Kako se izogniti spletnim goljufijam?

Nikar ne bodite naivni in pohlepni. Če niste npr. kupili loto lističa, potem tudi večmilijonske nagrade ne morete dobiti, mar ne? Ne nasedajte »nigerijskim pismom«, da boste zaslužili na tisoče USD, če boste pomagali afriškemu generalu pri transferju denarja. Ne odgovarjajte na maile, ki prihajajo z neznanih naslovov in zahtevajo od vas kakršnokoli posredovanje osebnih podatkov.

Ne klikajte na priponke v prejetih poštnih sporočilih, če ne poznate pošiljatelja. Ne odzivajte se na sporočila, ki jih pošljejo »banke« z namenom osvežitve osebnih podatkov na njihovih straneh. Skrbno premislite kaj vse boste o sebi objavili na socialnih omrežjih kot so Facebook, MySpace ipd. saj obstaja nevarnost prevzema identitet.

Če radi nakupujete preko spleta, vam svetujem, da opravljate nakupe v spletnih trgovinah priznanih znamk. Če že res morate kupiti izdelke v manj znanih trgovinah, preverite ali zagotavljajo šifriran prenos podatkov. Vsekakor pa vam odsvetujem posredovanje podatkov o kreditni kartici, če z zagotovostjo ne morete trditi, da je trgovec vreden zaupanja.

Za obrambo pred spletnimi prevarami, še posebej pred krajami gesel, poskrbite tudi s tehničnega vidika. Na računalniku imejte nameščeno protivirusno programsko opremo in najnovejše različice popravkov operacijskega sistema, ki ga uporabljate. Redno zamenjujte gesla. Ne uporabljajte preprostih gesel, ki so sestavljena npr. iz imena in priimka, ulice v kateri prebivate ali npr. iz otrokovega imena. Gesla naj imajo vsaj 7 znakov, uporabite tako številke kot črke ter malo in veliko pisavo.

Nikar ne pozabite tudi na otroke. Nujno jih opozorite na vse nevarnosti, ki pretijo na internetu in jih seznanite z varno uporabo računalnika.  Za podrobnejše informacije glede varne uporabe interneta vam svetujem, da obiščete spletne strani www.safe.si in www.cert.si

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top