Kako lahko z upravljanjem 404 error strani izboljšamo pozicijo na iskalnikih?

404-error-page-not-found404 napaka je klasična napaka, ki jo je moč najti na večini spletnih strani. Do 404 napake (404 error) pride, ko spletni strežnik ne najde url naslova do katerega želi priti uporabnik. Uporabnik zazna to napako tako, da se mu namesto iskane vsebine prikaže na zaslonu obvestilo o 404 napaki, ki pomeni, da strani ni bilo moč najti. Do napake lahko pride, ker spletna stran v trenutku iskanja ni bila na voljo, največkrat pa zaradi, ker je bila spletna stran izbrisana ali pa je bil spremenjen url naslov spletne strani. Verjetno se sedaj sprašujete kakšno zvezo imajo 404 napake z optimizacijo spletne strani. Predno vam podamo konkreten odgovor, vam moramo pojasniti še izraza Page Rank in Link Juice.

Vsaka spletna stran ima nek Page Rank. Le-ta se meri v razponu od 0-10. Enostavno povedano je Page Rank merilo za pomembnost spletne strani. Višji kot je PR boljše je to za vašo spletno stran. Na Page Rank vpliva predvsem kvaliteta in število zunanjih povezav, ki kažejo na vašo spletno stran.

Page Rank pa se lahko preko “link juica” pretaka med stranmi. Za lažje razumevanje delovanja Page Ranka in pretakanja “link juica” je najboljše vse skupaj ponazoriti na vedru vode. Predstavljajte si, da je vaša home stran v bistvu vedro v katerem se nahaja 10 l vode. Vsak link, ki je objavljen na home strani pa si morate predstavljati kot luknjico v tem vedru. Če imamo npr. na home strani 5 linkov na notranje strani, se preko teh luknjic prelije na vsako podstran 2 dcl vode. Več kot je luknjic, manj vode se prelije. Ta voda pa je v bistvu vaš link juice. Se pravi, da več linkov kot boste imeli na spletni strani, manj link juica bo prišlo na vaše podstrani. Velja seveda tudi obratno. Manj kot bo linkov, več link juica se bo pretočilo, kar bo imelo večji efekt na vrednost Page Ranka določene podstrani in na samo pozicijo na iskalnikih.

404 error je napaka, ki se pojavi, ko spletni strežnik ne najde url naslova, ki ga je uporabnik iskal. Ta napaka lahko vpliva na Page Rank inlink juice spletne strani, saj vodi do izgube link juica, ki bi ga sicer pretočil na podstrani. Da bi preprečili to izgubo, je potrebno narediti 301 redirect na delujočo stran. Ugotoviti je potrebno tudi koliko 404 strani imamo in za katere url naslove gre. To lahko naredimo z uporabo Googlovega orodja Webmaster Tool. Upravljanje 404 strani je nujno potrebno, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo in pozicijo spletne strani na iskalnikih.

No tako, zdaj ko poznamo osnove delovanja, boste razumeli kako so povezane 404 napake in link juice. Vzemimo za primer, da vodi iz home strani na podstrani 5 povezav od katerih ena ne dela (vrača 404 napako). Spomnimo se vedra vode. Recimo, da imamo spet 10 l vode. Ker imamo 5 povezav, dobi vsaka podstran zopet 2 dcl vode. Problem pa je, ker se 2 dcl vode zaradi ene nedelujoče strani dobesedno razlije. Namesto, da bi bil ta link juice porazdeljen med delujoče podstrani, odteče dobesedno stran. Tega pa seveda ne želimo.

Kaj lahko storimo? Če pride zahtevek za prikaz nedelujoče strani, ga je potrebno preusmeriti na delujočo stran. To naredimo s permanentnim 301 redirectom.

Da bi lahko učinkovito upravljali strani, ki vračajo 404 napako (404 error pages), moramo najprej sploh ugotoviti koliko takšnih strani imamo in za katere url naslove gre. Do konkretnih podatkov pridemo s pomočjo uporabe Googlovega orodja Webmaster Tool, ki vam bo prikazal vse potrebne podatke. Potem je najboljše skopirati vse url naslove s 404 napako v excelovo tabelo in nato v sosednjo kolono vpisati naslov, ki bi se naj odprl, če bi prišel zahtevek za odpiranje nedelujoče strani. Tako pripravljeno tabelo z nedelujočimi in pravilnimi naslovi moramo nato predati programerjem, da bodo naredili 301 redirecte.

404-napake

Odkrivanje 404 error strani z orodjem Google Webmaster Tool

 

Na ta način bomo poskrbeli, da se bo ves link juice, ki se je zaradi 404 napak razlival mimo stran, prelil zopet nazaj na naše strani. Upravljanje 404 error strani je še toliko bolj pomembno z vidika zunanjih povezav, ki kažejo na našo stran. Kaj hitro se nam namreč lahko zgodi, da dobi določena podstran spletne predstavitve nekaj močnih linkov z zunanjih strani. Če se čez nekaj časa zaradi določenih razlogov (npr. zamenjava url naslova) spremeni ta stran v nedelujočo stran, izgubimo ves link juice, ki bi ga dobili na to stran. Prav tako izgubijo link juice tudi podstrani do katerih so prej vodili linki iz te strani, ki sedaj ne deluje več.

Zaradi vsega navedenega je več kot očitno, da je upravljanje 404 strani nujno potrebno. Ne samo zaradi izboljšanja uporabniške izkušnje (nihče si ne želi, da se mu odpirajo strani, ki ne obstajajo več), ampak tudi zaradi izboljšanja pozicij spletne strani na iskalnikih.

Če potrebujete pomoč pri iskanju 404 strani znotraj vaše spletne predstavitve in odpravo napak, nas čim prej kontaktirajte preko povezave Optimizacija strani – Nasvet.com.

 

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top