Spletni video oglasi

video oglasiKljub temu, da smo o video oglasih kot novi obliki spletnega oglaševanja pisali v Mojem mikru že pred tremi leti, je očitno šele sedaj nastala prava klima, da so končno zaživeli tako med oglaševalci, lastniki spletnih strani, ki ponujajo oglaševalski prostor in med samimi internetnimi uporabniki. Dejstvo je, da se TV oglaševanje z manjšimi ali večjimi prilagoditvami seli na internet. Kako tudi ne, ko pa se zaradi razširjenosti širokopasovnih internetnih povezav, tudi nekaj MB veliki spletni oglasi prenesejo na spletno stran zelo hitro, poleg tega pa je omogočena enostavna integracija televizijskih spotov v video oglase, kar predstavlja oglaševalcem precejšen prihranek pri stroških izdelave spletnih oglasov.

Možnost uporabe video oglasov na spletu je za oglaševalce zelo pomembna, saj lahko z nizkimi stroški priredijo že narejene televizijske oglase za oglaševanje na spletnih straneh, kar jim prinaša še eno pomembno prednost – interaktivnost. Tako je lahko uporabniku s klikom na oglas omogočen takojšen dostop do dodatnih informacij, oglaševalec pa lahko s primernimi orodji brez večjih naporov vzpostavi dvosmerno komunikacijo s svojimi potencialnimi strankami.

Velika opaznost video oglasov

Spletni video oglasi so še posebej primerni za gradnjo blagovnih znamk. Raziskava podjetja Dynamic Logic (www.dynamiclogic.com) ugotavlja, da imajo video oglasi v primerjavi s klasičnimi spletnimi oglasi večji vpliv na prepoznavnost blagovne znamke in to pri manjši pogostosti frekvence izpostavljanja. Drugače povedano, za isti učinek, kot ga ima na uporabnika spletnega medija enkraten prikaz video oglasa, potrebujemo nekajkrat več prikazov klasične oglasne pasice velikosti 468×60 točk. Učinkovitost video oglasov temelji predvsem na tem, da s pomočjo zvoka in premikajoče slike pritegnejo pozornost uporabnika, ki mu nato skušajo s pomočjo kreativne rešitve vzbuditi čustva in ga spodbuditi k določeni akciji (klik na oglas in prehod na oglaševalčevo spletno stran, obisk fizične trgovine, sodelovanje v nagradni igri, …).

Raziskava, ki so jo pred letom dni izvedli pri organizaciji OPA – Online Publishers Association (www.online-publishers.org) med ameriškimi internetnimi uporabniki v starostni skupini od 12 do 64 let, je postregla z nekaterimi zanimivimi podatki glede video oglasov:

  • 86 % uporabnikov si ogleda video oglas v celoti
  • s 66% so video vsebine z novicami najbolj gledana kategorija video posnetkov
  • 52% uporabnikov si vsaj enkrat mesečno ogleda video posnetek na internetu
  • 40 % uporabnikov klikne na povezavo ali obišče spletno stran, omenjeno v video oglasu
  • 34 % uporabnikov obišče stran oglaševalca
  • 15 % uporabnikov zahteva dodatne informacije o oglaševanem izdelku
  • 14 % uporabnikov naknadno preveri oglaševani izdelek v trgovini
  • 10 % uporabnikov pošlje video oglas prijatelju ali članu
  • 9 % uporabnikov opravi nakup

V zadnjih dveh letih se je zgodila prava eksplozija video vsebin (v veliki meri na račun servisov kot so YouTube, MySpace, MSN Video, Stupidvideos.com, itd), ki so zaradi širokopasovnih povezav postale dostopne veliki množici internetnih uporabnikov s tem pa zanimive tudi za oglaševalce. Raziskava podjetja AccuStream iMedia Research (www.accustreamresearch.com), ki se je ukvarjala s količino prenešenih komercialnih video vsebin na internetu, je ugotovila, da se na letni ravni pretoči več kot 30 milijard video zapisov, od tega več kot tretjina takšnih, ki so tako ali drugače sponzorirani ali plačani s strani oglaševalcev.

Video oglasi na slovenskih spletnih straneh

V korak s trenutnimi trendi na področju spletnega oglaševanja gremo tudi Slovenci. Naš največji iskalnik Najdi.si, ki je s prikazovanjem video oglasov pričel konec lanskega leta, ponuja oglaševalcem možnost oglaševanja s pasico velikosti 160×600 pik v katero je integriran video oglas. Luka Kogovšek, direktor za strateški marketing v podjetju Interseek d.o.o. (Najdi.si), nam je pojasnil zakaj so se odločili oglaševalcem ponuditi novo obliko oglaševanja: “Ocenili smo, da lahko tudi v Sloveniji ponudimo spletne video oglase, saj je zanimanje zanje med naročniki veliko, pa tudi širokopasovni dostop do interneta ni več problem; imajo ga namreč skoraj vsa podjetja kot tudi že okoli 40 % vseh slovenskih gospodinjstev, kar nas uvršča nad povprečje EU. Z video oglasi bodo oglaševalci na Najdi.si znatno povečali vlogo interneta pri gradnji oz. utrjevanju blagovnih znamk, posledično pa se bodo povečali tudi proračuni za oglaševanje blagovnih znamk na spletu.”

video oglas
<slika> Prikaz delovanja video oglasa na iskalniku Najdi.si
Če uporabnik klikne na video, ki se vrti v zgornjem delu oglasa z izklopljenim zvokom se vklopi zvok, po drugem kliku pa se prikaže nova spletna stran z večjim videom in možnostjo ogleda oglaševanega izdelka oz. storitve na oglaševalčevi spletni strani.

Medtem, ko na iskalniku Najdi.si tržijo video oglase šele nekaj mesecev, pa imajo nekaj več izkušenj s tovrstnim oglaševanjem pri spletni medijski agenciji Iprom, ki je začela video oglase ponujati v svoji oglaševalski mreži že leta 2004. Simon Cetin, direktor podjetja, pravi da je zanimanje za video oglase med naročniki precejšnje, vendar kljub temu pravega razmaha video oglaševanja še ni. Do sedaj so pri Ipromu izvedli približno 10 večjih video akcij katerih CTR se je gibal med 4 in 7 %. »Težave vidim predvsem v produkciji tovrstnega gradiva, saj med domačimi producenti še ni dovolj znanja na področju izdelave spletnih video oglasov«, razlaga Cetin.

Za doseganje optimalne uporabniške izkušnje oglasni strežnik Iprom AD Server predhodno preveri hitrost povezave, ki jo ima obiskovalec spletne strani in oglas samodejno posreduje samo uporabnikom s širokopasovno povezavo. Oglas se prične prenašati šele takrat, ko se v celoti naloži spletna stran – ko je uporabnikova linija razbremenjena. Predvajati pa se začne za tem, ko se v celoti prenese na uporabnikov računalnik. S pomočjo programske opreme se lahko nastavi tudi frekvenca prikazovanja na uporabnika in določi način ciljanja. »Običajno se pri tovrstnih akcijah izloči prekrivanje med spletnimi mediji po dosegu, število prikazov pa se tako definira na posameznega uporabnika«, pojasnjuje Cetin.

Iprom trenutno omogoča na področju spletnega video oglaševanja »out of banner« ter »in banner« video oglase, ki se prikazujejo na v naprej določenih oglasnih površinah na spletnih medijih. Uporabniki vidijo oglas najprej kot ozek napovednik znotraj klasične pasice, ki vzbuja pozornost na uporabniku prijazen način. Ko uporabnik z miško preide na oglas, se ta razširi, sinhronizira z velikostjo videa in prične s predvajanjem. Uporabniško interakcijo ob tem spodbuja tudi zvok, ki je del video oglasa. Predstavitveni oglas je moč videti na spletni strani http://adserver.iprom.net/video. Za »out off banner« video oglase pa je značilno, da se prikazujejo uporabniku izven klasičnih oglasnih površin v naprej določenem delu zaslona. Gre za nadgradnjo multimedijskih lebdečih (ang. floating ads) oglasov.

simon cetin
Simon Cetin, direktor podjetja Iprom: “Spletni video oglasi se uveljavljajo kot ena izmed vodilnih oblik oglaševanja na spletu in dobivajo podobno vlogo kot televizijski oglasi v tradicionalnih medijih.”

Spletni medijski zakup z video oglasi je izvedljiv z vsemi standardnimi IAB dimenzijami vendar z naslednjimi omejitvami: oglas ne sme presegati 500 x 500 točk, maksimalna dolžina predvajanja je omejena na 30 sekund (priporočena dolžina je 15 sekund), maksimalna velikost oglasa je 1 MB. Cena za prikaz video oglasa se giba med 10 SIT (0,042 EUR) in 30 SIT (0,125 EUR) saj je odvisna od velikosti in časa trajanja oglasa.

Ker želi Iprom približati tržnikom in spletnim založnikom izvedbo oglaševalskih akcij s pretočnimi video oglasi v video vsebinah na raven drugih spletnih oglasnih formatov ter jim omogočiti natančno merjenje uspešnosti tovrstnih oglaševalskih akcij, so v podjetju konec lanskega leta začeli z nadgradnjo programske opreme Iprom AD Server za serviranje in nadzor video oglasov na spletu. Z nadgrajeno programsko opremo bodo v Ipromu ponujali tudi serviranje in sledenje oglasov In-Stream Video v video vsebinah. Gre za oglase, ki se lahko prikazujejo pred, med ali po ogledu video posnetka na video portalih kot so (Mojvideo.com, Frendi & Flirt, 24ur.com/bar2/, Youtube, itd.).

<intervju>Luka Kogovšek, direktor za strateški marketing, Interseek d.o.o. (Najdi.si)

luka kogovsek
Kakšno je zanimanje za video oglase v Sloveniji?
Pričakujemo, da bo do konca leta dobra četrtina branding oglaševalcev preizkusilo televizijski video format na Najdi.si, predvsem tisti, ki že sicer v glavnem oglašujejo blagovne znamke na Najdi.si. Medtem, ko je v 2007 video oglaševanje v razvitejših državah že format z najhitrejšo relativno rastjo med spletnimi oglasnimi formati, pričakujemo po seznanitvi naročnikov s formatom, podoben trend rasti v Sloveniji v drugi polovici leta, predvsem pa v 2008.

Nam lahko zaupate koliko akcij ste že izpeljali in kakšni so bili rezultati?
Doslej smo izpeljali 4 akcije (Najdi.si video format je na trgu od decembra 2006). Rezultati pri televizijskih oglasih na spletu seveda niso merjeni s stopnjo klikov (CTR), saj video spletni oglas deluje tako, da prvi klik na Najdi.si video format povzroči vklop zvoka v oglasu, drugi klik prikaz celostranskega video oglasa in šele tretji klik vodi na strani naročnika. Največja dodana vrednost spletnih video oglasov je poenotenje televizijske in spletne kreative, pri čemer spletni video oglas nadgrajuje televizijski spot z interakcijo (obisk strani in interakcija z oglaševalcem, povabilo prijatelja k ogledu videa, ipd). Merjenje učinkovitosti pri spletnih video oglasih je zato bolj podobno klasični brandmetriji s klasičnimi indikatorji učinkovitosti: zavedanje, priklic, preference, nakupna namera, ipd.).

Ali tehnologija za streženje oglasov preprečuje, da bi se oglasi prikazovali uporabnikom, ki imajo premalo zmogljivo internetno povezavo?
Da, to je pomemben del video oglasnega strežnika, ki je plod lastnega razvoja podjetja Interseek, d.o.o. Najdi.si video format je viden trenutno okoli 60% slovenskih uporabnikov spleta, ki imajo širokopasovni dostop ter dovolj zmogljivo programsko opremo, da lahko predvajajo visokokakovostni video. Poudarek je na kakovosti videa, saj bi bilo tehnično možno video oglase prikazovati širši populaciji, vendar zaradi slabše kakovosti to za oglaševalce blagovnih znamk ni sprejemljivo.

Kakšen delež v paleti različnih tipov oglasov, ki jih prikazujete na vaših straneh, napovedujete video oglasom čez dve leti?
Točna napoved ni mogoča, verjetno nekje okoli 20%. Format je še dokaj nov tudi v globalnem merilu in zaradi premium cene zaenkrat privlačen predvsem za tradicionalne oglaševalce blagovnih znamk, ki se želijo s televizijskimi spoti približati tudi spletnemu občinstvu. V obdobju dveh let lahko pričakujemo večje spremembe v tehnologiji in povpraševanju ter posledično deležu video formata.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top