Internetne viralne nagradne igre

nagradna igraViralne nagradne igre so eno izmed najbolj učinkovitih in stroškovno ugodnih načinov za zbiranje e-naslovov, ki so temeljni pogoj za gradnjo dolgoročnih odnosov z obstoječimi in potencialnimi kupci preko interneta. S pomočjo viralnih nagradnih iger lahko v nekaj tednih zberemo nekaj tisoč ali celo nekaj deset tisoč e-naslovov.

 

Kaj so pravzaprav viralne igre?
Za lažje razumevanje je najprej potrebno pojasniti od kod izvira njihovo poimenovanje. Ime so dobile iz angleške besede »viral«, ki v slovenskem prevodu pomeni »virusen«. Sedaj se boste verjetno vprašali kakšno zvezo imajo virusi z internetnimi nagradnimi igrami? Odgovor je sila preprost. Tako kot se virusi hitro razmnožujejo in v bistvu eksponentno širijo med ljudmi, se tudi glas o nagradni igri preko priporočanja sodelujočih širi kot nekakšen virus med internetnimi uporabniki.

Slika: Na uspešnost nagradne viralne igre vpliva tudi enostavnost sodelovanja za sodelujoče
viralna igra

Sam princip delovanja viralnih nagradnih iger je preprost. Sodelujoči mora odgovoriti na zastavljeno vprašanje, posredovati svoje podatke (običajno ime in priimek ter e-naslov) in preko priporočitvenega obrazca (po želji) priporočiti igro prijateljem. Slednje je za sodelujoče v nagradni igri še posebej priporočljivo, saj so nagrade običajno podeljene tistim, ki v času trajanja nagradne igre pripeljejo v igro največ prijateljev. Veliko organizatorjev viralnih nagradnih iger se odloči tudi za drugačen koncept podeljevanja nagrad in sicer takšen, da vsak sodelujoči prijatelj predstavlja eno glasovnico izmed katerih se žrebajo nagrade, kar drugače povedano pomeni – več sodelujočih prijatelj kot imaš, večja je možnost za osvojitev ene izmed nagrad.

Slika: Primer obrazca za priporočanje na priporočitveni strani viralne igre
viral priporočanje

Za organizatorja igre je pomembno, da sodelovanje v igri pogojuje z oddajo e-naslova. Priporočljivo je pridobiti še vsaj ime in priimek saj bo lahko tako personaliziral vsa sporočila, ki jih bo v času trajanja nagradne igre in seveda tudi kasneje pošiljal vsem sodelujočim. Pri pridobivanju kontaktnih podatkov se nikakor ne sme pozabiti na zakonodajo. Ker bo podjetje pridobljene e-naslove uporabljalo po koncu nagradne igre za trženjsko-komunikacijske namene, mora od vseh sodelujočih pridobiti soglasje za kontaktiranje. To najlažje izvede tako, da mora sodelujoči ob oddaji podatkov označiti polje da se strinja s pogoji sodelovanja v katerih mora podjetje poleg samega koncepta nagradne igre in pogojev za prodobitev nagrad opredeliti tudi v kakšne namene bo uporabljalo pridobljene e-naslove.

Tomaž Leskovšek iz Mobinie pravi: “Viralna nagradna igra bo vaše učinkovito in merljivo orodje za pridobivanje novih strank. Viralni učinek bo poskrbel, da se bo vaša baza polnila s pravimi kontakti precej hitreje kot sicer. Podali se boste na pot oglaševalske samozadostnosti.”

Eden bistvenih pogojev za uspešno izvedbo nagradne igre je nagradni sklad. Privlačnejše kot so nagrade in večja kot je njihova vrednost, večji interes uporabnikov lahko pričakujemo (seveda ob ustrezni promociji in enostavnosti sodelovanja). Uporabniki se bodo namreč prej odločili za sodelovanje in priporočanje igre, če bodo motivirani s počitnicami na Karibih kot pa če se bodo potegovali za nov sesalnik v vrednosti 200 eur.

Ekonomika viralnih nagradnih iger
Sama uspešnost nagradne igre, ki jo merimo s številom pridobljenih naslovov in s stroškom na pridobljen naslov je v veliki meri pogojena z velikostjo baze e-naslovov pred izvedbo nagradne igre. Večja kot je baza, več novih naslovov lahko pridobimo. Viralne igre temeljijo namreč na priporočanju. Če pošljemo povabilo za sodelovanje v nagradni igri obstoječi baziv kateri je npr. že 10.000 naslovov, bomo veliko hitreje in z manjšimi stroški pridobili nekaj tisoč novih naslovov kot v primeru, da imamo v bazi samo nekaj sto naslovov ali pa kar je še slabše, da baze e-naslovov sploh še nimamo. V slednjem primeru bomo morali vložiti veliko več sredstev v zunanje oglaševanje, saj drugače sploh ne moremo obvestiti internetnih uporabnikov, da na naši strani poteka nagradna igra.

Za lažjo predstavo si poglejmo hipotetični primer, ki temelji na precej realnih številkah kar se tiče odzivnosti uporabnikov. Če pošljemo povabilo za sodelovanje v nagradni igri obstoječi bazi v kateri je 10.000 naslovov in če vsak 5 uporabnik reagira na naše sporočilo in sodeluje v nagradni igri, lahko imamo že v treh dneh po poslanem vabilu 2.000 sodelujočih uporabnikov. Sedaj predpostavimo, da v povprečju vsak tretji uporabnik priporoči igro še vsaj štirim prijateljem od katerih se jih polovica odzove in sodeluje v igri. To pomeni, da lahko s sistemom priporočanja pridobimo v nekaj dneh več kot 1.300 novih naslovov. Če izvajamo s pomočjo mailingov v času trajanja nagradne igre aktivno komuniciranje z vsemi sodelujočimi in jih vsak teden spodbujamo, da povabijo k sodelovanju čim več svojih prijateljev, saj si tako povečajo možnosti za zmago, lahko po koncu 4-tedenske nagradne igre čisto realno pričakujemo, da bomo prvotno bazo naslovnikov povečali za vsaj 50%.

Slika: Viralna igra se preko priporočanja sodelujočih širi kot nekakšen virus med internetnimi uporabniki
virus

Gledano s poslovnega vidika je potrebno sedaj spregovoriti še o stroških. Predpostavimo, da smo za nagradni sklad namenili 1.000 EUR (počitnice v Tuniziji, LCD monitor in digitalni fotoaparat), za izvedbo nagradne igre, ki vključuje pripravo dizajna, postavitev strani, tehnično izvedbo, pripravo vsebin in pošiljanje mailingov pa 2.000 EUR. Če smo po msecu dni kolikor je trajala nagradna igra pridobili 5.000 novih e-naslovov, nam izračun (stroški/št. novih pridobljenih e-naslovov) pokaže, da je strošek na pridobljen e-naslov 0,6 EUR, kar je le 50% več od cene na klik po kateri oglaševalske mreže tržijo oglasni prostor na spletnih straneh. Ob tem je potrebno seveda povedati, da običajno le zelo majhen delež klikov rezultira tudi v konverziji na spletni strani (nakup, pridobljen naslov, registracija, ipd.), kar še bolj potrjuje dejstvo, da je cena na pridobljen e-naslov iz primera, ki smo ga navedli, izjemno nizka.

Gleda na to, da večina podjetij ne razpolaga z omembo veliko bazo e-naslovov, je smiselno pogledati še primer, ko mora podjetje vložiti sredstva v promocijo nagradne igre, ki se bo izvajala preko oglasnih pasic na zunanjih spletnih medijih. Če doseže podjetje na spletni strani nagradne igre 10% konverzijo na vse zunanje oglaševalske akcije, pomeni, da bo strošek za 1.000 sodelujočih tolikšen kot bo podjetje plačalo za 10.000 klikov (v primeru, da zakupi oglasni prostor po ceni na klik), kar znese približno 4.000 EUR oziroma 4 EUR na pridobljen e-naslov. Če bo v povprečju vsak sodelujoči priporočil igro še 1,3 prijateljem od katerih se jih bo polovica odzvala in sodelovala v igri, bo podjetje na vsakih tisoč sodelujočih dobilo preko priporočitev še dodatnih 666 e-naslovov. To pa seveda pomeni tudi zmanjšanje stroškov na pridobljen e-naslov. V našem primeru bo podjetje s 4.000 EUR vredno investicijo v zunanje oglaševanje pridobilo 1.666 e-naslov, kar pomeni, da bo strošek na pridobljen e-naslov znašal 2,4 EUR. To pa še zdaleč ni končni strošek, saj moramo tako kot v prvem primeru upoštevati tudi fiksne stroške, ki se nanašajo na nagradni sklad in na samo izvedbo nagradne igre.

Za vse, ki se bodo lotili organiziranja viralnih nagradnih iger, je pomembno, da se zavedajo naslednjega: večja kot bo konverzija na spletni strani nagradne igre, bolj kot bodo sodelujoči priporočali igro svojim prijateljem in večji kot bo delež prijateljev, ki se bodo odzvali na povabilo, nižji bo končni strošek na pridobljen naslov. Ker pa je bistvo zbiranja e-naslovov v tem, da jih uporabimo za trženje storitev/produktov preko e-pošte, lahko investicijo ob dovolj premišljeni izvedbi e-poštnega trženja, povrnemo že v zelo kratkem času.

Objavljeno oktobra 2009 v reviji Moj mikro

Zaznamki

4 comments

 • Prirejanje tovrstnih nagradnih iger je v nasprotju z zakonom o varstvu potrošnikov, 45a člen, ki določa da mora pošiljatelj elektronskega sporočila dobiti od potrošnika predhodno dovoljenje.

 • Miha, nimate prav. Vsak sam pristopi k sodelovanju. Če podjetje pošlje povabilo za sodelovanje na obstokečo bazo, potem že ima dovoljenje za kontaktiranje. Kar se tiče priporočanja sodelujočih pa le-ti sami odgovarjajo za svoje početje (kaj in komu bodo poslali kakšno sporočilo).

 • Miha Trtnik /

  Zakon pravi “Podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno.”

  Torej pošiljanje iz obstoječega seznama ni sporno, če je podjetje od vsakega posameznika pridobilo predhodno dovoljenje za hranjenje osebnih podatkov, pošiljanje obvestil ter ima implementirano možnost odjave.

  Sporni del je tisti “viralni del”, ko uporabniki “priporočajo” svoje prijatelje. Elektronsko sporočilo se še vedno generira na strežnikih podjetja, poleg tega je priporočanje forsirano, ker se z njim pogojuje udeležba v žrebu (ali pa večanje možnosti za žreb). Vsekakor ni dovoljeno hranjenje elektronskih naslovov, ki jih uporabniki navedejo pri priporočilih.

  Tu pa se od ideje viralnega marketinga že distanciramo in lahko govorimo o prisilnem marketingu. Ideja viralnega je namreč v prostovoljnem širenju, v ideji, ki zažge … Po principu pregovora “Dober glas seže v deveto vas”.

 • @Miha pri viralnem oglaševanju gre pri povabilu prijateljev dejansko za povabilo. Samo sodelovanje povabljenih je še vedno njihova odločitev. Zbere se seveda naslove sodelujočih in ne povabljenih. Mislim, da je to očitno že v tem : “Sedaj predpostavimo, da v povprečju vsak tretji uporabnik priporoči igro še vsaj štirim prijateljem od katerih se jih polovica odzove in sodeluje v igri. “

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top