Knjige potrebujejo dober tržni pristop

knjige trženjeSlovenskim založnikom in knjigarnam vsekakor priporočam, da se veliko bolj resno lotijo internetnega oglaševanja, saj gre v primerih, ko govorimo o Facebook oglasih, sponzoriranih povezavah na Googlu in o optimizaciji spletnih strani (ang. SEO) za stroškovno najbolj učinkovite načine internetnega oglaševanja.

Facebook omogoča daleč najboljše targetiranje potencialnih strank, saj lahko pri določitvi ciljne skupine, ki ji želimo prikazovati oglas, izbiramo med nastavitvami kot so lokacija in jezik uporabnika, zakonski stan, izobrazba, spol, starost in tisto kar je v verjetno najpomembnejše – interese uporabnika. Tako lahko npr. določimo, da se oglas vrti samo moškim v starosti od 25-30 let, ki so ljubitelji pisatelja Dana Browna.

Če prodajamo npr. knjigo o novi metodi hujšanja, lahko izberemo, da se oglas prikazuje vsem ženskam od 30-40 leta, ki so všečkale Facebook strani povezane s hujšanjem in dietami. Ker lahko res natančno določimo ciljno skupino, pomeni, da lahko relevanten oglas serviramo pravemu ciljnemu občinstvu. To pa seveda prinaša veliko boljše rezultate, ko če bi oglaševali določeno knjigo v neki splošni reviji ali časopisu.

Podjetja, ki imajo spletno stran na kateri ponujajo izdelke ali storitve, morajo biti vsekakor prisotna na Googlu. Govorim o prvi strani rezultatov iskanj, na kateri se zgodi cca. 80% vseh klikov na iskalnikih. Če vas ni med prvimi desetimi organskimi zadetki za vaše najpomembnejše ključne besede ali če se na prvi strani ne prikaže vaš oglas, je skorajda tako kot da vas ni na internetu. In ne samo to, namesto, da bi potencialne stranke obiskale vašo spletno stran, jih bo velika večina obiskala spletne strani vaših neposrednih konkurentov.

spletna-prodaja-knjigSkratka, vsi bi se morali za dosego čim boljših rezultatov, veliko bolj ukvarjati z optimizacijo spletne strani z namenom pridobitve top pozicij na iskalnikih. Ker pa se optimizacija dela običajno za 3-5 najbolj pomembnih ključnih besed (tiste, ki vam bodo prinesle največ prometa), je potrebno za vse ostale ključne besede, ki se navezujejo na vaše produkte in storitve, kreirati oglase in zakupiti sponzorirane povezave preko Googlovega oglaševalskega sistema AdWords.

In ker omogoča internet res natančno merjenje in spremljanje vseh aktivnosti, od prikazov in klikov na oglas, stroškov, konverzij, prihodkov, ipd., lahko za vsako zakupljeno ključno besedo ali za vsak oglas točno vemo koliko prihodkov nam prinaša in kakšna je profitabilnost akcije, kar je ogromna prednost pred ostalimi, klasičnimi oblikami oglaševanja, ki se izvajajo v tisku, na TV, radiu, plakatih, itd.

Komentar: Radoš Skrt

Iz članka “Naj trženje knjig ne zveni več kot kletvica“. Delo, 7.junij, 2014

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top