Vas je prizadel Googlov Penguin update?

penguin updateSte konec oktobra zabeležili drastičen upad organskega obiska spletne strani? Ste ugotovili, da so vaše pozicije na strani rezultatov iskanj precej padle? Če je odgovor pritrdilen, vam lahko z gotovostjo potrdimo, da vas je prizadela sprememba Googlovega algoritma, ki sliši na ime Penguin 3.0. Penguin je še z večjo rušilno močjo udaril prvič že pred dobrim letom in pol, natančneje konec maja 2013. Do večjih pretresov pri pozicioniranju spletnih strani je prišlo tudi oktobra istega leta.

Skupen imenovalec Penguinovih sprememb je predvsem ta, da je penaliziral spletne strani z »nenaravnim« link profilom. To se pravi tiste strani, ki so imele veliko preveč zunanjih linkov z exact anchor tekstom, ki so imele preveč linkov s ti. SEO blogov, ipd.

Kako se obvarovati pred takšnimi spremembami in kaj storiti če so vas doletele posledice Penguin update-a?

Najboljše bo, da s pomočjo orodja, kot je npr. Open Site Explorer (https://moz.com/researchtools/ose/) ali pa ahrefs.com preverite kako dejansko izgleda vaš »link profile«. Če imate prevelik delež anchor tekstov z exact ključnimi besedami, boste morali popraviti linke. Pomembno namreč je, da izgleda vaš link profile čim bolj naravno. To pomeni, da so anchor teksti čim bolj diverzificirani. Na achor tekstih morate poleg ključnih besed uporabljati direktne url naslove, ime vašega podjetja, ime blagovne znamke, ime domene, tekste kot so »klikni tukaj«, ipd.

anchor teksti

Preverite kakšni so vaši anchor teksti

Poglejmo si nekaj primerov linkov za hipotetično podjetje Mizar d.o.o., ki se ukvarja z izdelavo pisarniškega pohištva. Za čim bolj naraven izgled link profila, bi moralo podjetje uporabiti naslednje anchor tekste na zunanjih povezavah, ki vodijo do njegove splete strani:

  • www.mizar.com,
  • izdelava pisarniškega pohištva – Mizar d.o.o.,
  • Mizar d.o.o.,
  • pisarniško pohištvo,
  • pisarniški stoli,
  • klikni za več informacij,
  • klikni tukaj,
  • pisarniško pohištvo po ugodnih cenah,
  • itd.

Če bomo gradili zunanje povezave na straneh z relevantno, sorodno vsebino in če bomo uporabljali anchor tekste kot smo jih navedli v primeru, potem se nam ni bati, da bi bila naša spletna stran penalizirana s strani Googla. Več člankov o optimizaciji spletnih strani si lahko preberete tudi na naslovu Članki – Iskalni marketing.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top