WordPress – vse kar imajo veliki

wordpress Odločili ste se, da si boste sami postavili spletno stran. V grobem ste si zamislili, kakšno vsebino boste objavili in kako bo le-ta razvrščena. Želeli bi objavljati tudi novice, obiskovalcem strani pa ponuditi vsaj toliko interaktivnosti, da bi jim bilo omogočeno dodajanje komentarjev. Če bi lahko na spletno stran vključili še kakšno anketo, ponuditi RSS vir in si zagotovili statistiko obiska, bi bili seveda še bolj veseli. Verjetno ne bi bilo odveč tudi to, da bi lahko na spletni strani objavljali oglase in si s tem prislužili še kakšen dodaten tolar. Vse lepo in prav, toda problem je v proračunu saj ste precej omejeni s finančnimi sredstvi. Po pravici povedano vam že nekaj deset tisoč tolarjev predstavlja problem. Kaj storiti?

Marsikdo bi ob branju zgornjega odstavka pomislili, da so to le pobožne želje iz pisma Dedku Mrazu. Pa vendarle ni tako! Kljub temu, da spletne agencije zaračunavajo za spletne predstavitve nekaj stotisoč ali celo nekaj milijonov tolarjev, so zgoraj opisane želje uresničljive, saj bodo vaši stroški povezani le z nakupom domene in plačilom storitev gostovanja spletne strani. Na voljo je namreč brezplačno orodje za postavitev in urejanje spletnih strani WordPress s katerim lahko v nekaj minutah postavite čisto solidno spletno stran. Če si boste vzeli nekaj dodatnih ur časa in če vsaj v osnovi obvladate html kodo pa si lahko prilagodite oblikovno podobo po svojih željah in na spletno stran namestite tudi številne dodatke, ki bodo precej povečali funkcionalnost, uporabnost in interaktivnost spletne strani. Z nekaj truda lahko tako postavite spletno stran, ki se je ne bi sramovalo niti kakšno precej ugledno podjetje.

Prednosti WordPressa

  • brezplačna orodje za izdelavo in urejanje spletnih strani
  • enostavna namestitev
  • številne brezplačne oblikovne predloge
  • številni brezplačni dodatki za popestritev funkcionalnosti
  • enostavna uporaba in vzdrževanje


Domena in zakup prostora na strežniku

Ko se boste odločili s kakšno vsebino se želite predstaviti na svetovnem spletu, komu bo stran namenjena in kakšne cilje želite s spletno stranjo doseči, je čas, da registrirate domeno. Pri izboru imena domene vam svetujemo da vključuje besedo, ki je najpomembnejša ključna beseda vaše spletne predstavitve. To bi naj bila tista beseda, ki vam bo prek iskalnikov pripeljala na spletno stran največ obiskovalcev (več o optimizaciji spletne strani za potrebe iskalnikov bomo spregovorili v nadaljevanju članka). Če ste pravna oseba, lahko za cca. 4.000 SIT registrirate .si domeno, v nasprotnem primeru pa eno izmed domen z domensko končnico .com, .net, .info, .biz, itd, ki so običajno nekoliko cenejše od .si domen. Ponudnikov domen je v Sloveniji kot listja in trave zato jih ne bomo posebej navajali. Ko boste registrirali domeno, si priskrbite še prostor na strežniku, kamor boste naložili vašo spletno predstavitev. Izbrati morate tistega ponudnika, ki podpira namestitev WordPressa, kar pomeni da mora podpirati skriptni jezik PHP in bazo MySQL. Eden izmed ponudnikov gostovanja, ki podpira WordPress je denimo podjetje Hostko (www.hostko.si), ki vam bo za osem tisočakov letno omogočil postavitev strani narejene z WordPressom.

Na naslovu http://wordpress.com/ lahko dobite brezplačno, a precej okrnjeno različico WordPressa, ki ne omogoča skorajda nikakršnih prilagoditev, saj nimate dostopa do izvorne kode. Edina prednost te rešitve je v tem, da ne potrebujete lastne domene (na voljo vam je naslov poljubnoime.wordpress.com) in prostora na strežniku, saj je spletna stran, ki jo boste vzpostavili nameščena na WordPressovem strežniku.


Namestitev WordPressa

WordPress je v osnovi blogerska platforma, ki se lahko z malce domišljije in kozmetičnih popravkov spremeni v »normalno« spletno predstavitev ali pa celo v zelo sofisticiran spletni portal. Za namestitev zadnje verzije 2.0.4, ki je kot že rečeno brezplačna, potrebujete dobrih 5 minut časa. Resnici na ljubo pa je potrebno povedati, da lahko za izbiro ustrezne oblikovne predloge, za njeno prilagoditev, za optimizacijo elementov na spletni strani in za vključitev raznovrstnih dodatkov porabite tudi kar nekaj ur. Vendar je kljub vsemu ta poraba časa zanemarljiva s številom ur, ki bi jih porabili, če bi šli spletno stran postavljati iz samega začetka, da niti ne omenjamo vidika stroškov.

Pogoj za namestitev WordPressa je razpoložljiv prostor na strežniku, FTP dostop in nameščena MySQL zbirka podatkov. Če boste pri namestitvi naleteli na težave, si lahko pomagajte z navodili, ki so res izčrpna in preprosto napisana, tako da si lahko WordPress namesti na strežnik še tako neizkušen uporabnik. Skratka vse kar je potrebno storiti je to, da si z naslova http://wordpress.org prenesete na vaš računalnik stisnjeno .zip datoteko, jo odpakirate in da vse datoteke prekopirate na strežnik s pomočjo FTP prenosa. Po prijavi v administrativni del spletne strani, se vam bo odprla nadzorna plošča (Dashboard), kjer bodo prikazane vaše zadnje aktivnosti, bližnjice do urejanja nekaterih ključnih funkcionalnosti, novice povezane z razvojem WordPressa, zadnji komentarji, naslovi zadnjih prispevkov, ki ste jih vnesli, ipd.

Administrativni vmesnik vključuje poleg kategorije Dashboard še naslednje glavne kategorije: Write (uporabite jo če želite dodati novo stran ali nov prispevek), Manage (upravljanje že objavljenih strani in prispevkov, komentarjev, izdelava varnostne kopije), Links (dodajanje in upravljanje povezav, ki jih prikazujete v posebnem delu na spletni strani), Presentation (upravljanje z oblikovno predlogo), Plugins (upravljanje z dodatki), Users (upravljanje z uporabniki, dodeljevanje pravic, urejanje kontaktnih podatkov in gesel), Import (uvoz že objavljenih prispevkov iz drugih blogov), Options (urejanje funkcionalnosti, ki se nanašajo na splošne nastavitve, na pisanje, branje, na prikaz povezav, statistiko, ipd. Med drugim lahko v kategorij Options določimo koliko prispevkov se bo prikazalo na eni strani, kako bodo izgledala imena datotek ali pa npr. določimo zahteve, ki jih morajo izpolnjevati uporabniki da lahko oddajo komentar..

Izbira teme
Ker verjetno ne boste zadovoljni z izgledom že vključene oblikovne podobe, je najboljše, da si na naslovu http://themes.wordpress.net/ izberete takšno temo, ki vam bo všeč in ki jo boste lahko kasneje z več ali manj truda (odvisno od vaših potreb) tudi ustrezno prilagajali. Da je razširjenost spletnih strani narejenih z WordPressom res velika, dokazuje tudi podatek, da je bilo od sredine junija do oktobra prenešenih že več kot 940.000 brezplačnih oblikovnih predlog, kar pomeni da se dnevno v povprečju prenese že več kot 9.000 predlog oziroma tem.

Glede na to da je razpoložljivih tem že skoraj 800, lahko postane iskanje ustrezne teme precej zamudno opravilo. Na srečo si lahko pomagate z različnimi filtri saj lahko teme izbirate po priljubljenosti, barvi, po številu stolpcev v katere bo razvrščena vsebina, po širini, glede na želeno postavitev navigacije, ipd.

Pri izbiranju teme se vam lahko kaj hitro zgodi, da boste našli sicer všečno temo, ki pa na žalost ne bo brez pomanjkljivosti saj ne bo ustrezala vašim željam oziroma potrebam (npr. prevelika slika v glavi strani, nerodna postavitev vsebine, tip pisave, ipd), in ki ne bo vključevala funkcionalnosti, ki bi jih želeli imeti na spletni strani. Če se slučajno zgodi, da vam katera od brezplačnih tem ne bi bila všeč, se lahko odločite za obisk strani http://www.templatemonster.com, kjer boste našli več kot 100 profesionalno izdelanih, a na žalost plačljivih predlog.

Ne glede na to ali boste izbrali brezplačno ali plačljivo oblikovno predlogo nikar ne pozabite na njeno privlačnost, kot tudi ne na postavitev in lego osnovnih gradnikov spletne strani (navigacija, slike, dodatki). Temo, ki jo boste izbrali, morate zaradi tega, da jo boste lahko prek administrativnega vmesnika na enostaven način vključili v spletno stran, namestiti v mapo wp-content/themes. Ob poznavanju html kode boste lahko z izbiro opcije Theme Editor, ki se nahaja v kategoriji Presentation WordPressovega administrativnega vmesnika, poljubno spreminjali .css datoteko v kateri so določeni vsi oblikovni stili, ki jih uporablja izbrana spletna predloga.

Izbira dodatkov
Funkcionalnost spletne strani je z uporabo WordPressa v bistvu omejena samo z vašo domišljijo in časom, ki bi ga morali porabiti za vključitev vseh dodatkov (vtičnikov). Veliko število raznovrstnih dodatkov od anket, galerij do dodatkov, ki jih bomo omenili v nadaljevanju tega prispevka, boste našli na naslovu http://wp-plugins.net/. Vse dodatke, ki jih boste izbrali, morate namestiti v direktorij /wp-content/plugins/ saj jih boste le tako lahko vključevali na spletno stran ali pa celo posegali v njihovo izvorno kodo in jih modificirali glede na vaše potrebe prek kategorije Plugin v administrativnem vmesniku.

Nikar ne pozabite vsake toliko časa narediti varnostno kopijo vaše spletne strani, sploh če imate veliko vsebine, ki je nočete izgubiti. Uporabite dodatek WP-DB-Backup, ki ga dobite na naslovu http://www.skippy.net/blog/plugins/.Če vam dela angleščina preglavice, si lahkoWordPress tudi poslovenite. Za slovenski prevod je poskrbel Simon Rozman, ki na svoji strani http://simon.rozman.si/uporabno/wp-slo objavlja poslovenjene verzije starejših in novejših različic Wordpresa.

 

Pisanje in urejanje vsebin
WordPress omogoča udobno pisanje in urejanje vsebine na spletni strani, ki jo lahko razvrščate v poljubno ustvarjene kategorije. Pri pisanju vsebin upoštevajte osnova pravila pisanja za splet. V naslov vsakega prispevka ali podstrani, ki jo boste objavili, vključite eno ali dve najpomembnejši ključni besedi, ki se nanašajo na vsebino prispevka. Naslov naj bo v html kodi obvezno prikazan s heading oznako (najbolje z oznako “h1”, ki daje besedam v naslovu največjo težo). Tudi prvi stavek vsebine naj vsebuje najpomembnejše ključne besede (veliko iskalnikov da namreč večjo težo besedam, ki se pojavijo na začetku besedila). Pišite po načelu obrnjene piramide. Teksti naj bodo kratki in razumljivi. Če se ne morete izogniti daljšim tekstom, jih obvezno razbijte na več krajših odstavkov, posamezne sklope pa ločiti s podnaslovi, ki jih v html kodi umestite v “h2” oznake.

V primerjavi z večino klasičnih spletnih strani boste imeli z uporabo WordPressa veliko prednost, saj boste lahko sami na enostaven način dodajali in spreminjali vsebino in sicer kadarkoli boste to želeli. Poleg tega boste lahko z objavo komentarjev, člankov ali novic skrbeli za vzdrževanje stalnega dialoga z vašimi obiskovalci, ki bodo lahko vaše prispevke tudi komentirali. Če bi želeli že vnaprej preprečili kakršnokoli nezaželeno smetenje s komentarji, ki se je v zadnjem času zelo razpasilo po spletnih strani, potem vključite dodatek Akismet, ki je že vključen v osnovno različico WordPressa. Za lep, predvsem pa pregleden izpis posredovanih komentarjev bo poskrbel dodatek Paged Comments (http://www.keyvan.net/code/paged-comments/), ki bo posredovane komentarje razbil na več strani. Če boste imeli zadosti volje in časa, bo tako vsebina na vaši strani ves čas ažurna in aktualna. To pa za obiskovalce predstavlja seveda dodaten motiv, da se bodo v pogostih časovnih intervalih vračali na vašo spletno stran.

V primeru da bo vaša spletna predstavitev vsebinsko zelo obsežna, je priporočljivo, da na spletno stran vključite Googlov iskalnik, ki bo podrobno poindeksiral vašo spletno stran, obiskovalcem pa v primeru iskanja ponudil relevantne rezultate. Naj pri objavljanju vsebine omenimo še to, da WordPress že v osnovi vključuje podporo za RSS (Really Simple Syndication) vire, ki vam lahko poleg dodatnega zadovoljstva obiskovalcev prinesejo tudi nekaj dodatnih povezav v imenikih in iskalnikih. Z vzpostavitvijo RSS vira boste poskrbeli, da bodo lahko obiskovalci vaše spletne strani vedno obveščeni o novih objavah na spletni strani.

Optimizacija spletne strani
Da boste lahko na spletno stran privabili čimveč obiskovalcev, ki iščejo ravno tiste informacije oziroma produkte, ki jih ponujate, se boste morali lotiti še optimizacije spletne strani za iskalnike. Zavedajte se, da prihaja glavnina prometa na spletno stran prek iskalnikov. In ne samo to, če vaše spletne strani uporabniki ne najdejo na prvi strani rezultatov iskanj (med prvimi desetimi zadetki), lahko izgubite približno 80% potencialnih strank. Če želite narediti spletno stran, ki bo všečna spletnim pajkov, ki za potrebe iskalnikov križarijo po spletu in indeksirajo spletne strani, potem še pred prvo objavo prispevka na spletni strani poskrbite za ustrezno poimenovanje in optimizacijo URL naslovov.

V kategoriji Options/Permalinks lahko določite kako se bodo izpisovale povezave do vaših dokumentov. Nikar ne uporabite osnovne nastavitve, ki bo povezave prikazovala na takšen način: http://www.bar2.si/?p=123. Zakaj? Ker dajejo iskalniki veliko težo besedam v imenih direktorijev in datotek, je pomembno da za poimenovanje uporabljate ključne besede, ki so pomembne za vašo spletno stran. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da ime kot npr. »?p=123« ne pove ničesar in da od takšnega imena ne boste imeli nobene koristi. Zaradi tega je nadvse priporočljivo, da pod Common Options izberete opcijo Custom in v prazno polje vpišite naslednje /%postname%/. Na ta način bodo vaše povezave do posameznih datotek izgledale podobno kot v naslednjem primeru http://www.bar2.si/nina-osenar/.

Pri pozicioniranju na iskalnikih vam lahko nadvse koristi tudi pravilno poimenovanje povezav in slik. Priporočljivo je da vse slike poimenujete s ključnimi besedami in da jim pri vstavljanju na spletno stran dodate tudi opis, ki vključuje ključne besede.

Pri optimizaciji spletne strani si lahko pomagate tudi z različnimi dodatki, ki jih lahko vključite v WordPress. Dodatek Head Meta Description vam bo samodejno kreiral meta oznake za opis (meta description) in sicer iz prvega stavka prispevka, ki ga boste objavili. Za potrebe optimizacije lahko uporabite tudi dodatek Optimal Title (http://elasticdog.com/2004/09/optimal-title/), ki bo poskrbel za generiranja Title naslova, ki prinaša pomembne točke pri pozicioniranju strani. Naslov bo zgrajen iz naslova objavljenega prispevka in iz besed, ki jih uporabljate pri poimenovanju vašega bloga oziroma spletne strani. Glede na to, da dajo iskalniki večjo težo besedam, ki se pojavijo na začetku naslova, vam priporočamo, da se naj naslovi začenjajo z najpomembnejšimi ključnimi besedami.

Poskrbite za promocijo strani
Ko boste imeli spletno stran postavljeno in stestirano jo vpišite v čimveč imenikov in iskalnikov. Poleg ročnega vpisa v Najdi.si, Matkurja.com in Slowwwenia.com si lahko predvsem pri vpisih v tuje imenike in iskalnike pomagate z brezplačno storitvijo, ki je dosegljiva na naslovu http://www.raziskovalec.com/vpisovalec.htm. Če si ne morete privoščiti plačanega oglaševanja s spletnimi pasicami ali s sponzoriranimi povezavami, se poskušajte dogovoriti s kakšno spletno stranjo za izmenjavo povezav ali pasic.

Glede na to, da ima pri pozicijah na iskalnikih veliko težo skupno število zunanjih povezav, je koristno da objavljate povezave do vaše strani tudi na forumih. Najelegantnejši način je da si na forumih ob kreiranju vašega uporabniškega računa kreirate tudi podpis, ki bo vseboval povezavo do vaše spletne strani. Podpis se bo pojavil ob vsakem vašem prispevku, ki ga boste oddali na forumu. Naj vas pa pri tem početju opozorimo, da nikar ne smetite forumov in da objavljajte izključno konstruktivne prispevke, ki so povezani s tematiko foruma. Z dodatkom za generiranje mape strani Google Sitemaps, ki ga dobite na naslovu http://www.arnebrachhold.de/cat/wordpress/plugins/,lahko poskrbite tudi za to, da bodo iskalniki (sploh pa Google) čim hitreje in čim bolj temeljito poindeksirali vašo spletno predstavitev.


Spremljanje učinkovitosti spletne strani

Ker vas bo po objavi spletne strani na svetovnem spletu verjetno zanimalo, kako priljubljena je vaša stran, je najbolje, da si čimprej vzpostavite statistiko obiska. Trenutno je eno izmed najbolj priljubljenih orodij za spremljanje spletne obiskanosti Google Analytics, ki je povrh vsega še brezplačen. Za njegovo namestitev ne boste porabili veliko časa. Na spletni strani http://www.google.com/analytics/ boste po kreiranju brezplačnega uporabniškega računa dobili nekaj vrstic kode, ki jo boste morali vstaviti na vse strani vaše spletne predstavitve. V primeru, da je vaša stran sestavljena iz nekaj deset podstrani, lahko postane to precej zamudno opravilo. Na srečo lahko s spletnega naslova http://www.semiologic.com/software/google-analytics/ prenesete dodatek, ki vam bo po njegovi namestitvi omogočil, da boste Googlovo kodo vključili na vse podstrani vaše spletne predstavitve v nekaj sekundah. Podatke o obiskanosti, najbolj priljubljenih straneh, ključnih besedah, ki jih uporabijo obiskovalci na iskalnikih, da pridejo do vaše strani, število prikazov strani, geografske prikaze izvora obiska ipd., boste lahko spremljali na naslovu http://www.google.com/analytics/ .

Kako do oglasov?
Tako, sedaj imate spletno stran, ki se jo nebi sramovali niti veliki. Poleg tega imate tudi močno analitično orodje, ki vam bo pomagalo spremljati učinkovitost vašega spletnega nastopa. Če ste postavili spletno stran z namenom, da boste na njej tržili tudi oglasni prostor, je potrebno sedaj pridobiti oglaševalce in prikazovati njihove oglase. Najhitrejša in najenostavnejša pot do oglaševalcev in do objave plačljivih oglasov vam pravgotovo ponuja spletna oglaševalska mreža Central Iprom. Če izpolnjujete pogoje za vključitev v oglasni sistem (ne objavljate erotične ali sovražno nastrojene vsebine in imate več kot 1.000 različnih obiskovalcev mesečno), potem izpolnite prijavo na naslovu http://www.centraliprom.com.

Po uspešno oddani prijavi in po pregledu vaše spletne strani, boste na e-naslov dobili podatke za dostop do spletne strani, kjer boste lahko spremljali oglasne akcije, ki se bodo odvijale na vaši strani in kjer se bo nahajala koda za prikazovanje različnih vrst oglasov. Odločitev o tem katere vrste oglasov boste prikazovali in kje na spletni strani se bodo pojavili, je popolnoma vaša. Potrebnih bo le nekaj ročnih posegov v html kodo strani na katerih boste želeli, da se prikazujejo vaši oglasi. O tem koliko boste od oglasov zaslužili je odvisno od obiska vaše spletne strani in od števila različnih klikov na oglase. Od vsakega klika boste dobili od 15 do 30 SIT, odvisno pač od tega koliko različnih prikazovoglasov boste servirali vašim obiskovalcem.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

3 comments

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top