Kakšno pozicijo ima vaša spletna stran na iskalnikih?

Pozicija spletne strani na iskalnikih je za vsako stran življenjskega pomena. Zakaj? Ni namreč vseeno na kateri strani med izpisanimi rezultati oziroma na katerem mestu med vsemi rezultati iskanja se bo pojavila vaša stran. Če se npr. vaše podjetje ukvarja z izdelavo spletnih strani, potem je pomembno, da bo vaša stran, ko bo uporabnik odtipkal v iskalno polje »izdelava spletnih strani«, prikazana čim višje.

Zavedati se namreč morate, da prihaja večina obiskovalcev na vašo spletno stran prek iskalnikov in da le redki obiskovalci pridejo na spletno stran preko oglasnih pasic ali pa tako da v brskalnik odtipkajo točen naslov spletne strani. Samo Login, predstavnik slovenskega iskalnika Najdi.si, pravi, da lahko izgubite do 80% potencialnih obiskovalcev, če vas le-ti ne najdejo na prvi strani med rezultati iskanja. Rezultati številnih raziskav so namreč pokazali, da se 80% klikov na povezave zgodi na prvi strani med izpisanimi zadetki iskanja. Če se naslov vaše spletne strani ne pojavi med prvimi desetimi zadetki, je velika verjetnost, da bodo uporabniki vašo spletno stran spregledali. To pa seveda pomeni, manj obiskovalcev, manjše število vzpostavitev novih kontaktov, manj povpraševanj, slabšo prodajo in na koncu tudi slabši poslovni rezultat.

Preverjanje pozicije
Najprej definirajte vse ključne besede, za katere menite, da so ključne za vsebinsko opredelitev poslovanja vašega podjetja. Postavite se v kožo uporabnikov in pretehtajte po katerih besedah bodo iskali vaše podjetje oziroma izdelke in storitve, ki jih ponujate. Ko boste imeli seznam vseh besed, preverite na vseh pomembnejših iskalnikih (Google, Najdi.si, MSN, Altavista, Exite.…) za vsako besedo posebej ali iskalnik najde vašo spletno stran in na katerem mestu. Pri preverjanju pozicije na več iskalnikih hkrati si lahko pomagate z brezplačnim orodjem, ki ga najdete na naslovu http://www.webmaster-toolkit.com/search-engine-position-checker.shtml. Preverite tudi pozicije vaših konkurentov in ugotovite, na katerih iskalnikih in na podlagi katerih ključnih besed so v prednosti pred vami. Po analizi pridobljenih rezultatov boste verjetno ugotovili, da je vaša pozicija na iskalnikih slaba, če ne celo katastrofalna. Naj vas takoj potolažimo – nič še ni izgubljenega! Na srečo lahko pozicijo vaše spletne strani z nekaj pravilnimi prijemi močno izboljšate.

Na razvrščanje zadetkov vplivajo številni kriteriji
V naslednjem koraku boste morali izboljšati pozicijo za vse tiste besede na podlagi katerih bi želeli, da se vaša spletna stran izpiše čim više med rezultati iskanja. Kljub temu, da so poznane številne tehnike, ki pripomorejo k boljšemu rangiranju v iskalnikih, pa nihče ne pozna čisto natančne formule, s pomočjo katere bi lahko katerokoli spletno stran v kratkem časovnem obdobju pripeljali do točno želene pozicije.

Na rezultate lahko, kot smo že omenili, v veliki meri vplivamo sami, vendar bo končni uspeh še vedno v ne tako majhnem deležu odvisen od zapletenih algoritmov, ki jih pri razvrščanju spletnih strani uporabljajo iskalniki. Poleg tega se je potrebno zavedati, da se vsak iskalnik obnaša drugače. Lahko se vam zgodi, da bo na enem iskalniku naša spletna stran na tretjem mestu med rezultati iskanja, na drugem pa je ne bo niti med prvimi petdesetimi zadetki. Zaradi tega je lahko optimiziranje spletne strani za potrebe rangiranja na iskalnikih mukotrpno opravilo, ki poleg poznavanja tehnik optimiziranja in njihove izvedbe, zahteva še samo poznavanje delovanja iskalnikov in njihovih algoritmov. Le tako bo namreč optimizacija spletnih strani za potrebe iskalnikov opravljena učinkovito.

»Na razvrščanje zadetkov pri spletnih iskalnikih vpliva veliko število kriterijev: relevantna in kvalitetno predstavljena vsebina spletnih strani (kje in v kakšnem kontekstu se na spletni strani pojavijo besede, ki jih je uporabnik iskal), popularnost spletne strani, kakšno besedilo se nahaja na spletnih povezavah, ki kažejo na iskano stran z drugih strani, število spletnih povezav z drugih strani, pomemben je tudi vpis strani v čim večje število imenikov ter način, kako opišemo naslov strani (Title) in spletne povezave, ki se nahajajo na spletni strani«, pojasnjuje Login in nadaljuje, »še posebej je pomembno besedilo na spletnih povezavah z drugih strani, saj ga iskalniki najbolj cenijo.«

Med ostale pomembne kriterije, ki jih nikakor ne smemo prezreti sodijo tudi oznake naslovov znotraj vsebine (heading oznake:<h1>, <h2>,…), meta oznake, ključne besede, ki jih posredujemo pri vpisu, ter poimenovanje slik, ki so objavljene na spletni strani (<alt> oznake).

Kaj konkretno lahko sami postorimo?
Za kratek čas se ustavimo pri vseh najpomembnejših kriterijih, ki vplivajo na pozicijo spletne strani:

 • Vsebina spletne strani. Ključne besede, ki jih boste izbrali, se morajo pojaviti tudi na vaši spletni predstavitvi. Za iskalnike je pomembno kje in v kakšnem kontekstu znotraj vsebine se besede nahajajo. Na Googlu boste npr. dosegli boljšo pozicijo, če se bodo izbrane ključne besede nahajale pri vrhu dokumenta. Z vsebinskega vidika je pomembno tudi to, da posamezne tekstovne sklope poudarite z naslovi in podnaslovi. Priporočljivo je, da za označevanje naslovov uporabljajte v html kodi heading oznake. Naslovi, ki bodo označeni s <h1>, bodo namreč imeli večjo težo, sploh če bodo še vključevali ključne besede, ki so za vas pomembne.
 • Vpis strani v iskalnike in imenike. Poskrbite, da bo vaša spletna stran vpisana v kar največje število iskalnikov in imenikov. Pri vpisu si lahko pomagate z brezplačnimi avtomatskimi vpisovalniki (npr. www.iskalniki.com) ali pa s pomočjo kupljene programske opreme (npr. Submit Wolf, www.submitwolf.net) s pomočjo katerih boste vpisali vašo spletno stran na več naslovov hkrati. Pri vpisu boste morali posredovati url naslov, naslov strani, kratek opis, ključne besede in vaše kontaktne podatke.
 • Povezave z drugih strani. Pozicija spletne strani je v veliki meri odvisna od števila povezav z drugih spletnih strani in besedila na teh povezavah. Pomembno je, da se kar največ vaših izbranih ključnih besed pojavlja na opisih teh povezav. Nekateri iskalniki dajejo posebno težo tudi kvaliteti in pomembnosti spletnih strani, kjer so objavljene te povezave – bolj pomembne in kvalitetne kot so strani, večjo težo imajo njihovi glasovi. Google tako npr. uporablja PageRank sistem, ki vsaki indeksirani strani dodeli številko, ki odraža njeno pomembnost. Če želite ugotoviti kakšen PageRank ima vaša stran, si z naslova http://toolbar.google.com prenesite na vaš računalnik Googlovo orodno vrstico.
 • Naslov strani. V glavi html dokumenta lahko poleg meta oznak, definiramo tudi naslov spletne strani, ki se bo izpisal na vrhu uporabnikovega brskalnika med pregledovanjem vsebine določene spletne predstavitve. Priporočljivo je, da definiramo naslov za vsako podstran posebej. Naslov naj vsebuje nekaj logično povezanih ključnih besed iz vsebine. Primer:<title>Revija Kapital – predstavitev naložb v vzajemne sklade”></ title>
 • Meta oznake. Glede na to, da po svetovnem spletu mrgoli iskalnikov, ki delujejo tako, da se njihovi roboti oz. pajki samodejno plazijo po spletnih straneh in indeksirajo njihovo vsebino, je potrebno tudi poskrbeti, da bodo iskalni roboti našli vašo spletno stran in jo vključili v svojo bazo podatkov. Pri tem si lahko pomagamo z Meta oznakami, ki se definirajo v glavi html dokumenta (med oznakami <head> in </head>). Z uporabo meta oznak lahko iskalniku omogočimo oz. preprečimo obisk in s tem tudi indeksacijo strani, definiramo pa lahko tudi izpis opisa strani med rezultati iskanja ter določimo ključne besede, ki so pomembne za spletno predstavitev.

Primer uporabe Meta oznak in naslova strani
<head>
<title>Revija Kapital<title>
<META name=”description” content=”Kapital – revija za uspešne poslovneže”>
<META name=”keywords” content=” revija,kapital,premoženje,banke,investicije “>
<META NAME=”robots” content =”all”>
</head>

 • Ključne besede. Uporabniki iščejo spletne strani na iskalnikih s pomočjo ključnih besed. Poskrbite, da se bo vaš izbor ključnih besed nanašal na vašo dejavnost, storitve, proizvode in objavljene informacije, ter da bodo izbrane besede usklajene z vsebino vaše spletne predstavitve. Če iskalniki ne bodo našli besed na vaši strani, jih ne bodo upoštevali. Pri številu besed nikakor ne pretiravajte, saj je teža vsake posamezne besede odvisna od števila vseh besed. Stremite k temu, da boste z uporabo ključnih besed pritegnili na vašo spletno stran vašo ciljno populacijo. Prioritetna vam mora biti kvaliteta obiska, ne pa njegova kvantiteta.
 • Imena slik in povezav. Nekaj pomembnih točk pri rangiranju vam lahko na nekaterih iskalnikih prinese tudi smiselno poimenovanje slik, ki so vključene v vašo spletno predstavitev. Priporočljivo je, da vsako sliko poimenujete v sladu z vsebino strani (npr. sliko z imenom IMG0002.jpg preimenujte v kapital.jpg), hkrati pa jim s pomočjo »alt« oznak dodate tudi kratek opis, ki se bo prikazal na ekranu, če se bo uporabnik z miškinim kurzorjem postavil na sliko. Z vidika optimiziranja lahko opravite še korak naprej in sicer tako, da dodate na sliko tudi kakšno povezavo (uporabniku se bo s klikom na sliko odprl nek dokument), ki jo z uporabo primernih ključnih besed tudi ustrezno poimenujete. Pri tem je koristno, da ime slike, opis slike, povezava ter tekst na povezavi vsebujejo iste ključne besede.
  Primer1: poimenovanja slike in njenega opisa:
  <img src=”kapital.jpg” alt=”revija kapital”>Primer2: poimenovanja slike in njenega opisa ter dodajanje povezave:
  <a href=”predstavitev_revije.html”><img src=”kapital.jpg” longdesc=”revija kapital”></a>

Preverjanje uspešnosti optimizacije
Rezultate vašega dela bo zaradi različnih načinov delovanja iskalnikov, moč razbrati šele po preteku določenega časa (ponekod bo potrebno počakati tudi nekaj tednov). Zaradi tega je ugotavljanje pravilnosti uporabe optimizacijskih metod zelo oteženo. Da niti ne omenjamo dejstva, da vam lahko izboljšanje pozicije na enem iskalniku prinese poslabšanje na drugem. Kakorkoli že, če si želite zagotoviti čim boljšo pozicijo vaše spletne strani na iskalnikih, bo potrebno nenehno spremljati položaj vaše spletne strani in jo tudi ustrezno prilagajati in optimizirati.

Nasvet.com vam lahko pomaga pri optimizaciji vaše spletne strani! Kliknite na http://www.optimizacija-strani.si/

Objavljeno v reviji Kapital

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top