Promocija spletne trgovine

Ob ustanovitvi spletne trgovine ni dovolj, le ponuditi izdelke, pomembno je tudi kako vzbuditev pozornost spletnih uporabnikov in jih v čim večjem številu pritegniti k obisku spletne trgovine ter jih tako vzpodbuditi k nakupu. Ključni pogoj za uspeh spletne trgovine, je učinkovita trženjsko-komunikacijska strategija, s pomočjo katere lahko podjetje privablja obiskovalce na svojo spletno stran, vpliva na povečanje prodaje in tržnega deleža, povečuje prepoznavnost in ugled blagovne znamke ter tudi samega podjetja, informira in izobražuje trg.

Vpisi v spletne imenike in iskalnike
Tudi najbolj fascinantna in z moderno tehnologijo podprta spletna trgovina bo morala vložiti ogromno energije, da bo pritegnila zadostno število obiskovalcev na svojo spletno stran. Najmanj kar morate narediti je, da vpišete vašo spletno trgovino v vse večje iskalnike in spletne imenike, ki jih uporabniki uporabljajo za iskanje po internetu. Pri vpisovanju spletnih strani je zelo pomembno izbrati pravilne ključne besede, opise in kategorije, s pomočjo katerih bodo uporabniki lažje našli vašo stran. Z vpisi preko imenikov in portalov redno obveščajte internetno populacijo o tem kaj se dogaja v vaši trgovini, kakšne novosti, akcije in posebne ponudbe ste pripravili, ipd. Priporočamo vam uporabo strani www.iskalniki.com, kjer lahko brezplačno in na enem mestu dodate vašo stran v 18 slovenskih in preko 100 tujih imenikov in iskalnikov.

Izmenjava povezav
Strategija izmenjave povezav oz. oglasnih pasic je pomemben način brezplačne promocije in generiranja obiska na spletni strani. Če se odločite za sodelovanje v enem izmed sistemov za izmenjavo oglasnega prostora (npr. www.izmenjava.com, www.izmenjavapovezav.com), boste v zameno za prikazovanje vaše pasice na straneh partnerjev, ki sodelujejo v sistemu morali na vaših straneh namestiti oglasno mesto, kjer se bodo prikazovali oglasi ostalih partnerjem. V bistvu gre za izmenjavo oglasnih sporočil med stranmi, ki sodelujejo v sistemu. Če se boste s posameznimi stranmi dogovorili za medsebojno izmenjavo pasic, vam priporočamo da se povežete s tistimi, ki imajo velik obisk in tistimi, ki ponujajo proizvode, ki so komplementarni vaši ponudbi.

Pospeševanje prodaje
Pospeševanje prodaje je najpogostejši način za spodbujanje ponovnega obiska spletnega mesta, lahko pa vodi tudi v spodbujanje obiska klasične trgovine. Med orodji za pospeševanje prodaje se na internetu najpogosteje uporabljajo spletni kuponi, ki omogočajo nakup izdelka oz. storitve pod ugodnejšimi pogoji, darilni boni, brezplačni vzorci, posebna pakiranja, on-line svetovanja, ipd. Za namen kreiranja baze podatkov potencialnih kupcev in pridobivanje njihovih e-poštnih naslovov so zelo koristne nagradne in spletne igre. Z omenjenimi orodji lahko spletna trgovina znatno vpliva na pospeševanje prodaje izbranih izdelkov oz. storitev, utrjevanje blagovne znamke in na ustvarjanje pozitivne podobe v očeh spletnih uporabnikov.

Pri pospeševanju prodaje ne smemo pozabiti na partnerske programe (affiliate programs). Bistvo teh programov je, da podjetja namenijo nagrado tistim spletnim uporabnikom, ki so jim pomagali povečati obisk in prodajo na spletnih straneh. Ker so partnerji plačani glede na učinek, je ta vrsta pospeševanja prodaje zelo učinkovita in varna za spletno trgovino, saj ne more z uvedbo partnerskega programa ničesar izgubiti, lahko pa veliko pridobi. S pomočjo partnerskega programa lahko spletna trgovina v kratkem času zgradi svojo prodajno mrežo na internetu. Programsko opremo za izvajanje partnerskih programov lahko ob lastnih resursih seveda razvijete sami, lahko pa kupite že narejeno rešitev (npr.www.affiliateshop.com)

E-poštni marketing
S pošiljanjem sporočil preko e-pošte lahko dosegamo različne cilje – pozivanje k neposrednemu nakupu, vzbujanje zanimanja za izdelek, pozivanje k nakupu preko spletne strani in spodbujanje posredne prodaje preko fizične trgovine. Potencialne in obstoječe stranke lahko s pomočjo e-pošte redno obveščajte o novostih, akcijskih ponudbah, novih izdelkih, ipd.

Trženje z e-pošto je uspešno predvsem takrat, ko je usmerjeno k strankam, s katerimi je vaše podjetje že vzpostavilo odnos in imajo pri vas že zabeleženo zgodovino kontaktov oz. nakupov. Do naslovov potencialnih kupcev pa najlažje pridete tako, da jim v zameno za posredovani naslov ponudite nekaj uporabnega oziroma koristnega (brezplačne elektronske novice, zabavno vsebino, obvestila o akcijskih ponudbah, brezplačno e-knjigo, uporabni program, udeležbo v nagradni igri, ipd.). Naslove in druge podatke o obiskovalcih pa lahko pridobivate tudi tako, da je določen del vaše spletne predstavitve dostopen le obiskovalcem, ki se predhodno registrirajo. Obiskovalec vam bo moral za pridobitev gesla in uporabniškega imena posredovati podatke, ki jih boste želeli od njega pridobiti. V Sloveniji je v zadnjem času opazen trend pridobivanja e-naslovov preko nagradnih iger.

Opozoriti vas moramo, da mora prejemnik sporočil imeti ves čas nadzor nad dialogom, s tem pa tudi možnost, da se vsak trenutek lahko odnaroči od prejemanja sporočil. Z nespoštovanjem spletne etikete in pošiljanjem sporočil na naključno izbrane e-poštne naslove si lahko namreč hitro zapravite ugled in na dolgi rok veliko izgubite.

Oglaševanje s pasicami
Najpogostejšo oblika internetnega oglaševanja predstavljajo pasice, ki zavzemajo več kot 90 odstotkov spletnega oglaševalskega deleža. Oglasne pasice lahko gradijo in utrjujejo blagovno znamko, informirajo potrošnike, spodbujajo k potrošnji, lahko pa neposredno vabijo obiskovalce k obisku oglaševalčeve spletne. Glede na cilje, ki jih želi podjetje s pasičnim oglaševanjem doseči, lahko poleg klasičnega zakupa oglasnega prostora po fiksni ceni, izbira tudi med dvema modeloma oglaševanja: model CNO (cena na ogled), ki je učinkovit takrat, ko gradimo blagovno znamko ali pa “image” podjetja ter model CNK (cena na klik), ki je najbolj primeren za pospeševanje prodaje in generiranje prometa na spletni strani.

Oglaševanje po ključnih besedah
Oglaševanje po ključnih besedah velja za enega najučinkovitejših načinov spletnega oglaševanja, saj omogoča oglaševalcem, da prikażejo svoj oglas na straneh, kjer imajo zakupljen oglasni prostor, samo takrat, ko bo uporabnik v iskalno polje odtipkal eno izmed zakupljenih besed. Prikaz oglasa, ki je neposredno vezan na zanimanje iskalca, znatno pripomore k večji zmožnosti priklica oglasnega sporočila, hkrati pa se tudi bistveno poveča verjetnost klika na oglas in prehoda na oglaševalčevo spletno stran. Podobno rešitev predstavljajo tudi sponzorirane povezave, vendar pri tem načinu ne gre za prikaz oglasa, temveč za izpis povezave do oglaševalčeve spletne strani na prvem mestu med izpisi rezultatov iskanja.

<slika1: sponorirana povezava.tif> Primer izpisa sponzorirane povezave med rezultati iskanja

Nakupovalna središča
Nakupovalna središča so narejena po meri spletnih trgovcev, saj lahko z njihovo pomočjo na zelo enostaven, a hkrati zelo učinkovit način seznanjajo internetno populacijo z vsemi razpoložljivimi informacijami o svojih izdelkih, storitvah in blagovnih znamkah. SiOL-ovo spletno nakupovalno središče (http://nakupi.siol.net/) omogoča vsem spletnim trgovcem učinkovit način za pospeševanje prodaje v njihovih spletnih trgovinah. V nakupovalnem središču so zbrane različne slovenske spletne trgovine in njihova široka paleta izdelkov. Podobno storitev ponujajo tudi na straneh http://www.Slowwwenia.com, kjer lahko dobi vsak trgovec na osrednji strani svoje mesto v rubriki Kupujte na spletu. Preko podstrani, kjer trgovci podrobno predstavljajo svoje izdelke, se lahko obiskovalci neposredno povežejo do določenega izdelka v spletni trgovini in opravijo nakup.

Navzkrižna prodaja
V spletni trgovini se lahko poslužujete tudi navzkrižne prodaje, s pomočjo katere boste obiskovalcem na nevsiljiv način poleg iskanega izdelka ponudili še izdelke, ki se dopolnjujejo z izbranim izdelkom. Tako lahko npr. uporabniku, ki kupuje moško srajco, priporočate tudi nakup moških hlač. Napredni in seveda bolj učinkoviti sistemi navzkrižne prodaje potrebujejo pri oblikovanju ponudbe poleg podatkov o preteklih nakupih tudi podatke o določenih uporabnikovih lastnostih in vzorcih obnašanja med nakupovanjem v spletni trgovini. Spletna trgovina na podlagi analize podatkov, poišče takšne kombinacije izdelkov, ki bodo najverjetneje zanimiva za vsakega posameznega kupca.

Virusni marketing
Smisel virusnega marketinga je v tem, da na različne načine vzpodbuja uporabnike, da preko e-pošte prenašajo določeno marketinško sporočilo do drugih uporabnikov. Virusni marketing uporablja spletne uporabnike za prenos promocijskih sporočil. in tako ustvarja potencial za eksponentno rast v izpostavljenosti sporočilu in njegovemu vplivu.

“Marketinški virus” lahko spletna trgovina ustvari z določeno zanimivo in uporabno informacijo, ki je ljudem tako zelo všeč, da jo samodejno in brezplačno posredujejo svojim prijateljem in znancem ter tako ustvarjajo brezplačno promocijo za podjetje, posredno pa pridobivajo tudi nove potencialne stranke. Osnova orodja virusnega marketinga, ki se distribuirajo preko interneta z namenom promocije vašega poslovanja so: brezplačne e-knjige, članki, preizkusne in demo verzije programske opreme, podpisi v smislu promocijskih sporočil na koncu e-poštnih sporočil, nakupovalni bonusi, itd.

Odnosi z javnostmi
Internet se lahko uspešno in učinkovito uporablja kot komunikacijsko orodje na področju odnosov z javnostjo, ki je usmerjeno k pridobivanju zanimanja, simpatij ter javnega zaupanja za izdelke in storitve ter k ustvarjanju pozitivne podobe podjetja na tržišču. Tipična uporaba interneta v PR namene vključuje uporabo e-pošte, preko katere lahko v nekaj sekundah razpošljemo sporočilo za javnost vsem zainteresiranim uporabnikom. Podjetje lahko ima na spletni strani posebno rubriko, ki je namenjena medijem in kjer objavlja aktualne informacije o podjetju, objavljene prispevke in članke, sporočila za javnost, obvestila o dogodkih, fotografije in drugo. Američani ne pravijo zaman, da odnosi z javnostjo niso le znanost, ampak tudi umetnost, saj gre za dejavnost, ki poleg znanja terja še talent, intuicijo, osebno kulturo, splošno razgledanost , ipd.

Gradnja skupnosti na internetu
Internet omogoča oblikovanje t.i. virtualnih skupnosti, v katerih se posamezniki z istimi interesnimi področji med seboj pogovarjajo in izmenjujejo izkušnje, tako dobre kot tudi slabe. Če bi se radi lotili gradnje skupnosti, potem morate na spletnih straneh ponuditi ogromno koristnih informacij iz vašega področja, omogočiti izmenjavo informacij med člani skupnosti (npr. preko foruma), izdajati publikacijo preko e-pošte,… Vzemimo kot primer spletno trgovino z darili za različne priložnosti. Trgovec lahko trgovino obogati z informacijami in besedili o zgodovini in načinih obdarovanj, o bontonu poslovnega obdarovanja, praznikih in običajih. Obiskovalcem lahko ponudi tudi nasvete glede zavijanja in aranžiranja daril ter jih podkrepi s primernimi fotografijami ali ilustracijami. Z dodano vsebino in izdajanjem e-časopisa, lahko trgovec kaj hitro vzpostavi dvosmerno komunikacijo z obiskovalci. Z dodajanjem vsebin, izdelkov in novih storitev gradi skupnost ljudi, ki vedno pogosteje prihajajo na spletno stran. S pravilnim animiranjem obiskovalcev si lahko pridobite tedenski, če ne celo dnevni obisk posameznega uporabnika. Seveda bi se s tem ponudile tudi dodatne možnosti zaslužka in sicer z oddajo oglasnega prostora na vaših straneh

Vzdrževanje odnosov
Poslovati na internetu je nekaj več kot samo opravljati spletne transakcije in skrbeti za promocijo spletne trgovine. Podjetje mora vložiti veliko truda v razvoj čvrstih odnosov z uporabniki in v negovanje njihove lojalnosti. Zagotoviti je potrebno zadovoljstvo uporabnikov čez celoten proces iskanja primernega izdelka in nakupovanja. Vse to se rezultira v dolgoročnem partnerstvu, ponovnih nakupih, poslovni učinkovitosti in povečani profitabilnosti.

MERKURJEVA SPLETNA IGRA
V Merkurju so ugotovili, da so nagradne igre na internetu lahko zelo uspešne. Lansko leto se jim je pred svetovnim nogometnim prvenstvom porodila ideja, da se morata med seboj pomeriti nogometaša Pat in Mat, junaka Merkurjevih TV oglasov. V sodelovanjem s podjetjem Sony so pripravili bogate nagrade za udeležence nagradne igre, ki je potekala od 24.4. do 24.6.2002. Spletne obiskovalce so na spletni nogomet povabili z Merkurjevo e-novico in s spletnimi pasicami.

Rezultati akcije so bili zelo dobri. Od dobrega milijona spletnih uporabnikov, ki so bili izpostavljenih spletnemu oglaševanju, jih je 50 tisoč prišlo zaradi nogometne zabave na Merkurjeve spletne strani. 6.533 spletnih obiskovalcev je svoje podatke tudi vpisalo v Merkurjevo internetno bazo. V času spletne nogometne igre so pri Merkurju zabeležili porast povpraševanja po izdelkih blagovne znamke Sony kar za 400 odstotkov v primerjavi s prejšnjim obdobjem.

Zaradi dobrih rezultatov, ki so jih dosegli z nogometno spletno igro, so pri Merkurju jeseni pripravili igro “Dodaj gas, bodi as”, kjer ste Matu pomagali kositi travnik, v zimskem času pa ste se lahko z božičkom vozili po belih poljanah in mu pomagali pobirati darila. V zimski nagradni igri je sodelovalo 9000 registriranih uporabnikov, ki so se skupaj 200.000-krat zapeljali z zračnico po snegu in pobirali darila. Tako velik odziv je bil zaradi sočasnega oglaševanja v Merkurjevih vročih cenah (600.000 izvodov), oglaševanja v omrežju Central Iprom (5.000 klikov na pasico) in pospeševanju z Merkurjevimi e-novicami (poslano 2x na 10.000 naslovov). Vse igre si lahko ogledate na naslovu http://nakup.merkur.si/zimabela/.

Gospodarski vestnik, priloga Trgovina, marec 2003

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top