Facebook Business Manager

facebook-business-managerVas zanima katera so osnovna orodja in sredstva, ki jih boste potrebovali za dejanski začetek oglaševanja na Facebooku? Osnova je seveda vaša spletna stran ter vaša poslovna Facebook stran. Za izvajanje oglaševalskih akcij pa boste potrebovali tudi oglaševalski račun, ki ga boste upravljali s pomočjo orodja Facebook Ads Manager. V kolikor želite imeti zadeve, ki se nanašajo na Facebook oglaševanje, dobro organizirane in “pospravljene” na enem mestu, je smiselno odpreti Facebook Business Manager (poslovni upravitelj, https://business.facebook.com/).  Vzpostavitev poslovnega upravitelja je še posebej priporočljiva, če imate več Facebook strani in več oseb, ki jim podeljujete različne pravice uporabe. Preko poslovnega upravitelja boste namreč lahko delegirali pravice in upravljali s Facebook stranmi, pixlom, oglaševalskimi računi, produktnimi katalogi, plačili, itd.

Business Manager je kot nekakšen organizator vseh aktivnosti in pristojnosti. Znotraj Business Managerja lahko imate več Facebook strani in več oglaševalskih računov. Osebam lahko dodeljujete uredniške, oglaševalske in skrbniške (admin) pravice. Opozorilo: ne dovolite, da bi imeli vsi v vašem podjetju skrbniški dostop. To naj bo res samo za osebe, ki so odgovorne za vsa vaša sredstva, vključno z vašimi plačilnimi metodami, zato naj bo teh administratorjev čim manj. Vsekakor pa je priporočljivo, da imata vsaj 2 osebi admin (skrbniške) pravice, saj se vam lahko na Facebooku kaj hitro zgodi, da vas iz nekega razloga nenadoma zaklenejo (zaprejo dostop). V kolikor imate v takšnem primeru še vsaj eno osebo z admin pravicami, lahko potem leta nadaljuje z določenimi aktivnostmi in ni potrebno čakati, da se reši situacija osebe z zaklenjenim računom. Ko kliknete Naprej, boste določili, do katerih sredstev ima vsaka oseba dostop. Naj vas samo spomnimo, da imajo skrbniki dostop do celotnega poslovnega upravitelja.

Ena izmed pomembnih prednost uporabe Facebook Business Managerja je ta, da lahko upravljate vse svoje dejavnosti, povezane s Facebookom, ne da bi vam bilo treba preklapljati med različnimi računi.  Poslovni upravitelj omogoča več članom ekipe ali npr. osebam iz istega podjetja dostop do istega računa, ne da bi si morali deliti prijavne podatke. To izboljša sodelovanje in podjetjem omogoča učinkovitejše upravljanje prisotnosti na Facebooku.

Facebook Business Manager (poslovni upravitelj) je nekakšno središče za upravljanje aktivnosti, ki so povezane z oglaševanjem na Facebooku/Instagramu. Tu so zbrane osebe z različnimi pravicami upravljanja, računi na Instagramu, strani na Facebooku, oglasni računi, piksli. V poslovnem upravitelju določite, kdo je odgovoren za kaj in kaj lahko počne na vsakem od teh sredstev.

Ko dodate osebe in jim dodelite ustrezne pravice, boste morali dodati vaše Facebook strani, ki jih upravljate. Vnesite ime strani ali naslov URL in nato preprosto kliknite Dodaj stran, kar jo bo preneslo v vaš Facebook Business Manager račun.

Naslednja stvar, ki jo morate dodati v poslovnega upravitelja, je vaš oglasni račun. Ko kliknete gumb Dodaj, imate na voljo tri možnosti. Prva možnost je, da dodate obstoječi oglasni račun, ki ga imate v lasti. Druga možnost je, da zahtevate dostop do oglasnega računa, ki ga morate upravljati. Tretja možnost pa je, da ustvarite nov oglasni račun. Ko kliknete možnost Dodaj nov oglasni račun, boste morali tukaj vnesti ID svojega oglasnega računa, nato pa ga boste lahko dodali svojemu poslovnemu upravitelju.

račun-za-oglaševanje

Dodajanje računa za oglaševanje v Facebook Business Managerju

V kolikor imate odprt Instagram profil in bi želeli oglaševati tudi na Instagramu, potem boste morali v poslovni upravitelj dodati Instagram račun. Po kliki na opcijo Dodaj se bo pojavilo majhno pogovorno okno za dejansko povezavo vašega računa Instagram. Narediti boste morali prijavo in opraviti preverjanje, nato pa bo vaš račun prenesen v vaš poslovni upravitelj.

Pri Facebook oglaševanju potrebujete tudi Facebook pixel, ki ga morate imeti nameščenega na spletni strani. Ne glede na to koliko spletnih strani imate, je dovolj, da imate kreiran samo en Facebook pixel na podjetje.

Facebook Piksel je del kode, ki ga namestite na svoje spletno mesto (na vse strani spletnega mesta pred razdelek </head>) in bo za vas spremljal vsa dejanja obiskovalcev, tako da boste lahko dejansko spremljali, kakšne rezultate prinašajo vaši oglasi.

Vsa sredstva in osebe boste morali še povezati. Ko izberete recimo stran, ki ste jo vnesli, ji morate dodeliti osebe, ki jim želite omogočiti dostop. Pozorno preberite možnosti menija in izberite med posameznimi opravili, delnim dostopom do opravil ali popolnim nadzorom. Te zadeve morate urediti tudi za vsa preostala sredstva s katerimi upravljate prek poslovnega upravitelja (pixel, oglaševalski račun, aplikacije, Instagram, katalogi,..).

Osebam dodeljujete različne pristojnosti in sredstva s katerimi lahko upravljajo

Dobro je vedeti, da ko neko osebo dodate, lahko to osebo pozneje vedno odstranite ali pa posodobite njena dovoljenja in pravice.

Zanimiva opcija je tudi dodajanje že kreiranih ciljnih občinstev iz oglasnih računov, ki jih upravljate znotraj poslovnega upravitelja, saj lahko te ciljne skupine potem delite med različnimi računi. Občinstva si lahko delijo le oglasni računi, ki so v lasti istega podjetja.

Poslovni upravitelj zagotavlja tudi izboljšane varnostne funkcije, kot je dvostopenjska avtentikacija, ki podjetja ščiti pred nepooblaščenim dostopom do njihovih strani Facebook in oglasnih računov.

Oglaševanja seveda ne boste mogli izvajati v kolikor ne boste imeli vnešenih plačilnih sredstev, ki bodo povezana z oglaševalskimi računi, ki jih upravljate. Vsak oglaševalski račun mora seveda biti povezan z vsaj enim plačilnim sredstvom (kreditno kartico).

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top