Pomembnost zunanjih povezav pri pozicioniranju spletne strani na iskalnikih

page rankPoleg dejavnikov, ki jih lahko optimiramo na sami strani (title naslov, heading oznake, imena slik in dokumentov, vsebino, meta oznake za opis, ipd), imajo velik vpliv na pozicijo na iskalnikih tudi zunanje povezave. To so tiste povezave, ki vodijo z drugih spletnih strani na našo stran. O podrobnosti delovanja algoritmov iskalnikov se ne bomo spuščali, dejstvo pa je, da dajejo iskalniki velik poudarek številu in kvaliteti zunanjih povezav. Zelo poenostavljeno bi lahko rekli, da predstavlja vsaka zunanja povezava en glas za tisto spletno stran do katere vodi povezava. Toda pri tem je potrebno vedeti, da imajo tovrstni glasovi oz. povezave različno težo.

Bolj kot so strani popularne in obiskane ter več vhodnih povezav kot imajo, bolj so vredne povezave, ki prihajajo iz takšnih strani. Google tako npr. za ovrednotenje pomembnosti strani uporablja PageRank (v nadaljevanju PR) sistem (maksimalni PR je 10 najnižji pa 0). Višji kot je PR strani ter bolj kot je stran od koder prihaja povezava vsebinsko sorodna s ciljno stranjo, boljše je za spletno stran. Pri vsem skupaj igra pomembno vlogo tudi tekst, ki je zapisan na povezavi. Iskalniki dajejo namreč posebno težo ključnim besedam, ki jih najdejo na povezavi. Namesto povezav tip www.podjetje.com je veliko bolje, če prilepimo povezavo na ključne besede, ki so za podjetje najbolj pomembne (npr. izdelava spletnih strani).

PageRank strani, ki jih obiskujete, boste lahko sproti preverjali, če si boste z naslova http://toolbar.google.com/ prenesli in namestili na vaš računalnik Googlovo orodno vrstico.

Kako pridobiti čim več povezav?
Osnovi korak pri pridobivanju zunanjih povezav je vpis strani v spletne imenike (Najdi.si, Matkurja.com, Slowwwenia.com). Ko bo vaša spletna stran prisotna na enem izmed večjih imenikov, jo bodo pajki iskalnikov, ki križarijo po spletu in indeksirajo strani, hitro našli in jo uvrstili v svoj iskalnik, kar pomeni, da bo moč do vaše spletne strani dostopati tudi prek iskalnikov kot so Googla, Najdi.si in Msn.com. Ker vsak glas oziroma vsaka povezava šteje, vam priporočamo še uporabo orodja za vpisovanje spletne strani v nekatere manjše slovenske imenike, ki ga boste našli na naslovu www.raziskovalec.com/vpisovalec.htm ter vpis strani v spletne lestvice (npr. www.si386.com, www.lestvica.si, www.100si.com). Poleg ročnih vpisov, ki so časovno zelo potratni, si lahko pri vpisovanju pomagate tudi s plačljivo programsko opremo (npr. Internet Business Promoter – www.ibusinesspromoter.com, Submit Wolf, www.submitwolf.net) s pomočjo katere boste v nekaj minutah vpisali vašo spletno stran na več sto ali celo tisoč naslovov hkrati.

Na naslovu http://www.webmaster-toolkit.com/link-popularity-checker.shtml lahko preverite koliko zunanjih povezav ima spletna stran na iskalnikih Google, Altavista, MSN, Yahoo in All the Web.

Zelo enostaven način za pridobivanje zunanjih povezav je tudi izmenjava povezav z vašimi ostalimi spletnimi stranmi (če jih imate seveda več) ter s spletnimi stranmi vaših poslovnih partnerjev. Podjetja velikokrat pridejo do zunanjih povezav tudi tako, da jih dajejo podjetja, ki so za njih opravila kakšno storitev, med svoje reference. Pri medsebojni izmenjavi povezav vam lahko pomagajo tudi spletni servisi za izmenjavo povezav, ki omogočajo navezovanje stikov in izmenjavo med vsebinsko podobnimi spletnimi stranmi (npr. www.izmenjava-povezav.si). Nekaj več truda bo potrebno vložiti za pridobivanje povezav na forumih in blogih, kjer si boste lahko po registraciji kreirali uporabniški profil in določili podpis s povezavo do vaše spletne strani, ki se bo izpisal po vsakim prispevkom, ki ga boste oddali.

<slika> Primer podpisa na forumu

Zelo koristno je tudi pisanje sporočil za javnost in njihovo razpošiljanje spletnim medijem, saj boste tudi na ta način širili mrežo zunanjih povezav do vaše spletne strani. V tujini je zelo popularno pisanje strokovnih člankov in njihovo posredovanje na specializirane novičarske portale (npr. www.articlecity.com, www.ezinearticles.com, www.goarticles.com), ki dajejo celotno vsebino v brezplačno uporabo. Uporabniki, ki v članku prepoznajo dodatno vrednost za svojo spletno stran, ga bodo rade volje objavili na svoji strani. Edini pogoj, ki ga morajo upoštevati je ta, da se članka ne sme spreminjati, kar pomeni, da morajo v njem ostati tudi vse povezave, ki jih je objavil avtor. Med bolj zapletene načine pridobivanja zunanjih povezav sodi vzpostavitev partnerskih programov (ang. Affiliate marketing), saj je pridobivanje povezav pogojeno s prodajo izdelkov ali storitev prek partnerske mreže. Partnerji v omrežju tržijo izdelke oz. storitve s pomočjo tekstovnih in slikovnih oglasov, ki vodijo do spletne strani nosilca partnerskega programa, ki si na ta način lahko zagotovi ogromno število zunanjih enosmernih povezav.

Nakup povezav
V primeru, da boste kljub vašim naporom, ki jih boste vložili v pridobivanje brezplačnih povezav, še vedno nezadovoljni s pozicijo spletne strani na iskalnikih, vam priporočamo, da razmislite o nakupu povezav. Ker imajo iskalniki radi predvsem enosmerne povezave, ki prihajajo s tematsko podobnih strani, je najbolje poiskati primerne ciljne strani in se skušati dogovoriti za nakup povezave, ki bo vodila do vaše strani. V pomoč pri kupovanju povezav so vam lahko specializirani forumi (npr. www.internetmojster.com, forums.digitalpoint.com) na katerih se poleg debat o internetnem marketingu trguje tudi s spletnimi stranmi, domenami in povezavami. Pri kupovanju povezav je dobro vedeti, da ima PR strani velik vpliv na ceno, saj običajno pomeni za eno enoto višji PR nekajkrat višjo ceno. Priporočamo vam tudi, da ne kupujte povezav na straneh, ki že imajo objavljeno veliko zunanjih povezav, saj je teža vsake posamezne povezave na takšni strani manjša. Poskusite si izboriti položaj čim bolj pri vrhu strani, saj bi naj bile te povezave za iskalnike pomembnejše od tistih, ki se nahajajo pri dnu strani.

Objavljeno oktobra 2008 v reviji Poslovna dinamika

Zaznamki

One comment

  • V članku je ena napakica. Namreč vpis v imenik Najdi.si ne prinese povezave, saj so vsi vpisi nofollow

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top