@omd.si, 01 244 85 50
Zoran Trojar, Sonce.net d.o.o., Toplarniška 19, Ljubljana, zoran.trojar@sonce.net, 01 587 54 70

LJUBLJANA, 16.7.2007

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top