To SMS or not to SMS 3.del

Prejšnja dva dela sta nazorno pokazala prednosti in slabosti SMS trženja kot ga poznamo danes. V tem delu pa bom podrobneje pojasnil, zakaj je SMS trženje v tej obliki kot ga danes pozna večina v Sloveniji, stvar preteklosti.

Push vs. Pull
Pri SMS trženju se lahko podjetja poslužujejo »push« ali »pull« načina. Prvi je pri nas najbolje razširjen in pomeni, da podjetje uporabniku »vsili« SMS sporočilo s prodajno vsebino. Se pravi uporabniki ne vplivajo na čas in vsebino pošiljanja. Na tem principu temelji večina današnjega oglaševanja, saj sem spadajo TV in radio oglasi, banerji na spletnih straneh, oglasi v revijah in časopisih ter podobno. Pri »pull« SMS trženju pa je zadeva popolnoma drugačna, saj prvi korak storijo uporabniki sami.

Primer »Pull« SMS marketinške akcije
Podjetje HipCricket (www.HipCricket.com) je v sodelovanju z družbo McDonald’s organiziralo kampanjo 2 za 1. Ob nakupu enega izdelka iz njihove ponudbe je stranka dobila dodatnega zastonj. Celotno kampanjo so izpeljali tako, da so preko radio oglasov stranke pozivali, da pošljejo SMS s trimestno kodo na določeno številko in kot odgovor dobijo brezplačen kupon, katerega so morali prikazati ob plačilu v McDonald’s-ovih restavracijah. Torej so se stranke prostovoljno odločile za ponudbo in naredile prvi korak in poslale SMS. Odzivnost pri zgoraj opisani akciji je bila tako dobra, da so se pri Mcdonald’s-u odločili, da bodo podobne akcije izpeljali 2-krat mesečno.

Prednosti takega načina oglaševanja so:

  • Večja pozornost strank, saj te same zahtevajo več informacij o določenem izdelku ali storitvi.
  • Manj dela z zbiranjem dovoljenj strank. Slednje že s tem, ko naredijo prvi korak in pošljejo SMS podjetju dovolijo, da jim pošlje svojo ponudbo.

Primer »Push« SMS trženja
Ta način trženja poznamo skoraj vsi, ki smo kdaj dobili ponudbo od določenega podjetja preko SMS sporočila. Že prej omenjena Lisac&Lisac in GettyMobile predstavljajo lep primer podjetij, kjer se poslužujejo teh prijemov.

Da ne bo nesporazumov. »Push« SMS trženje deluje, vendar vse manj. Raziskava podjetja Tanla (http://www.tanlamobile.com) potrjuje prej povedano. Rezultate njihove raziskave z naslovom »Mobile Marketing and Advertising Guide« si lahko brezplačno snamete na njihovi spletni strani. Na podlagi analize so ugotovili, da odzivnost na SMS sporočila upada s povečevanjem števila poslanih SMS sporočil (to ne predstavlja presenečenja, ampak mnogim tržnikom to enostavno ni jasno). Tako v ZDA SMS sporočila redno dobiva 17,20 % mobilnih uporabnikov in od tega se jih 12,00 % odzove na ponudbo. V Španiji, kjer je SMS oglasom izpostavljenih kar 62,30 % mobilnih uporabnikov je odzivnost 7,60 %. Enako velja npr. za Nemčijo, kjer 32,50 % mobilnih uporabnikov redno dobiva SMS sporočila s strani podjetij. Odzove se jih 5,70 %.
Zgornji podatki niso presenetljivi, sploh če jih primerjamo z e-pošto. Koliko spam sporočil dobimo na dan, a nas to ne preseneti, saj vemo za kaj gre in se več ne odzivamo. Seveda so zgoraj navedeni odzivi v primerjavi z ostalimi načini oglaševanja izjemni ampak nakazujejo trende v prihodnosti in ti niso vzpodbudni, vsaj ne za »push« SMS marketing.

Kaj nas čaka v prihodnosti?
Za vse uporabnike mobilnih telefonov je zgoraj opisano dobra novica. Vsiljiva SMS sporočila na dolgi rok ne delujejo in slej ko prej se bodo s tem morala sprijazniti tudi podjetja. Mobilno trženje ponuja odlične načine kako več nadzora nad oglasi prepustiti uporabnikom in ne podjetjem. ”Pull” SMS trženje je eden izmed takih načinov.
Vir: www.mobilnimarketing.info, avgust 2008

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top