Gostovanje spletnih strani

Po registraciji domene, morate za spletno stran zagotoviti še spletno gostovanje oz. zakupiti prostor na internetnem strežniku. Z objavo spletnih strani na strežniku bo postala vaša spletna stran dosegljiva vsem uporabnikom interneta. Vsakemu, ki se odloči, da bo objavil spletno stran na spletu, se slej ko prej porodi naslednje vprašanje:«Kam namestiti spletno stran?« Vsekakor si vsaka spletna stran, ki ni namenjena zgolj zasebni uporabi, zasluži gostovanje na takšnem strežniku, ki bo nalogo opravljal profesionalno in pri takšnem podjetju, ki zagotavlja ustrezen in kvaliteten servis.

Spletni strežnik (web server) predstavlja glavno infrastrukturo, ki je potrebna, da lahko podjetje objavi svojo spletno stran na internetu. Strežnik je računalnik, ki je povezan v internet in na katerem so shranjene vse datoteke posamezne spletne strani. Njegova naloga je, da prikaže spletno stran vsakemu uporabniku interneta, ki s pomočjo brskalnika sporoči zahtevo za ogled strani. Poleg posredovanja podatkov lahko strežniki opravljajo še številne druge naloge – lahko procesirajo podatke, preden jih pošljejo klientu, interaktivno sodelujejo z zunanjimi aplikacijami, itd. Prednost najema spletnega strežnika je vsekakor v prepustitvi upravljanja strojne opreme ponudniku storitev. Ponudnik ima potrebno infrastrukturo za tovrstno delo (klimatizirane prostore), strokovnjake za vzdrževanje strojne opreme in stalno dežurno službo, ki odpravlja morebitne napake in tako zagotavlja, da je spletna predstavitev podjetja vedno dostopna.

Izključno in deljeno gostovanje
Pri skupnem oz. deljenem gostovanju (sharedhosting) ponudi ponudnik storitev podjetjem gostovanje na skupnem strežniku, ki je namenjen tudi ostalim strankam. V tem primeru podjetje najame zgolj prostor na strežniku, na katerega namesti svojo spletno stran. Ker gostuje na enem strežniku več spletnih strani, uporabnik gostovanja ne more imeti zagotovljene pasovne širine prenosa podatkov kot tudi ne celotne zmogljivosti samega strežnika, saj porabi vsaka spletna stran, ki je nameščena na strežniku določen del njegovih kapacitet. Uporabnik storitev ima popoln nadzor nad vsebino spletne strani in jo lahko kadarkoli tudi spremnija. Pri tovrstno obliki gostovanja skrbijo uporabniki sami za svoje aplikacije in podatke, ponudnikova skrb pa je pravilno delovanje strojne opreme, zagotavljanje varnosti podatkov in njihovo arhiviranje. Deljeno gostovanje je namenjano predvsem nekompleksnim spletnim stranem, ki temeljijo na besedilu, nekaj slikah in preprostih aplikacijah..

Pri namenskem oz. izključnem gostovanju (dedicated hosting) je strežnik namenjen in prilagojen samo enemu uporabniku oz. spletni strani. Lastnik spletne strani ima zagotavljeno določeno pasovno širino (bandwidth), saj sistemskih zmogljivosti strežnika ne deli z ostalimi strankami. Zaradi omenjenih lastnosti je storitev izključnega gostovanja povezana z večjimi stroški. Za tovrstno obliko gostovanja se odločajo predvsem tista podjetja, kjer sta varnost podatkov in zanesljivost delovanja zaradi kompleksnosti spletnih strani (zaupne informacije, podatkovne baze, aktivne komponente, e-trgovanje, ipd.) ključnega pomena.


<slika> Ponudnik storitev gostovanja – Inetia.com

Navidezni strežnik
Uporabo navideznega strežnika bi lahko uvrstili nekje med deljeno in izključno gostovanje. Navidezni strežnik namreč uporablja idejo delitve enega internetnega strežniškega sistema na več samostojnih delov, kar pomeni, da lahko vrsta navideznih strežniških okolij deluje neodvisno od drugega, pri tem pa vsi uporabljajo en sam fizični strežniški sistem. Povedano preprosto – gre za strežnik, ki je nameščen znotraj drugega strežnika. Uporabnik navideznega strežnika ima popoln nadzor nad delovanjem »svojega« strežnika. Največja prednost navideznega strežnika je gotovo njegova fleksibilnost. Ker je možno prostor na strežniku razdeliti na več navideznih gostiteljev in vsakemu izmed teh gostiteljev pripisati svojo domeno, lahko uporabnik postane tudi sam ponudnik storitev internetnega gostovanja, saj lahko upravlja z naslovi e-pošte, FTP dostopi in ostalim, kar pomeni, da lahko dodaja in kreira nove uporabnike. Če najemnik navideznega strežnika ne izkorišča celotnega potenciala strojne opreme, lahko proda prostor na strežniku drugim uporabnikom – v bistvu jim dovoli, da za določeno plačilo na njegovem strežniku gostujejo.

Brezplačno gostovanje
Obstajajo tudi podjetja, ki ponujajo brezplačno gostovanje spletnih strani (npr. www.tripod.com, www.freeservers.com, www.doteasy.com). Res je, da boste dobili brezplačen prostor na ponudnikovem strežniku, vendar boste omejeni s prostorom, z vsebino spletne strani, z dolgim in neprepoznavnim naslovom vaše strani, pogostokrat pa boste brezplačnost gostovanja poplačali tudi s spletnimi oglasi, ki se bodo prikazovali na vaši strani. Če ste podjetje, potem pozabite na to možnost, saj pri nobenem uporabniku ne boste zbujali resnega vtisa.

Gostovanje strežnikov (collocation)
Podjetja, ki imajo lasten internetni strežnik lahko pri ponudnikih dostopa do interneta (Amis.net. SiOL, Voljatel) najamejo prostor za strežnik in ga priključijo neposredno v omrežje ponudnika internetnih storitev. Strežnik podjetja se torej fizično nahaja v prostorih ponudnika internetnih storitev, kjer so poleg fizične varnosti zagotovljeni tudi optimalni klimatski pogoji za njegovo delovanje. Ker je strežnik neposredno priključen v hrbtenično omrežje, mu je zagotovljena velika pasovna širina.

Amis.net ponuja zahtevnejšim uporabnikom postavitev lastnega strežnika v poseben klimatiziran in varovan prostor. Strežnik je povezan v internetno hrbtenično omrežje preko 100 Mb povezave. Za zanesljivost delovanja skrbijo brezprekinitveni napajalniki in 24 urni nadzor. Administracija strežnikov in vsebin je mogoča na daljavo preko klicnega dostopa ali kakršnekoli povezave v internet. Gostiteljstvo računalnikov omogoča seveda tudi naš največji ponudnik internetnega dostopa. Namestitev računalnika v prostore SiOL-a velja za dober izbor lokacije, saj je SiOL neposredno priključen na mednarodno hrbtenično omrežje interneta. Voljatel ponuja vsem strankam varno okolje in stabilno okolje za gostujoče strežnike v njihovih prostorih. Strežniki so povezani direktno na 155 Mbps povezavo, ki jo ima Voljatel preko mreže Telekom Austria, peering povezavo z LIX (Ljubljanska Internet izmenjava) s hitrostjo 100 Mbps in 100 Mbps peering povezavo z Arnesom. Cena fizičnega gostovanja strežnika v prostorih podjetja Voljatel znaša za obdobje enega meseca 29.400 SIT + DDV. Storitev vsebuje brezplačen prenos podatkov v skupni velikosti 6 GB na mesec.V primeru da boste porabili več kot 6 GB, boste za vsak dodatni GB plačali 4.900 SIT + DDV. Plačevali boste le vhodni promet – izhodni promet je brezplačen.

Pregled ponudbe
V Sloveniji je precej ponudnikov spletnega gostovanja, ki ponujajo široko paleto storitev in oblik spletnega gostovanja. Priporočljivo je da izberete takšnega ponudnika, ki ima ustrezne reference (število podjetij, ki gostujejo na njegovem strežniku), ki skrbi za varovanje podatkov, arhiviranje, pravočasne nadgradnje ter razširitve strežnikov. Pod drobnogled smo vzeli nekaj podjetij in primerjali njihove ponudbe med seboj. Zaradi kompleksnosti posameznih paketov (poleg osnovnih opcij vsebujejo še številne dodatne postavke kot so CGI , MySQL , PostgreSQL, števec obiska, SSL , mesečna statistika,..) smo primerjavo paketov omejili na velikost prostora in število brezplačnih e-naslovov, ki pripadajo izbranemu paketu. Če je določen ponudnik prestal vaše prvo sito, lahko na njegovih spletnih straneh preverite, če paket vsebuje vse tisto kar potrebujete. Pri tem bodite pozorni na cene dodatkov, saj lahko le-ti ob večjih potrebah precej podražijo stroške gostovanja.

Kliknite na sliko za izpis ponudbe

Slika: Ponudniki gostovanja

To je seveda samo nekakšen presek ponudbe na slovenskem trgu. Podjetij, ki ponujajo storitve gostovanja je seveda še veliko (npr. www.afekt.net,
www.gigaspark.com, www.kivi-com.si, www.1ainternet.si, www.afnanet.com,…).

 

Nekaj pogosto zastavljenih vprašanj povezanih z gostovanjem

 • Koliko prostora potrebujemo za svojo spletno stran?
  Čeprav se bo večina odločala prav po tem merilu, skratka koliko prostora je na voljo, pa tovrstna velikost le ni tako pomembna. Preprosta spletna stran nekega podjetja, z nekaj slikami praviloma ne zasede več kot 1MB prostora. Seveda pa potrebujete veliko več prostora, če si boste omislili veliko slik, zvoka in drugih večpredstavnostnih datotek.
   
 • Kako dostopamo do strežnika?
  Spletne strani boste lahko na strežnik namestili preko FTP (File Transfer Protokol) protokola oz. MS Front Page Publish prenosa. Seveda vam bo moral ponudnik gostovanja posredovati še podatke o uporabniškem imenu, geslu in naslovu strežnika, s pomočjo katerih boste lahko dostopali do strežnika.
   
 • Kaj je psevdonim?
  Psevdonim ali alias je oblika e-mail naslova, ki pa nima lastnega prostora na disku ampak se vsa pošta preusmerja v pravi poštni predal.
   
 • Kaj je FTP?
  FTP ali File Transfer Protocol, je protokol, ki je namenjen izmenjavi datotek med računalniki. Datoteke lahko prenašate v obe smeri: k sebi (download) ali od sebe (upload).
   
 • Kaj je DNS?
  DNS je naslov strežnika v internetu. Vsak strežnik ima svoj lasten in unikaten naslov, da ga na internetu lahko najdemo. Ko želimo na neko domeno postaviti spletno stran, moramo domeno pre/usmeriti
  na nek strežnik, kar naredimo s spremembo DNS zapisa pri domeni.
   
 • Kaj so CGI, Perl, PHP, ASP?
  To so oblike programiranja podatkov za spletne strani. Največkrat uporabljena oblika programiranja je HTML, ki pa je primerna bolj za statične strani, brez podpore baze. V nasprotnem primeru pa uporabljamo eno izmed navedenih tehnologij.
   
 • Kakšno končnico mora imeti začetna stran, za katero želimo, da jo brskalnik prikaže?
  Začetna stran za katero želite, da jo obiskovalec vidi, ko prispe na vašo domačo stran, je lahko z imenom index.html, index.htm, index.php, index.shtml, index.php3, index.phtml, index.wml, default.html.
   

 

Moj mikro, januar 2004

One comment

 • prosim če mi lahko poveste kako se da spletna stran pod google ali pa najdi.si ne znam si je dati gor.prosim če mi pomagate.pod freewebs.com jo imam.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top