Kako optimizirati spletno stran za kuharsko knjigo in kuharske recepte?

Spletna prisotnost na iskalniku Google je ključnega pomena za uspešnost številnih projektov oz. spletnih strani, ki so posvečene kuharskim knjigam in kuharskim receptom. Če želite doseči večjo vidljivost na iskalniku Google.si in privabiti ciljno občinstvo, je optimizacija spletnega mesta za iskalnike (SEO) ključnega pomena. V tem članku bomo raziskali nekaj koristnih strategij za optimizacijo vaše spletne strani za ključne besede kot so: kuharska knjiga in kuharski recepti.

Izberite prave ključne besede

Prva in najpomembnejša naloga pri SEO optimizaciji je izbira pravih ključnih besed. Raziskava ključnih besed vam bo pomagala razumeti, katere besede ljudje iščejo, ko želijo najti kuharske recepte ali knjige. Pri analizi ključnih besed lahko uporabite brezplačno orodja Google Keyword Planner, ki se nahaja znotraj Googlove platforme za upravljanje oglasov – Google Ads. S pomočjo orodja Načrtovalnik ključnih besed, boste lahko odkrili relevantne ključne besede povezane s kuhanjem, kulinariko in kuharskimi recepti. In ne samo to, pridobili boste tudi podatke o številu mesečnih iskanj ter ceni na klik, ki bi jo bilo potrebno plačati, če bi želeli, da bi se vaš oglas za izbrano ključno besedo prikazal na Googlovi strani rezultatov iskanj.

Keyword Planner - Načrtovalnik ključnih besed

Keyword Planner – Načrtovalnik ključnih besed

Ključne besede, povezane s tematiko “kuharski recepti,” se lahko razlikujejo glede na regijo in trenutne trende, vendar obstaja nekaj splošno iskanih ključnih besed, ki so pogosto povezane s temo kulinarike. Spodaj je nekaj primerov najbolj iskanih ključnih besed, ki so povezane s “kuharskimi recepti”:

  • Recepti za testenine: testenine so priljubljena jed in mnogi ljudje iščejo recepte za različne testeninske jedi (špageti po bolonjsko, špageti carbonara, testenine s tuno, gratinirane testenine, priprava testa za testenine, ipd.)
  • Recepti za piščanca: piščanec je ena najpogosteje uporabljanih beljakovin v kuhanju, zato so recepti za piščanca praviloma zelo iskani (npr. polnjen piščanec, piščančji paprikaš, piščanec v omaki,..)
  • Recepti za torte in sladice: tovrstni recepti so izredno priljubljeni, zato recepti za različne torte, peciva, biskvite, kreme, kolače, sladolede, piškote in pite privabljajo veliko iskanj.
  • Recepti za vegetarijance: vedno več ljudi se odloča za vegetarijansko prehrano, zato so recepti za vegetarijanske jedi iskani.
  • Recepti za juhe: juhe so priljubljena predjed in glavna jed, zato recepti za juhe (goveja juha, bučna juha, brokolijeva juha, gobova juha, ipd.) niso nikoli iz mode.
  • Zdravi kuharski recepti: s povečanim poudarkom na zdravem življenjskem slogu so recepti, ki ponujajo zdrave alternativne sestavine, zelo iskani.
  • Eksotični kuharski recepti: ljudje radi poskušajo nove in eksotične jedi, zato so eksotični kuharski recepti vedno zanimivi, kajti ljudje zelo radi odkrivajo jedi iz različnih kultur-

Da bi ugotovili najbolj iskane ključne besede v določenem trenutku in regiji, je priporočljivo, kot smo že omenili, uporabiti orodja za raziskavo ključnih besed Google Keyword Planner, ki vam lahko ponudi natančne podatke glede na trenutne trende in iskalne navade uporabnikov.

optimizacija-kuharska-knjiga-seo

Optimizacija spletne strani za besedo “kuharska knjiga”

Poglejmo si nekaj podatkov: kuharska knjiga ima v Slovenji v povprečju 210 iskanj mesečno, kuharski recepti pa 720 iskanj. To sta dve generalni, splošni ključni besedi. Če analiziramo iskanja za specifične recepte, ugotovimo, da imajo določeni recepti nekajkrat več iskanj mesečno. Med recepti, ki jih Slovenci najbolj iščejo sodi “sarma recept“, ki ima v zimskem času prek 5.000 iskanj mesečno. Recept za musako išče približno 3.000 oseb mesečno, medtem kot npr. recept za mafine išče okoli 2.500 oseb vsak mesec.

Analiza mesečnega števila iskanj

Analiza mesečnega števila iskanj

 

Optimizirajte vsebino za ključne besede

Ko boste izbrali primerne ključne besede se morate lotiti vsebinske optimizacije spletnega mesta. Vsaka stran vašega spletnega mesta mora biti namreč optimizirana za izbrano ključno besedo. Zelo pomembno je, da vključite ključne besede v vsebinske in title naslove, podnaslove (v html kodi uporabite »heading« oznake), besedilo in meta opise. Vendar pazite, da pri optimizaciji vsebine ne pretiravate in da nima izbrana ključna beseda prevelike gostote. Vedno imejte v mislih, da mora biti vsebina spletne strani biti najprej koristna za obiskovalce, šele nato za iskalnike. Pri vsebini je potrebno omeniti še zelo pomemben nasvet – vsebina naj vsebuje vsaj 300-500 besed. Ta količina je nek minimum, ki vam še zagotavlja dobro rangiranje na strani rezultatov iskanj.

Hitrost spletnega mesta

Glede na to, da vsebujejo spletne strani s kuharskimi recepti veliko slik, je zelo pomembno, da upoštevate dejstvo, da je hitrost nalaganja eden ključnih elementov uspešne SEO optimizacija za iskalnike. Počasno nalaganje strani lahko odvrne obiskovalce. Uporabite orodja, kot je Google PageSpeed Insights, da izboljšate hitrost svojega spletnega mesta.

Prilagojenost za mobilne naprave

Glede na to, da dobijo spletne strani že okoli 80% prometa obiskovalcev prek mobilnih naprav je več kot jasno, da mora biti vaše “kulinarično” spletno mesto prilagojeno za mobilne naprave (responsive design) in da morate poskrbeti, da bo uporabniška izkušnja enako dobra na vseh napravah (mobilni telefoni, tablice, namizni računalniki).

Optimizacija spletnega mesta za besede kot so: »kuharska knjiga« in »kuharski recepti« je ključnega pomena za privabljanje občinstva in širjenje vaše kulinarične strasti. S sledenjem zgornjim nasvetom lahko izboljšate svojo spletno prisotnost in opaženost na iskalniku Google.si, posledično povečate obisk zaradi boljših organskih pozicij in na koncu dosežete večjo uspešnost vašega kulinaričnega projekta.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top