Napredno iskanje po iskalnikih

Iskalniki so v množici spletnih strani nepogrešljivo orodje vsakega internetnega uporabnika. Kljub temu, da se iskalniki po načinu delovanja med seboj zelo razlikujejo, jim je skupno to, da producirajo spisek povezav na strani, ki so z iskanimi pojmi v povezavi. Iskalniki so učinkoviti predvsem takrat, kadar imamo dovolj dobro predstavo o tem kaj iščemo in ko poznamo ključne pojme in fraze po katerih bomo iskali, saj nas lahko pripeljejo točno do tistih spletnih strani, na katerih se pojavljajo besede in stavki, za katere želimo, da jih spletne strani vsebujejo. Pri iskanju je zelo koristno, če smo seznanjeni z iskalno logiko posameznih iskalnikov, saj bomo tako lažje prišli do boljših in natančnejših rezultatov. Uspešno iskanje po spletu ni tako zelo preprosto, kot se marsikomu zdi na prvi pogled. Nekaj pa vsekakor drži kot pribito – vaja dela mojstra. Čim več boste iskali, tem lažje se boste dokopali do pravih spletnih naslovov.

Splošni namigi za učinkovitejše iskanje v imenikih in iskalnikih

Pri iskanju je največkrat težava v tem, da iskalniku ne znamo povedati, kaj nas zanima, ne pa da iskalnik v svoji bazi ne bi imel nič primernega za nas. Najpomembnejše je, da vemo, kaj iščemo in da se odločimo za primerno metodo iskanja. Pri tem je pomembno to, da iskanje s pomočjo ključnih besed, ki jih vpisujemo v iskalno polje, čim bolj omejimo in definiramo, saj bomo lahko le na ta način hitro prišli preko izpisanih povezav do podatka, ki ga želimo. V nasprotnem primeru, bo iskalnik prikazal preveliko število zadetkov, ki bodo vsebovali za nas nerelevantne povezave. Rezultati iskanja bodo veliko boljši, če boste namesto posameznih besed področje iskanje omejili z več ključnimi besedami, ki jih lahko po potrebi spreminjamo, dopolnjujemo in zamenjujemo. Če rezultat iskanja še vedno ne pokaže tistega kar smo pričakovali, bomo morali v primeru, da smo dobili preveč zadetkov, natančneje opredeliti iskano stvar; v primeru, ko je zadetkov premalo pa seveda manj podrobno.

Če denimo iščete informacije o najemu apartmaja v Simonovem zalivu v Izoli, bo veliko bolje, če v vnosno polje vpišete izola simonov apartma najem kakor pa le izola apartma, saj boste veliko hitreje prišli do tistega kar iščete. Na Googlu boste pri prvem, bolj podrobno definiranem iskalnem nizu dobili 9 zadetkov pri drugem pa kar 210. Razlika je več kot očitna.

V primeru iskanja točno določenega niza besed, lahko uporabite frazo, s katero imenujemo skupino besed, pisano med dvema narekovajema. Iskalnik bo besede zapisane med narekovaji iskal v zapisanem zaporedju in ne vsake posebej. V primeru, da v iskalno polje vpišete sponzorirana povezava (brez narekovajev) boste dobili med rezultati iskanja vse dokumente, ki vsebujejo besedo sponzorirana in besedo povezavo. Če pa boste dali omenjeni besedi med narekovaje, bo iskalnik poiskal samo tiste dokumente, kjer se besedi držita skupaj. Iskanje s pomočjo fraz je še posebej uporabno pri iskanju večbesednih strokovnih terminov. Velike in male črke se pri iskanju na večini iskalnikov obravnavajo enako, tako da je popolnoma vseeno ali vtipkamo v iskalno polje: krka, Krka, KRKA, KrkA.

Nadomestni znaki

Na nekaterih iskalnikih lahko s pomočjo zvezdice (*) iščemo po korenu besede (npr. oglas*® oglasi, oglasevanje, oglasnik,… ), s pomočjo vprašaja (?) pa lahko nadomestimo en znak s poljubnim drugim znakom (oro?je ® orožje, orodje). Na Altavisti lahko npr. z * nadomestimo en znak znotraj besede s poljubnim nizom znakov. Če npr. napišemo ko*a, dobimo med zadetki koza, koža, komuna,… Google teh možnosti na primer ne podpira.

Na nekaterih iskalnikih lahko s pomočjo zvezdice (*) iščemo po korenu besede (npr. oglas*® oglasi, oglasevanje, oglasnik,… ), s pomočjo vprašaja (?) pa lahko nadomestimo en znak s poljubnim drugim znakom (oro?je ® orožje, orodje). Na Altavisti lahko npr. z * nadomestimo en znak znotraj besede s poljubnim nizom znakov. Če npr. napišemo ko*a, dobimo med zadetki koza, koža, komuna,… Google teh možnosti na primer ne podpira.

Najdi.si omogoča iskanje z uporabo klicaja (!). Če napišemo denimo !mize preprečimo, da bi iskalnik iskal po vseh slovničnih oblikah vpisane besede – miza, mize, mizi, mizo, miz, mizi. Med zadetki se bodo pojavili samo tisti, ki vsebujejo besedoo mize.


Potrebne in prepovedane besede

Večina iskalnikov omogoča uporabo logičnih operatorjev, s katerimi lahko spiske najdenih strani učinkovito skrčimo. Uporaba veznika AND in njemu ekvivalentnega znaka +, je praktično izgubila svoj pomen, saj ima večina iskalnikov kot privzeto nastavljeno, da išče po vseh vpisanih besedah hkrati in ne zgolj po vsaj eni izmed vpisanih besed. Matematično povedano pomeni, da dobimo presek in ne unije množic. Za izpis zadetkov, ki vsebujejo vsaj enega izmed iskanih pojmov, uporabimo OR (obvezno z velikimi črkami!). Če vtipkamo npr. moj OR mikro bomo dobili seznam vseh zadetkov, v katerih se pojavi beseda »moj« ali beseda »mikro«. Kadar določena beseda ne sme biti vključena kot iskalni pojem uporabimo znak minus (-) tik pred besedo. Za izpis rezultatov, ki vsebujejo besedo moj, ne pa tudi mikro uporabimo ukaz moj -mikro . Najbolje bo, da se z operatorji in znaki malo poigrate in kaj hitro boste dobili občutek, kdaj in kako jih uporabiti. Nikakor pa ne gre z njihovo uporabo pretiravati, saj nam iskalnik kaj kmalu ne bo našel čisto nič.

Koliko zadetkov dobimo pri uporabi različnih iskanih nizov?

Iskani niz Število zadetkov na Google.com
janez OR novak 256.000 zadetkov
janez novak 8.630 zadetkov
»janez novak« 758 zadetkov
Dodatne možnosti iskanja Google:

 • Za iskanje pojmov znotraj spletne strani uporabimo ukaz site:URL_naslov. Primer, če želimo najti dokumente z besedo oglaševanje na sletnih straneh www.nasvet.com vpišemo naslednje: oglaševanje site:www.nasvet.com . Na AltaVisti moramo za isti učinek uporabiti ukaz host.
 • Za iskanje po spletnih straneh s točno določeno domeno (npr. .si, .hr., .com) ravnotako uporabimo ukaz site, ki mu moramo dodati končnico domene. Tako dobimo z ukazom marketing site:si med rezultati iskanje vse dokumente z besedo marketing, ki se nahajajo na slovenskih spletnih straneh. Na AltaVisti uporabimo namesto ukaza »site« ukaz domain: končnica_ domene.
 • Poiščemo lahko tudi naslove spletnih strani, ki vsebujejo povezave (linke) na določeno spletno stran. Če npr. v iskalno polje vtipkamo link: www.nasvet.com bo iskalnik poiskal vse tiste spletne strani, ki vsebujejo povezavo na naslov www.nasvet.com. Isto velja za iskanje na AltaVisti.
 • Za iskanje znotraj različnih vrst dokumentov uporabimo filetype:končnica_dokumenta. Za iskanje vseh .pdf dokumentov, ki vsebujejo besedo marketing bi tako uporabili marketing filetype:pdf .
 • AltaVista

 • Za iskanje pojmov znotraj spletnega naslova uporabimo ukaz url:iskana_beseda . Z ukazom url:amazon bo Alta Vista našla samo tiste strani, ki v spletnem naslovu (URL) vsebujejo besedo amazon. Našla bo torej le strani www.amazon.com , www.amazonwatch.org, www.cdnow.com/amazon/ in podobne.
 • Iščemo lahko tudi po samem nazivu (title) spletne strani. Če želimo najti le le tiste strani, kjer se besedica gorenje pojavlja izključno v nazivu strani uporabimo ukaz title:gorenje .

 • Praktična naloga
  Kako bi na AltaVisti poiskali stran, ki v spletnem naslovu vsebuje besedo gorenje, v nazivu strani besedo s korenom hlad (da bomo lahko iskali hladilni, hladilne, hladilnik, hladilniki, …), da je obvezna beseda v tekstu servis, beseda »zmrzovalniki« je iz iskanja izvzeta in da bomo iskali samo po slovenskih straneh z domeno.si?Rešitev: url:gorenje title:hlad* servis -zmrzovalniki domain:si


  Najdi. si med drugim omogoča tudi iskanje po poljih, kar pomeni, da lahko z določenimi ukazi ukažemo računalniku, kje naj išče zadetke (samo v naslovu strani, v opisu strani, spletnem naslovu, v ključnih besedah, .ipd.). Skratka uporabimo ukaz in besede, ki jih iščemo ter zapišemo v naslednji obliki #polje iskana_beseda .Dostopna polja so: #url, #anchortext, #text, #length, #modified, #title, #keywords,… Če bi npr. radi našli strani, ki so se se spremenile na točno določen dan (npr. 4.9.2003) in katerih vsebina se je nanašala na Slovenijo, vnesemo v iskalno polje naslednji ukaz #modified 4.9.2003 Slovenija. Če bi radi našli vse tiste strani, ki v naslovu vsebujejo besedo moj mikro, napišemo #title moj mikro .


  Napredno iskanje

  Nekateri iskalniki omogočajo napredno iskanje s pomočjo uporabniških vmesnikov s pomočjo katerih lahko zadetke bolj natančno, predvsem pa enostavneje omejimo kot pa z uporabo različnih parametrov in logičnih operatorjev (npr. Google Advanced Search – www.google.com/advanced_search; Najdi.si – Zmogljivo iskanje – www.najdi.si/trident/advanced.jsp). Iskalniki nam ponujajo v uporabniških vmesnikih za napredno iskanje različne možnosti, v večini pa so sledeče:

 • možnost omejitve izpisa na izbrani jezik, v katerem je napisana spletna stran
 • omejitev iskanja v okviru dane domene
 • izbira števila izpisanih zadetkov na stran (10, 20, 30,..100)
 • izpis strani (z vsemi besedami , s točno določeno frazo , s katerokoli besedo , brez besed določenih besed)
 • izpis samo določenih vrst datotek (.doc, .pdf,.xls.,…)
 • izpis strani, kjer se iskani izrazi pojavijo na točno določenem mestu (kjerkoli na strani, v naslovu, v besedilu, v URL-ju)
 • izpis strani, ki so spremenjene v obdobju zadnjih 3, 6 mesecev, v zadnjem letu,…
 • izpis strani, ki imajo povezave na določeno spletno stran
 • izpis strani, ki so po tematiki in sestavi podobne določeni spletni strani
 • <slika1: Vmesnik za napredno iskanje na Googlu>


  Razlaga rezultatov iskanja

  Kot primer za obrazložitev izpisov rezultatov iskanja bomo uporabili iskalnik Google (www.google.com <http://www.google.com>), ki ga večina slovenskih internetnih uporabnikov uporablja za iskanje po svetovnem spletu.


  A Povezava do uporabniškega vmesnika, ki omogoča napredno iskanje
  B Povezava do splošnih nastavitev, kjer lahko določimo jezik iskanja, število izpisanih rezutatov, …
  C Povezava do jezikovnih orodij, kjer lahko iščemo po točno določnih jezikih in državah
  D Povezava do nasvetov za boljše iskanje
  E Iskalno polje
  F Gumb s katerim sprožimo iskanje. Uporabimo lahko seveda tudi tipko Enter.
  G Orodna vrstica s pomočjo katere lahko določimo način iskanja: med vsemi dokumenti, samo med sllikami, med novičarskimi skupinami, v spletnem imeniku
  H Statistična vrstica, ki izpiše število zadetkov našega iskanja in čas, ki ga je iskalnik potreboval, da jih je našel
  I Ta vrstica se pojavi, če se zadetki nahajajo tudi v spletnem imeniku. Povezava nam kaže pot do določene kategorije, kjer bomo dobili še več podobnih zadetkov.
  J Naslov strani oziroma prva vrstica na spletni strani;
  K Pod naslovom se izpiše delček besedila, ki vsebuje iskalne pojme. Le-ti so znotraj teksta odebeljeno označeni.
  L Opis strani, ki se pojavi samo v primeru, ko je spletna stran vpisana tudi v Googlov imenik
  M Če se spletna stran nahaja v imeniku, se izpiše pod do kategorije v kateri se nahaja.
  N URL oziroma spletni naslov strani
  O Velikost spletne strani v kB. Velikost ni navedena pri nepopolno indeksiranih straneh.
  Q Posnetek strani, ki prikaže stran kot je bila v trenutku, ko jo je iskalnikov ‘pajek’ indeksiral. Iskalni pojmi so na posnetku strani pisano obarvani.
  R Similar pages je povezava, ki nas poveže s seznamom strani, ki so vsebinsko ali drugače podobne izbrani spletni strani
  S Rezultati, ki so v seznamu zadetkov pisani odmaknjeno od levega roba, so podstrani iskalnim pojmom najustreznejšega rezultata.
  T Če je podstrani določene spletne strani veliko, lahko s klikom na povezavo More results from dobimo seznam vseh podstrani


  Če nečesa ne moremo (ali ne znamo) najti, lahko za to poprosimo spletne iskalne mojstre in jim za uslugo ponudimo denar (Google Answers, http://answers.google.com).

  Objavljeno v reviji Moj mikro

  Zaznamki

  One comment

  Dodaj odgovor

  Your email address will not be published.

  top