Zakaj oglaševati na Facebooku?

Facebook je največja družbena platforma na svetu s skoraj 3 milijarde aktivnih uporabnikov. Zaradi ogromne razširjenosti in uporabe je Facebook izredno pomembno trženjsko orodje za podjetja vseh velikosti (predvsem za B2Cpodjetja). S pomočjo Facebookove oglaševalske platforme (Facebook Ads Manager) lahko podjetja dosežejo svoje ciljno občinstvo (omogočeno je zelo natančno targetiranje), povečajo prepoznavnost blagovne znamke, zbirajo leade (kontakte) in spodbujajo prodajo. V nadaljevanju prispevka navajamo nekaj glavnih razlogov, zakaj bi se morali odločiti za Facebook oglaševanje.

V prvi vrsti se odločijo podjetja za oglaševanje na Facebooku, ker želijo prodati več. Potem so tu podjetja, ki želijo graditi svojo blagovno znamko ali pa s »push« oglaševanjem vzpodbuditi trg za povpraševanje po njihovih izdelkih ali storitvah. Facebook je tudi zelo primeren in učinkovit medij za pridobivanje leadov. Tako lahko z oglasi na Facebooku zbirate imena, e-poštna sporočila, telefonske številke od vaših ciljnih strank. Seveda se smemo pozabiti omeniti, da lahko Facebook uporabite za promocijo mobilnih aplikacij, ki jih lahko oglašujete tako na Facebooku kot na Instagramu in zaradi tega ustvarite več prenosov.

Veliko in raznoliko občinstvo

Facebook ima veliko in raznoliko bazo uporabnikov, saj platformo uporabljajo ljudje vseh starosti, spolov in ozadij. Ker ima Facebook ogromno informacij o svojih uporabnikih, omogoča oglaševalcem, da mikro segmentirajo svoja ciljna občinstva. To pomeni, da ne glede na to, kdo je vaša ciljna skupina, jo boste na Facebooku verjetno našli. Z naprednimi možnostmi ciljanja v Facebooku lahko zagotovite, da bodo vaše oglase videli pravi ljudje ob pravem času na pravem mestu. Vse to pa seveda predstavlja osnovo za učinkovito izvajanje oglasnih akcij.

Koliko stane oglaševanje na Facebooku?

Najprej je potrebno vedeti, da cene zakupa oglasnega prostora niso fiksne, tako kot npr. v tiskanih medijih. Vsak oglas gre v dražbo. Cena, ki jo plačate je odvisna od tega kako močna je konkurenca, na katerih trgih oglašujete, komu želite prikazovati oglase. Načinov zaračunavanja je več. Izberete lahko plačilo po kliku, plačilo na 1.000 prikazov, plačilo na konverzijo ali plačilo na ogled video posnetka. V primeru izbire modela CPC (CNK – cena na klik), boste plačali za vsak klik na oglas. Cene za klik se začnejo že pri 0,01€ in gredo lahko tudi prek 2 €. V Sloveniji se gibljejo v povprečju med 0,30-0,40 €. V kolikor se odločite za plačilo po prikazih, boste za oglaševanje v Sloveniji plačevali v povprečju od 1- 2 € za tisoč prikazov oglasa.

Stroškovna učinkovitost

Kot lahko vidite, je oglaševanje na Facebooku cenovno dostopno tudi za mala podjetja oziroma za podjetja, ki imajo zelo omejena sredstva za oglaševanje. Pomembno je vedeti, da lahko sami določate proračun za vaše oglasne akcije in to na dnevni ravni ter da lahko ta proračun prilagajate oz. spreminjate kolikor vam paše. Kot smo že omenili, zagotavlja Facebookov sistem, ki temelji na dražbah, da plačate le za klike ali prikaze, ki jih prejmejo vaši oglasi.

Prilagodljive oblike oglasov

Facebook ponuja različne oblike oglasov, med katerimi lahko izbirate: video oglasi, slikovni oglasi, oglasni vrtiljak (ang. Carousel ads) in drugimi. To vam omogoča, da oglase prilagodite svojim specifičnim ciljem in občinstvu. Bolj kot bodo oglasi vsebinsko prilagojeni ciljnemu občinstvu, boljše rezultate boste lahko dosegali.

Ponovno trženje

Pri produktih višje vrednosti, pri katerih ne prihaja do nakupov na »prvo žogo«, je zelo pomembno, da se uporabnikom, ki so si ogledovali produkt, večkrat prikaže oglas za ta produkt. Ker je nakupna pot pri takšnih produktih lahko hitro daljša od tedna dni (čas od prvega obiska spletne strani do nakupa), je zelo pomembno, da uporabnika spremljamo z oglasom, saj ne želimo, da bi pozabil na nas. Facebookova možnosti za remarketing (ponovno trženje) vam omogoča, da ciljate ljudi, ki so že sodelovali z vašim podjetjem ali obiskali vaše spletno mesto. To pomeni, da lahko dosežete ljudi, ki jih že zanima vaša ponudba, in tako povečate možnosti za konverzijo.

Podrobna analitika

Internet za razliko od klasičnih medijev omogoča zelo natančno merjenje. Facebook pri tem seveda ni izjema. Facebookova analitična orodja omogočajo podroben vpogled v uspešnost vaših oglasov, vključno s tem, koliko ljudi je videlo vaš oglas, koliko jih je kliknilo nanj, koliko prodaj ste ustvarili z oglasom, koliko ste porabili, kakšen je strošek na prodajo, itd. Na podlagi množice podatkov, ki vam je na voljo, lahko seveda optimizirate oglase in sčasoma izboljšati njihovo učinkovitost.

Glede na vse povedano je jasno, da oglaševanje na Facebooku ponuja podjetjem učinkovit način za doseganje ciljnega občinstva, povečanje prepoznavnosti blagovne znamke in pospeševanje prodaje. S svojo veliko in raznoliko bazo uporabnikov, stroškovno učinkovitimi cenami, prilagodljivimi oblikami oglasov, podrobno analitiko, možnostmi ponovnega trženja in optimizacijo za mobilne naprave je Facebook zelo pomembno prodajno orodje za vsako podjetje, ki želi uspešno tržiti svoje produkte/storitve prek interneta.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top