Kako zaslužiti z igrami?

igreBeseda “igre” je ponovno na vrhu lestvice najbolj iskanih besed, ki jo je objavil iskalnik Najdi.si za leto 2007. Igre so s 3.500.000 iskanj prepričljivo osvojile prvo mesto pred iskalnimi poizvedbami 24ur, vreme, avto.net, email, google, bolha, sex, telefonski imenik, horoskop. Poglejmo kakšen potencial za zaslužek pravzaprav predstavljajo igre. Če smo s spletno stranjo, ki je optimizirana za besedo igre, uvrščeni na prvo stran rezultatov iskanj na Najdi.si lahko upamo, da bomo dobili kos kolača, ki je vreden približno 2.800.000 obiskovalcev na letni ravni.Raziskave so namreč pokazale, da se približno 80 odstotkov vseh klikov na iskalnikih zgodi na prvi strani rezultatov iskanj. Izsledki Eyetracking raziskave, ki je analizirala obnašanje obiskovalcev na Googlu, pa so pokazali da prvi trije rezultati iskanj pritegnejo glavnino pozornosti obiskovalcev saj generirajo približno 80 odstotkov vseh klikov na prvi strani. Posledično bi lahko rekli, da top pozicije na iskalniku Najdi.si pritegnejo na letni ravni približno 2.200.000 klikov tistih uporabnikov, ki v iskalno polje vpišejo besedo igre. Prevedeno na mesečno raven bi to pomenilo več kot 183.000 klikov. Glede na dejstvo, da večina uporabnikov na iskalnikih klikne na vsaj dva ali tri izpisane rezultate iskanj, lahko z dokaj veliko verjetnostjo rečemo, da bo prvo izpisani rezultat dobil v povprečju vsaj 180.000 obiskovalcev mesečno prek iskalnika Najdi.si. To je seveda zelo lepa številka, ki pa še zdaleč ni dokončna, saj ima Google med slovenskimi uporabniki podoben doseg (okoli 70%) kot Najdi.si. Seveda nikakor ne smemo pozabiti, da generira spletna stran obisk tudi prek drugih iskalnikov, imenikov in spletnih strani kot tudi prek oglaševalskih akcij.

Postavitev strani
Če ste v zgoraj navedenih številkah prepoznali potencial, ki bi ga lahko uporabili sebi v prid, je najboljše, da se čim prej lotite izdelave spletne strani namenjene igram, ki bo optimizirana na ključno besedo »igre«. Ne glede na to ali se boste odločili za postavitev vsebinskega bloga na temo iger ali pa npr. za postavitev igračarskega portala z brezplačnimi online igrami, morate stremeti k istemu cilju – vaša spletna stran se mora prikazati čim višje na prvi strani rezultatov iskanj na iskalnikov. Boljšo pozicijo kot bo imela stran, večji bo njen potencial za zaslužek.

Eden izmed najhitrejših in najenostavnejših načinov postavite spletnih strani je uporaba brezplačnega WordPressa (www.wordpress.org), ki omogoča enostavno postavitev, urejanje in vzdrževanje spletnih strani. Ker je WordPress v osnovi blogerska platforma, bi ga bilo najbolj smotrno uporabiti za pisanje bloga o igrah. Se pa lahko brez problema uporabi tudi tako, da v objavljene prispevke vključite kodo za igranje določene igre, ki jo dobite na specializiranih igračarskih straneh in tako omogočite vašim obiskovalcem igranje ige preko vaše spletne strani, ki ste jo postavili z WordPressom.

Druga možnost je postavitev strani v lastni režiji. Pristopi pri tej opciji so lahko seveda precej različni odvisni predvsem od tega kakšne tehnične in oblikovne apetite želimo zadovoljiti. Postavite lahko npr. popolnoma statične strani s preprosto oblikovno podobo, ki ne bodo omogočale dodajanja iger prek spletnega vmesnika temveč bodo zahtevale ročno kreiranje vsake posamezne podstrani. Bolj kot bomo zahtevni z našimi željami tako glede izgleda kot glede funkcionalnosti za uporabnike in administratorja, več časa in finančnih sredstev bomo porabili za izdelavo spletnih strani.

Igre – arkadne igre, strelske igre, akcijske igre, erotične igre, miselne igre
Igre za vse okuse in igre za vse generacije. Na strani igrice-igre.net vam ponujamo brezplačne online igre. Na naših specializiranih straneh pa lahko igrate izključno: akcijske igre, strelske igre, erotične igre ali miselne igre. Prepustite se zabavi! In nikar ne uživajte sami. K igranju iger lahko povabite tudi vaše prijatelje.

Projekta igračarske spletne strani pa se lahko lotimo tudi tako, da poiščemo primernega ponudnika, ki ponuja skripto za igre. Tako lahko npr. prek strani Av Arcade (http://www.avscripts.net/avarcade/) prenesemo na naš računalnik brezplačno skripto za igranje iger, ki povrh vsega vključuje nekaj brezplačnih (roko na srce – zelo povprečnih) oblikovnih predlog in tudi 100 iger. AV Arcade omogoča preprosto kreiranje kategorij in dodajanje iger na spletno stran (žal ne omogoča dodajanje povezav do iger na drugih straneh) ter njihovo urejanje. Za začetek je lahko to zelo primerna osnova, še posebej če imamo toliko znanja, da sami malce preuredimo dizajn in samo strukturo elementov na spletni strani.

<slika> Stran igrice-igre.net je postavljena s skripto Av Arcade
igre skripta

Klikni na sliko za povečavo

Na spletu lahko najdemo seveda tudi plačljive skripte, med katerimi velja omeniti predvsem naslednje:

  • GameSiteScript (www.gamesitescript.com). Cena osnovne verzije je 50 USD; za 145 USD dobimo poleg skripte še 4 oblikovne predloge, dodatek za objavo rezultatov najboljših tekmovalcev ter 1250 iger). Po 20 USD stanejo različni paketi z 250 igrami ali video posnetki.
  • Game Script (www.gamescript.net). Uporabniki pravijo da gre za eno izmed boljših skript za igranje iger ta trenutek. Osnovna verzija stane 80 USD. Če dodamo še 270 USD pa bomo dobili 4 oblikovne predloge, 1550 iger ter nekaj drugih ugodnosti. Za 300 USD nam prodajo paket 2.000 video posnetkov, ki jih lahko preko njihove aplikacije prav tako vključimo v spletno stran.
  • Flash Game Script (www.flashgamescript.com). V ceno osnovna verzije, ki stane 99 USD je vključen tudi paket 350 iger in 240 video posnetkov. Tako kot prejšnji dve omenjeni skripti tudi ta ponuja klasične funkcionalnosti kot so: enostavno urejanje in dodajanje iger, komentiranje iger, rangiranje, priporočanje iger prijateljem, generiranje lestvic najuspešnejših tekmovalcev in največkrat odigranih iger, ipd.
  • http://www.phparcadescript.com (30 USD, 150 iger, precej povprečen dizajn
  • http://www.getmyownarcade.com (48,80 USD, 1600 iger in video posnetkov)
<slika> Admin vmesnik skripte Flash Game Script je kljub številnim funkcionalnostim zelo preprost za uporabo
flash igre

Klikni na sliko za povečavo

Vzdrževanje strani za igranje iger je lahko časovno precej potratno opravilo (sploh v primeru ko prevajamo vsebino v slovenščino), saj obiskovalci pričakujejo, da se bodo nove igre dodajale na stran vsaj enkrat tedensko. Če želimo imeti konstanten pritok obiskovalcev, si lahko pomagamo z nakupovanjem paketov iger ali pa preprosto tako, da na spletno stran vključujemo kodo iger iz drugih spletnih strani, pri čemer postanemo odvisni od hitrosti prenosa podatkov in od delovanja zunanje strani. Načeloma pa lahko relčemo, da obiskovalec sploh ne bo opazil, da se igra dejansko nahaja na drugi spletni strani, saj je vključena v dizajn strani na katero smo vstavili kodo.

Optimizacija strani
Ko imamo postavljeno spletno stran, jo je za dosego željenih ciljev potrebno še optimizirati. Kako se na področju kjer vlada velika konkurenca sploh prebiti med top rezultate na iskalnikih? Edini odgovor je s tehnično in vsebinsko optimizacijo spletne strani ter z gradnjo zunanjih povezav. Na tem mestu vas moramo takoj opozoriti, da morate biti v procesu optimizacije spletnih strani zelo potrpežljivi, saj uspešnosti uporabljenih metod ni mogoče sproti preverjati, poleg tega pa je potrebno na prve rezultate optimizacije običajno počakati vsaj nekaj tednov.

Najmanj kar lahko storimo, če želimo stran optimizirati na besedo „igre” je to, da omenjeno besedo vključimo v vse najpomembnejše elemente, ki vplivajo na pozicijo strani na iskalnikih. Začnemo lahko pri naslovu strani (title oznaka), v katerega lahko poleg besede igre vključimo še npr. naslednje besede: brezplačne igre, akcijske igre, online igre ali kaj podobnega. Optimiran naslov, ki naj ne bi presegal 60 znakov, bi izgledal nekako takole: <title>Igre – brezplačne akcijske in erotične igre</title>. Besedo igre moramo vključiti tudi v meta oznako description, ki opredeljuje opis strani. Omenjena meta oznaka je pomembna saj se velikokrat izpiše pod naslovom strani na iskalnikih. Primer meta oznake: <meta name=”description” content=”Igre za vse okuse. Akcijske igre, strelske igre in arkadne igre.”>

Igre se naj večkrat pojavijo tudi v povezavah v meniju, kar ne bi semlo biti problem, saj lahko stran kategoririziramo v npr.:akcijske igre, zabavne igre, miselne igre, arkadne igre, ipd. Poskrbimo, da se bodo igre pojavile tudi v imenih dokumentov (npr. akcijske_igre.html) v imenih slik (npr. igre_pacman.jpg), v imenih in opisih povezav (<a href=”http://www.miselne-igre.com”>miselne igre</a>), v heading oznakah <h1>Strelske igre</h1> ter v samem tekstu objavljenem na spletni strani.

Poleg »on-site« optimizacije moramo poskrbeti še za ti. off-site optimizacijo, ki se nanaša na pridobivanje zunanjih povezav. Prvi korak pri pridobivanju le-teh je ta, da spletno stran vpišemo v najpomembnejše imenike in iskalnike. V naslednjem koraku si lahko pomagamo z vpisom spletne strani v razne spletne lestvice (ww.lestvica.si, www.izmenjava.com, www.najsplet.com, www. toplestvica.org), ki v zameno za vpis običajno zahtevajo povratno povezavo do njihove strani. Do dodatnih povezav lahko z več ali manj truda pridemo razmeroma hitro tudi z izmenjavo povezav, z aktivnim udejstvovanjem na forumih in blogih, kjer lahko pod vsakim prispevkom objavite podpis s povezavo do vaše spletne strani, z objavo PR prispevkov in avtorskih člankov na drugih spletnih straneh, s socialnimi zaznamki (kot npr. www.digg.com in del.icio.us), s pomočjo partnerskih programov, itd. Prigradnji povezav se je potrebno zavedati, da bo uspešnost optimizacije odvisna predvsem od števila in kvalitete pridobljenih povezav. Več povezav s tematsko sorodnih strani, ki bodo imele povrh vsega še dovolj visok PR (recimo od 4 naprej), boljše bo za vašo pozicijo na iskalnikih.

Objava oglasov na spleti strani
Najenostavnejši način za pričetek trženja oglasnega prostora je, da pristopite k eni izmed slovenskih spletnih oglaševalskih mrež (Central Iprom – www.centraliprom.com, Httpool – www.httpool.si, ToboAds- www.toboads.si). Glave razlike med mrežami so predvsem v modelu trženja oglasnega prostora in v tem da ToboAds ne ponuja oglaševanja z oglasnimi pasicami temveč kontekstualno oglaševanje.

Iprom izplačuje spletnim stranem delež prihodkov, ki ga ustvari preko cene na klik. Znesek, ki ga dobi lastnih spletne strani je odvisen tudi od dosega njegove strani. Večji kot je doseg, večja je cena na klik. Tako npr. strani katerih doseg je manjši od 5.000 dobijo 0,07 EUR /klik (16,8 SIT), najbolj obiskane strani z več kot 500.000 mesečnega dosega pa imajo skoraj 3x višje izhodišče, saj dobi založnik od vsakega klika na oglas 0,19 EUR oziroma 45,5 SIT. Ker je Htpool-ov model zaračunavanja oglasnega prostora po ceni na prikaz za večino podjetij, ki podrobneje analizirajo učinke oglaševalskih akcij predrago, ima Httpool problem s zmogljivostjo serviranja plačljivih oglasov. Bolj kot plačljivi oglasi se namreč vrtijo samopromocijski oglasi medijev, ki so v njihovi mreži. ToboAds, ki je po Googlovem vzoru ustvaril prvo kontekstualno oglasno mrežo v Sloveniji, uporablja kobiniran model saj poleg cene na klik zaračunava tudi ceno na prikaz. Založniki v ToboAdsovi mreži prejmejo polovico neto zneska, ki ga plača oglaševalec in sicer za vsak veljaven klik in prikaz oglasa na njihovi spletni strani. Cena tekstovnega oglasa se izračuna po naslednji formuli: (št. klikov x 0.2 EUR) + (št. prikazov x 0.0002 v). Cena izložbenega oglasa, ki vsebuje sliko za večjo opaznost pa znaša: (št. klikov x 0.3 EUR) + (št. prikazov x 0.0003 EUR). Nov model obračuna pomeni, da je zaslužek po novem odvisen tudi od števila obiskovalcev in ne zgolj od njihove zainteresiranosti, da kliknejo na objavljene oglase.

Za spletne oglaševalske mreže in založnike bi bilo z vidika finančnih prihodkov najboljše, ko bi lahko ves oglasni prostor prodali po ceni na prikaz, katere povprečna vrednost na trgu znaša vsaj 0,004 EUR. Na žalost so to zgolj pobožne želje. Bolj realna je opcija, da vstopimo v Ipromovo ali ToboAdsovo spletno oglaševalsko mrežo, kjer temelji obračunavanje oglasnega prostora po modelu cena na klik. Seveda lahko tržimo oglasni prostor na spletni strani tudi brez pomoči oglaševalskih mrež, vendar je to precej zahtevno opravilo, ki pa je na koncu lahko poplačano z veliko večjimi oglasnimi prihodki.

Potencialni prihodki
Predlagam, da za prikaz oglaševalskega potenciala, ki bi ga naj imela spletna stran z igrami, operiramo le s številkami, ki smo jih omenili že v uvodnem delu tega članka. Skratka, če dobi stran 180.000 obiskovalcev in če v povprečju vsak obiskovalec obišče še vsaj 4 strani v sklopu spletne predstavitve, bi to pomenilo, da bi beležili 720.000 prikazov strani na mesečni ravni. Če bi imeli na vsaki strani spletne predstavitve na razpolago 2 mesta za prikaz oglasnih pasic, bi lahko oglaševalcem servirali skoraj 1,5 milijona oglasov na mesečni ravni. Ta številka pa seveda predstavlja precejšen potencial za oglaševalski zaslužek. Seveda le v primeru, ko nam bi uspelo iztržiti celoten oglasni prostor.

Če bi bila pokritost s plačljivimi oglasi 100 odstotna in ob predpostavki, da bi oglasi beležili vsaj 0,15% odzivnost (razmerje med kliki in prikazi), bi lahko na mesečni ravni generirali 2.250 klikov za katere bi dobili plačilo. Naj spomnimo še enkrat – govorimo zgolj o obiskovalcih, ki bi prišli na spletno stran prek Najdi.si. Glede na naš primer, bi se na Ipromu uvrstili v 6 razred (doseg od 100.000 do 200.000) kar pomeni, da bi za vsak klik dobili 0,15 UR. Mesečni zaslužek bi tako znašal 337,50 EUR (0,15EUR x 2.250 klikov). Poglejmo še koliko zaslužka bi nam lahko prinesli tekstovni oglasi servirani prek omrežja ToboAds: 50% x ((2.250x 0.2 EUR) + (1.500.000 x 0.0002 EUR))  50% od (450 EUR + 300 EUR) = 375 EUR.

Za čim boljši izplen je več kot priporočljivo, da so spletni oglasi premišljeno postavljeni na vaših spletnih straneh. Preveč jih nikakor ne sme biti pa tudi preveč skriti in neopazni ne smejo biti. Potrebno je najti tisto pravo ravnotežje med velikostjo in mestom izpostavitve, ki bo generiralo največ prihodkov. Vse pa žal ni v vaših rokah. Odzivnost na oglasne pasice je običajno v največji meri odvisna od njihove kreative in same ponudbe, kije predstavljena v oglasih.

Stroški
Če ocenjujemo potencialni zaslužek celotnega projekta, se nikakor ne smemo izogniti tudi analizi stroškov. V kalkulacijo moramo vzeti stroške, ki se nanašajo na: registracijo domene, gostovanja spletne strani, postavitev spletne strani in optimizacijo spletne strani. Registracija domene pri ponudniku GoDaddy (www.godaddy.com) stane 7 USD, osnovni paket gostovanja, ki ponuja 5GB prostora, uporabo MYSQL baze in 250 GB transferja pa 4 USD mesečno. Če plačamo gostovanje za leto dni vnaprej, dobimo še nekaj dodatnega popusta, tako, da je končni strošek samo 45 USD oziroma 30,50 EUR. Ugodno, ni kaj. Vendar. Če imamo nekaj tisoč iger na strežniku in dober obisk strani lahko kaj hitro računamo na povišanje stroškov, ki nam jih povzroči prekoračitev dovoljenega prometa. Temu problemu se lahko izognemo tako, da datotek z igrami nimamo nameščene na strežniku ampak da v spletne strani vključujemo kode za prikaz igre, ki se nato posledično nalagajo z drugih spletnih strani. Če za nakup skripte za vzpostavitev strani z igrami namenimo 50 USD in če dokupimo v letu dni še vsaj 4 pakete z igrami za katere bomo odšteli 80 USD, se naša investicija povzpne na 175 USD (zaokroženo na 120 EUR). Za plačilo strokovnjaka, ki nam bo opravil temeljito optimizacijo spletne strani, moramo računati na vsaj 200 EUR stroška. Če pod vse skupaj potegnemo črto, lahko rečemo, da bi minimalna investicija znašala 320 EUR. K temu bi morali prišteti tudi oportunitetne stroške vašega časa, ki ga boste namenili samemu projektu. Končni obračun pokaže, da se nam investicija lahko povrne že v mesecu dni. Seveda le v primeru, da se nam uspe s spletno stranjo prebiti na sam vrh izpisanih rezultatov iskanj na iskalnikih s ključno besedo „igre”.

Objavljeno v reviji Moj mikro, februar 2008

Zaznamki

One comment

  • V teoriji se sliši enostavno, vendar je na Google-ovi 1. strani samo 20 mest.

    Iz lastnih iskušenj lahko povem, da se investicija povrne v nekaj mesecih, če ne upoštevamo sprotnega učenja in vlaganja energije v izobraževanje.

    Je pa en stranski efekt tudi to, da če nam uspe spraviti povezavo z igrami na 1. stran, potem nam bo po vsej verjetnosti katerokoli ključno besedo tudi uspelo.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top