Sponzorirane povezave na iskalnikih

sponzorirana povezavaNajbolj priljubljeni spletni strani med slovenskimi internetnimi uporabnika sta iskalnika Google in Najdi.si, ki imata več kot 70 odstoten doseg. Dejstva da so iskalniki izhodiščna točka za brskanje po svetovnem spletu se zavedajo tudi oglaševalci, ki preusmerjajo na iskalnike vedno več oglaševalskih sredstev. Posledično se seveda ne gre čuditi, da je postal iskalni marketing (SEM – search engine marketing), v katerega prištevamo zakup sponzoriranih povezav na iskalnikih, optimizacijo spletnih strani za potrebe izboljšanja pozicij na iskalnikih (SEO – search engine optimization) ter oglaševanje s spletnimi pasicami na podlagi zakupljenih ključnih besed, vodilna oblika spletnega oglaševanja.

Največji slovenski iskalnik Najdi.si tako na primer ustvari že več kot 2/3 vseh oglasnih prihodkov s pomočjo sponzoriranih povezav in slikovnih oglasov velikosti 160×600 točk, ki se prikazujejo na osnovi zakupljenih ključnih besed na straneh z rezultati iskanj. Če vzamemo pod drobnogled samo sponzorirane povezave, pa le-te predstavljajo približno polovico oglasnih prihodkov iskalnika Najdi.si.

Podjetja se vedno bolj zavedajo kako pomembna je prisotnost na iskalnikih, ki predstavljajo glavni vir obiskovalcev za spletne strani. Če povezave do spletne strani podjetja za izbrano ključno besedo ni moč najti na prvi strani rezultatov iskanj, lahko podjetje izgubi večino potencialnih strank, ki bi prek iskalnikov lahko prišle do njegove spletne strani. Prva stran rezultatov iskanj na iskalnikih generira namreč kar 80% vseh klikov, ki se za izbrano ključno besedo zgodijo na iskalnikih. Če spletne strani podjetja ni moč najti niti na drugi strani rezultatov iskanj, pa bodo na spletno stran prišli le redki in velikokrat tudi povsem naključni obiskovalci.

Podjetja, ki se zavedajo pomena pozicij in izpostavljenosti na iskalnkih, si lahko pomagajo na dva načina in sicer z optimizacijo spletne strani ali pa z zakupom sponzorirane povezave. Če podjetje za ključne besede, ki so zanj prioritetnega pomena, nima dobrih organskih pozicij, je najenostavnejša in najhitrejša pot za maksimiziranje obiska z iskalnikov zakup sponzorirane povezave, s pomočjo katere si za zakupljene ključne besede zagotovi prisotnost na 1.strani rezultatov iskanj za ves čas trajanja oglaševalske akcije. Dodaten razlog, da se vedno več podjetij odloča za zakup sponzoriranih povezav pa gre iskati tudi v tem, da gre v večini primerov za eno najučinkovitejših oblik spletnega oglaševanja, ki je povrh vsega ugodna še z vidika stroškov. Številne raziskave kažejo, da je ciljano oglaševanje s sponzoriranimi povezavami stroškovno najučinkovitejše sredstvo direktnega marketinga, saj je povrnitev investicije, merjena s stroški pridobitve potencialne stranke, daleč najvišja.

Sponzorirana povezava je v bistvu tekstovni oglas, ki ima isto strukturo kot običajni organski rezultat iskanj, saj je sestavljen iz naslova spletne strani, kratkega opisa ter povezave do oglaševalčeve spletne strani. Ker se sponzorirana povezava prikaže na strani rezultatov iskanj samo takrat, ko uporabnik vpiše v iskalno polje eno izmed zakupljenih ključnih besed, je tovstno oglaševanje v tesni korelaciji z iskano vsebino zaradi česar obstaja velika verjetnost, da bo uporabnik oglas opazil in tudi kliknil nanj. Poglejmo si primer. Uporabnik pride na iskalnik z namenom, da bo poiskal podjetje, ki se ukvarja s prevajanjem. V iskalnik vpiše besedo “prevajanje” in klikne na gumb išči. Na vrhu strani z rezultati iskanj se mu pojavi sponzorirana povezava oglaševalca, ki ponuja ravno to kar ta uporabnik išče – prevajanje besedil v različne tuje jezike. Če serviramo pravi oglas pravemu ciljnemu občinstvu, lahko posledično dosežemo visoko učinkovitost oglasov (merimo jo z razmerjem med številom klikov na oglas in številom prikazov oglasa) kot tudi visoko stopnjo konverzije na spletni strani oglaševalca. Za oglaševanje s sponzoriranimi povezavami lahko rečemo, da gre za natančno ciljano oglaševanje, ki je plačano po učinku. Stroški zakupa so neodvisni od števila prikazov oglasa saj se oglaševalcu zaračuna zgolj število klikov na oglas.

Medtem, ko je cena zakupa sponzorirane povezave na iskalniku Najdi.si fiksna in znaša 0,4 EUR/klik, pa je pri Googlu precej variabilna, saj je lahko nekajkrat nižja ali pa tudi precej višja. Ker temelji Googlov sistem sponzoriranih povezav – AdWords (adwords.google.com) na dražbenem sistemu, je cena odvisna predvsem od zanimanja oglaševalcev za določeno besedo. Medtem ko lahko na iskalniku Najdi.si določeno ključno besedo zakupijo največ tri različna podjetja (zaradi tega so številna podjetja precej nejevoljna, saj zaradi stalne zasedenosti nekaterih najbolj popularnih besed, sploh ne morejo oglaševati svojih storitev ali izdelkov), pa ima na Googlu možnost zakupa sponzorirane povezave prav vsako podjetje. Ob tem je potrebno omeniti , da je pozicija sponzorirane povezave na Googlu odvisna zgolj od višine zneska, ki ga je oglaševalec pripravljen plačati za posamezen klik. Za razliko od Najdi.si, kjer prisegajo na osebni pristop, omogoča Googlov AdWords sistem samostojno upravljanje oglasnih akcij, popoln nadzor nad stroški ter podrobna statistična poročila.

<slika1> Prikaz sponzoriranih povezav na Najdi.si
sponzorirane povezave
<slika2> Prikaz sponzoriranih povezav na Google.si
sponzorirana povezava

Na prvo stran rezultatov iskanj na Googlu se je možno prebiti v nekaj tednih s pomočjo optimizacije spletnih strani ali pa že v nekaj urah s pomočjo zakupa sponzoriranih povezav preko sistema Adwords. Več o prednostih oglaševanja na Googlu in o tem kako vam lahko pomagamo pri vzpostavitvi oglaševanja si lahko preberete s klikim na povezavo “Google oglaševanje“.

Objavljeno oktobra 2007 v reviji Poslovna Dinamika

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top