Osnove spletnega oglaševanja

oglasevanjeOd zakupa oglaševalskega prostora do merjenja učinkovitosti spletnih oglaševalskih akcij
Z lansiranjem spletne strani v medmrežje, se projekt spletnega nastopa ne sme končati. Če želite udejanjiti cilje, ki ste si jih s spletnim nastopm zastavili, potem morate nujno poskrbeti za dotok obiskovalcev na spletno stran. Več ciljnega občinstva kot boste privabili na spletno stran, večja je možnost, da boste od spletne strani imeli tudi kakšno finančno korist. Kje in kako pravzaprav začeti s promocijo spletne strani?

Ne glede na to kakšne cilje želite doseči s spletnim nastopom in ne glede na to kateri segment uporabnikov tvori vašo ciljno populacijo, morate v prvem koraku poskrbeti za vidnost vaše spletne strani na iskalnikih, ki predstavljajo za vsako spletno stran poglaviten vir obiskovalcev. Brezplačen vpis spletne strani v najpomembnejše domače iskalnike in imenike (Najdi.si, Matkurja.com in Slowwwenia.com), vam bo zaradi narave delovanja iskalnikov zagotovil tudi vidnost na Google.com, MSN.com in ostalih pomembnejših svetovnih iskalnikih.

Ko govorimo o spletnem oglaševanju v pravem pomenu besede pa imamo v mislih predvsem oglaševanje s spletnimi pasicami in naprednimi oblikami spletnih oglasov ter oglaševanje s sponzoriranimi povezavami na iskalnikih. Poleg omenjenih obstajajo seveda še druge oblike, ki se med seboj razlikujejo po integraciji v vsebino in v obliko določene spletne strani, po vidnosti ter po tudi vsiljivosti do uporabnikov.

Sama izbira spletnih strani na katerih bo podjetje oglaševalo je odvisna predvsem od ciljev oglasne akcije (gradnja blagovne znamke, pridobivanje e-naslovov, prodaja izdelkov, generiranje obiska) in ciljne populacije, ki jo želi podjetje doseči. Kadar želijo oglaševalci nagovarjati splošno populacijo, ponavadi izberejo strani z visokim obiskom in splošno vsebinsko naravnanostjo (mediji dosega kot npr. Najdi.si, Siol.net, 24ur.com), kadar pa želijo nagovarjati ozko usmerjeno populacijo, so za oglaševanje bolj zanimive specializirane strani (npr. nepremicnine.net, avto.net).

Podjetja, ki želijo oglaševati na internetu, lahko zakupijo oglasni prostor neposredno pri lastniku spletne strani ali pa pri eni izmed spletnih oglaševalskih mrež (npr. Httpool, Iprom). Slednje je za večino podjetij bolj priporočljivo, saj jim lahko spletne oglaševalske mreže poleg nudenja strokovne pomoči pri načrtovanju, izvedbi in merjenju oglasnih akcij, ponudijo tudi možnost zakupa oglasnega prostora na vseh spletnih straneh, ki so v njihovi mreži. Na ta način lahko podjetje prihrani veliko dragocenega časa in denarja, saj lahko preko enega posrednika zakupi oglasni prostor pri večjem številu izbranih medijih hkrati, zaradi česar mu ni potrebno sklepati pogodb z vsakim medijem posebej.

Ko govorimo o zakupu oglasnega prostora, nikakor ne smemo pozabiti omeniti modelov zakupa. Če je bil časovni zakup (fiksna cena na določeno časovno obdobje) pred nekaj leti najbolj priljubljena oblika zakupa, pa danes večina spletnih strani ponuja zakup oglasnega prostora po ceni na klik ali po ceni na prikaz. To pomeni, da je cena oglaševanja v prvi vrsti odvisna ali od števila klikov na oglasno pasico ali pa od števila prikazov oglasa. Na ceno prikaza pa običajno vpliva še velikost pasice (468×80, 160×600, 728×90, itd) in postavitev pasice na spletni strani (prva stran, podstran, na vrhu strani, na dnu strani, ipd).

Če želite maksimizirati učinkovost oglasnih akcij, je več kot priporočljivo, da jih sproti spremljate, merite in po potrebi optimizirate. Sliši se zapleteno, vendar na srečo ni tako. Napredne tehnične rešitve spletnega oglaševanja namreč omogočajo oglaševalcu upravljanje z akcijo v realnem času. To pomeni, da lahko oglaševalec spremlja učinkovitost posameznih oglasnih mest in spletnih oglasov pred, med in po akciji ter v času poteka akcije upravlja z njimi: menjava spletne pasice in oglasna mesta, upravlja z dosegom in frekvenco oglasnih sporočil.

<slika> Spletni oglaševalski cikel
oglaševalski cikel

Internet omogoča za razliko od klasičnih medijev resnično enostavno spremljanje učinkovitosti oglasnih akcij. Tako lahko npr. z izračunom stopnje klikov (CTR- Click Through Rate), ki ponazarja razmerje med kliki in prikazi oglasa, kadarkoli izveste kakšna je priljubljenost vaših oglasov med uporabniki. Število klikov in s tem tudi ti. stopnja klikov je odvisno predvsem od kreativnosti oglasa, vsebine oglasa in od primernosti oglaševane vsebine glede na občinstvo. Večjo odzivnost (večji CTR) tako npr. dosegajo oglasi, ki so objavljeni na straneh, ki so z vsebino oglasa v tesni povezavi. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bo oglas za nakup zimskih pnevmatik dosegel večji uspeh na spletni strani, ki je posvečena avtomobilizmu kot pa na strani z modnimi nasveti.

Oglaševalci lahko z malce naprednejšimi programi za merjenje obiskanosti spletnih strani brez težav pridejo tudi do podatkov o tem kaj počnejo na spletni strani tisti uporabniki, ki so kliknili na oglas, kako se gibljejo po strani, koliko časa se zadržijo na strani, koliko naročil so opravili, kakšni so stroški oglasne akcije na posamezno naročilo, ipd. Poleg merjenja neposrednih učinkov pa se lahko oglaševalci ukvarjajo tudi s preučevanjem vpliva spletnega oglaševanja na vrednost blagovne znamke. S precej preprosto metodo merjenja lahko namreč ugotovijo kakšna je razlika v prepoznavanju in ugledu blagovne znamke pred oglaševalsko akcijo in po njej ter kakšen je vpliv različnega števila izpostavitev na prepoznavanje in ugled blagovne znamke po končani oglaševalski akciji.

Objavljeno novembra 2007 v reviji Poslovna Dinamika

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top