Položaj, CTR in dobičkonosnost oglasov na Googlu

Stopnja klikov (CTR) se z nižjim položajem oglasa na iskalniku Google običajno zmanjšuje, stopnja konverzije pa se lahko povečuje. Najvišji položaj oglasa na Googlu ni nujno položaj, ki maksimizira prihodek ali dobiček. V nadaljevanju članka si poglejmo pobliže povezave med položajem oglasa, njegovo stopnjo klikov (CTR), stopnjo konverzije in splošno dobičkonosnostjo.

CTR  se običajno manjša z nižjimi pozicijami oglasov, medtem ko se stopnja konverzije – verjetnost, da klik pripelje do želenega dejanja, kot je npr. prodaja, registracija, sodelovanje v nagradni igri – dejansko lahko poveča z nižjimi pozicijami. Najvišji položaj oglasa ni vedno najbolj donosen. Poglejmo si te predpostavke podrobneje.

CTR in položaj oglasa

V iskalnem marketingu je splošno opazen trend, da se s padanjem položaja oglasa (tj. z njegovim premikanjem navzdol po strani) njegov CTR običajno zmanjšuje. Razlog za to je, da uporabniki pogosteje klikajo na oglase, ki so prikazani prvi, saj so vidnejši in se jim pogosto zdijo pomembnejši.

Stopnja konverzije in položaj oglasa

Če preučujemo Google oglaševanje in pozicije oglasov pa lahko naletimo na zanimivo teorijo, in sicer, da se lahko stopnja konverzije poveča z nižjimi položaji oglasov. To je lahko posledica več dejavnikov:

  • Uporabniki, ki se pomikajo navzdol in sodelujejo z oglasi na nižjih mestih, so morda bolj premišljeni pri iskanju in imajo morda večjo namero za nakup ali sodelovanje.
  • Oglasi, ki so na vrhu, lahko zaradi svoje prepoznavnosti pritegnejo veliko klikov, vendar vsi ti kliki niso od uporabnikov z veliko namero za nakup, kar vodi do nižje stopnje konverzije.

Upoštevanje donosnosti

Tisti, ki imajo že veliko kilometrine na področju Google oglaševanja, bodo verjetno pritrdili dejstvu, da najvišji položaj oglasa ni vedno najbolj donosen. Čeprav lahko pridobi takšen oglas več klikov, lahko stroški teh klikov (model zakupa na klik – CPC) in potencialno nižja stopnja konverzije, vplivajo na splošno (nižjo) dobičkonosnost.

Oglaševalci morajo najti ravnovesje med stroški za zagotovitev višjega oglasnega mesta, CTR tega mesta in verjetnostjo, da bodo ti kliki vodili do konverzij.

Posledice za oglaševalce

Iz vsega napisanega lahko sklepamo, da si oglaševalci ne smejo vedno prizadevati za najvišji oglasni položaj. Namesto tega morajo upoštevati stroškovno učinkovitost različnih položajev oglasa.

Pri Google oglaševanju je tako pomembno analizirati ne le CTR, temveč tudi stopnjo konverzije, stroške na klik (CPC) in povezane z različnimi položaji oglasov, da bi določili najbolj donosno umestitev oglasa.

Strateško licitiranje

Za vse, ki se ukvarjajo z Google Ads oglaševanjem. je priporočljivo, da uporabijo strateški pristop k licitiranju, pri katerem si prizadevajo za takšen položaj oglasa (ni nujno da je na najvišji poziciji tako kot marsikdo misli), ki še vedno učinkovito doseže ciljno občinstvo, vendar z nižjimi stroški, kar lahko privede do večje donosnosti naložbe.

Če povzamemo, najvišji položaj oglasa ni vedno najboljši. Res je, da imajo običajno Google oglasi na nižjih pozicijah nižji CTR, vendar lahko potencialno ponujajo višjo stopnjo konverzije in boljšo donosnost. Vse to poudarja potrebo po bolj diferenciranem in s podatki podprtem pristopu pri umeščanja oglasov in licitiranja na iskalniku Google.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top