To SMS or not to SMS 2.del

Ob brskanju po spletu sem ne dolgo nazaj naletel na spletno stran www.gettymobile.si. Glede na to, da me podjetja, ki se ukvarjajo s trženjem mobilnih vsebin zanimajo sem se odločil, da jih preizkusim z nakupom java igre iz njihove ponudbe. Postopek nakupa je enostaven ampak sem se po nakupu nehote znašel na njihovi SMS listi in zdaj redno dobivam sporočila s povezavo na njihovo mobilno spletno stran. V tem primeru se SMS uporablja kot povezava na mobilno spletno stran podjetja. Po temeljitem pregledu njihove spletne strani sem pod pogoji poslovanja, nekje med številni odstavki, našel navodila za izstop iz seznama prejemnikov. Končno sodbo o celotnem načinu poslovanja prepuščam vam, a je to odlična iztočnica za drugi del o SMS oglaševanju, ki govori o slabostih.

Slabosti z vidika uporabnikov

  • Zasebnost: pošiljanje nezaželenih sporočil uporabnikom je velika slabost SMS trženja. Zaenkrat še ni nobenega spam filtra za SMS-e in so iz tega vidika uporabniki prepuščeni na milost oziroma nemilost oglaševalcev. K temu dodajte nejasna navodila za prekinitev dobivanja sporočil s strani določenega podjetja in problem postane zelo jasen.
  • Čas in frekvenca prejemanja: ta dva dejavnika sta izjemno pomembna z vidika uporabnikov. Prejeto SMS sporočilo in s tem povezano glasovno opozorilo med sestankom ali drugimi pomembnimi opravki vsekakor ni zaželjeno. Kar 42 % vseh anketirancev raziskave na podlagi diplomskega dela z naslovom »SMS oglaševanje kot oblika interaktivnega oglaševanja» (Avtor: Ana Praprotnik), moti neustrezen čas pošiljanja SMS sporočil in glasovno opozorilo mobilnega telefona.
  • Nezanimive vsebine: ta dejavnik je manj pomemben pri podjetjih, kjer imajo več informacij o posamezni stranki. Prav tako so stroški personalizacije ponujenih vsebin posameznikom relativno visoki zato mi npr. Gettymobile.si pošilja ponudbe o novih melodijah po tem, ko sem kupil java igro. Nezanimive vsebine za 39 % vprašanih (Vir: glej zgornji odstavek) predstavljajo moteči dejavnik.

Če povzamemo zgoraj napisano si predstavljajte, da pošljete SMS sporočilo ob nepravem času in z nezanimivo vsebino. Lahko z veliko gotovostjo pričakujete, da boste zmotili 2/3 prejemnikov. Si tega res želite?


Slabosti z vidika podjetij

Slabosti SMS trženja z vidika podjetij so poleg vseh zgoraj navedenih še naslednje tri:

  • Omejenost SMS sporočil na 160 znakov: oglaševanje preko osnovnih SMS sporočil predstavlja veliko omejitev za opis ponudbe podjetij. Dva do tri stavke in to je vse, sploh če se zraven dodajo še kontaktne informacije, ki so skoraj nujne pri taki vrsti oglaševanja.
  • Ni grafičnih elementov: osnovna SMS sporočila so glede dodatnih grafičnih elementov zelo omejena. Tako so SMS oglasi strogo v tekstovni obliki.
  • »Moteče« oglaševanje: SMS oglas pomeni, da zmotite vaše potencialne stranke. To vas uvršča med ostale oblike trženja po TV, radiu, revijah in ostalih medijih, ki slonijo na vsiljevanju oglasov. S tem pa zamujate večino prednosti, ki vam jih ponuja mobilno trženje (katere prednosti imam v mislih pa v naslednjih prispevkih). S tega vidika je primernejše oglaševanje preko e-pošte.

Zaključek

V prvih dveh prispevkih sta predstavljeni obe plati SMS trženja. Kljub temu, da je seznam pomanjkljivosti dolg, je SMS trženje danes primarna oblika mobilnega trženja. Kljub temu se časi »klasičnih« SMS oglaševalskih sporočil končujejo, saj na trg prihajajo nove oblike mobilnega trženja, ki bodo na dolgi rok z veliko gotovostjo nadomestile SMS-e v taki obliki kot jih poznamo danes.

Vir: www.mobilnimarketing.info, avgust 2008

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top