Spletno video oglaševanje

video oglasevanjeV zadnjem obdobju doživlja spletno video oglaševanje hitro rast. Temu se pravzaprav niti ne gre čuditi, saj je internet postal zaradi razvoja tehnologije in vedno daljšega časa, ki ga v omrežju preživijo uporabniki, primerno okolje tudi za tovrstno oglaševanje. Podjetje IDC (www.idc.com) je v lanskoletni jesenski raziskavi ugotovilo, da je internet medij, ki mu ljudje namenjajo največ časa – 32,7 ure na teden, kar je dvakrat več od časa, ki ga namenjajo televiziji. Kljub temu pa je predvsem z vidika spletnih medijev na žalost še vedno ogromen razkorak med časom, ki ga uporabniki namenjajo za internet, in oglaševalskimi sredstvi, namenjenimi za spletno oglaševanje. Vendar bi se naj to na srečo kmalu spremenilo. Nekatere tuje raziskave napovedujejo da bodo največji svetovni oglaševalci namenili spletnim video oglasom prej ali slej pretežni delež celotnih oglaševalskih sredstev.

Spletno oglaševanje z video oglasi, je še posebej primerno za vse TV oglaševalce, saj jim tehnologija omogoča enostavno integracijo televizijskih spotov v spletne video oglase, ki jih lahko povrh vsega obogatijo še z elementi interaktivnosti. Tako je lahko uporabniku s klikom na oglas omogočen takojšen dostop do dodatnih informacij, oglaševalec pa lahko s primernimi orodji brez večjih naporov vzpostavi dvosmerno komunikacijo s svojimi potencialnimi strankami. Verjetno ni odveč poudariti, da dosegajo oglaševalci tudi prihranke pri stroških izdelave spletnih video oglasov, saj lahko z manjšimi adaptacijami uporabijo za spletno oglaševanje že narejene TV oglase.


Učinkovitost video oglaševanja

Da internet ni učinkovit samo za oglaševalske akcije, ki temeljijo na neposrednem odzivu, je še enkrat več pokazala raziskava, ki sta jo izvedli podjetji Google in Harris Interactive. V raziskavi, s katero so skušali prepričati podjetja, ki prodajajo izdelke široke potrošnje, da je spletno oglaševanje vsaj enako če že ne učinkovitejše od tradicionalnega TV oglaševanja, so med seboj primerjali 30-sekundne TV spote na treh različnih video platformah: televizija, YouTube in video, ki je vključen v vsebino spletne strani. Rezultati so med drugim pokazali, da so dosegli video oglasi, ki so bili vključeni v vsebino spletne strani, najboljši rezultat, ko gre za vplivanje na nakupni namen potrošnikov. Zanimivi so tudi izsledki raziskave podjetja Simmons Research (www.smrb.com), ki so pokazali, da namenijo potrošniki skoraj 50 odstotkov več pozornosti video oglasom predvajanim na internetu kot na televiziji, kar potrjuje tezo, da so spletni video oglasi še posebej primerni za gradnjo blagovnih znamk.

Standardi video oglaševanja
Zaradi večne polemike o opaženosti video oglasov in o tem koliko oglasi ovirajo uporabnika pri normalni uporabi spletne strani, so v industriji nastale težnje po vzpostavitvi standardov spletnega video oglaševanja. Na veliko veselje oglaševalcev kot tudi medijev je v začetku meseca maja IAB (Internet Advertising Biro) predstavil najnovejše smernice za izdelavo spletnih video oglasov (www.iab.net/dv_guidelines), s čimer želijo skupaj z največjimi spletnimi mediji, med katerimi najdemo podjetja kot so Google, Yahoo in Microsoft, postaviti standarde spletnega video oglaševanja in tako še bolj približati spletno video oglaševanje vsem oglaševalcem. Smernice so oglasne video formate razdelile na tri skupine in sicer na linearne oglase (ti se prikažejo pred, med ali po ogledu drugih video vsebin), na nelinearne oglase (ne prekinjajo vsebine saj se predvajajo vzporedno ob ogledu video vsebin) in na spremljajoče oglase (tekstovni, slikovni ali rich-media oglasi, ki se prikazujejo ob video vsebinah). Gledano z vidika standardizacije je najpomembnejše, da nove smernice priporočajo dolžino video spotov, velikost datotek, globino barve, ipd., kot tudi to, da želijo spodbuditi uveljavitev standardov nadzora potrošnikov nad video oglasi – ti naj bi imeli možnost zagona in ustavitve predvajanja videa na zahtevo. Naj omenimo še nekaj konkretnih podatkov iz smernic: linearni oglasi, ki jih uporabnik ne more preskočiti, ne smejo biti daljši od 30 sekund, ne-linearni oglasi, ki ne smejo biti daljši od 15 sekund, pa ne smejo zavzemati več kot 20% ekrana.

Vzpostavljeni standardi bi naj pomagali vzpostaviti tudi optimalno stopnjo med opaznostjo oglasa in motnjo uporabnika. Ker morajo biti video oglasi izpostavljen in predvajan na takšen način, da ne bodo moteči za uporabnika, se strokovna javnost nagiba h krajšim (3 do 5-sekundni) “pre-roll” oglasom, ki se odvrtijo na začetku videa in nekoliko daljšim (20 do 30-sekundnim) “post-roll” oglasom, ki se prikažejo na koncu videa.

Spletno video oglaševanje v Sloveniji
Oglaševalci se lahko lotijo spletnega video oglaševanja prek oglasnih mrež ali direktno prek posameznih spletnih medijev. Spletna medijska agencija Iprom ponuja oglaševalcem pester nabor možnosti na področju video oglaševanja. Oglaševalci lahko izbirajo med video oglasi na zahtevo ter med video oglasi, ki se predvajajo pred različnimi vrstami vsebine (npr. pred video vsebino, pred spletno igro, pred člankom, itd.). Širokemu naboru možnosti botruje nov in avtorsko zaščiten oglaševalski koncept Unistream Video AD™ , ki so ga razvili v omenjeni družbi. Pri serviranju video oglasov lahko oglaševalec izbere število uporabnikov v ciljni skupini, ki jim želi predvajati video oglas ali pa npr. določi frekvenco predvajanja (npr. max. 3 predvajanja enemu uporabniku ob tem da med dvema predvajanjema mine vsaj 12 ur). Spletni medijski zakup z video oglasi je izvedljiv z vsemi standardnimi IAB dimenzijami vendar z naslednjimi omejitvami: oglas ne sme presegati 500 x 500 točk, maksimalna dolžina predvajanja je omejena na 30 sekund (priporočena dolžina je 15 sekund), maksimalna velikost oglasa pa je 1 MB. Cene zakupa na spletnih medijih, ki se gibljejo od 12 do 100 EUR, so odvisne od velikosti in časa trajanja oglasa.

Na najbolj obiskani slovenski strani, iskalniku Najdi.si, se lahko »video oglaševalci« izpostavijo s pasico velikosti 160×600 pik v katero je integriran video oglas. Omenjeni oglas deluje tako, da se po uporabnikovem kliku na video, ki se vrti v zgornjem delu oglasa z izklopljenim zvokom, vklopi zvok, po drugem kliku pa se prikaže nova spletna stran z večjim videom in možnostjo ogleda oglaševanega izdelka oz. storitve na oglaševalčevi spletni strani. Ker je cena oglaševanja odvisna od dolžine video oglasa mej potrebno za tisoč predvajanj 15 sekundnega oglasa odšteti 30 EUR, za oglase daljše od 45 sekund pa 36,31 EUR. Verjetno največ video oglasov v Sloveniji pa se ta trenutek odvrti na spletni strani 24ur.com, kjer se lahko oglaševalec izpostavi s 15 sekundnim spotom velikosti 420x336px ob katerem je lahko prikazana tudi oglasna pasica dimenzije 300x250px. Cena za tisoč predvajanj video oglasa znaša 12,50 EUR.

Objavljeno v reviji Poslovna dinamika, junij 2008

Zaznamki

One comment

  • Se strinjam z zgoraj napisanim. Sam uporabljam video email-e in video konference za komunikacijo s strankami in sodelavci. Stranke se prej odločijo pogledati 2 minutni video kot brati besedilo.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top