To SMS or not to SMS 1.del

Ne dolgo nazaj, bil je vznemirljiv delovni dan, dobim SMS sporočilo od podjetja Lisac&Lisac, ki pravi nekaj v stilu »akcija, knjige znižane za 50 %, obiščite www.lisac-lisac.com«. Bom čisto iskren, v roku 15 minut (ravno sem delal na računalniku) je podjetje Lisac&Lisac imelo novega kupca.

SMS oglaševanje ni nobena novost, saj so ga v Sloveniji v preteklosti že uporabila številna podjetja. Med njimi tudi PS Mercator d.d. ali BTC. Zdi se pa, da se SMS oglaševanje kljub velikemu potencialu ni razvilo tako hitro in v takšnem obsegu kot bi lahko pričakovali.

Prednosti

Trženje preko sporočil ima številne prednosti tako z vidika podjetij kot uporabnika. Pomembnejše predstavljam v nadaljevanju:

Doseg: v svetovnem merilu 3 milijarde ljudi uporablja mobilni telefon (v revnejših predelih je mobilni telefon daleč najpomembnejše komunikacijsko sredstvo), ki s tem predstavlja enega izmed najbolj razširjenih »medijev« (gledano z vidika trženja). SMS-e redno pošilja 1,8 milijarde ljudi, v primerjavi z 1,1 milijardami ki redno uporabljajo internet (povzeto iz www.mobilestorm.com).

V Sloveniji smo v letu 2007 poslali približno pol milijarde SMS sporočil (http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/290694). Najbolj dejavni v pošiljanju smo bili v času novega leta, saj je povprečni mobilni uporabnik v obdobju 31.12.07 – 01.01.08 poslal 8 sporočil, kar skupno pomeni približno 16 milijonov sporočil.

Tehnološka dosegljivost: danes skoraj ni mobilnega telefona, ki ne bi imel možnosti pošiljanja kratkih sporočil. Na podlagi tega SMS oglaševanje pomeni trenutno najbolj dostopno obliko mobilnega trženja.

Odzivnost: SMS kampanje dosegajo v povprečju mnogo višjo odzivnost kot npr. e-pošta ali direktna pošta. Izraženo v odstotkih to pomeni 10 % stopnjo odzivnosti pri SMS-ih, 3-5 % pri e-pošti in 0,1 % pri direktni pošti. Po podatkih http://www.e-txt.com pa SMS-i dosežejo skoraj 100 % branost, tako da če ne drugega bodo prejemniki vsaj prebrali ponudbo podjetij poslano preko SMS sporočil.

Interaktivnost in merljivost drugih medijev: s pomočjo SMS oglaševanja se lahko meri učinkovitost oglaševanja ostalih medijev. V televizijskem oglasu se npr. lahko poziva gledalce, da pošljejo določeno besedo ali kodo preko SMS-a. Take kampanje so v tujini dosegle visoko odzivnost. Po raziskavah za različne medije veljajo sledeče odzivnosti:

– TV: 58 %
– Radio: 16 %
– Tiskani mediji: 12 %

Za uporabnike prinaša SMS oglaševanje relevantne oglase s področij, ki jih zanimajo. Pri podjetju Lisac&Lisac vedo kdo so njihovi kupci in je zato ponudba z njihove strani manj moteča kot so oglasi preko televizije ali radia. Sam se ne spomnim, kdaj bi podjetju dal dovoljenje, da mi pošilja svojo ponudbo preko SMS sporočil in kaj bi bilo z njihovo prodajo, če bi bil na sestanku in bi naglas zazvonil telefon o prispelem sporočilu. A bi takrat podjetje Lisac&Lisac meni prodalo knjigo? Več o pomanjkljivostih SMS trženja si preberite v drugem delu.

P.S.: kljub prednostim, ki so zgoraj naštete, ima SMS trženje številne pomanjkljivosti, ki jih je potrebno upoštevati. Zato preberite 2. del zbirke člankov o SMS trženju, ki govori o slabostih.

Vir: www.mobilnimarketing.info, avgust 2008

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top