Izbor ključnih besed za optimizacijo spletnih strani

Ko se lotimo optimizacije spletne strani je ključnega pomena, da izberemo prave ključne besede na podlagi katerih bomo optimizirali spletno stran. Kaj so sploh prave ključne besede? To so tiste besede ki jih bodo uporabniki vpisali v iskalno polje na iskalnikih in ki vam bodo prinesle največ želenih konverzij (prijava na e-novice, oddaja povpraševanja, nakup izdelka, prenos e-knjige, ipd)  na spletni strani. Veliko podjetij ima pri določanju ključnih besed precej težav kar se kaže v napačnem izboru ključnih besed. Drugače povedano, izberejo besede, ki so preveč generalne ali pa preveč premalo iskane.

Slabost izbora  preveč generalnih besed je v tem, da je strošek optimizacije za te besede običajno mnogo višji, da traja precej časa, da se s takšnimi besedami uvrstimo na prvo stran iskalnikov in da nam pripeljejo na stran preveč nerelevantnih obiskovalcev. Primer takšnega izbora je npr. če bi podjetje, ki se ukvarja z organiziranjem seminarjev s področja internet marketinga, izbralo ključno besedo »seminar«.

Preveč generalne ali preveč specifične besede

seo-izbor-kljucnih-besedV primeru, da podjetje izbere premalo iskane besede in preveč specifične besede pa je posledica ta, da pripelje na spletno stran dosti manj potencialnih strank, ki bi jih lahko; skratka, da še zdaleč ne izkoristi prodajnega potenciala, ki bi ga imel pravilen izbor ključnih besed. Po drugi strani pa je res tudi to, da je optimizacija za takšne besede običajno cenejša in da se veliko lažje in hitreje pride do top pozicij na iskalnikih. Primer takšnega izbora je npr. če bi podjetje, ki se ukvarja z varovanjem, izbralo ključno besedo “varovanje javnih zbiranj”.

Kako izbrati prave besede?

Kako torej izbrati prave ključne besede. Predlagam, da se izbora lotite tako, da sestavite spisek besed, ki bi po vašem mnenju prišel v poštev za optimizacijo. Nujno prosite za pomoč tudi vaše kolege in prijatelje ter jih vprašajte katere besede bi vpisali na iskalnikih, če bi želeli na vaši strani najti določen izdelek ali storitev, ki jo ponujate. Slednja pomoč bo nadvse dobrodošla in še kako pomembna, saj je potrebno pri izboru ključnih besed razmišljati z vidika uporabnikov. Preverite lahko tudi spletne strani vaše neposredne konkurence in pogledate ali izpostavljajo še kakšne dodatne besede na katere niste pomislili.

Nujen pripomoček za ugotavljanje popularnosti besed – Google Keyword Tool

Ko boste imeli narejen spisek besed, kliknite obiščite Googlovo brezplačno orodje za ugotavljanje popularnosti besed Google Keyword Tool, ki se nahaja na naslovu https://adwords.google.com/o/KeywordTool. S pomočjo omenjenega orodja boste lahko namreč za vsako izbrano besedo preverili kakšen je obseg lokalnega ali globalnega iskanja v izbrani državi in v določenem jeziku.

V polje za vnos besed skopirajte vse besede iz vašega seznama. Nastavite še državo in želeni jezik. Sedaj pa pozor! Na levi strani imate pod »Match Types« naslednje opcije: Broad, [Exact], “Phrase”.

google keyword tool

google keyword tool

 

Broad match

Ker želite dobiti čim bolj natančen podatek o številu mesečnih iskanj za določeno besedo, nujno obkljukajte [Exact] ali “Phrase”. Če ne boste ničesar izbrali, bo Google Keyword Tool kot defaultni filter upošteval Broad iskanje, vi pa boste posledično dobili popolnoma napačno predstavo o številu iskanj. Zakaj? »Broad match« pomeni namreč široko ujemanje oziroma drugače povedano, v številki iskanj so upoštevana tudi iskanja s sorodnimi besedami.

»Phrase match«

Če izberemo »phrase match« oz. natančno ujemanje  in npr. besedo »prevajanje angleščina«, dobimo rezultate za vse iskalne poizvedbe v katerih je vključena beseda prevajanje angleščina v točno takšnem zaporedju kot smo zapisali. Poglejmo nekaj primerov: poceni  prevajanje angleščina, prevajanje angleščina Lingula. Iskanja za besedno zvezo »prevajanje cenik angleščina« v tem primeru ne bi prikazalo oglasa.

[Exact match]

V primeru ko želimo vedeti koliko iskanj je za točno določeno besedo ali besedno zvezo v točno takšnem sklonu in vrstnem redu kot smo jo zapisali pa je potrebno izbrati [Exact] match oz. natačno ujemanje. Primer: če izberete besedo [lektoriranje diplomskih nalog], ne bo upoštevano iskanje za besede kot so: lektoriranje diplomske naloge, poceni lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje diplomskih nalog Lektura, ipd.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top