Gašenje požara po škodljivih zapisih na spletu

krizni seoKako omejiti poslovno škodo, če vas ogrožajo spletne strani? Kot pravi Radoš Skrt iz družbe za spletno trženje Nasvet.com, je negativna publiciteta o podjetju najpogosteje povezana s kakovostjo prodanih izdelkov, poprodajnimi storitvami (dostava, servisiranje, reševanje pritožb), v zadnjih letih pa na žalost tudi z odpuščanjem in dolgovi. Dokler so te za podjetje negativne objave na slabo obiskanih straneh, forumih ali blogih, ki so povrh vsega skriti še nekje globoko na Googlovi strani rezultatov iskanj, še ni treba zganjati preplaha. Velika težava pa nastane takoj, ko se na prvi strani rezultatov iskanj, na kateri se zgodi okoli 80 odstotkov vseh klikov na iskalnikih, pojavi negativna vsebina o podjetju.

V tem primeru sploh ni pomembno, ali ima ta stran pet mesečnih uporabnikov ali nekaj 10 tisoč. Med rezultati iskanj je pač vidna vsem uporabnikom, ki bodo v iskalno polje vnesli ime podjetja ali njegove blagovne znamke. Tega pa si seveda nobeno podjetje niti najmanj ne želi, saj mu taka negativna publiciteta lahko povzroči velikansko poslovno škodo.

Krizno optimiziranje spletnih strani
»V zadnjih treh letih me je za tako imenovani krizni SEO – tako pravim optimizaciji, katere cilj je umik spletnih strani z negativno vsebino na drugo stran rezultatov iskanj – prosilo že kar nekaj podjetij, ki se bila zaradi odpuščanja delavcev ali pa denimo nepravočasnega odplačevanja obveznosti tarča hudih kritik, in sicer prek spletnih strani, ki so bile uvrščene tik za njihovo glavno stranjo in tako zelo vidne vsem tistim, ki so prek iskalnika iskali spletno stran podjetja,« razkrije Radoš Skrt iz družbe Nasvet.com.

V večini primerov so zadevo rešili dokaj hitro z ustvarjanjem poslovnih profilov podjetja na vseh možnih družbenih omrežjih (poslovni profili podjetja navadno kotirajo zelo visoko na iskalnikih) ter spletnih strani in blogov, ki so bili optimizirani na ime podjetja. »Seveda je treba poudariti, da nam je pri tem delu močno pomagala naša infrastruktura SEO – to je okoli sto spletnih strani, ki so na različnih strežnikih, ki smo jo uporabili za povezovanje do strani, ki smo jih želeli spraviti višje na iskalniku.«

Teoretična rešitev je preprosta Zaradi takšnih zadev, ki se lahko prej ali slej zgodijo vsakemu podjetju, se je dobro že vnaprej zavarovati. Kako? Rešitev je v teoriji preprosta: poskrbite, da boste imeli na prvi strani rezultatov iskanj, ko bo nekdo odtipkal ime vašega podjetja ali blagovne znake, samo strani, ki so v vaši lasti, pa naj gre za dodatne spletne strani, bloge ali povezave do vaših profilov na Facebooku, Google+ ali Twitterju. Z dobro optimiziranimi stranmi je mogoče preprečiti, da bi se na prvi strani zadetkov pojavile spletne strani, ki si jih tam ne želite, meni Radoš Skrt.

negativni-seoPozno reševanje O takšnih zadevah bi moralo vsako podjetje razmišljati že danes, in ne šele takrat, ko ga preseneti negativna objava. Če bo podjetje začelo reševati položaj šele takrat, ko se bo nezaželena spletna stran že pojavila na prvi strani rezultatov iskanj, bo potrebnega kar precej dela in – kar je še najhuje – čakanja (nekaj tednov ali mesecev), da bo s postopki optimizacije pripeljalo svoje strani pred rezultat z negativno publiciteto in ga potisnilo vsaj na drugo stran rezultatov iskanj ter s tem čim dlje od oči spletnih uporabnikov.

Celoten članek je bil objavljen 2. 1.2014 v časniku Finance in na naslovu http://www.finance.si/8354237/Ga%C5%A1enje-po%C5%BEara-po-%C5%A1kodljivih-zapisih-na-spletu

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top