Kako do spletne trgovine?

Spletno trgovina ima prednosti tako za prodajalce, kot za kupce. Kupci so zadovoljni, ker lahko kupujejo neposredno z domačega naslanjača in to 24 ur na dan. Pri nakupovanju preko interneta lahko prihranijo ogromno časa pa tudi samo nakupovanje ne povzroča stresov, ki so značilni za konvencionalno nakupovanje (iskanje parkirnega prostora, komunikacija s prodajnim osebjem, itd).

Za prodajalce pomeni spletna trgovina dodaten kanal za prodajo njihovih izdelkov oz. storitev, prodajo, ki je neodvisna od časa in prostora, globalno navzočnost ter večjo selektivnost glede možnih kupcev. V nadaljevanju bo vsa pozornost namenjena vsem tistim podjetjem, ki bi želela postaviti svojo trgovino na internetu pa ne vedo kje in kako se naj lotijo dela.

Izberite ime domene za vašo spletno trgovino
Prva stvar, ki jo morate narediti, ko se odločite za prisotnost na internetu, je odločitev o imenu domene, na podlagi katere bodo spletni uporabniki našli vašo trgovino. Izbor pravega imena domene je zelo pomemben, ker neposredno vpliva na enostavnost iskanja in prepoznavnost vaše trgovine. Komercialne domene .com, .net in .org lahko proti doplačilu registrira vsakdo; le ime domene mora biti prosto. Ime domene, ki si ga izberete naj bo enostavno, lahko zapomljivo in izgovorljivo, kajti tako se bo uporabnikom najlažje vtisnilo v spomin. Priporočljivo je, da je ime sestavljeno samo iz imena podjetja oz. pomembne blagovne znamke.
Cena letne registracije .com, .net in .org domene se pri slovenskih ponudnikih (www.domenca.com, www.inetia.com, www.slonic.net,..) giblje med 5.000 in 6.000 SIT. Slovenske domene s končnico .si, lahko registrirajo samo pravne osebe s sedežem v Sloveniji. Registracija teh domen je brezplačna, podrobnejša navodila in obrazce pa lahko najdete na ARNES-ovem spletnem naslovu www.arnes.si/domene/.
Izberite ponudnika gostovanja
Da bo vaša trgovina sploh vidna na internetu, morate izbrati tudi ponudnika (www.domenca.com, www.inetia.com, www.slonic.net, www.kelt.si,…), ki se ukvarja z gostiteljstvom strani (Web-Hosting). Cena zakupa prostora je odvisna predvsem od količine najetega prostora in se ponavadi plačuje mesečno. Pri slovenskih ponudnikih se cena osnovnih paketov, ki vsebujejo okoli 15MB zakupljenega prostora, giblje med 1.000 in 2.000 tolarji mesečno. Osnovni paketi so za kompleksne trgovine preskromni. Za nemoteno delovanje je potrebna uporaba baze (My SQL, MS SQL), ki pa jo vključujejo le večji paketi. Poleg uporabe baz, vam ponudniki za ceno med 8.000 in 15.000 SIT nudijo cca. 150 MB prostora ter tudi vso tehnično podporo, mesečno statistiko, brezplačne e-naslove, ipd.

Izdelava spletne trgovine
Podjetje, ki vstopa v svet elektronskega poslovanja, se lahko izdelave spletne trgovine loti samostojno, če ima seveda na voljo dovolj dobre strokovnjake. Ker pa je takšnih podjetij malo, se jih velika večina poveže z zunanjim partnerjem, ki imajo znanje in izkušnje pri izdelavi spletnih trgovin in marketinškimi strategijami na internetu. Pomembno pri takšni povezavi je, da se podjetje poveže s partnerjem, ki bo podjetju znal svetovati, se prilagoditi njegovim potrebam, ki bo razumel cilje in strategijo podjetja.
Prvi korak na poti do spletne trgovine je za veliko število podjetij, predstavitev kataloga izdelkov na internetu Ta se od spletne trgovine razlikuje predvsem po tem, da ne vsebuje nakupovane košarice in ne omogoča direktne prodaje preko interneta. Katalog uporabljajo tista podjetja, ki želijo potencialnim strankam podrobneje predstaviti izdelke z besedo, sliko in s cenami. Primeren je za podjetja, ki imajo v svoji ponudbi toliko izdelkov, da jih lahko razvrščajo v skupine izdelkov. S kakovostno predstavitvijo ponudbe na internetu lahko podjetje znatno poveča učinkovitost prodaje v klasični trgovini.

Katalogi so ponavadi grajeni tako, da se lahko enostavno nadgradijo z nakupovano košarico. Tako iz prodajnega kataloga nastane trgovina na internetu. Cena izdelava internetnega kataloga se giblje okrog 150.000 SIT, je pa pri večini ponudnikov odvisna od števila izdelkov v katalogu.

<Tabela> Kdo je izdelal nekaj najbolj znanih slovenskih trgovin?

Izvajalec / Referenčna trgovina

 • Nova vizija (www.vizija.si)7 Neckermann (www.neckermann.si)
 • Parsek (www.parsek.si) / Renault (www.renault.si)
 • Novi mediji (www.creativ.si) / Brest ( www.brest.si)
 • Hal Interactive (www.hal.si) / Dom Muller (www.dom.si)
 • Infobia (www.infobia.net) / Superge (www.superge.si)
 • Creatim Ržišnik&Perc (www.creatim-rp.com) / Merkur (www.merkur.si)
 • Buy ITC (www.buyitc.si) / Emka – Mladinska knjiga (www.emka.si)

Na tržišču obstajajo tudi programski paketi, ki so namenjeni tako trgovanju na drobno (Business to Consumer), kot tudi poslovanju med podjetji (Business to Business). Ker so pripravljeni že vnaprej, se ne morejo popolnoma prilagoditi specifičnim zahtevam trgovcev. Po drugi strani pa njihova modularna zasnova omogoča, da trgovec sestavi tako veliko trgovino, kot jo potrebuje. Ko postane trgovina premajhna, jo je zelo enostavno nadgraditi in razširiti z dodatnimi elementi.

Ne glede na to, kdo vam izdela trgovino, ima večina trgovin podobno zgradbo: predstavitev trgovca, katalog izdelkov, iskanje po izdelkih, akcijska ponudba, nakupovalna košarica, knjiga pritožb in pohval, navodila za nakup. Najnaprednejše trgovine vsebuje tudi najsodobnejše mehanizme varovanja in varnostne protokole. Vgrajene imajo podporo za integracijo z različnimi plačilnimi sistemi

Enostavne trgovine, ki so narejene po željah naročnika stanejo približno 300.000 SIT, cene za tiste, ki vsebujejo več sto proizvodov se gibljejo med od 600.000 � 1.300.000 SIT, najbolj sofisticirane variante, ki omogočajo tudi personalizirano prodajo pa stanejo seveda veliko več. Kot vidite je razpon cen precej velik. Tudi pri spletnih trgovinah velja podobno kot pri nakupu avtomobila – ni vseeno ali kupujete fičota ali mercedesa. Dizajn trgovine Če želite na internetu prodajati svoje izdelke, se morate zavedati, da polovične rešitve, ki se osredotočajo na tehnologijo in grafično oblikovanje na internetu ne delujejo. To kar vsak uporabnik najprej opazi in na podlagi česar dobi prvi vtis, je dizajn trgovine. Dizajn ki najbolj odgovarja spletni predstavitvi je odvisen predvsem od narave posla in izdelkov, ki jih ponujate v trgovini.

Najpomembnejša stran spletne trgovine je sama vstopna stran, saj vključuje grafične elemente in navigacijsko arhitekturo, ki se ponavlja čez ostale podstrani. Vse preveč začetnih strani je slabo oblikovanih, na njih je prisotna slaba grafika, nekvalitetne slike, slaba stuktura menijev, spremljajoči tekst je napisan zelo površno, vse več pa jih uporablja tudi Flash animacije, ki so sicer zelo atraktivne vendar se nalagajo zelo počasi, uporabnika pa delajo pasivnega.

Najmanj, kar lahko storimo, pa je, da se držimo nekaj osnovnih pravil, ki so nujno potrebne za uspešnost trgovine:

 • Spletna predstavitev naj bo prilagojena povprečnemu uporabniku interneta.
 • Predstavitev se mora hitro naložiti.
 • Omogočena mora biti enostavna in lahka navigacijo. Uporabniku v spletni trgovini mora biti vsak trenutek jasno kje se nahaja.
 • Na vsaki strani mora biti povezava do ključnih delov spletne trgovine, še posebej do dela, ki omogoča naročilo proizvoda.
 • Priporočeno je, da obstaja na straneh iskalec, ki omogoča iskanje med proizvodi na podlagi različnih kriterijev.
 • Ponudite informacije o podjetju in dejavnosti, o proizvodih in storitvah, ki jih ponujate, pogojih naročanja ter načinih plačevanja, o garanciji, o možnostih za zamenjavo kupljenih proizvodov.

Izbira načina plačevanja
Vse uspešne trgovine si prizadevajo, da bi uporabnikom ponudile kar največjo paleto možnih načinov plačil, ker bodo s tem zadovoljile največji del svojih potencialnih kupcev. Omogočiti je potrebno vsaj dva načina plačila: plačilo po povzetju in plačilo s plačilnimi karticami. Nekatere trgovine omogočajo tudi plačilo naročenega blaga s čeki, najnaprednejše pa že omogočajo plačilo preko mobilnega telefona z Mobitelovo Moneto. Raznolike plačilne metode in zanesljivost pri varovanju posredovanih podatkov (predvsem pri številkah plačilnih kartic), sta najpomembnejša elementa za nakup preko spleta, ki jo pričakujejo stranke.

Varno nakupovanje
Če omogočate plačevanje v vaši spletni trgovini s plačilnimi karticami, potem morate nujno poskrbeti za samo varnost trgovine. Temelj varnosti predstavlja SSL (Secure Socket Layer) protokol, ki skrbi za to, da so vse informacije, ki se prenašajo po omrežju med kupcem in trgovino, šifrirane in s tem varne pred nezaželenimi vpogledi. Za varno poslovanje preko protokola SSL potrebujete certifikat, to je unikaten elektronski šifrirni ključ, s pomočjo katerega dosežete dvoje:

 • obiskovalcu zagotovite varen (šifriran) prenos osebnih in finančnih podatkov na vaših spletnih straneh do vašega strežnika;
 • obiskovalcu dokažete svojo avtentičnost, kar pomeni, zagotovilo resnosti in dokazilo, da ste dejansko organizacija oz. pravna oseba, pod katero se na spletnih straneh predstavljate.

Poslovanje preko SSL protokola vam lahko omogočijo ponudniki gostiteljstva. Pri Slonicu in Novi Viziji vas bo omenjena storitev stala med 50.000 SIT in 70.000 SIT letno.

Vzdrževanje trgovine
Spletna trgovina se mora redno ažurirati, tako da na njej ni zastarelih podatkov. Ponujati morate svežo in aktualno vsebino, dodajati novo ponudbo, obveščati kupce o akcijah, ki potekajo, ipd. Neredno ažurirane in neprivlačne strani so tisto, kar obiskovalce, potencialne kupce izdelkov ali naročnike storitev, odvrača od tega, da bi spletno trgovino podjetja obiskali večkrat. Vsebina spletnih strani se mora stalno prilagajati novim tehnološkim dosežkom, standardom in spreminjajočemu okusu uporabnikov. Prav zato je naveza oblikovalcev, računalničarjev in naročnika dolgoročno naravnana.

Promocija spletne trgovine
Da boste s trgovino res uspeli, potrebujete tudi stalen promet obiskovalcev, ki se v končni fazi zaključi z nakupi v vaši trgovini. Da bi pritegnili potencialne kupce na vaše strani, mora biti vaša trgovina vpisana v vse večje iskalce in spletne imenike (npr. matkurja, slowwwenia.com, yahoo, altavista,..). Naslov spletne strani, kjer se nahaja trgovina, mora podjetje objaviti v vseh katalogih, prospektih, poslovnih vizitkah in drugem propagandnem materialu podjetja. Podjetja se lahko odloči za objavo oglasa na spletnih straneh s specializirano vsebino ali pa na tistih straneh, ki imajo zelo velik obisk. Promocijo na internetu je smiselno kombinirati s promocijo v medijih javnega obveščanja. Nase lahko podjetje opozori tudi s pošiljanjem člankov in kratkih obvestil v online forume in novičarske skupine, lahko pa tudi zamenjujejo povezave s spletnimi stranmi s podobno vsebino. Sistem ciljanega oglaševanja zagotavlja oglaševalcem enkratno priložnost graditve povpraševanja, utrjevanja blagovne znamke in povečanja prodaje. V vsakem podjetju se morajo zavedati, da je promocija investicija in ne strošek.

Pri zakupu oglasnega prostora na spletnih straneh lahko podjetje direktno kontaktira samega ponudnika oglasnega prostora, lahko pa se na pomoč obrne tudi v eno izmed spletnih oglaševalskih mrež. Central Iprom (www.centraliprom.com) in Httpool (www.httpool.com) ponujata celovito storitev na enem mestu: svetovanje, izdelavo strategij, spletno planiranje, rezervacijo in zakup oglasnega prostora, produkcijo spletnih pasic, merjenje učinkovitosti oglaševanja. Central Iprom ponuja oglaševanje po modelu CNK (cena na klik) na več kot 200 kakovostnih slovenskih spletnih straneh. Oglaševalci plačajo le dejansko opravljene klike na pasico. Spletna oglaševalska mreża Httpool, deluje kot posrednik in svetovalec pri zakupu oglasnega prostora med oglaševalskimi agencijami, neposrednimi naročniki in spletnimi stranmi mreże. Za razliko od Central Iproma, uporabljajo pri Httpool-u model CNO (cena na ogled), kjer naročnik plača za vsak prikaz oglasne pasice na strani, kjer oglašuje.

Cena mesečnega oglaševanja na posamezni strani je odvisna od modela po katerem se oglašuje. Če se podjetje odloči za CNK, znaša cena klika na na najbolj obiskanih slovenskih straneh 100 SIT, pri modelu CNO je povprečna cena 8 SIT, če pa se odloči za časovni zakup prostora (le tega omogoča vedno manj večjih strani), mora računati na 200.000- 400.000 tisoč tolarjev.

Analiza rezultatov
Veliko število obiskovalcev spletne trgovine še ne pomeni povečane prodaje. Uspeh trgovine se ne meri samo s številom in vrednostjo nakupov v njej, ampak tudi s povečano prodajo v klasični trgovini, ki je posledica obiska spletne trgovine. Večji del uporabnikov namreč izkorišča internet samo za to, da primerja izdelke in njihove cene med različnimi podjetji in se na podlagi zbranih informacij odloči za nakup v klasični trgovini. Da bi pridobili čimbolj natančne rezultate je potrebno analizirati tudi vse obiskovalce, od kod prihajajo, njihovo nakupno vedenje, katere oddelke v spletni trgovini najbolj obiskujejo, po katerih izdelkih je največ povpraševanja, ipd. Z analizo prometa obiskovalcev lahko dobite pomembne informacije, ki pripomorejo k izboljšanju funkcionalnosti trgovine. Za enostavno merjenje in analizo obiskanosti spletnih predstavitev je na voljo širok spekter različnih možnosti, ki varirajo od preprostih števcev (npr.100si) do številnih brezplačnih (npr. Analog, Webalizer) in komercialnih (npr. WebTrends) programskih paketov.


Upravljanje odnosov s strankami (CRM)

Vsi vemo kako težko je dobiti stranko in kako pomembno jo je obdržati. Zato je naša poglavitna skrb posvetiti se vsaki posamezni stranki in ji ponuditi tisto, kar zahteva, da bo zadovoljna in se bo vračala k nam, saj je le zadovoljna stranka dobičkonosna stranka. Zbiranje in uporabljanje podatkov o kupcih in njihovih nakupovalnih navadah ter s tem povezano učinkovito upravljanje odnosov s strankami mora biti strateška prioriteta vsakega podjetja. Cilj podjetja je uporabiti pridobljene informacije za boljše zadovoljevanje potrošnikovih potreb, za izgrajevanje potrošnikove lojalnosti in povečanje poslovne učinkovitost. Uvedba CRM rešitev pomaga podjetjem tudi pri pridobivanju novih kupcev in s tem posledično osvajanju novih trgov ter povečanju tržnega deleža že na obstoječih trgih. Spletna podjetja, ki si želijo trajnega in oplemenitega odnosa s kupci, se vedno bolj zavedajo pomena personalizacije svojih spletnih strani. Praksa je pokazala, da je verjetnost nakupa v veliki korelaciji s stopnjo personalizacije, ki jo nudi spletna trgovina. Bolj kot je spletna trgovina personalizirana, bolj je privlačna kupcem in večja verjetnost je, da bodo kaj kupili.

Slovenski spletni trgovci vse premalo upoštevajo dejstvo, da veljajo tudi na internetu ista pravila kot v vsaki klasični trgovini. Če se boste odločili za prodajo preko interneta morate kupcu v najkrajšem možnem času dostaviti naročene proizvode. Svojim kupcem nikakor ne prikrivajte stroškov dostave. Veliko prednost boste v njihovih očeh dobili, če se odločite za brezplačno dostavo. Kupec mora imeti na razpolago tudi vse potrebne informacije, ki jih potrebuje pri nakupu, omogočiti pa mu morate tudi možnost menjave kupljenega izdelka.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top