Prodaja avtomobilov

Kljub temu, da bo delež direktno prodanih avtomobilov preko interneta tudi v prihodnje skromen pa se napoveduje velika rast internetno generirane prodaje. Internet bo postal najpomembnejši vir informacij za vse bodoče kupce jeklenih konjičkov. Nakup avtomobila nam vzame kar nekaj časa, zahteva pa tudi tehten razmislek, kupček denarja in precej dobrih živcev. Še sreča, da imamo na razpolago internet, kjer se lahko do potankosti informiramo o vseh možnih znamkah in modelih avtomobilov, njihovi opremi, tehničnih značilnostih, cenah, kreditnih pogojih, itd.

Internet zagotavlja kupcem avtomobilov hitro, enostavno in sproščeno zbiranje informacij ter s tem ogromen prihranek časa, ki bi ga porabili z obiskovanjem avtomobilskih salonov in z razpravami s prodajnim osebjem. Ker je na internetu moč najti ogromno tekstovnih in multimedijskih informacij o avtomobilih, dobijo uporabniki pregled nad celotno ponudbo in se tako lažje odločijo kateri avto bodo kupili. Raziskava RIS je ugotovila, da so informacije o avtomobilizmu po iskanosti med slovenskimi spletnimi uporabniki na četrtem mestu.

Raziskava J.D. Power & Associates iz Los Angelesa je pokazala, da je leta 1999 40% vseh kupcev novih avtomobilov iskalo informacije, ki bi jim pomagale pri nakupu na internetu. Ta delež je leta 2000 narasel na 54%, lansko leto pa si je z internetom pomagalo že 62% kupcev. Do leta 2003 bi naj bilo že 80% nakupov povezanih z internetom. Manj se na internet zatekajo ljudje, ki kupujejo rabljeno vozilo. Leta 2000 jih je informacije na internetu iskalo 27%, lansko leto pa 43%.

Pomemben podatek za avtomobilsko industrijo je vsekakor ta, da ima v ZDA dostop do interneta kar 60% gospodinjstev, ki imajo v lasti avto. Leta 2006 naj bi bilo teh gospodinjstev že 76%. Raziskava podjetja Jupiter Communications (www.jmm.com ) nadalje kaže, da 42% obiskovalcev avtomobilskih spletnih strani, išče podrobne informacije o vozilih, 23% obiskovalcev se zanima za neposredne primerjave med avtomobili, za testne ocene posameznih modelov pa se zanima 9 % obiskovalcev.

Velika rast internetno generirane prodaje

Predvideva se, da bo internet v avtomobilski industriji imel večji vpliv na iskanje informacij s strani kupcev in na gradnjo medsebojnih odnosov s strankami s strani proizvajalcev, kot pa na prodajne transakcije, saj je ta delež precej majhen. Kljub temu, da internet po predvidevanjih nikoli ne bo igral vidne vloge pri direktni online prodaji rabljenih avtomobilov, pa bo imel velik vpliv na povezovanje prodajalcev in kupcev. V ZDA so lansko leto kupili preko interneta 400.000 avtomobilov (3% celotne prodaje) v Nemčiji pa 50.000 (1,6%).

Po napovedih Jupitrove raziskave bi se naj leta 2004 direktno preko interneta prodalo približno 8% oziroma 1.3 millijone avtomobilov v vrednosti 33 milijard dolarjev.

Jupiter Communications predvideva, da bo internet gonilno orodje prodaje tako novih kot rabljenih avtomobilov. Sklicujoč se na njihovo raziskavo, bo internetno generirana prodaja novih avtomobilov iz sedanjih 13% do leta 2006 poskočila na 32% oz. drugače rečeno na 5,7 milijonov prodanih avtomobilov. Internetno generirana prodaja vključuje kupce, ki najdejo prodajalce na internetu, nakup pa opravijo v prodajnem salonu, kot seveda tudi tiste kupce, ki opravijo nakup direktno preko interneta. Da bi internetna prodaja res zaživela, je potrebno medsebojno sodelovanje med proizvajalci, prodajalci, finančnimi ustanovami in zavarovalnicami ter integracija interneta v njihove poslovne modele.

Proces nakupa

Odločitev kateri avtomobil je najbolj primeren za vas in vašo družino je prvi korak v procesu nakupa. Na večini spletnih strani so avtomobili s pomočjo Flash tehnologije, ki omogoča multimedijske predstavitve, res nazorno in atraktivno prikazani. Tako si lahko npr. na slovenskih straneh Kia Motors (www.kia.si ) pri modelu Magentis poleg galerije slik in posnetkov notranjosti, ogledamo tudi kako predstavljeno vozilo izgleda v različnih barvnih kombinacijah, lahko ga zavrtimo za 360° in si ga ogledamo z vseh strani, na preprost način si lahko izračunamo ceno vozila z dodatno opremo po naši želji, preučimo nakupne in kreditne pogoje, itd. Zelo atraktivno so narejene tudi Renaultove strani (www.renault.si ), kjer se lahko med drugim sprehodimo tudi po nakupih v njihovi spletni trgovini, ki nam ponuja celo paleto izdelkov.

Ogromno informacij o vseh znamkah in modelih vozil ponuja Najdi.si na naslovu www.najdi.si/avtomobili/ , kjer je predstavljen katalog novih avtomobilov slovenskih zastopnikov. V bazi so shranjeni številni podatki za kar 1931 avtomobilov. Da bi bilo iskanje čim lažje, lahko iščete po številnih kriterijih: tipu karoserije, številu vrat, moči motorja, ceni, znamki, itd. Zelo zanimiva je aplikacija na strani, ki nam omogoča, da lahko na preprost način naredimo primerjavo med katerimakoli izbranima modeloma vozil.

Za kupce avtomobilov so še posebej uporabne tiste spletne strani, kjer so narejene testne ocene avtomobilov različnih proizvajalcev, kjer lahko primerjamo cene avtomobilov, izvemo koliko stanejo rezervni deli, kateri prodajalci imajo akcijske ponudbe, itd. Skratka na teh straneh najdemo kup praktičnih nasvetov, ki nam bistveno olajšajo nakup. Na straneh Avtomanie (www.avtomania.com ), se nahaja največji slovenski avtomobilistični portal, kjer najdete ogromno informacij od zadnjih novitet v avtomobilski industriji, testnih ocen, intervjujev, koristnih povezav do praktičnih nasvetov. Svoje izkušnje in mnenja lahko z drugimi uporabniki izmenjate preko online klepeta ali foruma. Zelo uporabna je tudi spletna revija, ki je v celoti posvečena avtomobilizmu – Avtomotiv (>www.avtomotiv.com ). Na tem naslovu se nahaja vse kar želite izvedeti o avtomobilizmu: članki, mnenja o vozilih, novice, nasveti, zanimivosti, nagradne igre in še kaj. Spletne strani www.automobille.com so še posebej zanimive, saj ponujajo številne video predstavitve posameznih modelov. Predstavljena je tudi ponudba rabljenih vozil, zelo uporaben pa je seznam prodajnih salonov, trgovcev in servisev po slovenskih regijah.

Kaj pa če bi radi kupili rabljeno vozilo? Nič lažjega. Odsrfajte na spletne strani prvega slovenskega internetnega avtosalona, ki deluje že od leta 1997. Avtonet (www.avto.net ) ponuja uporabnikom veliko izbiro rabljenih vozil, ki so večinoma predstavljeni s slikami, podrobnim opisom in kontaktno številko prodajalca. Predstavljeni so tudi novi modeli, akcijske ponudbe, posamezni trgovci, itd. Po RIS-ovi raziskavi o obiskanosti imajo med slovenskimi avtomobilistični stranmi daleč največji obisk. Po obiskanosti je na drugem mestu spletna stran Avtoborza – Adut (>www.avtoborza.com ), kjer je, kot pove že ime pove, predstavljena nekakšna borza rabljenih avtomobilov.
Možne prepreke

Če smo se izognili možnim internetnim nevšečnostim, ki jih povzročajo zastopniki, prodajalci in proizvajalci avtomobilov, ki ne poznajo nove tehnologije in se ne zavedajo pomena novega medija, saj ne objavljajo ažurnih podatkov ter informacij in ne posodabljajo svojih spletnih strani, kaj šele da bi jih vključevali v poslovno strategijo celotnega podjetja, potem lahko opravimo še zadnji korak v procesu nakupa – odpravimo se do prodajalca. Tu se lahko še enkrat prepričamo, da ne kupujemo mačka v žaklju tako da opravimo testno vožnjo, nazorno pregledamo še zadnje podrobnosti v in na avtomobilu, ter se še zadnjič posvetujemo s prodajalcem (le-ti se po raziskavah opravljenih med spletnimi uporabniki v ZDA, najbolj pogrešajo med procesom direktnega spletnega nakupovanja, saj se uporabniki težko sprijaznijo z dejstvom, da nimajo nikogar, ki bi jim osebno svetoval pri izbiri in jih seznanjal s kopico podatkov, ki so pomembni pri nakupu avtomobila.)

Če smo z videnim zadovoljni, odvežemo mošnjiček in se iz salona odpeljemo z novim avtomobilom.

Okvir: Nekateri pomembnejši spletni naslovi

Motomedia – Avtomagazin www.motomedia.si
Avto.net www.avto.net
Avtomotiv www.avtomotiv.com
Avtosplet www.avtosplet.com
Avto borza www.avtoborza.com
Motomedia www.motomedia.si
Revija Avto www.revija-avto.com
Renaut www.renault.si
Kia www.kia.si
Citroen www.citroen.si

Objavljeno v reviji: Gospodarski Vestnik, priloga Trgovina

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top