Blagovne znamke zapuščajo družbene medije. Nov trend?

Kozmetična znamka Lush UK je napovedal drzni odhod z družbenih medijev, saj se je naveličala boja z neobvladljivimi algoritmi velikih platform. Bodo temu sledile tudi druge blagovne znamke in kaj si lahko obetamo iz tovrstnih pozivov?

Ali je poziv k zapuščanju družbenih omrežij vseeno malce prehud ali ne, smo povprašali Radoša Skrta, strokovnjaka za oglaševanje na Facebooku in Googlu.

Radoš Skrt, ustanovitelj podjetja Nasvet.com, pravi, da so podjetja pred leti veliko investirala v pridobivanje sledilcev na svojih družbenih profilih z željo, da bi v bližnji prihodnosti postali njihovi kupci. A od te vojske občudovalcev imajo le malo koristi. Pri tem navaja tri razloge. Prvi je v tem, da so večino sledilcev pridobili preko nagradnih iger, zato zdaj dosegajo izredno slabo na vključenost na svoje objave, saj glavnina sledilcev sploh ne predstavlja njihove relevantne ciljne skupine. Drugi razlog je v spremembi algoritmov družbenih omrežij, saj na primer na Facebooku vidi objavo v povprečju le še 4 % sledilcev, tretji pa v pomanjkanju znanja. »Opažam velik primanjkljaj znanja s področja spletnega marketinga in nepoznavanje delovanja kanalov, na katerih oglašujejo,« pravi in dodaja: »Mnogim podjetjem, ki so na takšen način investirala v prihodnost, se zaradi tega kalkulacija rasti ne izide. Preprosto ni prihodka, na katerega so računali. Seveda poznamo tudi veliko uspešnih zgodb podjetij, ki družbena omrežja upravljajo strateško, in takšnih, ki ne merijo svojega vpliva v številu sledilcev in všečkov, ampak v konkretnem dosegu in dobičku – na dolgi rok.«

Po njegovih besedah družbena omrežja niso primerna za vsako podjetje in vsak izdelek oziroma storitev. »Tudi vsak kanal ima svoje zakonitosti in specifičnosti. Že Instagram je v primerjavi s Facebookorn povsem druga zgodba. Da ponazorim – ima desetkrat manj uporabnikov, drugačno ciljno skupino, manj vključenosti, v ospredju so fotografije, način oglaševanja je zelo drugačen, kar pomeni, da preko njega težko prodajaš. V svojem bistvu gre zaznamčenje. Pri tem pa se ve, kako je oprijemljivostjo meritev. Twitter je z vidika prodaje še večji izziv, a morebiti glede na statistiko uporabe že v osnovi niti ni relevanten. Vsekakor pa menim, da podjetja z dovolj znanja in s pravilnimi strategijami na družbenih omrežjih še vedno lahko dosegajo zelo dobre rezultate foxyloans.com,« je Skrt še povedal za MM.

Celoten članek avtorice Urške Saletinger je objavljen v Marketing Magazinu (maj 2019) na strani 90 in 91.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top