Oglaševanje na internetu po ključnih besedah

Medtem ko pri Matkurji uporabljajo DoubleClickovo tehnologijo, ki jim jo posreduje spletna oglaševalska agencija Httpool, ki skrbi za njihovo oglaševanje, so pri celjskem podjetju Nova Vizija, ki je lastnik portala Slowwwenia.com, z lastnim znanjem in lastnimi sredstvi razvili nov produkt, ki deluje po zelo podobnem principu kot svetovno znani DoubleClickov oglaševalski server AdServer4.

Oglaševanje po ključnih besedah je v svetu že zelo uveljavljeno saj ga uporabljajo skoraj vsi največji spletni naslovi. Tovrsten način oglaševanja so v Sloveniji s pomočjo Httpoola začeli prvi uporabljati pri Matkurji in Eonu, sedaj pa jim kot smo že omenili sledi Slowwwenia.com.

Za kaj pravzaprav gre? Gre za namestitev oglasa na določenem oglasnem mestu, ki pa se pojavi samo takrat, ko bo uporabnik v iskalno polje vtipkal točno določene besede. Če bo npr. nekdo želel preučiti ponudbo sončnih očal, bo v spletnem imeniku vpisal v iskalno polje “sončna očala”. Iskalna aplikacija bo preletela vse oglase, ki jih ima v bazi in primerjala njihove ključne besede z uporabnikovimi iskalnimi pojmi. Uporabnikom se na zaslonu prikaže tisto oglasno sporočilo, katerega zakupljene besede ustrezajo iskalnim pojmom. V primeru, ko več oglasov ustreza iskalnemu nizu, se prikaže tisti, ki ima največji ponder. Če pa noben oglas ne ustreza iskalnim pojmom, se prikaže defaultni oglas oziroma tisti, ki je bil že prej dodeljen za to oglasno mesto. Cena oglaševanja po ključnih besedah znaša pri Matkurji 20 SIT na prikazan oglas, pri Slowwenia.com pa 15 SIT.

Oglaševanje po ključnih besedah velja za enega najučinkovitejših načinov spletnega oglaševanja, saj oglaševalcem omogoča, da svoj oglas prikażejo uporabnikom le kadar ti iščejo na spletnih imenikih in iskalnikih z določenimi besedami. Na ta način je prikaz oglasa neposredno povezan z iskalčevimi interesi. Prikaz oglasa, ki je neposredno vezan na zanimanje iskalca, znatno pripomore k večji zmožnosti priklica oglasnega sporočila, hkrati pa se tudi bistveno poveča verjetnost klika na oglas in prehoda na oglaševalčevo spletno stran. Cilj oglaševanja je v tem, da oglaševalec pritegne čim več obiskovalcev na svojo spletno stran, kjer jim lahko ponudi še več informacij o določenem izdelku ali storitvi ter ga tako vzpodbudi k nakupu.

<Tabela> 20 Top iskanih besed na internetu na dan 8.5.2001

1

sex

6

yahoo

11

chat

16

jenifer lopez

2

mp3

7

music

12

porn

17

maps

3

hotmail

8

pokemon

13

ebay

18

napster

4

games

9

warez

14

travel

19

health

5

cars

10

britney spears

15

jokes

20

free porn

Vir: <http://www.wordtracker.com/>

Objavljeno v časniku DNEVNIK, 13. november 2001

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top