Po darila na splet

Bliža se čas novoletne nakupovalne mrzlice. Zadnji mesec leta je namreč čas praznovanj, voščil in obdarovanja. Če se želite izogniti stresnemu nakupovanju zaradi nepreglednih vrst v trgovinah, izpraznjenih polic, gneče na cestah, iskanja parkirnega prostora in letanja iz trgovine v trgovino, vam priporočamo, da se odpravite po spletnih nakupih. Daril nikakor ne kupujte tik pred zdajci, saj se zna zgoditi, da jih zaradi prezasedenosti poštne službe ne boste dobili takrat, ko bi si to želeli.

V prazničnem obdobju si spletni trgovci v ZDA manejo roke
eMarketer (www.emarketer.com) in Jupiter Research (www.jupiterresearch.com) napovedujeta, da bo spletna prodaja v ZDA letos presegla 50 milijard dolarjev. Od tega bo seveda največji delež k celotni prodaji prispevalo zadnje četrtletje, ki doseže vrhunec v obdobju od 25. novembra (Dan zahvalnosti) do 25.decembra. Lansko leto so samo v tem obdobju po podatkih podjetja BizRate.com prodali za slabih 8 milijard dolarjev izdelkov. Znesek, ki ga bodo potrošniki v zadnjem četrtletju porabili za nakupovanje izdelkov preko interneta, bo letos močno presegel lanskega, ko so na ta način kupili za več kot 17 milijard dolarjev blaga. V zadnjih treh mesecih letošnjega leta bi naj ameriški potrošniki za nakupe prek spleta več kot 20 milijard dolarjev.

Po oktobrski raziskavi podjetja CoolSavings, Inc. (www.coolsavings.com) bi naj letos kar 81% internetnih uporabnikov zaradi prihranka časa in celovitega pregleda ponudbe uporabilo internet za iskanje daril. Kljub enostavnosti nakupovanja prek interneta in njegovi veliki uporabnosti pri preučevanju ponudb, bo 80 odstotkov uporabnikov opravilo nakup raje v tradicionalnih trgovinah. Okrašenih izložb, božičnih napevov in prazničnega vzdušja, ki vlada v trgovinah se pač ne da pričarati na internetu. Tisti, ki se bodo vseeno odločili za nakupe daril prek interneta, pravijo, da jih najbolj pritegne brezplačna dostava (34 %), preprosto in manj stresno nakupovanje (33 %) ter možnost za hitro primerjavo med cenami v različnih trgovinah (23 %). BizRate navaja, da je največ povpraševanja po računalniški opremi, zabavni elektroniki, igračah, oblačilih in knjigah. Pri Amazonu, ki je lani v prazničnem obdobju prodal kar 56 milijonov izdelkov, gredo najbolj v promet DVD-ji, knjige, video kasete, brezžični telefoni in DVD predvajalniki.

Kot zanimivost naj omenimo, da so na spletni strani BizRate.com objavili prodajno najbolj uspešne dneve v lanskem letu. Potrošniki so največ denarja zapravili v ponedeljek 9. decembra, ko so denarnice olajšali za 367 milijov dolarjev. Na ta dan so denimo pri Amazonu zabeležili kar 1,7 milijona naročil. Trgovci so si meli roke tudi 2.decembra (366.2 milijonov) in v sredo 11. decembra, ko so s prodajo prek interneta zaslužili 364 milijona dolarjev.

Internetna prodaja v milijardah USD
Četrtletje 2001 2002 sprememba v %
Q1 8.22 10.08 23%
Q2 7.91 10.45 32%
Q3 7.32 10.02 37%
Q4 12.43 17.44 40%
Praznično obdobje (25.11.-25.12.) 6.43 7.92 23%
Celotno leto 35.87 47.98 34%
Vir: BizRate

Kaj pripravljajo slovenski spletni trgovci?
Skupaj z vami se bomo v naslednjih vrsticah odpravili po slovenskih spletnih trgovinah in skušali poiskati darila s katerimi bi lahko razveselili vašega partnerja, otroke, prijatelje, sodelavce in znance. Nekaj predstavnikov najbolj obiskanih slovenskih spletnih trgovin, smo povprašali o tem kako se pripravljajo na višek sezone in kakšne ugodnosti pripravljajajo svojim strankam.

Avdion (www.avdion.com), Jazbec Uroš:
»V prednovoletnem obdobju bomo pripravili posebne akcije v sodelovanju z dobavitelji. To bodo predvsem kakšni kompleti večih izdelkov skupaj z dodatnim popustom seveda – nekateri kompleti so v ponudbi že sedaj, ker vemo kako hitro lahko poidejo zaloge. V decembru nameravamo kupcem ponuditi tudi brezplačno dostavo za vse artikle, in morda tudi kakšno reklamno darilo.

Z lanskoletnimi rezultati prednovoletnih nakupov smo zelo zadovoljni, saj se je prodaja v prednovoletnem času (december) podvojila, glede na povprečno mesečno prodajo čez celo leto. V tem času se poveča povpraševanje po različnih artiklih, zato bi težko izpostavili le eno skupino izdelkov.

Letos pričakujemo podobne prodajne rezultate kot lani, seveda pa lahko glede na večje število registriranih uporabnikov spletne trgovine, upamo tudi na večji obisk spletne trgovine in porast prodaje. Na povečano povpraševanje in porast prodaje se ne pripravljamo posebno, kajti sistem prodaje in dostave, ki ga imamo je izveden kolikor je moč optimalno. Dodatnih zalog si ne delamo, ker ne poslujemo tako, da bi si ustvarjali zaloge, saj poslujemo po načelu “iz centralnega skladišča direktno do stranke”«.

Big Bang (www.bigbang.si), Damijan Milivojević:
»Kot vsako leto, bomo tudi letos pripravili nekaj posebnih akcij. Poleg tega bo vsak kupec v decembru prejel še majico Big Bang. Lanskoletni december je kljub letošnjim dobrim rezultatom, še vedno rekordni mesec. Glede na prodajo v septembru in oktobru pa pričakujemo nov rekord. Po naših opažanjih je namreč prodaja v decembru v primerjavi z ostalimi meseci višja za cca. 100 odstotkov. Lani so bili v prazničnem obdobju prodajni hit DVD predvajalniki. Letos pričakujemo podobne razmere, torej povpraševanje po TV sprejemnikih in ostali audio/video tehniki. Osredotočili se bomo na darilni program, torej na elektroniko do 20.000 SIT.

Zaradi odlične logistike BigBang trgovinam ni potrebno posebej pripravljati večjih zalog. Za to poskrbijo v komerciali. To velja tudi za internet prodajo. Bomo pa podaljšali delovni čas, da bodo res vsa naročila odpremljena še isti dan, kar je sploh pomembno pred prazniki. Povečali bomo delež lastne dostave, saj so kurirske službe v tem času ponavadi preobremenjene in manj zanesljive.«

Gambit Trade (www.enaa.com), Aljoša Domijan
Moj mikro: Ali pripravljate za spletne kupce kakšne posebne ugodnosti v decembru?
Na www.enaa.com je že čutiti prednovoloteno vzdušje. Kupci fotoaparatov dobijo darilo – zastonj jim natisnemo 10 fotografij. Akcija bo potekala do konca leta. Napolnili smo tudi posebne rubrike z nasveti o darilih za mlajše kupce, dekleta, poslovneže, … V vseh e-izdajah do konca leta bomo objavljali posebne kode za dodatne popuste našim stalnim kupcem. Nagradili smo tudi zaposlene v podjetjih, ki kupujejo pri nas. S predstavniki največjih svetovnih proizvajalecv notesnikov, LCD monitorjev in digitalnih fotoaparatov pa se dogovarjamo za posebno ugodne cene najpopularnejših modelov. Kolikšen je njihov interes za slovenski trg bo na www.enaa.com jasno od 1. decembra dalje.

Moj mikro: Kakšni so rezultati lanskoletnega nakupovanja v prazničnem obdobju in kako odstopajo rezulati v primerjavi z “normalnimi” meseci?
V zadnjem četrletju lanskega leta smo preko spleta prodali za 177 tisoč EUR računalniške opreme. Letos pričakujemo promet v višini nad 800 tisoč EUR. V zadnjem četrletju prodamo namreč več kot v celem letu poprej, od tega več kot polovico samo v decembru.

Moj mikro: Po katerih artiklih je v prazničnem obdobju največ povpraševanja?
Povprečna vrednost nakupa znaša med letom v povprečju okrog 56 tisoč tolarjev, decembra pa se zviša za kakšnih 20 odstotkov. Tudi letos pričakujemo, da bodo kupci posegali po nekoliko dražjih modelih digitalnih fotoaparatov, notesnikov, LCD monitorjev in druge opreme.

Moj mikro: Kakšne rezultate pričakujete letos?
Uspešnica bodo zagotovo digitalni fotoaparati. Kateri izmed modelov Sony, Canon, Olympus ali HP bo najbolj iskani izdelek konca leta 2003 še ne moremo napovedati, saj dogovori z dobavitelji še potekajo. Računamo tudi na novi Microsoft Office 2003 ter notesnike, ki so vse cenejši in bodo s ceno okrog 230 tisoč SIT že zanimivi za širši krog kupcev.

Moj mikro: Kako se pripravljate na višek sezone?
Trgovina Enaa.com je seveda odprta vse dni, sredi novembra pa bomo podaljšali tudi urnik naše brezplačne telefonske pomoči 080 1104 do 19. ure vključno s sobotami in nedeljami. Večji del prednaročil smo že izvedli in tako zagotovili ustrezne količine blaga. Ocenjujemo, da smo dobro pripravljeni in trenutno največjo pozornost posvečamo temu, kako zagotoviti, da bodo tudi nakupi v zadnjih dneh pred Božičem in Silvestrovim dostavljeni pravočasno. Vsekakor bomo o dobavljivosti kupce sproti obveščali in naredili vse, da bosta Dedek Mraz in Božiček na njihove domove prispela pred prazniki. Vsem, ki jih občasno daje nervoza, pa priporočamo nakupe v prvi polovici decembra.

Merkur (www.merkur.si), Jurij Cvikl:
»Ponudba e-trgovine bo obogatena s ponudbo novoletnega in darilnega programa za vse vrste obdarovanj in z garantirano najnižjimi cenami. Kot vedno pa bomo obiskovalce presenetili z zabavnimi in bogatimi nagradnimi igrami, tako da bo spletno nakupovanje v novoletnem ambientu e-trgovine še prijetnejše.

November in december sta meseca, kjer je obisk spletne trgovine tradicionalno največji, prav tako prodaja. Zima je čas interneta. To potrjujejo tudi rezultati, saj je prodaja glede na ostale mesece v večja za približno 30 %. Naše stranke v prazničnem obdobju največ povprašujejo po novoletni dekoraciji, računalniški opremi, akustiki, beli tehniki in ostali široki potrošnji.

Na povečano povpraševanje se dobro pripravimo. V trgovskem centru Merkur Vič, od koder poteka distribucija za spletno trgovino, se pripravijo na decembrski naval z večjimi zalogami blaga in dodatno pomočjo pri odpremi in komunikaciji s strankami.«

Emka (www.emka.si), Lojze Bertoncelj:
»V decembru bomo predvsem obnovili naše praznične svetovalne izbore izdelkov za različne namene in starosti ter cene v kategorijah preverjenih, trendovskih ali izvirnih daril. Ker smo opazili smo, da ljudje cenijo naš trud, če jim pomagamo z nasveti, bomo letos pripravili še več uporabnih nasvetov za drugačno obdarovanje, zavijanje in samo praznovanje.

December je že lani predstavljal približno 20% letnega plana prodaje, česar se nadejamo tudi letos. Največje povpraševanje je po dobrih, koristnih, vzgojnih in izobraževalnih darilih za otroke, kjer smo s slikanicami, pobarvankami, priročniki, otroškim CD in CD-ROM programom veliki specialisti. Pričakujemo tudi veliko zanimanje za peti del Harryja Potterja v slovenskem jeziku, ki je že mogoče naročiti v prednaročilu (od 15.11.dalje)

Oskrba naročil nam ne predstavlja večjih težav in tudi v prednovoletnem času jamčimo dostavo v dveh delovnih dneh. Še največ težav imamo občasno s povečanim obiskom, na katerega smo se letos pripravili s posodobitvijo računalniške opreme in kapaciteto linij. Na naših straneh že danes ponujamo kar šest velikih spletnih katalogov s skupaj preko 15.000 izdelki, to so Emka.si, Svetknjige.si, Ciciklub.si, mladinska.com/darila, mladinska.com/fpof in ucbeniki.com.«

tabela: Slovenske spletne trgovine

igrače www.mehano.si, www.dom.si
oblačila in obutev www.neckermann.si, www.superge.si
knjige www.emka.si, www.mladinska.com
zabavna elektronika (avdio, video, foto, računalniki,…) www.avdion.com, www.enaa.com, www.tehnika.net, mimovrste.domenca.com, www.bigbang.si
tehnični izdelki www.merkur.si
glasba www.bigbang.si, www.rec-rec.com
kozmetika, modni dodatki, darilni kompleti www.darilce.com, www.trebnik.com, www.dom.si
erotični pripomočki www.venera-shop.si

Objavljeno v reviji Moj mikro

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top