Remarketing ali ponovno trženje

Za začetek naj pojasnimo kaj sploh remarketing je. Z angleško besedo remarketing, ki smo jo poslovenili v »ponovno trženje«, označujemo oglaševalski proces, ki nam omogoča, da z oglasom dosežemo uporabnika, ki je že obiskal našo spleto stran. Pri remarketingu torej ne gre za pridobivanje novih uporabnikov ampak za oglasno obsevanje tistih, ki so že bili na spletni strani oglaševanega podjetja. Ravno zaradi slednjega dosega remarketing običajno boljše rezultate kot klasično push oglaševanje, saj obstaja večja verjetnost, da bo prišlo do željene konverzije na spletni strani, če prikažemo oglas nekomu, ki je že bil na naši strani.

Na spletu večina kupcev zapusti trgovino tik pred nakupom

Zakaj in v kakšnih primerih je najboljše izvajati remarketing (ponovno trženje)? Če bi tisti spletni trgovci, ki še ne uporabljajo remarketinga, malce bolj podrobno pogledali statistiko obiskanosti svoje spletne trgovine, predvsem pa obnašanje obiskovalcev na strani spletne košarice, bi bili kar malce šokirani. Zakaj? Ker bi ugotovili, da zelo velik delež uporabnikov, ki pridejo do spletne košarice, zapusti spletno trgovino, ne da bi opravilo nakup. Tisto kar je v realnem svetu praktično nepredstavljivo – da bi npr. 5 od desetih kupcev, ki stojijo v vrsti pred blagajno v Mercatorju, nenadoma odložilo košarice na tla in brez nakupa zapustilo trgovino, je na spletu nekaj povsem normalnega!

Za takšno vedenje uporabnikov je seveda kar nekaj razlogov, od tega, da jih od nakupa odvrne previsoka poštnina, da potrebujejo več informacij o izdelkih, ki jih želijo kupiti in raje pokličejo na objavljeno telefonsko številko, da jih od nakupa odvrne prezapleten postopek, da ne želijo prek interneta posredovati podatke o plačilni kartici, ipd.

Ker se večina nakupov ne zgodi na »prvo žogo« je potrebno uporabljati remarketing

Ker se običajno v spletnih trgovinah zgodi le manjši delež nakupov ob prvem prihodu na spletno stran (razen v primerih, ko je povprečna cena izdelkov manjša kot 20 € in res ni potrebno veliko razmišljati ali bi izdelke kupili ali ne, sploh če smo bili deležni še večjega popusta) in ker v večini spletnih trgovin več kot polovica uporabnikov zapusti stran z nakupovalno košarico ne da bi dokončali nakup, je zelo smiselno da čimprej vzpostavimo remarketing oglaševanje s pomočjo katerega prikazujemo oglase tistim uporabnikom, ki so že bili na strani, a niso opravili nakupa.

ponovno trženje remarketing

Vir slike: http://www.aggressivegrowthmarketing.com

Remarketing oz. ponovno trženje se običajno izvaja s pomočjo Facebook oglasov in/ali z bannerji v Googlovem Display omrežju. Nekatere večje strani pa uporabljajo tudi storitve ponudnikov remarketinga (npr. Criteo, RTB House, Ad Pilot), ki za serviranje remarketing oglasov uporabljajo večje število oglaševalskih mrež.

Ponovno trženje oz. remarketing je odlična in tudi s prodajnega vidika učinkovita priložnost, da ponovno pritegnete pozornost potencialnih kupcev, ki so že obiskali vašo spletno stran. Potrebno se je namreč zavedati, da se le redki nakupi zgodijo “na prvo žogo”. Običajno pride do uporabnikovega nakupa na spletni strani po večih dneh od njegovega prvega obiska spletne strani in tudi sama nakupna pot vodi prek različnih virov obiska (email, Googlov tekstovni oglas, klik na banner, prihod na stran prek organskega rezultata, direktni prihod na stran, ipd.).

Kot boste videli v nadaljevanju, ponuja remarketing kar precej možnosti in kombinacij, ki se nanašajo na ponovno ciljanje uporabnikov. Poglejmo nekaj možnosti, ki se uporabljajo največkrat:

  • Isti oglas (ang. banner) serviramo vsem obiskovalcem spletne strani.
  • Naredimo kategorijske oglase, ki jih serviramo glede na to, katero produktno kategorijo so izbrali uporabniki.
  • Naredimo produktne oglase, ki jih serviramo tako, da uporabniku prikazujemo oglas s točno tistim produktom, ki si ga je ogledoval.
  • Naredimo enotne oglase za vse, ki so si ogledali produkt, ga dali v košarico a ga niso kupili.
  • Naredimo enotne oglase za vse, ki so opravili nakup.

Remarketing z dinamičnimi produktnimi oglasi

Problem nastane ko ima spletna stran veliko produktnih kategorij in sto ali več produktov. V teh primerih, bi nam izdelava produktnih oglasov z anamen ponovnega trženja vzela absolutno preveč časa. Na srečo pa obstajajo rešitve, ki lahko spletnim trgovcem precej polepšajo življenje z vidika velikih časovnih prihrankov in možnosti večje prodaje. Check out best chiropractor in san diego.

dinamični produktni oglas facebook

Primer dinamičnega produktnega oglasa na Facebooku

Ker je v primeru večjih trgovin, kot že rečeno,  praktično nemogoče pokriti celotno trgovino s produktnimi oglasi, se poslužujemo dinamičnega produktnega remarketinga pri katerem se uporablja enotna kreativna podloga (ang. template), ki se avtomatsko zapolnjuje z izdelki, ki jih je uporabnik obiskal. Pogoj za vzpostavitev dinamičnega produktnega oglaševanja pa je vzpostavitev produktnega XML feeda v katerega vključimo izdelke, ki jih želimo oglaševati, njihove opise, imena, cene in slike.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top