V 10 korakih do TOP pozicij na iskalnikih

optimiranjeZa večino slovenskih spletnih strani, razen tistih, ki se intenzivno oglašujejo preko spletnih pasic, e-pošte ali klasičnih kanalov, velja da dobijo glavnino obiska prek iskalnikov Google in Najdi.si. Glede na dejstvo, da se po nekaterih raziskavah zgodi približno 80% vseh klikov na iskalnikih na prvi strani rezultatov iskanj, se pravi med prvimi desetimi izpisanimi rezultati, je pozicija spletne strani na iskalnikih še kako pomembna. Drugače povedano – če vas ni na 1. strani rezultatov iskanj, lahko izgubite tudi do 80% potencialnih strank. Ob tem se je potrebno zavedati da obstajajo velike razlike tudi na prvi strani izpisanih rezultatov iskanj. Kliki na izpisane organske rezultate iskanj namreč niso enakomerno porazdeljeni. Prvi trije zapisi tako npr. pritegnejo skorajda 80% vseh klikov, ki se zgodijo na prvi strani, zaradi česar je še posebej pomembno, da se vaša stran nahaja pri vrhu izpisanih rezultatov iskanj. Deseti izpisani rezultat namreč pobere zgolj še drobtinice prometa prve strani.

Če smo vas prepričali o pomenu pozicij na iskalnikih, je najbolje da čimprej preverite na katerih mestih se pojavljajo povezave do vaše spletne predstavitve. Ko boste preverjali pozicije, nikar ne vpišite v iskalno polje ime vaše strani, temveč tisto ključno besedo oziroma besedno zvezo, ki je najbolj pomembna za vaš posel oziroma tisto besedo, ki se najbolj nanaša na vsebino na spletni strani. Le-tako boste namreč dobili realno sliko vaše »vidnosti« na iskalnikih. Če vas ni med prvimi zadetki, morate čimprej ukrepati, saj gre veliko potencialnih strank in posledično tudi prihodkov enostavno mimo vas in kar je še huje – glavnino prihodkov in strank poberejo vaši neposredni konkurenti.

sponzorirane

Razlika med sponzoriranimi povezavami in organskimi zadetki na Googlu

Kaj lahko storite? Najhitrejša pot do povezave na prvi strani rezultatov iskanj je zakup sponzorirane povezave na tistih iskalnikih, ki so med ciljnimi uporabniki najbolj priljubljeni. Glede na to, da po priljubljenosti med slovenskimi uporabniki daleč najbolj izstopata Google in Najdi.si, je najboljše da si ogledamo nekaj poglavitnih razlik med zakupom oziroma vzpostavitvijo sponzoriranih povezav na omenjenih iskalnikih. Opaženost sponzorirane povezave je na iskalniku Najdi.si veliko boljša, saj se vedno izpiše nad organskimi rezultati iskanj (pri Googlu se to zgodi zelo redko, saj je vrhnja pozicija med drugim odvisna od ponujene cene in uspešnosti same kampanje), kar posledično vodi tudi v večjo odzivnost uporabnikov na sponzorirano povezavo.

Sponzorirane povezave na Googlu se zaradi tega, ker se za razliko od povezav na Najdi.si izpišejo na desni strani rezultatov iskanj, veliko manj opazne. Rezultati Eyetracking raziskav so namreč pokazali, da ima prvo izpisana sponzorirana povezava na Googlu približno enako opaženost kot peto izpisani organski rezultat na levi strani. Je pa potrebno omeniti, da so akcije s sponzoriranimi povezavami, zaradi tega ker temeljijo na dražbenem sistemu, vsaj za večino slovenskih kampanij cenovno veliko ugodnejše od primerljiv akcij na Najdi.si.

eyetracking

Opaženost organskih zadetkov in sponzoriranih povezav na Googlu

V bitki med organskimi zadeti in sponzoriranimi povezavami na strani rezultatov iskanja pa so nesporni zmagovalci organski zadetki. Razlog je v tem, da jim spletni uporabniki veliko bolj zaupajo, saj smatrajo, da ponujajo gledano z vidika iskalnega niza, relevantnejšo vsebino. Glede na povedano in sploh če imate s spletnimi stranmi dolgoročnejše načrte, se je koristno čimprej lotiti optimizacije spletnih strani za potrebe iskalnikov (ang. SEO – Search Engine Marketing). S pomočjo optimizacije, ki zelo na splošno rečeno vključuje skupek vsebinskih in tehničnih popravkov na spletni strani ter pridobivanje zunanjih povezav, lahko namreč bistveno vplivamo na pozicijo spletne strani na iskalnikih. Najbolje, da si kar takoj pogledamo poglavitne korake, ki jih je potrebno izvesti, če si želimo za naše najpomembnejše ključne besede zagotoviti top pozicije na iskalnikih.

1. Izbira ključnih besed

Temeljni pogoj za uspešnost optimizacije je pravilen izbor ključnih besed, na podlagi katerih bomo optimizirali spletno predstavitev. Če želite, da bi vaša spletna stran dosegla željene pozicije na iskalnikih, morajo ključne besede predstavljati osnovo na podlagi katere se bo napisala vsebina, zgradila navigacija, poimenovali dokumenti, naslovi, kategorije, povezave, slike, ipd.

Cilj h kateremu morate stremeti pri izboru ključnih besed je, da pritegnete pozornost obiskovalcev in da na spletno stran pripeljete relevantne obiskovalce, ki iščejo ravno to kar vi ponujate pa naj gre za prodajo izdelkov, trženje storitev ali objavo brezplačnih nasvetov. Pri izboru besed se je več kot priporočljivo postaviti v kožo uporabnikov in se poskušati približati njihovemu načinu razmišljanja, saj morate ugotoviti katere besede bi uporabniki uporabili pri iskanju, da bi našli določen produkt ali storitev, ki jo ponujate na vaši strani. Za katero besedo bi se npr. odločili, če bi morali optimizirati spletno stran Dormeo.net? Bi se odločili za ležišče, jogi, postelja, žimnica, modroc ali morda kaj drugega?

2. Registracija domene

V primeru, da že imate nekaj let staro in prepoznavno domeno, je najbolje da ta korak preskočite (nekateri iskalniki dajejo prednost starejšim domenam, saj morajo nove domene šele dokazati do so vredne zaupanja oziroma da so relevanten vir informacij za uporabnike), če pa temu ni tako, pa je več kot smiselno razmisliti o registraciji takšne domene, ki bo sestavljena iz vaše najpomembnejše ključne besede (npr. arhitekt.si, prevajanje.net) ali besedne zveze, ki naj bo zaradi lažje berljivosti in boljšega pozicioniranja na iskalnikih ločena s pomišljajem (npr. prevajanje-lektoriranje.com, optimizacija-strani.si). Če je ime domene enako vaši ključni besedi, obstaja namreč večja verjetnost, da boste za izbrano besedo dosegli boljšo pozicijo na iskalnikih.

3. Title naslov

Ker ima naslov spletne strani (title tag) ima veliko težo pri pozicioniranju spletne strani na iskalnikih, je pomembno da ima vsaka podstran spletne predstavitve unikaten in relevanten naslov. Oznaka Title definira naslov strani, ki se prikazuje na vrhu uporabnikovega brskalnika med pregledovanjem spletnih strani, kakor tudi pri izpisu rezultatov iskanj na iskalnikih. Glede na to, da dajo iskalniki večjo težo besedam, ki se pojavijo na začetku naslova, vam priporočamo, da se naj naslovi začenjajo z najpomembnejšimi ključnimi besedami, ki jih umestite tako, da bodo tekle od specifičnega k splošnemu (npr. Optimizacija spletnih strani – Nasvet.com). Priporočljiva dolžina Title naslova je cca. 60 znakov oziroma 3-4 besede. Uporaba večjega števila besed ni smiselna, saj boste z dodatnimi besedami v naslovu zmanjševali pomembnost vsake posamezne besede.

4. Meta description

Med meta oznakami, ki so pomembne za iskalne robote in ne vplivajo na izgled spletne strani, so najbolj uporabne tiste, ki definirajo opis strani (meta description) in delo robotov (meta robots). Z oznako meta description definiramo opis spletne strani, ki se v določenih primerih pojavi pod izpisom naslova vaše splete strani med rezultati iskanj na iskalnikih. Priporočljivo je, da je v približno 200 znakih kolikor je priporočljiva dolžina opisa, vkomponiranih nekaj najbolj pomembnih ključnih besed, ki so poleg tega da so vezane na spletno stran, tudi sestavljene tako, da so marketinško privlačne in da uporabnika spodbujajo k obisku strani. Tako kot smo že omenili pri uporabi title naslovov je tudi za meta oznake description pomembno, da so definirane za vsako podstran posebej.

Primer meta oznake za opis strani:
<meta name=”description” content=”Optimizacija spletnih strani. Internet marketing – članki in aktualne novice.” />

Primer meta oznake za delovanje robotov
<meta name=”robots” content=”index,follow”>

5. Imena direktorijev in dokumentov

Nekaj dodatnih točk pri grajenju pozicije na iskalnikih si lahko pridobite tudi s pravilnim poimenovanjem direktorijev in datotek, ki tvorijo vašo spletno predstavitev. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da vam poimenovanja kot so kot npr. /p-xyz/345.html« ne prinesejo nobene koristi, saj ne vključujejo ključnih besed, ki so za vas pomembne. Zaradi tega je nadvse priporočljivo, da poskrbite za iskalnikom prijazne povezave tipa http://www.mojmikro.si/programska-oprema/pisarniski_pripomocki.html.

6. Heading oznake

Podobno kot imajo naslovi in podnaslovi v tiskanih medijih večjo pomembnost od ostalega teksta, velja isto tudi za spletne strani. Če boste ključne besede vključili v naslove in podnaslove, ki jih v html kodi definiramo s ti. heading oznakami “h1″, “h2″, “h3″, jim boste s tem dodelili večjo pomembnost, kar bodo upoštevali tudi iskalniki. Pri tem je koristno vedeti, da imajo naslovi, ki so označeni s “h1″, največjo težo, saj je tudi njihova pomembnost glede na celotno vsebino večja.

Primer: <h1>Vaša najpomembnejša ključna beseda ali besedna zveza </h1>

7. Vsebina spletne strani

Zaradi iskalnih robotov, ki za potrebe iskalnikov obiskujejo spletne strani in indeksirajo njihove vsebine, ki jo na to razvrščajo na podlagi zapletenih algoritmov, je še posebej pomembno kje znotraj vsebine se pojavljajo izbrane ključne besede ter kolikokrat se ponovijo (z gostoto ključnih besed – ang. keyword density opredelimo delež ključnih besed v izbranem tekstu). Tiste besede, ki se pojavijo na začetku teksta in tiste besede, ki se večkrat ponovijo, imajo večjo težo od ostalih besed. Pri tem opravilu pa seveda ne gre pretiravati, saj bi se naj delež ključnih besed v celotnem besedilu gibal med 5-7%. V nasprotnem primeru, bi vas lahko iskalniki zaradi pretiranega ponavljanja določene ključne besede kaznovali.

8. Imena slik

Glede na to, da določen delež uporabnikov uporablja iskalnike tudi za iskanje slik in glede na to, da lahko tudi s pravilnim poimenovanjem slik povečate težo izbranim besedam, je priporočljivo da vse slike poimenujete s ključnimi besedami in da jim pri vstavljanju na spletno stran dodate s pomočjo ALT oznake tudi kratek opis s ključnimi besedami, ki se bo prikazal na zaslonu, če se bo uporabnik z miškinim kurzorjem postavil na sliko ali pa v primeru, da bo imel izklopljeno prikazovanje slik na spletni strani. Skratka, namesto, da na spletno stran vstavljate slike z brezpomenskimi imeni kot npr. IMG0002.jpg, je bolje če jih poimenujete v sladu z vsebino (npr. prevajanje.jpg) in jim s pomočjo »alt« oznak dodate tudi kratek opis (npr. “prevajanje, lektoriranje, tolmačenje”). Še bolje je, da na sliko obesite kakšno povezavo, do ene izmed vaših podstrani in jo z uporabo primernih ključnih besed tudi ustrezno poimenujete. Kljub temu da se ponavljamo, ni odveč, če še enkrat ponovimo, da je zelo koristno, da ime slike, opis slike, povezava ter tekst na povezavi vsebujejo iste ključne besede

Primer: Poimenovanje slike in njenega opisa
<img src=”prevajanje.jpg” alt=” prevajanje, lektoriranje, tolmačenje “>

Primer: Poimenovanja slike, njenega opisa ter vključitev URL povezave
<a href=”prevajanje.html” ><img src=”prevajanje.jpg” alt=” prevajanje, lektoriranje, tolmačenje “> </a>

9. Imena povezav

Pri povezavah znotraj spletne predstavitve kot tudi pri zunanjih povezavah, ki vodijo do vaše spletne predstavitve, je pomembno kako so prikazane oz. kaj piše na njih, saj je ravno besedilo na povezavah tisto kar bi naj iskalniki še posebej upoštevali. Še posebej za zunanje povezave, ki kažejo na vašo stran, je koristno da vsebujejo ključne besede, ki so za vas pomembne.

Primer nepravilnega poimenovanja:
Za prevajanje kliknite tukaj

Primer pravilnega poimenovanja:
Prevajanje po ugodnih cenah
<a href=”prevajanje.html” title=”prevajanje”>Prevajanje</a> po ugodnih cenah

10. Število zunanjih povezav

Uspešnost optimizacije spletnih strani za potrebe iskalnikov je v marsičem odvisna od števila in kvalitetete zunanjih povezav do spletne predstavitve. Priporočljivo je, da prihajajo vhodne povezave s tematsko sorodnih spletnih strani s čim višjim Page Rankom in da imajo dober anchor tekst s ključnimi besedami, ki jih je moč najti na ciljani strani.

Ker število zunanjih povezav, kot smo že omenili, zelo pomembno vpliva na pozicijo strani na iskalnikih, je pomembno, da spletno stran čimprej vpišemo v najpomembnejše spletne imenike in iskalnike. Do dodatnih povezav pa lahko z več ali manj truda pridemo razmeroma hitro tudi z izmenjavo povezav, z zakupom sponzoriranih povezav, z aktivnim udejstvovanjem na forumih in blogih, kjer lahko pod vsakim prispevkom objavite podpis s povezavo do vaše spletne strani, z objavo PR prispevkov in avtorskih člankov na tujih straneh, s socialnimi bookmarki (kot npr. www.digg.com in del.icio.us), s pomočjo partnerskih (ang. affiliate) programov, itd.

<slika> Primer uporabe podpisa na forumu
podpis
<slika> Primer izmenjave objave in izmenjave povezav na spletni strani
povezave

Nadzor in dodatna optimizacija strani

Optimizacija spletnih strani je proces, ki vam ne bo dal rezultatov preko noči. Zaradi zapletenih algoritmov, ki jih pri razvrščanju uporabljajo iskalniki, praktično nihče ne pozna »čarobne formule«, ki bi vam v kratkem času zagotovila top pozicijo na iskalnikih. Povrh vsega je optimizacija otežena tudi zaradi tega, ker je čas od spremembe na strani pa do njenega vpliva na pozicijo lahko precej dolg (tudi mesec dni ali več), kar pomeni da je uspešnost posameznih optimizacijskih metod zelo težko preverjati. Najmanj kar lahko storite je to, da vsaj enkrat mesečno preverite pozicijo vaše spletne strani za najpomembnejše ključne besede. Tako boste v vsakem trenutku vedeli kje se nahajate in za katere besede morate še dodatno optimizirati spletno stran.
Objavljeno v reviji Moj mikro, september 2007

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top