Prva Slovenska konferenca iskalnega marketinga – SKIM

skimLedina iskalnega marketinga je zorana. SKIM je dokazal, da je poslovanje in trženje na internetu v vzponu. Natrpana dvorana Gospodarske zbornice Slovenije je dokaz velikega zanimanja med podjetji in javnimi organizacijami za to področje. Iskalni marketing je najhitreje rastoča dejavnost internetnega oglaševanja in ima velikanski vpliv na tržni uspeh na internetu, saj je najboljši način za izboljšanje donosnosti spletnega mesta. Študijski primeri pa pričajo o tem, da se na internetu skriva veliko priložnosti za prodorne in inovativne podjetnike, tržnike, avtorje, organizacije. V Sloveniji je na iskalnikih prisotnih že več kot 1.500 podjetij.

Dolgo smo čakali na takšno konferenco. Član programskega odbora in svetovalec pri Interseek in Najdi.si, Luka Kogovšek, je svoje predavanje začel z vidnim olajšanjem: »ne morem verjeti, da gre za prvo slovensko konferenco iskalnega marketinga, saj so imeli v ZDA prvo takšno konferenco že pred devetimi leti«. Po njegovem mnenju tudi iskalni marketing sodi v kategorijo 7+, saj je k nam prišel z več kot sedmimi leti zamika. Toplo je pozdravil konferenco in v svojem predavanju nakazal osnovne smernice in načela iskalnega marketinga.

Vzpenjanje proti vrhu

V kratkem otvoritvenem nagovoru je predsednik programskega odbora Primož Žižek zelo slikovito napovedal cilj konference. Med vzpenjanjem po zidarski lestvi je najavil: »namen SKIM je, da pridemo zelo visoko na iskalnikih in tam tudi ostanemo.« Kako tja priti pa naj bi bil glavni cilj včerajšnje konference. »SKIM je tako podal tri ključne odgovore: da je dozorel čas za sistematičen razvoj iskalnega marketinga v Sloveniji; da dejavnost potrebuje svoj osredji industrijski dogodek (kar je postal SKIM) in da bo SKIM naslednjič še močnejši, osredotočen na dve ključni ciljni skupini – poslovno in strokovno javnost. »Druga konferenca SKIM bo prihodnje leto že pred poletjem,” je še napovedal Žižek.

Slovenija zgled drugim?

V osrednjem predavanju je Mauro Lupi, soustanovitelj italijanskega podjetja Ad Maiora, vodilnega za iskalni marketing v Evropi, udeležencem konference podal pomemben napotek: »Internet se nenehno spreminja. Zato je zelo pomembno, da se o možnostih spletnega oglaševanja pogovarjamo vsak dan.« Sam kar težko verjame podatkom, da je v Sloveniji več kot 60 odstotkov ljudi, ki uporabljajo internet. Odstotek je namreč v Italiji, pa tudi Španiji, Franciji itd. precej nižji. Dejal je celo, da ima po njegovem mnenju Slovenija dobre možnosti, da se na področju spletnega oglaševanja druge države zgledujejo po njej.

V drugem delu konference so posamezne sklope iskalnega marketinga predstavili še Radoš Skrt iz Studia Moderna, Urož Žižek in Primož Inkret iz podjetij organizatorjev (E-laborat in PM, Poslovni mediji), Peter Geršič iz T-medie, Martin Kalar iz Oglasevanja.com in Aleš Lisac iz podjetja Lisac&Lisac. Sledile so slikovite študije nekaterih slovenskih primerov iskalnega marketinga, ki so že vzbudile zanimive diskusije. Te so se dodatno razvnele ob okrogli mizi, na kateri so priznani strokovnjaki in podjetniki predstavili smernice razvoja, odgovarjali na provokativna vprašanja ter s publiko izmenjali marsikakšno zanimivo insajdersko informacijo. Okrogla miza je bilo sklepno dejanje uradnega dela konference, ki je zaokrožilo vsa našteta predavanja in zanimivo antitezo Marcela Štefančiča jr. Ta je na internet pogledal s povsem drugačnega vidika in virtualno postavil v realno . Po njegovih napovedih je bilo to predavanje, ki je v poslušalcih vzbudilo tak »občutek, kot ga doživimo v kinu, ko se po končani predstavi prižgejo luči«.

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top